marcin_budowniczy 31.07.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Ile naliczają sobie architekci (biura projektowe) za formalności załatwiane za inwestora? Czy opłaca się samemu biegać po urzędach? W zasadzie można samemu dużo załatwić pod warunkiem dysponowania wolnym czasem, cierpliwością i nerwami. Wiem, że sprawy architektów (biur projektowych) załatwiane są szybciej ze względu na względy Ile Was to kosztowało więcej a może ile zaoszczędziliście biegając samemu od "Pawła do Gawła"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 31.07.2005 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 02.08.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 U mnie było tak projektant zrobił:adaptację projektu,plan zagospodarowania działki,złożył papiery o warunki przyłączy(wszystkich)razem zaśpiewał 1350pln zostanie też u mnie kierbudem za 1000pln pozdro tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.08.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 A u mnie projektant zrobił: - adaptacje projektu, - plan zagospodarowania działki, - wystąpił o warunki na wszystkie przyłącza, - zlecił konstruktorowi ponowne przelicznie projektu (wiele zmian), - zlecił wykonanie projektów wszystkich przyłaczy, - załatwił wszystko co było do załatwienia w urzedach (łacznie z ZUDem) - przywoził mi to wszystko do domu (projekty i pozwolenia) - dodatkowo uzerał sie za mnie o wydanie wzizt (akurat była wtedy zmiana prawa budowlanego i był z tym pewien kłopot) Moje koszty to: 400 zł - konstruktor 1000 zł - projekty przyłaczy 200 zł - warunki na przyłacza i to wszystko (architekt to mój najlepszy kumpel). Nawet nie chciał zwrotu kosztów za paliwo, telefony, papier, teczki, ksera itp (czyli dopłacił mi jeszcze do tego wszystkiego ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 500 PLNOpłaciło się - szybko i bezboleśnie poszło. Oczywiście nie obyło się bez walki o przyłącza, ale to insza inszość od architekta niezależna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 07.08.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 u nas za projekt i wystąpienie o pozwolenie na przyłącza zawołali 4000tyś 1500-projekt 350 razy 4 = 1400 wystąpił o warunki na wszystkie przyłącza ??? plan zagospodarowania działki i coś tam jeszcze wymienił Więc okropnie dużo z tego co widze Nie wiem czy nie biegać po tych urzędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 07.08.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 U nas tylko warunki elektryki załatwiał elektryk (piorunem poszło ) Pozostałe - osobiscie - trochę benzyny i trochę czasu. Projekt był indywidualny ale na naszej koncepcji i mimo to wiele nerwów nas kosztowało użeranie się z panią architekt. Rysowali go i rysowali, a czas leciał. No i jeszcze sąsiedzi odbierali zawiadomienia z poczty dot wzizt po 14 ustawowych dniach na trwałość awiza - i składali jeszcze zażalenia choć bezzasadne - to trochę przeciągnęli nam w czasie Pani architekt wzięła za projekt 4800 zł, złożyła go osobiście do powiatu, to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 17.08.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 znalazłam taniej 3500 zł w tym : projekt, załatwianie wszystkich pozwoleń i przyłączy, mapki do celów projektowych, i cała wypłata kierownika budowy, więc moim zdaniem jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts