Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

mam pytanko

jak rozwiązaliście temat rynien i deszczówki?

ja myślałem żeby rynny połączyć pod ziemią rurą drenażową owiniętą włókniną i żeby to się odsączało (z tym że mam wysokie wody gruntowe i obawiam się błota wokół i tak samo nie wiem czy to ni będzie nawilgacać fundamentów)

czy to ma pójść do burzówki czy zrobić studnie z 2 kręgów?

sAM NIE WIEM

HELP!!!

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!!

Mam prośbę o jakiś kontakt / namiar do dobrego stolarza. Polecono mi jednego ale umawiam się z nim już 3 raz i w końcu doszedłem do wniosku że jeśli tak ma wyglądać nasza dalsza współpraca to pasuję!!!

Ewentualnie jakiś link gdzie są takie kontakty z komentarzami (nie mogę znaleźć), jacyś polecani fachowcy...

Zależy mi na czasie ponieważ mieszkanko jest już wykończone i przygotowane ....

Jeszcze TYLKO mebelki do kuchni i zmiana zameldowania

Pozdrawiam wszystkich!!

Z góry wielkie dzięki za pomoc!!

witam

mam pytanko

ja myślałem żeby rynny połączyć pod ziemią rurą drenażową owiniętą włókniną i żeby to się odsączało (z tym że mam wysokie wody gruntowe i obawiam się błota wokół i tak samo nie wiem czy to ni będzie nawilgacać fundamentów)

sAM NIE WIEM

HELP!!!

Jeżeli masz dojście do burzówki, to jak najbardziej.

Jeżeli masz wysokie wody gruntowe, to rozsączanie może nie pomóc. A i tak musisz zrobić na końcu studnię chłonną i to dość durzą lub zrzut do jakiegoś rowu.

Ja póki co idę w stronę zrzutu z rynien na działkę. W przyszłości jak już będzie kanaliza, szambo zostanie zmienione na zbiornik na deszczówkę.

Mam prośbę o jakiś kontakt / namiar do dobrego stolarza. Polecono mi jednego ale umawiam się z nim już 3 raz i w końcu doszedłem do wniosku że jeśli tak ma wyglądać nasza dalsza współpraca to pasuję!!!

Zależy jakiego typu stolarza. Jeżeli szafki i tym podobne drobiazgi, to http://www.mebleczar.com.pl, ale gość też bywa niesłowny (wyłazy robił 8 zamiast 2 tygodni). Mimo to kontynuujemy współpracę.

Jeżeli jeszcze kwestia schodów - to Mirosław Potarzycki, Karminek. Mi robi i bierze roboty z dojazdem.

Zależy jakiego typu stolarza. Jeżeli szafki i tym podobne drobiazgi, to http://www.mebleczar.com.pl , ale gość też bywa niesłowny (wyłazy robił 8 zamiast 2 tygodni). Mimo to kontynuujemy współpracę.

Jeżeli jeszcze kwestia schodów - to Mirosław Potarzycki, Karminek. Mi robi i bierze roboty z dojazdem.

I jeszcze raz serdecznie dziękuję za szybki odzew i namiar na brukarza :D

Nie ma to jak nieoceniona pomoc a Waszej strony :wink: :lol:

A kto powiedział, że nieoceniona. Będzie oceniona i wyceniona - jeżeli dogadasz się, to minimalna cena piwo. Jeżeli dogadasz się i zrobi - 2 piwa. Jeżeli będziesz zadowolony - flaszka :wink:

z ta studnią chłonną w przypadku wysokich wód to też raczej nie za bardzo

a dlaczego?? pytam bo rozmawiałam z 2 ekipami i każda proponowała inne rozwiązanie i juz sama nie wiem co lepsze :(

Mam pytanie dotyczące sysyemów nawadniających. Mąz twierdzi że nie ma teraz na to kasy i najwyżej się zrobi za 2-3 lata. Mnie pomysł rozkopywania ogrodu pod rurki się średnio podoba.

Jaki jest średni koszt takiej instalacji jak się samemu robi? Ogród nie jest za wielki. Działka okolo 900m2 odjąc podjazdy i dom :)

witam

mam pytanko

ja tak zrobiłam, tzw. sudnie chłonne, ale mam jedną wielka piaskownicę ;-)

od 5 lat działa bez zarzutu :-)

Mam pytanie dotyczące sysyemów nawadniających. Mąz twierdzi że nie ma teraz na to kasy i najwyżej się zrobi za 2-3 lata. Mnie pomysł rozkopywania ogrodu pod rurki się średnio podoba.

Jaki jest średni koszt takiej instalacji jak się samemu robi? Ogród nie jest za wielki. Działka okolo 900m2 odjąc podjazdy i dom :)

Gdzieś czytałem, że ludzie zrobili sobie sami za 1500zł, ale bez sterowników i elektrozaworów. Włączają odkręcając ręczne zawory.

Moja żona też twierdzi, że zrobimy potem, ale także uważam, że głupotą byłoby rozkopywać trawniki, bo potem się już tego nie wyrówna. Trzeba by zakładać go od nowa. Uważam, że:

1. Trzeba zaplanować działkę.

2. Rozprowadzić odpowiednie rurki w odpowiednie miejsca.

3. Jeżeli jest planowany zbiornik na deszczówkę - wkopać go i ułożyć kabel zasilający pompę. Gdzieś znalazłem artykuł liczący ile wody potrzebuje m2 działki (klimat okolic Warszawy), a ile uda się zebrać. Wychodziło dla mojej działki, że powinienem mieć 1m3, ale raczej myślę o 2m3. U Ciebie zalecany byłoby 2m3.

4. Jeżeli jest kasa - założyć zraszacze. Kroplówki są chyba na tyle tanie, że warto je założyć. To co się da - podpiąć pod doprowadzenie wody. Przygotować miejsce pod centralkę: elektrozawory i sterownik.

5. Jeżeli Wodkan przewiduje - rozważyć osobny licznik na "zieloną wodę" (bez ścieków). Zwykle warunkiem jest proste przebicie przez ścianę. Żadnych ukrytych rurek - inaczej nie odbiorą.

6. Jak kasa się pojawi - dokłada się zraszacze (kopanie dołeczka a nie rowka przez całość), elektrozawory i sterownik.

Typowy system nawadniania to koszt 10-20zł / m2 powierzchni.

witam

mam pytanko

sAM NIE WIEM

HELP!!!

Ja mam burzówkę i woda z drenu idzie tam. Jeżeli masz taką możliwość, to bym nie kombinował.

Nie wiem co dokładnie się robi przy wysokich wodach gruntowych i braku burzówki. Kojarzę że się daje nie tylko opaskę, ale także jakieś studzienki, a w nich pompę, która wyciąga wodę np. do rowu. Na pewnych terenach glina jest tylko do pewnej głębokości. Wtedy można przebić się przez nią i spuszczać wodę w głąb, ale szukaj o tym wątków.

I jeszcze raz serdecznie dziękuję za szybki odzew i namiar na brukarza :D

Nie ma to jak nieoceniona pomoc a Waszej strony :wink: :lol:

A kto powiedział, że nieoceniona. Będzie oceniona i wyceniona - jeżeli dogadasz się, to minimalna cena piwo. Jeżeli dogadasz się i zrobi - 2 piwa. Jeżeli będziesz zadowolony - flaszka :wink:

A kto powiedział, że na słownych podziękowaniach sie skończy :wink:

Jak sie zrob,i to sie pomyśli... :wink: 8)

Alkohol dowolny byle smakowało :wink:

Pozdrawiam :D