Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie aktulnych cen wykonia schodów drewnianych.

Czy ktoś jest na etapie zamawiania lub sprawdzał ceny na rynku ?

Znalazłem fachowca z polecenia i wycena mnie zszokowała lekko :

- schody dębowe ( bez podstopnic )

- 18 stopni klejonych ( 2 warstwy dębnowe a w środek sosna )

- spoczynek dępowy

- policzki i poręcz dębowe lekko giete ale bez żadnych bajerów.

W sumie projekt ładny i ciekawy bez specjalnych udziwnień.

Koszt 14.000 pln czyli 777 pln za stopień.

A ja myślałem, że 500 - 600 wystarczy :cry:

Z góry dziękuję za informacje.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Adam_12

jestem własnie na etapie szukania wykonawcy schodów.

Z jednym rozmwiałam w sobote, z drugim widze sie jutro. Obaj z polecenia, sprawdzeni.

Ten pierwszy wycenił mi schody:

- ok 18 stopni

- schody debowe

- balustrady z kwasówki łaczonej z drewnem

na 9 tys zł.

Takie schody sobie zażyczyłam, ale beda w innym kształcie (litery L)

http://upload.miau.pl/3/222.jpg

Dam znać na ile wycenił ten drugi.

_Adam12 napisał:

Przerabiałem ten sam temat ostatnio.

Energetyka faktycznie ma 5 miesięcy na wykonanie przyłącza oraz 8 miesięcy na przygotowanie pełnej dokumentacji technicznej i pozwolenia na budowę.

Są to terminy maksymalne zgodne z odpowiednią ustawą. W praktyce odbywa się to szybciej. Zwłaszcza jak "popracuje " się nad odpowiednimi osobami w dziaale inwestycji na Sztabowej.

Koszt projektu na własną ręke to około 1500 zł + koszty mapy do celów projektowych. Czeka się około 2-3 mięsiecy. W samym ZDIK jest to minimum 30 - 45 dni. Do tego dochodzą uzgodnienia z gminą. Podobno można to złatwić w ciągu 2 miesięcy.

Takie moje doświadczenia. Zrezygnowałem z tego i poszedłem do Energetyki.

Dzięki za info. U mnie jest to Oddział EnergiPro w Obornikach Śl. Osoba od nich szacowała mi koszt wykoania projektu tego przyłącza na 700-800zł i tyle za te kilka miesiecy wczesniej jestem sklonny zaplacic. Ale 1500 + doddatki to juz sam nie wiem czy warto.

Pzdr,

TS

_Adam12 napisał:

- spoczynek dępowy

z tego co się rozglądałam to min. 7000 i to u zaprzyjaźnionego stolarza.....

_Adam12 napisał:

- spoczynek dępowy

Robiłam schody pół roku temu. 17 stopni bez spocznika, buk parzony, schody w "U" . POręcze proste, nie-gięte. Ogólnie prostota, mała balustradka na górze. Zapłaciłam 8,5 tys. Miałam wyceny z kilku stolarni. Różnica cen znacząca. Od 7 do 11 tys. No i cenowy odpał Rhintal 18 tys.

Myśle, ze 14 tys to dużo ale może i u stolarzy ceny sie zmieniły. Mimo wszystko zrobiłabym rozeznanie jak jest u innych. :wink: Trzeba tez wziąśc poprawkę, ze dąb jest zawsze droższy od buku.

Pozdrawiam

Witam Grupe!!!! :D

Tu Druga Polowa Wojty'ego :D.

No, wreszcie mam dostep do darmowego netu :), wiec po prawie 2 miesiecznej przerwie pisze co nastepuje, a raczej chwale sie ;)

Od 3 lutego mieszkamy juz w swoim domku :) - nie wiem czmu moja meska polowa tym sie nie pochwalila do tej pory :lol: . Wprowadzilismy sie praktycznie na budowe - nie mielismy pomalowanego calego dolu, gora zreszta tez czekala na poprawki, ale uparlismy sie i w ciagu 1 dnia podjelismy decyzje o przeprowadzce. Teraz, po 2 miesiacach do pelni szczescia brakuje mi jeszcze kominka, schodow (mam czysty beton narazie :( ), otynkowania domku, zrobienia podbitki i wielu jeszcze jakis drobiazgow... Ale nie narzekam :). MIeszkanie na wsi jest wspaniale!!! Mloda codziennie biega z mamusia na spacerki - wprawdzie nie oglada krowek, kurek (jak to zwykle na wsi), ale za to oddycha zdrowym powietrzem :), a potem spi godzinami (do tej pory nie lezalo to w jej naturze). A my zapomnielismy juz jak wylada TV - w ciagu tego czasu tylkoraz wlaczylismy TV i to dla rodzinki.

Brakuje nam tylko netu :( - teraz lacze sie tylko przez komorke i niestety place za kazdy kB, wiec bez szlalenstw (teraz jestem w gosciach wiec moge troche poklikac ).

No a teraz czas na GRATULACJE!!!!

dla wszystkich mam i ich slicznych bejbikow!!!!!!! - chyab nie bede wymieniac wszystkich, ktore sie urodzily w ciagu ostatnich 2 miesiecy, bo jeszcze nichcacy bym kogos pominela i co by bylo :o .

Swietnie - moze za jakis czas potkamy sie z latoroslami na jakims budowlanym grillu?? :D.

No i gratulacje dla Anndy'ego - zaczynalismy mniej wiecej w tym samym czasie i widze ze w tym samym czasie tez konczymy :).

Aha - przylaczam sie do pytania o stolarza od schodow i na misow od podbitki i od tynkow zewnetrznych

scur napisał:
Robiłam schody pół roku temu. 17 stopni bez spocznika, buk parzony, schody w "U" . POręcze proste, nie-gięte. Ogólnie prostota, mała balustradka na górze. Zapłaciłam 8,5 tys. Miałam wyceny z kilku stolarni. Różnica cen znacząca. Od 7 do 11 tys. No i cenowy odpał Rhintal 18 tys.

Myśle, ze 14 tys to dużo ale może i u stolarzy ceny sie zmieniły. Mimo wszystko zrobiłabym rozeznanie jak jest u innych. :wink: Trzeba tez wziąśc poprawkę, ze dąb jest zawsze droższy od buku.

Pozdrawiam

Aga - jakie masz dokładnie te barierki? interesują mnie jakieś proste, ale nie tralki - szukam, ale jakoś nie mogę nic wypatrzyć dla siebie - możesz podesłać jakieś zdjęcie?

Wojty napisał:
Witam Grupe!!!! :D

Tu Druga Polowa Wojty'ego :D.

No, wreszcie mam dostep do darmowego netu :), wiec po prawie 2 miesiecznej przerwie pisze co nastepuje, a raczej chwale sie ;)

Od 3 lutego mieszkamy juz w swoim domku :) - nie wiem czmu moja meska polowa tym sie nie pochwalila do tej pory :lol: . Wprowadzilismy sie praktycznie na budowe - nie mielismy pomalowanego calego dolu, gora zreszta tez czekala na poprawki, ale uparlismy sie i w ciagu 1 dnia podjelismy decyzje o przeprowadzce. Teraz, po 2 miesiacach do pelni szczescia brakuje mi jeszcze kominka, schodow (mam czysty beton narazie :( ), otynkowania domku, zrobienia podbitki i wielu jeszcze jakis drobiazgow... Ale nie narzekam :). MIeszkanie na wsi jest wspaniale!!! Mloda codziennie biega z mamusia na spacerki - wprawdzie nie oglada krowek, kurek (jak to zwykle na wsi), ale za to oddycha zdrowym powietrzem :), a potem spi godzinami (do tej pory nie lezalo to w jej naturze). A my zapomnielismy juz jak wylada TV - w ciagu tego czasu tylkoraz wlaczylismy TV i to dla rodzinki.

Brakuje nam tylko netu :( - teraz lacze sie tylko przez komorke i niestety place za kazdy kB, wiec bez szlalenstw (teraz jestem w gosciach wiec moge troche poklikac ).

GRATULKI Z OKAZJI PRZEPROWADZKI !!!!

Jola z Melisy napisał:
Na targach miał stoisko tartak Dobroszyce (koło Oleśnicy). Wystawiali schody, moim zdaniem bardzo ładne i porządnie wykonane (tak na pierwszy rzut oka). Jestem prawie zdecydowana, choć do schodów u nas jeszcze daleko, ale może komuś tez podpasują.

Można prosić o namiary :D