Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

scur sprawa się poniekąd wyjaśniła. Otóż sąsiad dogadał się ze mną na odkupienie żwirku na opaskę wokół domu. Wyjechał na tydzień zlecając swoim robotnikom dokończenia "dzieła". Jak się chłopy wzięły do roboty to z rozpędu też piach sypali.... (sąsiadka widziała 8) ) Sąsiad lada dzień wróci więc sobie porozmawiamy :wink:

Ja chyba jestem nienormalna - chodzi za mną budowa kolejnego domu 8)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sprawa się poniekąd wyjaśniła. Otóż sąsiad dogadał się ze mną na odkupienie żwirku na opaskę wokół domu. Wyjechał na tydzień zlecając swoim robotnikom dokończenia "dzieła". Jak się chłopy wzięły do roboty to z rozpędu też piach sypali.... (sąsiadka widziała 8) ) Sąsiad lada dzień wróci więc sobie porozmawiamy :wink:

Wiedziałam, że daleko nie trzeba będzie szukać.

jade na wakacje kierunek czysta woda z rybami do prowadzenia podglądu wodnego

Jedziesz, jedziesz i pojechać nie możesz. :lol: :lol: :wink: :wink:

lato się skończy, woda zamarznie, ryby wyzdychają .....

jadę jak zaleję podłogę

na razie miałam obsuwę z hydraulikiem, mam nadzieję, że do początku lipca się wyrobię...

Drodzy moi - kto jest po insatalacjach pieca, CO i kominka wod i kan? Serdecznie proszę o poziom kosztów poniesionych przez tych szczęśliwców co mają to już za sobą;)

Aby ocena była miarodajna, to przyjmijmy, że pytam o monataż za punkt, grzejniki, kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym, podłogówka, inst wodna (za punkt) + kanalizacyjna i inne znane tylko Wam szczególiki.

Dostałem wycną na ponad 40tys netto ze wszystkim - liczyłem na kwotę bliższą 30tys zł:(

Szukałem troszkę takich informacji w dziennikach, ale napotkałem informacje z przed roku - a to inna bajka jak wiecie teraz;)

Daro my za komplet załaciliśmy dokładnie 40,5 tyś brutto (rok temu)

W tym:

Kocioł kondensacyjny Vaillant z zasobnikiem 150 l

Kominek Makroterm z płaszczem wodnym

10 grzejników

40 m2 podłogówki

2 geberity

7 punktów poboru wody i kanalizacji (zlewy,wanna itp)

2 krany ogrodowe :D

Wkład kominowy (rura w rurze)

inne duperelle (programotory i cała kotłownia- naczyna wzbiorcze- rury, rureczki)

Cena za komplet z robocizną. Firma Admarbud z Karmelkowej- polecam.

Drodzy moi - kto jest po insatalacjach pieca, CO i kominka wod i kan? Serdecznie proszę o poziom kosztów poniesionych przez tych szczęśliwców co mają to już za sobą;)

Aby ocena była miarodajna, to przyjmijmy, że pytam o monataż za punkt, grzejniki, kocioł gazowy, kominek z płaszczem wodnym, podłogówka, inst wodna (za punkt) + kanalizacyjna i inne znane tylko Wam szczególiki.

Dostałem wycną na ponad 40tys netto ze wszystkim - liczyłem na kwotę bliższą 30tys zł:(

Szukałem troszkę takich informacji w dziennikach, ale napotkałem informacje z przed roku - a to inna bajka jak wiecie teraz;)

My placimy 28 000 netto, ale bez kominka i bez pieca. Podłogówka + grzejniki w lazienikach drabinkowe, a w sypialniach i garażu normalne.

Teraz jeszcze czekamy. Jest nas 11 osob (zamowienie bedzie na ok 40 tys i nie wolno nam skonczyć na tych 20%:-) i jeszcze parę osób nie mialo pomiarów.

Ale jaja. :lol: :lol: 11 osób - niezła gromada. W "kupie " siła.

Na tym forum widać jak ziszczają się przepowiednie guru marketingu relacyjnego - Dona Peppersa, którego wizja marketingu przyszłości jest taka, że klienci będa się grupować w wirtualnej rzeczywistości i wykorzystując siłę oddziaływania nowoczesnych technologii wpływać na rynek ... np. budowlany ...Może zachwiejecie cenami na rynku wrocławskim?

