Gość 22.04.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 melduje dzis o 16 czasu miejscowego łódzkiego rozpoczołem sezon grilowy 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.04.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Witaj Pablo , fajnie że wątek wrócił My z przyczyn technicznych zaczynamy za tydzień . Czekamy na relacje , ciekawe przepisy . Miłego grilowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.04.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 ... taaak ... wiosna w pełni ... na rozpoczecie "sezonu grillowego" ... (choć nie dla Wszystkich), ... proponuję: schab z boczkiem z koszyczka składniki: 1 kg schabu wieprzowego (lub z dzika) 1 kg boczku wieprzowego wędzonego (przepis) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka jagód jałowca 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu 2 łyżeczki soli 6 jagód angielskiego ziela 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu Worcestershire 6 łyżek octu balsamicznego 1/2 łyżeczki czerwonego Tabasko 1 kieliszek (250g) czerwonego wytrawnego wina 1 kieliszek (50g) nalewki z głogu (może być jałowcówka) 2 cebule 2 główki czosnku http://www.chefpaul.net/grill/SzB01.jpg sposób przygotowania: Wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką schab i boczek pokrajany w plastry o grubości około 1 cm. Przygotować marynatę: wymieszać sos Worcestershire, sos Tabasco ze szklanką wody. Zagotować. Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek posiekać. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino, i nalewkę. Nie gotować, nakryć przykrywką i odstawić do wystudzenia. Wyjąć z zalewy cebulę i czosnek. Układać mięso w misce warstwami przesypując cebulą i czosnkiem i polewając marynatą. Marynować w lodówce (temp około 5oC) przez trzy dni. Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. http://www.chefpaul.net/grill/SzB02.jpg Przygotować glazurę: Składniki: 2 łyżki miodu 2 kieliszki (100g) nalewki z głogu (może być jałowcówka) 1 łyżka sosu Worcestershire 1 słój (0,9 litra) pasteryzowanych pomidorów (przepis) 1 główka czosnku 1 marynowana papryczka japaleno (może być inna pikantna) sól i pieprz do smaku marynata pozostała z marynowania mięsa Wszystkie składniki wymieszać blenderem http://www.chefpaul.net/grill/SzB03.jpg Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek. http://www.chefpaul.net/grill/SzB04.jpg Grillować na bardzo gorącym węglu po około 3 minuty z każdej strony (razem 12 minut) smarując każdą upieczoną stronę glazurą. http://www.chefpaul.net/grill/SzB05.jpg Podawać z ziemniakami z grilla (przepis) i serem mozarella z pomidorem i kaparami. http://www.chefpaul.net/grill/SzB06.jpg Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 25.04.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Oj Szefie , dobrze że tu dziś zajrzałam , będę miała dość czasu do weekendu , żeby to cudo schabowo - boczkowe przygotować Przyjemności przy grillowym dymku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.04.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Oj Szefie , dobrze że tu dziś zajrzałam , będę miała dość czasu do weekendu , żeby to cudo schabowo - boczkowe przygotować Przyjemności przy grillowym dymku ... napewno będziesz miała dość czasu ... (dwa dni marynowania wystarczy), ... moi goście byli zachwyceni tą potrawą ... (w rankingu od 1 do 5 ustawił bym ją na pozycji 4,5 ) pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 25.04.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 No to teraz na 100 , co ja mówię na 200% przygotuję ją na weekend Dzięęęęki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.04.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 No to teraz na 100 , co ja mówię na 200% przygotuję ją na weekend Dzięęęęki ... napewno nie bedziesz żałowała pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 25.04.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 już żałuję .......że dziś dopiero wtorek Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.04.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 a ja tu widze swietna propozycje na urodziny mojego synka 5 maja na ile osób moze to starczyc?? i czy trzeba miec te urzadzenia do wkładania miesa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 25.04.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 ............. na ile osób moze to starczyc?? i czy trzeba miec te urzadzenia do wkładania miesa?? ... jeden "koszyczek" (+ dodatki oczywiście ) wystarcza z powodzeniem na dwie osoby, (tak więc z podanych w przepisie składników przygotujemy 8 porcji) ... mięso można również z powodzeniem nabić na szpikulec Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek. pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 czyli szaszłyki zrobic z tego mozna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.04.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 czyli szaszłyki zrobic z tego mozna?? ... mogą się nazywać "szaszłyki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 ale smieszne a jak sie na florydzie mieszka to co sie wie o rodzimych naleciałosciach slowno gastronomicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.04.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 ale smieszne a jak sie na florydzie mieszka to co sie wie o rodzimych naleciałosciach slowno gastronomicznych ... na Florydzie mieszkam tylko 4 miesiące w roku ... i do tego z przerwami pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 szefie zrobilem szaszłyki z karówki z Twojej strony tylko mam dwa odstepstwa od recepturymianowicie zamiast karówki wziołem łopatke (karkówki przed długim weekendem nie uwidzisz) zamiast wytrawnego wina dałem jakis ciociosan zony i winko półsłodkie ze sliweczek mojej babci no i tam jeszcze cos z octem pokombinowałem ale smakował sos bardzo teraz siedzi w lodóweczce z miesem jutro bede nadziewał na patykibo juz mam pokrojone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 28.04.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 ... smacznego ... odstepstwami się nie przejmój ... kuchnia to nie apteka ... z ciociosanem powinno wyjść ciekawie ... mięso z łopatki będzie tylko trochę "twardsze" (ponieważ jest bardziej ścięgniste) pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 wlasnie nadzialem pierwsze trzy mieso nadziewa sie idealnie a czuc lekka nuutke przypraw które sa w ciciosanie takie spesyficznei troszeczke sliweczek tez czuc grilowanie za 2h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.04.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Pablo , no i jak było ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Chef - jesteś Wielki to był grill , dawno tak nie było, a ja napprawde lubie zjesc i lubie pewne dania grilowe zrobic sam i jestem zapaleńcem ale to przeszło wszelkie oczekiwania 1. Cebulka i papryka idealnie przeszły sosem2. Łopatka z której zrobiłem szaszłyki była cudownie miekka poprostu rozchodziła sie w ustach, musiała byc swieża (mimo ze kupilem w markecie) Może przez to ze zamiast winnego dałem zwykły ocet 3. Z kilograma miesa wyszło mi 14 szaszłyków przedchwilą zjadłem tego ostatnieco co mi został.4.Zona która zawsze jje babcine szaszłyki powiedziała ze dawno takich nie jadła5. Goscie byli pod wielkim wrażeniem ja pozostaje pod nim do dzis Gorąco polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 30.04.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 No to gratulki Ja mam wszystko przygotowane , zabejcowane , ale pogoda u nas parszywa więc nie wiem czy odpalimy grila . W razie czego zostanie wariant B , czyli piekarnik . Na pewno takiego dobra nie zmarnujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts