andrzejka 31.07.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Ostatnio od paru osób słyszałam, ze mają problemy z wyjaśnieniem URzędowi Skarbowemu skąd mają pieniądze na budowę albo kupno domu Są przypadki, ze mąż i żona bezrobotni a zbudowali albo kupili dom za dajmy na to 200 tys Wiadomo, ze pracują za granicą, u nas nie płaca podatków, biorą z opieki społecznej zasiłki bo im się należą itp Czy faktycznie trzeba udowodnic, że piniądze na dom są zarobione zgodnie z prawem i odprowadzono od nich podatek Są nawet przypadki brania kredytów po to tylko, żeby mnieć jakiś papier w razie czego Trochę mnie to zaskoczyło bo uważam, ze jeśli takie sytuacje mają miejsce to tylko i wyłącznie dzięki życzliwym osobom Jak sprawa wygląda z prawnego punktu widzenia I czy spotkaliście się z czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 31.07.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Tak, już się z tym spotkałam, dotyczyło to moich znajomych- ale jedni mieli oszczędności i sprzedali mieszkanie, a inni wzięli kredyt. Skończyło się na zwykłej wizycie w US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 31.07.2005 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Ja sie spotkalam z czym takim jak wziecie kredytu , pomimo posiadanych pieniedzy na budowe .Tylko po to zeby sie wytlumaczyc .Niemniej wydaje mi sie , ze US nie sprawdza anonimow , musieliby raczej zatrudnic dodatkowe osoby do pracy , znajac tempo w jakim sie pracownicy tam poruszaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manawa 31.07.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Mnie spytano w US skąd mam pieniadze........odpowiedziałem że za pewne usługi płacą mi starsze samotne panie....a oni nie mogą tego opodatkować ! Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 01.08.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Temat rzeka... Problem rzeczywiście jest i to poważny gdyż nieujawnione źródła przychodów (dochodów) są opodatkowane w sposób można rzec radykalny bo stawka to 75% !!! Odpowiadając na Twoje pytanie to osoby które zarabiają za granicą a płacą tam podatki z reguły nie muszą się obwaiać o ile pracują w krajach z którymi mamy podpisane umowy zakazujące podwójnego opodatkowania. Jeżeli pracują na czarno i wybudowali dom za jak piszesz kwotę 200.000 zł i do tego biorą zasiłki z opieki społecznej to mogą być problemy. Na gruncie postępowania podatkowego ma w pełni zastosowanie generalna zasada postępowania dowodowego stanowiąca, iż każdy kto z danego faktu wyprowadza dla siebie konsekwencje prawne zobowiązany jest fakt ten udowodnić. W orzecznictwie Naczelnego Sądu Administracyjnego utrwalony został pogląd, że o ile w postępowaniu podatkowym dotyczącym dochodu z nieujawnionych źródeł przychodu zostanie stwierdzone poniesienie wydatków znacznie przekraczających zeznany dochód, tak jak to ma miejsce w rozstrzyganej sprawie, wówczas to na podatniku ciąży wykazanie, iż wydatki te znajdują pokrycie w określonych źródłach przychodów lub posiadanych zasobach. Co do życzliwych wydaje mi się że były prowadzone postępowania kontrolne będące wynikem takowych "zawiadomień". Rrmi czyżby jakowyś uraz z życia wzięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankazik 01.08.2005 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Nie muszą być to donosy. Po prostu notariusze przesyłają akty notarialne zakupu działek do US-ów. Po wybudowaniu domu następuje zmiana adresu podatnika (wykazuje się ją wPIT-cie). Skojarzenie tych dwóch faktów jest proste. A US-y raczej mają orientację co i ile kosztuje.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 01.08.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Ale donosy też występują słyszałem przypadek że do US wpłynęło pisemko informujące że taxi o nr takim a takim jeździ bez kasy fiskalnej pismo oczywiście podpisane ale czy taka osoba istnieje i czy to pismo sporządziła ? Czyli anonim - jak dla mnie.Oczywiście przypadków spraw z nieujawnionych źródeł jest więcej i niekoniecznie są wynikiem donosów, czy tak jak piszesz informacji uzyskanych od naotariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SASZA 01.08.2005 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 a nie znacie jakaiejs dobrej wymówki, badz jak zrobic zeby czesc kasy jakos udowodnic, czy np rodzice ktozy przez cale zycie zarabiaja po 1tys zloty maja szanse odlozenia 200tys l w swietle US. Słyszalem ze mozna kupic działke na współwlasnosc, 10 place ja 90 rodzice, za jakis czas znosi sie udziały rodziców na mnie i od tego placi sie jakis maly podatek. Ktos moze cos o tym slyszał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 02.08.2005 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Jeżeli zniesienie współwłasności takiej działki następuje poprzez darowiznę udziałów rodziców w tej współwłasności to podatek rzeczywiście może być niewielki a nawet może go wcale nie być - w zależności od wartości darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alienka 02.08.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 No nie! Jeżeli kogoś stać na budowę domu i jednocześnie wyciąga ręce po pieniążki do opieki No to sorry ale brak mi słów Płacę podatki, nigdy nic za darmo nic nie dostałam więc nie podoba mi się sponsorowanie zasiłków dla takich spryciarzy. Jeżeli US takie osoby kontroluje to chwała mu za to! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 02.08.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 No nie! Jeżeli kogoś stać na budowę domu i jednocześnie wyciąga ręce po pieniążki do opieki No to sorry ale brak mi słów Płacę podatki, nigdy nic za darmo nic nie dostałam więc nie podoba mi się sponsorowanie zasiłków dla takich spryciarzy. Jeżeli US takie osoby kontroluje to chwała mu za to! Pozdrawiam Po części się zgadzam, ale czy widział ktoś człowieka, który uczciwie płacąc podatki wybudował sobie dom ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 02.08.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Po części się zgadzam, ale czy widział ktoś człowieka, który uczciwie płacąc podatki wybudował sobie dom ?? Nie wiem, co chcesz osiagnac zadajac takie prowokacyjne pytania, ale odpowiem Ci , ze ja widzialem. I widuje codziennie, kiedy przegladam sie w lustrze. A jesli Ty nie mozesz odpowiedziec na to pytanie w ten sam sposob, to znaczy ze jestes przestepca. Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 02.08.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Chyba się trochę zapędziłeś - wybaczam ci, może masz zły dzień. A pytanie miało być śmieszne i lekkie, bo są wakacje. Może odrobina luzu by się przydała ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 02.08.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Ja też się często, zastanawiam skąd ludzie biorą pieniądze na budowę całkiem sporych domów, jeśli tylko kilka procent podatników płaci podatki w 3 progu podatkowym a takimi podatnikami jesteśmy oboje z żoną i wcale nie uważamy się za ludzi bogatych i stać nas jest tylko na budowę skromnego domu średniej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 03.08.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Rozumiem, że wielu lubi zaglądać innym do portfela. Rozumiem, że każdy siebie jakoś tam rozgrzesza z drobnych grzeszkow. Nie rozumiem, że p******one Panstwo, ktore zabiera mi z pensji 20% na ZUS-y, 20% narzutu na moja pensje płaci mój zaklad pracy, potem to Panstwo kradnie mi 40% podatku na-nie-wiem-co, do tego winiety, akcyzy etc, toleruje jakichś ludzi na tym szacownym Forum, gdy zastanawiają się, czemu kombinuję. Otóż oswiadczam, że ja zawsze będę sie starał panstwowych złodziejo-darmozjadów oszukać. I niech mnie pocałują w zadek.Nie wiem, ludzie, że macie takie dylematy: skoro placicie na ubezpieczenie zdrowotne, czemu trzeba placic za zabiegi dentystyczne, ginekologiczne, za USG? Czemu za nauke angielskiego choc szkola jest za darmo? Skoro zlodzieje zabieraja nam 75-80 %, to mamy prawo ich robic w wała i doskonalić metody robienia przekrętów. Czego i Panstwu życzę. Pijany (dziś) Przekorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 04.08.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Ja jestem zdania, że US powinien sprawdzać skąd ludzie mają na co pieniądze.Np bezkarność złodziei polega na tym, że Policja ich nie złapie za rękę i ścmieją się jeżdżąc merolami, będąc zarejestrowanym w zasiłkowni.Jak ktoś uczciwie zarobił pieniądze lub wziął kredyt, to nie ma się czego bać, jak ktoś ma nielegalne dochody, to przynajmniej nie będziemy już go utrzymywać, bo właśnie przez takich płacimy wyższe podatki i tracimy ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 04.08.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 ...mamy prawo ich robic w wała i doskonalić metody robienia przekrętów. Czego i Panstwu życzę. Pijany (dziś) Przekorek. AMEN A jak kacyk ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 04.08.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Ja też się często, zastanawiam skąd ludzie biorą pieniądze na budowę całkiem sporych domów, jeśli tylko kilka procent podatników płaci podatki w 3 progu podatkowym a takimi podatnikami jesteśmy oboje z żoną To proste. Oni wiedzą co zrobić, aby mieć tyle samo kasy w kieszeni ale mimo wszystko załapać się na drugi, albo najlepiej na pierwszy próg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eeetam 04.08.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Denerwuje mnie bardzo fakt , że możliwa jest taka właśnie sytuacja że będę musiał się tłumaczyć skąd....Już od paru lat żona jeździ na zachód zarabiać na nasz domek ,starszym ludziom d....y podciera ale na czarno - i co ; czy to aż tak może być żeby trzeba było udowadniać US legalność tej kasy ? przecież prawie 1/3 narodu pracuje na zachodzie czy na czarno czy na biało i wydaje we własnym kraju tam zarobione pieniądze ( też dlatego jako tako to wszystko się jeszcze kręci) . Czy ,po wybudowaniu naszego wymarzonego domku, możemy być nazwani złodziejami czy oszustami przez US ?.... Jeśli tak - to mam w d..... taki kraj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 04.08.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Czy ,po wybudowaniu naszego wymarzonego domku, możemy być nazwani złodziejami czy oszustami przez US ?.... US jest bardziej elokwentny wprost Ci tego nie powie...zacytuje paragrafy i każe zapłacić 75% wartości wydatków nie znajdujących pokrycia w udokumentowanych i opodatkowanych źródłach przychodu + postępowanie karne skarbowe też coś dorzuci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts