Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Mam pytanie do tych co mają już dach :-)

Po pierwsze primo: czy montował ktoś ławy kominiarskie do kominów, a co za tym idzie jak głeboko kotwione sa takie ławy bo nie wiem czy obmurowywać komin na pół cegły czy całą...

kedob.... a mógłbyś nie kombinować i jak każdy (tak mi się przynajmniej wydaje że jak wszyscy :roll: ) zamontować ławki na dachówkach systemowych, prosty, szzybki i pewny montaż, po co ci kombinacja z przytwierdzaniem do komina

jak już coś koniecznie chcesz do niego przykręcić to może satelitkę, wyjącą syrenke od alarmu, hmm coby tu jeszcze... :wink:

jakoś nie widziałam nigdy ławki do komina przytwierdzonej

kedob, a ile masz tych dachowek wentylacyjnych?

Dachówka wentylacyjna wspomaga wentylację i powinnai być zawsze wtedy, gdy nie ma odpowiednich parametrów w otworach wentylacyjnych przy okapie i pod gąsiorem. I jeśli otwory w uszczelce kalenicowej są nie wystarczające, to pod kalenicą powinny być dachówki wentylacyjne. I tak samo, jeśli otwory doprowadzające powietrze pod pokrycie w rejonie okapu mają zbyt małą powierzchnię - to powinna być dachówka wentylacyjna.

Sprawdzilam przed chwilką na fakturze. Przy moim duzym i wielospadowym dachu jest 12 szt.

Jedna po ok 30 zł. Przy Twoim prostym dwuspadowym pewnie będzie ich mniej. Czy to taka duza oszczędność i warta poniesienia? To już musisz sam ocenić:) Ale lepiej może niech Ci w LechBudzie dadzą porzadny rabat na dachówki podstawowe:))

I powodzenia w "dachowaniu":) Przyjemny to moment!

Czy komuś z Was nie zostało trochę (100-150 sztuk) cegieł pełnych - stanąłem przed faktem, że zabrakło mi tyle na komin :-?

Grzesiek

wysłałam prywatną wiadomość

A my pomalutku do przodu , elektryk zakończył rozkładanie kabelków,

trochę tego wyszło, dwa razy jeździłam dokupić kable :o :o :o

tynkarze zrobili obrzutkę, i udali się na dłuuuugi weekend.

Oto efekty ich pracy

http://foto0.m.onet.pl/_m/b18a0d2de54ab44d3ad4aaa5fbf7ac80,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/a147eef885915ffb766ce6d9120c47dd,5,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/f58216fcb74237c2b814d429cd60d6c2,5,19,0.jpg

kedob - podobnie jak kulka uważam że na wentylacji dachu nie warto oszczędzać,

a swoją drogą to może ktoś podpowie na czym warto :wink:

kulka:

u mnie w zestawieniu "zero" dachówek wentylacyjnych, ale popytam jeszcze raz w środę o ile będą pracować w Lechbudzie dlaczego uważają że ich nie potrzeba.

Dzięki

Kedob

u mnie przy długości 11m są dachówki wentylacyjne, po ok. 5 na każdej stronie (chyba - nie liczyłam dokładnie).

Słuchajcie mądre głowy, mam pytań kilka (planuje własnie dalszy harmonogram prac):

1. poddasze (wełna, plyta g-k)

kiedy je robic? przed czy po wylewkach, a jesli po to ile? Czy nie ma to znaczenia?

3. wylewki

ile po nich mzna dzialac dalej czy trzeba czekac?

2.glazura, terakota-kiedy mozna ja klasc na posadzki i tynki? (bo parkiet i schody to pójda na samym koncu, chwilke przed przeprowadzka)

3. ziemia na ogrod.

nasz sasiad podniósl sie wysoko. o ok 20 cm. Musimy do niego dorównac, a mamy duza działke (1334m2), wiec potrzeba duuuzo ziemi :cry:

Mam mozliwosc zakupu za grosze ziemi gorszego gatunku, z kamieniami itd. Mysle o tym, zeba ja kupic, usypac tam gdzie bedzie trawnik, a na to warstwa dobrej ziemi. Pod drzewka i inne rosliny oczywiscie tylko dobra ziemia. Po co pod trawe 20 cm super ziemi za kupe kasy. Co o tym myslicie?

Słuchajcie mądre głowy, mam pytań kilka (planuje własnie dalszy harmonogram prac):

1. poddasze (wełna, plyta g-k)

kiedy je robic? przed czy po wylewkach, a jesli po to ile? Czy nie ma to znaczenia?

wełnę możesz położyć przed wylewkami - ja miałałam pierwszą warstwę między krokwie, z płytami GK poczekaj aż dobrze podeschnie - ok. 2-3 tygodnie

3. wylewki

ile po nich mzna dzialac dalej czy trzeba czekac?

2.glazura, terakota-kiedy mozna ja klasc na posadzki i tynki? (bo parkiet i schody to pójda na samym koncu, chwilke przed przeprowadzka)

płytki po wylewkach - min. miesiąc, parkiet min. 3 m-ce - zależy od wilgotności - robisz półsuchy jastrych z miksoreta? bo zwykłe wylewki są bardzo mokre i wtedy raczej przed wszystkimi pracami, również przed wełną

3. ziemia na ogrod.

nasz sasiad podniósl sie wysoko. o ok 20 cm. Musimy do niego dorównac, a mamy duza działke (1334m2), wiec potrzeba duuuzo ziemi :cry:

Mam mozliwosc zakupu za grosze ziemi gorszego gatunku, z kamieniami itd. Mysle o tym, zeba ja kupic, usypac tam gdzie bedzie trawnik, a na to warstwa dobrej ziemi. Pod drzewka i inne rosliny oczywiscie tylko dobra ziemia. Po co pod trawe 20 cm super ziemi za kupe kasy. Co o tym myslicie?

mam ten sam dylemat - musisz mieć opracowany ogród, bo co jak będziesz chciała w innym miejscu posadzić roślinki wymagające dobrj gleby?

Ja mam miejsca, gdzie wiem, że będę miała tzw nieużytki :-) i tam chyba bym poszła w taką ziemię.