Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za formalności załatwiane przez architekta?

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Ile naliczają sobie architekci (biura projektowe) za formalności załatwiane za inwestora?

Czy opłaca się samemu biegać po urzędach?

W zasadzie można samemu dużo załatwić pod warunkiem dysponowania wolnym czasem, cierpliwością i nerwami.

Wiem, że sprawy architektów (biur projektowych) załatwiane są szybciej ze względu na względy :-)

Ile Was to kosztowało więcej a może ile zaoszczędziliście biegając samemu od "Pawła do Gawła"?

A u mnie projektant zrobił:

- adaptacje projektu,

- plan zagospodarowania działki,

- wystąpił o warunki na wszystkie przyłącza,

- zlecił konstruktorowi ponowne przelicznie projektu (wiele zmian),

- zlecił wykonanie projektów wszystkich przyłaczy,

- załatwił wszystko co było do załatwienia w urzedach (łacznie z ZUDem)

- przywoził mi to wszystko do domu (projekty i pozwolenia) :D

- dodatkowo uzerał sie za mnie o wydanie wzizt (akurat była wtedy zmiana prawa budowlanego i był z tym pewien kłopot)

Moje koszty to:

400 zł - konstruktor

1000 zł - projekty przyłaczy

200 zł - warunki na przyłacza

i to wszystko :D :D :D (architekt to mój najlepszy kumpel). Nawet nie chciał zwrotu kosztów za paliwo, telefony, papier, teczki, ksera itp (czyli dopłacił mi jeszcze do tego wszystkiego :o ).

U nas tylko warunki elektryki załatwiał elektryk (piorunem poszło ) :p

Pozostałe - osobiscie - trochę benzyny i trochę czasu.

Projekt był indywidualny ale na naszej koncepcji i mimo to wiele nerwów nas kosztowało użeranie się z panią architekt. Rysowali go i rysowali, a czas leciał. No i jeszcze sąsiedzi odbierali zawiadomienia z poczty dot wzizt po 14 ustawowych dniach na trwałość awiza - i składali jeszcze zażalenia choć bezzasadne - to trochę przeciągnęli nam w czasie :cry: :(

Pani architekt wzięła za projekt 4800 zł, złożyła go osobiście do powiatu, to tyle.

• 2 weeks później...