Tak trzymać, ONI (usługodawcy) muszą się z nami liczyć.

Pozdrawiam serdecznie :)

Czyli co? Chcecie mi powiedzieć, że wszystko z moją wyceną jest ok? Ja rozumiem, że można w szoku i amoku przyzwyczajać się do rzeczy na pierwszy rzut oka dziwnych , ale jak tak dalej pójdzie wydam pieniądze ze wszystkich swoich świnek:( - a miałem zamiar po wybudowaniu kupić łódź motorową, by śmigać po Odrze:( - a tu niedość, że łodzi nie będzie to i nawet siatki nie postwię dookoła domu, nie mówiąc już o kutych bramach.

Czyli co? Chcecie mi powiedzieć, że wszystko z moją wyceną jest ok? Ja rozumiem, że można w szoku i amoku przyzwyczajać się do rzeczy na pierwszy rzut oka dziwnych , ale jak tak dalej pójdzie wydam pieniądze ze wszystkich swoich świnek:( - a miałem zamiar po wybudowaniu kupić łódź motorową, by śmigać po Odrze:( - a tu niedość, że łodzi nie będzie to i nawet siatki nie postwię dookoła domu, nie mówiąc już o kutych bramach.

ja z mojego dwumiesiecznego doswiadczenia budowlanca powiem tak:

ilebys tych swinek nie mial i tak wszystkie pekna. i pokusilabym sie jeszcze o takie stwierdzenie,

lepiej zebys ta łodz motorowa mial przed rozpoczeciem budowy, mialbys co sprzedac zeby wykonczyc domek.

nie mam racji?

40 tysięcy z takim wyposażeniem to chyba i tak tanio.

Same podstawowe elementy ( dom 180mkw. ) :

1. instalacja zimnej i ciepłej wody: ok. 3000pln ( materiały + robocizna ) 140pln za punkt.

2. instalacja ogrzewania : ok. 4000pln. ( materiały + robocizna )

3. instalacja podłogówki ok. 50m.kw: 3000pln ( materiały i robocizna )

4. instalacja kotłowni: ok. 4000pln ( kominek, kondensat, kocioł + osprzęt )

Do tego dojdą koszty urządzeń w zależności jakie masz w wycenie.

Podobny system wyceniono mi na prawie 50.000 plus 7% VAT. Renomowana firma, kompletna usługa ze całym sprzętem. Luty 2007.

Witam

Z przykrością zawiadamiam że dołączyłem do mało elitarnej grupy "osób okradzionych". Ku przestrodze: Pilnujcie swoich dobytków budowlanych i nie zostawiajcie nigdy nawet na minute w samotności sprzętu budowlanego na budowie. Nawet w biały dzień.... :cry:

Ja również dołączam się do wyrazów współczucia Wojowniczej Xeny. Ona mogłaby nas obronić, ale zajmuje się budową teraz;)

Art ile straciłeś; robię ranking, by potem średnią wartość z opisanych kradzieży przeznaczyć na firmę ochroniarską.

To wiedza z dość przykrych zdarzeń, więc podkreślam, że przykro mi, wnioski jednak muszę wyciągnąć z Waszych nieszczęść

Witam

Z przykrością zawiadamiam że dołączyłem do mało elitarnej grupy "osób okradzionych". Ku przestrodze: Pilnujcie swoich dobytków budowlanych i nie zostawiajcie nigdy nawet na minute w samotności sprzętu budowlanego na budowie. Nawet w biały dzień.... :cry:

Co jest?? Jakaś plaga?? Może czymś ich spryskamy. :roll: :roll:

Przykro mi Art-p.

[ja z mojego dwumiesiecznego doswiadczenia budowlanca powiem tak:

ilebys tych swinek nie mial i tak wszystkie pekna. i pokusilabym sie jeszcze o takie stwierdzenie,

lepiej zebys ta łodz motorowa mial przed rozpoczeciem budowy, mialbys co sprzedac zeby wykonczyc domek.

nie mam racji?

Święta racja anjamen, poprostu święta.