Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... :oops: :oops: :oops: ... Pablo ... ten ... tego ... noooo ... "kurdupel" jestem (171) :( ... ale znam innych Wielkich :D

 

... cieszę się, że smakowało :D ... mam nadzieję, że w swoich kulinarnych poszukiwaniach nie ustaniesz, a przepisy ... niech będą dla ciebie inspiracją 8) :wink: :D

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps - u mnie pogoda troszeczkę bardzo powoli się poprawia ... chciałbym wybrać się do lasu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas też taras jest zadaszony , ale przy temperaturze +6C nie mam serca wyrzucać gości na zewnątrz a dla mnie grilowanie to wspaniała impreza w której wszyscy uczestniczą czynnie ( jak trzeba to poleją ruszcik , jak trzeba napełnią kieliszki , szklaneczki :wink: ) . Nie chcę żeby wszyscy siedzieli w domku a jedna osoba była oddelegowana ( jak za karę ) na tą zimicę :-?

No ale my gościnni i ugodowi jesteśmy :D więc się do naszych współbiesiadników dostosujemy :D

Tak czy inaczej jestem przekonana że jedzonko to będzie siódme niebo bo już teraz pachnie niesamowicie :)

 

Naraziątek bo czuję że rybka mi się zaczyna przypalać ( robię pangę po cygańsku , jak będę miała troszkę czasu podam przepis - też pyszotka )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

panga ostatni króluje na naszym domowym stole

i tez ja przyprawiam (sposób własny)

ale jest super i nie smakuje jak ryba tylko jak ...... no wlasnie inaczej

 

Chef daj przepis na pange w Twoim wykonaniu

... zrobię w przyszłym tygodniu :D ... i dam przepis (ze zdjeciami oczywiście) :roll: :)

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś z Was użytkuje coś takiego?

 

Jestem bardzo ciekawy opini na temat takiego grilla.

... niestety nie użytkuję "nic takiego", ale ... "użytkuję" rożno, grilla i wędzarnię (a także BBQ) przez ponad 20 lat ... układ pionowy stosowany jest od dawna (elektryczny i gazowy również) ... BBQ i wędzenie na gorąco to także gorący dym, bez ociekania tłuszczu na źródło ciepła ... :wink:

... traktuję powyższe jako "ciekawostkę" ...

 

pozdrawiam serdecznie

 

ps - ... tak na marginesie (przy poziomie naszej obecnej wiedzy) ... "Co dzisiaj nie jest szkodliwego ?" :lol:

... przypomina mnie się odwieczne pytanie: masło czy margaryna ? :lol: (a może mas-mix :wink: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas też taras jest zadaszony , ale przy temperaturze +6C nie mam serca wyrzucać gości na zewnątrz a dla mnie grilowanie to wspaniała impreza w której wszyscy uczestniczą czynnie ( jak trzeba to poleją ruszcik , jak trzeba napełnią kieliszki , szklaneczki :wink: ) . Nie chcę żeby wszyscy siedzieli w domku a jedna osoba była oddelegowana ( jak za karę ) na tą zimicę :-?

No ale my gościnni i ugodowi jesteśmy :D więc się do naszych współbiesiadników dostosujemy :D

Tak czy inaczej jestem przekonana że jedzonko to będzie siódme niebo bo już teraz pachnie niesamowicie :)

 

Naraziątek bo czuję że rybka mi się zaczyna przypalać ( robię pangę po cygańsku , jak będę miała troszkę czasu podam przepis - też pyszotka )

 

Maxtorka, dawaj przepis na pange po cygańsku! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wlasnie

dawaj bo chef cos sie ociąga

pewnie na florydze :)

... chef się nie ociaga tylko ciężko pracuje :) ... 20 i 21 maja grill na kilka tysięcy osób (+ grochówka wojskowa ... kto na ochotnika obierze ziemniaczki, pokroi boczuś i kiełbaskę :o )

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[

Maxtorka, dawaj przepis na pange po cygańsku! :D

 

Się robi :D :D :D

 

Co prawda nie jest to przepis na danie grillowe ale naprawdę jest pyszne :D

 

Składniki :

 

ok. 1kg ryby ( najlepiej panga , ale może być praktycznie każda która Wam smakuje , pod warunkiem że będzie w formie filetów bez skóry i ości )

ok. 0,5 kg cebuli

4-5 ogórków konserwowych średniej wielkości

ketchup - jedno op. średniej wielkości

pęczek natki pietruszki

sól , pieprz ,ew. Maggi ,olej lub oliwa z oliwek

 

Przygotowanie :

 

Rybę pokroić w dzwonka , lekko osolić i usmażyć na oleju lub oliwie ( można wcześniej obtoczyć w mące ) . Cebulę zeszklić na patelni . Ogórki pokroić w małe słupki , natkę posiekać .

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami :

rybka , cebulka , trochę pieprzu , ogórki , polać ketchupem , posypać natką i tak do wyczerpania składników . Na końcu podlać wodą tak mniej więcej do połowy naczynia , można dodać Maggi , ew. sosu sojowego .

Jeżeli lubicie pikantne potrawy , można dać więcej pieprzu lub ostrej papryki . Najlepszy jest pieprz kolorowy , świeżo starty oczywiście :D

Zamknięte naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok . 40-50 minut . Jakby ktoś miał wątpliwości wystarczy się przyjrzeć - składniki powinny dusić się w takim rzadkim sosiku , ale nie powinny się przypalać . Podawać gorące ze świeżym pieczywkiem . Na zimno jest też pyszniutkie :D

 

Smacznego :) :) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Mięso na grill dla leniwych, acz zapobiegliwych ...bo trzeba kupić Beaujolais nouveau.

 

Ponieważ to wyjątkowo podły sikacz, więc używam go do mięsa.

 

Polędwica wieprzowa

butelka Beaujolais nouveau (najplepiej odstanego 1 rok)

troszkę przypraw: pieprz, listek laurowy, vegeta - co kto lubi. BEZ SOLI.

 

Mięso robi się fioletowe i tak ma być.

Jest niesamowicie soczyste po grilowaniu.

 

Pozdro :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fiu fiu

mam autograf Kuronia

 

troszke był wstawiony ale dal rade sie podpisac

 

:lol: :lol: :lol: :wink:

... a kiedy podpisywał ? ... na Błoniach ? ... w Daglezji ? ... czy może w Arboretum ? :D

 

pozdrawiam serdecznie

 

ps - i dlaczego nie przyszedłeś do mnie po "autograf" (pewnie nie mogłeś się dopchać :cry: , ponieważ miałem w płynie :D - pewnie słyszałeś o "pigwówce" :D :oops: :wink: ) ... :evil: :wink: :evil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...