KrzysiekSw 31.07.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Mam pytanko, orientujecie się, czy robienie miejsca na śmietnik w ogrodzeniu (z furteczką) jest obowiązkowe? Zawsze kosz mogę wystawć przed bramę...Regulują to jakieś przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzanna 06.08.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Nic takowych nie słyszałam. Jednakże firma, która będzie wywozić śmieci musi mieć do nich dostęp. Ja nie zrobiłam od razu w ogrodzeniu i teraz bawię sie w zbijanie części murka, bo nie chce mi się wystawiać co tydzień kubła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 06.08.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Moi rodzice nie mają śmietnika w ogrodzeniu i muszą pamiętać o wystawianiu kubła, nieraz zapomną... Dlatego my będziemy mieli w ogrodzeniu - dla wygody. Co do przepisów, to nic o tym nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 06.08.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Mam pytanko, orientujecie się, czy robienie miejsca na śmietnik w ogrodzeniu (z furteczką) jest obowiązkowe? Zawsze kosz mogę wystawć przed bramę... Regulują to jakieś przepisy? Są oczywiście przepisy! Sam przerabiałem to dwa lata temu. Śmietnik można postawić w terenie zabudowy jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej w odległości nie mniejszej niż 3 metry od okien i drzwi, od granicy działki 2m. Sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń może odbyć się na granicy działki, ale tylko wtedy, gdy stykać się będą z podobnymi na działce sąsiedniej, bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Podtawa prawna: par. 23 ust. 3 rozporządzenia MI z 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 75 poz. 750). Coś takiego wymaga zgłoszenia do urzędu min. 30 dni przed planowaną budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 07.08.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Podnoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 07.08.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 nie ma obowiązku robienia śmietnika w linni ogrodzenia - jednak w umowie z firmą wywożącą śmieci będziesz miał zapewne napisane w jakiej max. odległości od furtki powinien znajdować się kosz na śmieci w dniu w którym jest on przez nich opróżniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 08.08.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 A ja mam z tym inny problem! Wiem o tych 2 metrach od ogrodzenia. Jest jednak jeden wyjątek - jesli u sąsiada śmietnik stoi juz przy granicy, my możemy go też postawić symetrycznie po drugiej stronie. Ja niestety nie mam sąsiada ze śmietnikiem, ale on w przyszłości też zechce potawić nie 2 metry od granicy, tylko przy samym płocie - tak uzgodnilismy. I tu problem. Może ktoś wie jak obejśc głupi przepis? Czy zgoda sąsaida wystrczy? A jak zbuduję niezgodnie z planem i przepisem to jaka kara? Czy to samowola? Poradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 11.08.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 wystarczy pisemna zgoda sasiada i oswiadczenie ze tez tak zrobi - tak przynajmniej mowia w architekturze u mnie w powiecie. choc czasem co powiat to inna opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 12.08.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 u nas raczej nie ma fizycznej możliwości dostosowania się do przepisów i dlatego "śmietnik" mamy tak jak mamy http://www.amazo.webpark.pl/wejsciemila.jpg zaraz za pojemnikiem rosną dwie tuje a "zadaszenie " tworzy zimozielone pnącze....od wewnętrznej strony furteczki jest haczyk. Za naszym przykładem poszli i inni sąsiedzi....a Ci co te śmieci wywożą też są zadowoleni, bo nie muszą się do nikogo dobijać, czy też uciekać przed psiakiem, którego właściciel zapomniał na ten czas zamknąć pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts