Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktos moze kupił dodatek do wyborczej o grilowaniu??

 

dawno nic nie robiłem bo miałem dużo dobrych rzeczy po chrzcinach dziecka ale czas jakies białe kiłbaski zapodać

 

dajcie jakis fajny przepis na białe kiełbaski albo poprostu na zwykła kiełbase ot taką śląską, toruńską, zwyczajną

 

ja jestem kiełbasiarz wiec napewno wypróbuje

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wspaniała strona

 

Czuj Dym

 

stanie się zawołaniem uczestników Klubu Grila Muratora

... popieram :)

 

... ponieważ przygotowałem podwójną ilość farszu do ryby z wieprzowiną w liściach winogrn

... to dodatkowo "coś" z grilla i z wędzarni Kebabczeta wieprzowo-rybne, grilowane lub wędzone

 

pozdrawiam niezmiernie smacznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy ktos moze kupił dodatek do wyborczej o grilowaniu??

 

dawno nic nie robiłem bo miałem dużo dobrych rzeczy po chrzcinach dziecka ale czas jakies białe kiłbaski zapodać

 

dajcie jakis fajny przepis na białe kiełbaski albo poprostu na zwykła kiełbase ot taką śląską, toruńską, zwyczajną

 

ja jestem kiełbasiarz wiec napewno wypróbuje

 

pozdrawiam

 

Pablo - Biała Kiełbaska w piwie ( za Wyborczą )

 

8 białych kiełasek

1 łyżka mąki

2 łyżeczki oleju

1/2 łyżeczki majeranku

szczypta kminku

1 szklanka ciemnego piwa

 

Ułóż kielbaski na rozgrzanym grilllu , piecz 18-25 minut . W rondelku rozgrzej olej , oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor . Dodaj majeranek i kminek , ciągle mieszając , powoli wlewaj piwo . Zagotuj sos , zmniejsz ogień i gotuj , aż do zgęstnienia . Sos możesz przyprawić odrobiną przyprzawy do zup . Polej upiezone kiełbaski i od razu podawaj , najlepiej z żytnim chlebem , kiszonymi ogórkami , musztardą lub chrzanem .

 

Kiełbasek nie próbowałam ale za to zrobiłam ananasy z grilla - pyszotka :D

 

1 świeży ananas

1/4 szklanki mleka kokosowego

1/2 szklanki cukru przyprawionego cynamonem ( ja miałam gotowy cukier w torebce )

 

Obierz ananasa i wytnij twardy środek . Owoc pokrój w krążki . Gorący ruszt posmaruj olejem . Plastry ananasa zanurzaj najpierw w mleku a następnie w cukrze . Układaj na grillu i piecz 6 minut z każdej strony . Podawaj po zdjęciu z grilla .

 

Czuj Dym :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... ale się porobiło http://www.chefpaul.net/smiles/wow1.gif

... w prezencie chyba wypuścili mnie z tego cholernego szpitala abym w swoje imieniny mógł sobie "popuszczać dymki" z wędzarni i grilla ... (jestem w dobrej formie i w miarę aktywny http://www.chefpaul.net/smiles/drunk_an1.gif więc w szpitalu chyba mieli mnie po prostu dość ... tym bardziej, że termin operacji przesunięto dopiero na 11 lipca i od 10 do prawdopodobnie 15 lipca następna "przerwa w życiorysie" http://www.chefpaul.net/smiles/conf12.gif),

... "włażę" więc sobie w wolnej chwili na "Forum Muratorum" ... a tu niespodzianka ... uhonorowano mnie tytułem "Forumowy Mistrz Kuchni" http://www.chefpaul.net/smiles/cook4.gif (czyżby i tutaj pamietano o moich imieninach) ... tytuł oczywiście obliguje do wzmożonej aktywności w dziedzinie dla której został przyznany, więc obiecuję Kochani w miarę wolnych chwil spełnić Wasze oczekiwania, http://www.chefpaul.net/smiles/write1.gif (dajcie mi tylko trochę odsapnąć),

... w piątek napewno wrzucę "coś nowego" na grilla i oczywiście nie omieszkam podzielić się przepisem ... chodzi mi po głowie coś z południowej http://www.chefpaul.net/images/route01.gif ... zobaczymy

... uchylę również rąbka "tajemnicy" http://www.chefpaul.net/smiles/secret1.gif ... a mianowicie: od kilku tygodni mam w budowie "mobilną grilo-wędzarnię" (sądzę, że za około trzy tygodnie powinna być gotowa) i będę mógł się "produkować" nie tylko w Kórniku, ale w wielu regionach Polski ... będę więc fizycznie "bliżej Was" i będzie możliwość pokazania "na żywo" "co i jak" http://www.chefpaul.net/smiles/food13.gif a nie tylko w formie pisanej i zdjęciowej ... jestem zwolennikiem przekazywania innym swojej wiedzy i doświadczenia (miast w sejfie strzeżenia i przetrzymywania receptur)

... niestety z powodu wyjazdów i choroby nie mogłem wystartować w eliminacjach do Mistrzostw Świata w Grillowaniu które odbędą się w tym roku 22 lipca we Wrocławiu http://www.chefpaul.net/smiles/food11.gif , ale ... planuję dotrzeć w tym czasie do Wrocławia wraz ze swoim nowym "sprzętem" http://www.chefpaul.net/smiles/grill8.gif

pozdrawiam niezmiernie serdecznie i smacznie

Czuj Dym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szefie , nasz Mistrzu , gratulacje , zapracowałeś na ten tytuł uczciwie :D

Wracaj szybko do zdrowia , ku naszej radości :D

 

Korzystając z okazji mam małe pytanko . Będę obdarowana dziczyzną i nie wiem jak ją przyrządzić . Możesz polecić jakiś Twój ulubiony przepis ?

Dodam od razu , że nie będę miała możliwości wędzenia , przynajmniej teraz , bo zakup wędzarki planujemy dopiero w przyszłym roku :)

 

Czuj Dym :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

............................

 

Korzystając z okazji mam małe pytanko . Będę obdarowana dziczyzną i nie wiem jak ją przyrządzić . Możesz polecić jakiś Twój ulubiony przepis ?

Dodam od razu , że nie będę miała możliwości wędzenia , przynajmniej teraz , bo zakup wędzarki planujemy dopiero w przyszłym roku :)

 

Czuj Dym :D

 

... oczywiście, że polecę :) ... tylko jaki to rodzaj (dzik, kozioł) dziczyzny ma być ? :) (i z jakiej części źwierza)

... tutaj masz trochę o moich sposobach na dziczyznę

... a tutaj jak to robi nasz forumowy Kolega oli_oli

 

pzdr

 

i proszę mnie tu od mistrza nie wyzywać (może być miszczu :lol: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Miszczu :D

Wiedziałam że mnie tak z tym mięsiwem nie zostawisz :lol:

 

Dostała mi się łopatka z dzikiego dziczka ( nieco ponad 3 kg , a dziczek liczył sobie ok.35 kg ) .

 

Spróbuję coś na tę okoliczność znaleźć z Waszych bogatych zbiorów :D

 

Pozdrowionka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Miszczu :D

Wiedziałam że mnie tak z tym mięsiwem nie zostawisz :lol:

 

Dostała mi się łopatka z dzikiego dziczka ( nieco ponad 3 kg , a dziczek liczył sobie ok.35 kg ) .

 

Spróbuję coś na tę okoliczność znaleźć z Waszych bogatych zbiorów :D

 

Pozdrowionka :D

 

... mmmmm ... łopatka z przelatka ... mniamuśne http://www.chefpaul.net/smiles/hungry2.gif

... proponuję z powidłami i jabłuszkiem ... lubo też upiec w rękawie ze świeżymi grzybami (łopatkę pieczemy trochę dłużej niż karkówkę - ponieważ jest bardziej "ścięgnista") ... proszę nie zapomnieć o marynowaniu ... wyśmienity sosik z pieczenia wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami lub podpiekaną na masełku kaszą grzyczaną (wprzudy ugotowaną oczywiście) i do tego młoda kapusta zasmażana ,

... prawdziwa uczta http://www.chefpaul.net/smiles/hungry14.gif

 

pozdrawiam niezmiernie smacznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja oczywiscie grilek w weekend tez ymienienowy i oczywiscie szaszłyki z łopatki ala Miszczu juz sie robia w zalewie

 

oj jaki głodny jestem

 

ale gratulacje z tytułu tytułu:)

 

... w ten weekend mam "sesje wyjazdowe" ... http://www.chefpaul.net/smiles/beep1a.gif

 

... wszystkim Piotrom i Pawłom (a także pozostałym "jebilatom") ... wszystkiego NAJ http://www.chefpaul.net/smiles/party11.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czuj Dym

 

Paulo mam pytanko

jak mocno rozgrzewasz wegielek i jak gługo generalnie grilujesz

 

ja jestem zdania ze mocno rozgrzany (kuźnia) i wtedy kłade materiał na ruszta mało przewracam i w miare szybko pieke ok 20 min np szaszłyki albo kotlety

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czuj Dym

 

Paulo mam pytanko

jak mocno rozgrzewasz wegielek i jak gługo generalnie grilujesz

 

ja jestem zdania ze mocno rozgrzany (kuźnia) i wtedy kłade materiał na ruszta mało przewracam i w miare szybko pieke ok 20 min np szaszłyki albo kotlety

... ręka nad rusztem (około 10cm) nie może wytrzymać dłużej niż trzy sekundy (123;124;125 auć :D )

... generalnie przewracać jak najmniej (w początkowej fazie grillowania musi się jak najszybciej ściąć białko w mięsie - wtedy zachowasz soczysty środeczek :wink: ) ... osobiście lubię szaszłyczki różowe w środku ... 20 minut to dla mnie za długo

... warzywa grillujemy na średnim ogniu (na bardzo gorącym mogą się przypalić (oczywiście ruszt smarujemy tuż przed położeniem mięsa olejem ... nie używać pędzelków z sztucznego włókna ... stopią się natychmiast ... :evil:

pzdr

Czuj Dym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czuj Dym

 

Paulo czym mozna zastapić sos Worcestershire bo wszedzie szukam i nie moge kupic - generalnie łaże po marketach

... zastąpienie sosu worcestershire :o ... to dość karkołomne zadanie :wink: ... ponieważ w skład sosu wchodzą:

- ocet

- melasa

- syrop kukurydziany

- saradela

- wyciąg z czosnku i cebuli

- goździki

- wyciąg z papryki chili

- wyciąg z tamaryndowca (tropikalne drzewo rosnące między innymi na Florydzie)

- no i oczywiście woda i sól do smaku

... niestety nie znam proporcji poszczególnych składników :cry:

 

... smak sosu przypomina lubczyk (maggi) zmieszany z sokiem cytryny i tabasco (... ale tylko przypomina :roll: )

 

... sądzę, że w większych marketach powinieneś go jednak dostać :) (moim zdaniem najlepszy jest firmy "Lea & Perrins" ... i takiego używam od lat)

 

pozdrawiam niezmiernie smacznie

Czuj Dym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...