Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grill i wszystko........


Gość

Recommended Posts

czyje to chleby takie piekne??

... chleby z piekarni "Zbyszko" przywiezione osobiście przez Zbyszka :D

 

ooo mamusiu... :o odpadlam przy tej sarnince - ale jednak to dla mnie wyzsza szkola jazdy a i ..wedzarni na balkonie nie mam :p :(

 

za to te roladki z schabu 9dzika czy swinki) no no... chyba sie pokusze :wink:

 

... eee ... sarninka jest bardzo łatwa (tylko marynata i trochę dymku) ... a na roladki warto się skusić (wszystkim smakowały) :D

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przy okazji - gartuluje strony!!!!

zwlaszcza b. podoba mi sie zkaladka "smaki z dziecinstwa":)

 

 

choc przy jadnym przepisie lekko mi sie smutno zrobiło :-?

( o tych wiewórach mowie :wink: wiem wiem...hipokryzja moja :wink: )

... hmmm ... jadałem już wiewióry, węże, małpki i inne "gady" :wink: ... mięso jak mięso :-? (stronię jednak od psów i kotków ... choć ponoć są niebywałym przysmakiem :oops: )

... cieszę się, że strona się Tobie "podobowywuje" :D

 

pozdrawi8am serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 months później...

sezon grillowy rozpoczęty ? ...

... u mnie trwa cały rok, ... pogoda wspaniała, ... do dzieła więc

 

 

Golonka wędzona, pieczona w piwie

Składniki:

3 wędzone golonki (golonki wędzę sam w olchowym dymie)

2 liście laurowe

4 ziarna angielskiego ziela

1 łyżeczka ziaren jałowca

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 butelka dobrego jasnego piwa

http://www.chefpaul.net/grill/golonW02.jpg

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy wrzątek do którego wrzucamy wszystkie przyprawy. Wędzone golonki gotujemy do 3/4 ich miękkości. Po ugotowaniu zawijamy golonki w posmarowaną olejem folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz), pozostawiając na górze otwartą folię (formą przypomina to wysokie miseczki) i wlewamy do środka 1/3 butelki piwa. Grillujemy w wysokiej temperaturze około 15 do 20 minut (lub w temperaturze średniej około 30 do 40 minut). Mięso powinno być mięciutkie I odchodzić od kości.

 

 

Kaszanka z sosem BBQ

Składniki:

8 kaszanek

1/2 szklanki ulubionego sosu BBQ (mój ulubiony to Jack Daniels)

1/2 główki czosnku

1 jabłko

1 średnia cebulka

1 łyżka majeranku

http://www.chefpaul.net/grill/kaszankaG01.jpg

Sposób przygotowania:

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półtalarki a ćwiartki obranego ze skóry jabłka również w plasterki. Kaszankę grubo smarujemy sosem BBQ, obkładamy jabłkiem, cebulą i czosnkiem, lekko posypujemy majerankiem i zawijamy w posmarowaną olejem folię aluminiową.

Grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.

 

 

Marynowana biała kiełbasa z grilla

Składniki:

8 białych kiełbasek

1/4 kg wędzonego boczku

3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu

1 szklanka bulionu (może być z kostki)

2 średnie cebule

1/2 główki czosnku

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

http://www.chefpaul.net/grill/kielBG03.jpg

Sposób przygotowania:

Do wrzącego bulionu wrzucamy pieprz i gotujemy na małym ogniu aż będzie miękki (około 1 godzinę), pod koniec gotowania wrzucamy posiekany czosnek i pokrajaną w półtalarki cebulę. Na koniec wlewamy wino i więcej nie gotujemy. Odstawiamy marynatę do ostygnięcia. Boczek kroimy w cienkie plastry i owijamy nim białą kiełbasę. Układamy w naczyniu, zalewamy zimną marynatą i marynujemy w lodówce przez około 12 godzin.

Każdą porcję zawijamy w wysmarowaną olejem folię aluminiową dodając parę ziaren pieprzu, kilka kawałków czosnku i cebulki oraz obficie skrapiając marynatą. Grillujemy w wysokiej temperaturze około 10 minut.

 

 

Ziemniaki faszerowane grzybami i serem

Składniki:

8 dużych młodych ziemniaków

10 dkg świeżych leśnych grzybów (mogą być z solanki lub mrożone)

5 dkg wędzonej szynki

1 mała cebula

2 łyżki masła

5 dkg żółtego sera

http://www.chefpaul.net/grill/ziemG01.jpg

Sposób przygotowania:

Grzyby i cebulkę drobno siekamy i dusimy na maśle do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy pokrajaną w cienkie paski szynkę. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości i obieramy ze skórki. Ścinamy ziemniakom cienki plaster a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką. W wydrążone miejsce wkładamy farsz grzybowy, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka.

Zawijamy w posmarowaną folię aluminiową i grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut.

 

 

Sos z zielonego pieprzu

Składniki:

pozostały z marynaty do białej kiełbasy czosnek, cebulka i pieprz

1 łyżka masła

1 kieliszek (25 g) nalewki z głogu (może być jarzębiak)

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżki posiekanego szczypioru

sól do smaku

http://www.chefpaul.net/inne/sosZP02.jpg

Sposób przygotowania:

Czosnek, cebulkę oraz pieprz wraz z nalewką, mieszamy na gładką masę blenderem, cały czas mieszając zagotowujemy i dodajemy masło. Odstawiamy do ostygnięcia. Dokładnie mieszamy ze śmietaną i posypujemy szczypiorkiem.

 

Życzę smacznego i wspaniałej grillowej pogody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój brat zrobił ostatnio świetną i prosta karkóweczkę z grila. Grube plastry karkówki natarł ziołami, zawinął w folie aluminiową i zostawił na godzinkę. Potem w tej folii położył na grila i bardzo długo i wolno grilował. Karkóweczka nie była przypieczona i nie miała odbitej kratki, ale za to była tak delikatna, że rozpływała się w ustach.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomocy! ;)

 

Dostałam od sąsiada cwiartkę dzika. I nie wiem jak się do tego zabrać - co ja mam z nim robić? :) Jak uszykować? Jakoś marynować, piec? Doradźcie cokolwiek, bom ja nie w temacie dziczyzny :) Wiem, ze są przepisy w internecie, ale chodzi mi na początek, co należy z tym mięsem zrobić - jakos wymoczyć, odczekać? Czy od razu w jakąś marynatę i przygotować z tego coś na ząb? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

premiumpremium na stronie szefa Paula są przepisy na pyszne dziczyzny adres w jego stopce.

 

Ja w poprzednią sobotę rozpoczołem sezon saszłykami z karkóweczki a`la Szef Paul (zonie robie z kurczaka) ale wychodza sssuuuuupppppppppeeeeeeeerrrrrr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niezły

 

jak widze te saszłyczkił ladnie poukłdane to mi na mysl przychodzi jak rureczki z rozdzielacza musisz równiutko wyprowadzac :)

 

podziel sie przepisem.......... na grupie

 

ale pociełko mi na mysł o jutrzejszym grilu który w lodóweczce sie lasuje....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...
  • 1 year później...
  • 7 years później...
  • 5 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...