Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... taaak ... wiosna w pełni :grin:

... na rozpoczecie "sezonu grillowego" ... (choć nie dla Wszystkich),

... proponuję:

 

schab z boczkiem z koszyczka

 

składniki:

1 kg schabu wieprzowego (lub z dzika)

1 kg boczku wieprzowego wędzonego (przepis)

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka jagód jałowca

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu

2 łyżeczki soli

6 jagód angielskiego ziela

2 liście laurowe

2 łyżki majeranku

3 łyżki sosu Worcestershire

6 łyżek octu balsamicznego

1/2 łyżeczki czerwonego Tabasko

1 kieliszek (250g) czerwonego wytrawnego wina

1 kieliszek (50g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)

2 cebule

2 główki czosnku

http://www.chefpaul.net/grill/SzB01.jpg

 

sposób przygotowania:

Wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką schab i boczek pokrajany w plastry o grubości około 1 cm.

Przygotować marynatę: wymieszać sos Worcestershire, sos Tabasco ze szklanką wody. Zagotować. Cebulę pokroić w półtalarki a czosnek posiekać. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino, i nalewkę. Nie gotować, nakryć przykrywką i odstawić do wystudzenia. Wyjąć z zalewy cebulę i czosnek.

Układać mięso w misce warstwami przesypując cebulą i czosnkiem i polewając marynatą. Marynować w lodówce (temp około 5oC) przez trzy dni.

Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

http://www.chefpaul.net/grill/SzB02.jpg

 

Przygotować glazurę:

Składniki:

2 łyżki miodu

2 kieliszki (100g) nalewki z głogu (może być jałowcówka)

1 łyżka sosu Worcestershire

1 słój (0,9 litra) pasteryzowanych pomidorów (przepis)

1 główka czosnku

1 marynowana papryczka japaleno (może być inna pikantna)

sól i pieprz do smaku

marynata pozostała z marynowania mięsa

 

Wszystkie składniki wymieszać blenderem

http://www.chefpaul.net/grill/SzB03.jpg

 

Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek.

http://www.chefpaul.net/grill/SzB04.jpg

 

Grillować na bardzo gorącym węglu po około 3 minuty z każdej strony (razem 12 minut) smarując każdą upieczoną stronę glazurą.

http://www.chefpaul.net/grill/SzB05.jpg

 

Podawać z ziemniakami z grilla (przepis) i serem mozarella z pomidorem i kaparami.

http://www.chefpaul.net/grill/SzB06.jpg

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj Szefie , dobrze że tu dziś zajrzałam , będę miała dość czasu do weekendu , żeby to cudo schabowo - boczkowe przygotować :D

 

Przyjemności przy grillowym dymku :)

 

... napewno będziesz miała dość czasu :D ... (dwa dni marynowania wystarczy),

... moi goście byli zachwyceni tą potrawą :oops: ... (w rankingu od 1 do 5 ustawił bym ją na pozycji 4,5 :) )

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.............

 

na ile osób moze to starczyc??

 

i czy trzeba miec te urzadzenia do wkładania miesa??

... jeden "koszyczek" (+ dodatki oczywiście :) ) wystarcza z powodzeniem na dwie osoby, (tak więc z podanych w przepisie składników przygotujemy 8 porcji)

... mięso można również z powodzeniem nabić na szpikulec :)

Plastry schabu i boczku przekrajać na połowę i układać w koszyczkach do grillowania (lub nadziać na szpikulce), naprzemian schab i boczek.
:)

 

pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szefie zrobilem szaszłyki z karówki z Twojej strony

 

tylko mam dwa odstepstwa od receptury

mianowicie

 

zamiast karówki wziołem łopatke (karkówki przed długim weekendem nie uwidzisz)

zamiast wytrawnego wina dałem jakis ciociosan zony i winko półsłodkie ze sliweczek mojej babci

 

no i tam jeszcze cos z octem pokombinowałem ale smakował sos bardzo teraz siedzi w lodóweczce z miesem jutro bede nadziewał na patyki

bo juz mam pokrojone

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... smacznego :D

 

... odstepstwami się nie przejmój :) ... kuchnia to nie apteka ... z ciociosanem powinno wyjść ciekawie :) ... mięso z łopatki będzie tylko trochę "twardsze" (ponieważ jest bardziej ścięgniste) :(

 

pozdrawiam serdecznie, życząc smacznego weekendu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef - jesteś Wielki

 

to był grill , dawno tak nie było, a ja napprawde lubie zjesc i lubie pewne dania grilowe zrobic sam i jestem zapaleńcem

 

ale to przeszło wszelkie oczekiwania

 

1. Cebulka i papryka idealnie przeszły sosem

2. Łopatka z której zrobiłem szaszłyki była cudownie miekka poprostu rozchodziła sie w ustach, musiała byc swieża (mimo ze kupilem w markecie) Może przez to ze zamiast winnego dałem zwykły ocet

3. Z kilograma miesa wyszło mi 14 szaszłyków przedchwilą zjadłem tego ostatnieco co mi został.

4.Zona która zawsze jje babcine szaszłyki powiedziała ze dawno takich nie jadła

5. Goscie byli pod wielkim wrażeniem ja pozostaje pod nim do dzis

 

Gorąco polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...