Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śmietnik w ogrodzeniu

Recommended Posts

Mam pytanko, orientujecie się, czy robienie miejsca na śmietnik w ogrodzeniu (z furteczką) jest obowiązkowe? Zawsze kosz mogę wystawć przed bramę...

Regulują to jakieś przepisy?

Są oczywiście przepisy! Sam przerabiałem to dwa lata temu. Śmietnik można postawić w terenie zabudowy jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej w odległości nie mniejszej niż 3 metry od okien i drzwi, od granicy działki 2m. Sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń może odbyć się na granicy działki, ale tylko wtedy, gdy stykać się będą z podobnymi na działce sąsiedniej, bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Podtawa prawna: par. 23 ust. 3 rozporządzenia MI z 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 75 poz. 750).

Coś takiego wymaga zgłoszenia do urzędu min. 30 dni przed planowaną budową.

A ja mam z tym inny problem!

Wiem o tych 2 metrach od ogrodzenia. Jest jednak jeden wyjątek - jesli u sąsiada śmietnik stoi juz przy granicy, my możemy go też postawić symetrycznie po drugiej stronie. Ja niestety nie mam sąsiada ze śmietnikiem, ale on w przyszłości też zechce potawić nie 2 metry od granicy, tylko przy samym płocie - tak uzgodnilismy. I tu problem. Może ktoś wie jak obejśc głupi przepis? Czy zgoda sąsaida wystrczy? A jak zbuduję niezgodnie z planem i przepisem to jaka kara? Czy to samowola? Poradźcie!

u nas raczej nie ma fizycznej możliwości dostosowania się do przepisów i dlatego "śmietnik" mamy tak jak mamy :lol:

http://www.amazo.webpark.pl/wejsciemila.jpg

zaraz za pojemnikiem rosną dwie tuje a "zadaszenie " tworzy zimozielone pnącze....od wewnętrznej strony furteczki jest haczyk.

Za naszym przykładem poszli i inni sąsiedzi....a Ci co te śmieci wywożą też są zadowoleni, bo nie muszą się do nikogo dobijać, czy też uciekać przed psiakiem, którego właściciel zapomniał na ten czas zamknąć :lol:

pozdrawiam - ania