Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

donad - ja kupiłam beczkę po jakichś chemikaliach na skupie złomu na Robotniczej,

prawie na przeciw Centrozłomu, cena - 20zł ( ? ).

a to sie nadaje ?(czy jest płukane) szukam czegoś na deszczówkę, ale nie chciałabym lać roslin cjankiem:>

a może nadaje się na szambo?

a ktoś z Was uzytkuje oczyszczalnie z filtrem biol. ze zrzutem do rowu i przechodził te wszystkie męki wodnoprawne i jest zadowolony z pracy oczyszczalni?

Witajcie :D

Mam kilka pytań dot. H+H:

1) czy ktoś z tego budował? Jakie są doświadczenia?

2) czy ktoś wie czym technologicznie różnią się od YTONGa.? Chodzi mi zwłaszcza o przenikliwość cieplną. Miałem budować ściany zewnętrzne z YTONG 36,5 cm więc nie było by potrzeby dodatkowego ocieplenia. Jak to będzie w przypadku H+H?

3) gdzie najtaniej można kupić H+H we Wrocławiu lub okolicach?

SPO_WRO

Witaj,

z tego co się orientuję, to jakość betonu komórkowego H+H zależy od tego gdzie był produkowany

Firma CELKON produkuje H+H gdzieś w Polsce, ale to jest raczej zwykły beton komórkowy - daleko mu do Ytonga - ale ma w swoim skladzie wapienie

Jest jednak strasznie kruchy i szybko się rozlatuje - generalnie nie jest godny polecenia

Natomiast H+H produkowany w Niemczech jest rzeczywiście w klasie Ytonga - ma podobna gęstość i jakość - ale nie wiem jak z jego kruchośćią

Z tego co wiem to w gai mają czasami w sprzedazy H+H z Niemiec właśnie

pozdrawiam

smiejus - firma Plast-Met z Trzebnicy robi takie bramy, montują też ogrodzenia z siatki - nie tylko produkują (to dla innych zainteresowanych) tel.312-07-93

Dokładnie, Plast-Met ma spory wybór siatek i ogrodzeń. Aczkolwiek ostatnio dostali u mnie minus, bo szukając siatki, ta sama co u nich w Castoramie była tańsza o ponad 10zł za 10mb (może nie jakaś wielka różnica ale zawsze :wink: ).

Chciałam niniejszym :p przekazać, że firma TERMOORGANIKA działa w 100% profesjonalnie. Parafrazując 8) : klasę firmy poznaje się nie po tym jak zaczyna, a po tym jak kończy :lol: .

Po piątkowych problemach ze wymiarami styropianu i wizycie przedstawiciela Termoorganiki na budowie, wczoraj - poniedziałek w południe był już na budowie wymieniony styropian. W dodatku kiedy okazało się , że wymierzyłam za mało styropianu na ok. 30m2 powierzchni, w ramach pomocy reklamacyjnej będę miała to moje Platinum + o gr. 15 cm (mocno niestandardowe) w czwartek na budowie :-) - normalny termin realizacji zamówień na platinum to koniec maja :roll: .

Tak powinno być w każdej firmie :p .

ludzie zwariowałam robie tynki wapienne, gdzie mozna kupić wapno hydratyzowane czy jak mu tam?

w każdej hurtowni budowlanej pownni mieć

takie wsypywane do dołu?

ej pytałam w 8 i nikt nie miał....

Oj to chyba pomyliłem rodzaj wapna. U mnie do zaprawy fachowcy też używali wapna. Specjalnie organizowałem dla nich zbiornik do zalewania go wodą