Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy dyużych rozmiarach warto rozmawiać z firmami mającymi renomę lub długie i pewne gwarancje. To nie żarty; jak przestanie działać jakiś szczegół - nie da się otworzyć okna o wadze około 100kg.

Urzędowski ma bardzo dobry system - nie tani;)

urzędowski ma chyba tylko okna drewniane, a ja muszę mieć pcv - nie dałem się przekonać do drewna od początku budowy :)

A co do wad tego systemu to faktycznie ma on jedną wielką wadę CENE :-? :o :)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak, szukam okna PCV białe z roletą 270 x 230h dzielone na pół, przesuwne, jedno skrzydło stałe, drugie przesuwne po szynie w podłodze umieszczone przed tym pierwszym skrzydłem.

Dzięki za namiar zaraz tam podjadę to niedaleko od nas :D

Czyli wymiar praktycznie identyczny jak mój. Ja wycenę będę miał do końca tygodnia. Jak ustalisz wcześniej jaki jest orientaacyjny koszt - daj znać :wink: .

W sokółce za podobny wymiar zaproponowano około 7000. drewno sosna.

ale nie polecam tej firmy. Okan super ale są tak niesłowni że szkoda gadać.

Opóźnienia w dostawach do dwóch miesięcy.

a ja mam znowu zagwózdkę - część ścian na poddaszu już stoi (silikaty) część dopiero powstanie (karton - gips). tego co wyczytałam, karton - gips kładzie się po tynkach. No i teraz kolejnosc prac jest nastęująca:

okna

instalacje prąd +CO+woda+gaz

wylewki

tynki

karton-gips

U nas było tak:

-okna, potem od razu alarm

-prąd

-potem tynki (rada instalatorów bo tynkarze robią straszny syf i wiele peszli i kabli po ich robotach bylo do wymiany, a rury wod-kan rozwalone to juz droższa i czasochłonna zabawa)

-wod-kan

-wylewki

-karton-gips

wcześnej w miejscu planowanego pkt elektr. byl zostawiony kabel, a teraz panowie robiący GK wycinaja od razu gniazdka i robia co trzeba.

Z tym ze maja w ekipie elektryka, ktory nam robił elektryke. Ale mysle, ze to sie tak odbywa standardowo.

Ale jesli tynki będą przed wod-kan to będzie potem jedno wielkie kucie. Hydraulicy zniszczą ściany. Musze ciągnąć piony itp... itd.. Jeśli jest to w BK to mały problem ale w ceramice to masakra.

Tynkarzy trzeba przypilnować i ewentulanie osłonić deskami newralgiczne miejsca.

U nas wielkiego kucia nie bylo. Piony zrobili wczesniej. rzed tynkami. budujemy z silikatow.

Ale jesli tynki będą przed wod-kan to będzie potem jedno wielkie kucie. Hydraulicy zniszczą ściany. Musze ciągnąć piony itp... itd.. Jeśli jest to w BK to mały problem ale w ceramice to masakra.

Tynkarzy trzeba przypilnować i ewentulanie osłonić deskami newralgiczne miejsca.

można prace instalacyjne rozłożyc na więcej etapów, u nas np. hydraulicy przyszli najpierw zrobić "syf" z kuciem pionów i położyli kanalizę i rury w pionach, potem zatynkowali to tynkarze. Położone rury zaspawali, żeby się do środka nic nie dostało.

Po tynkarzach hydraulicy wrócili położyć pozostałe rury i zrobili próby przed wylewkami. Podkuwali się tylko do kaloryferów, a z tym to już dużo kłopotu nie było.

przy ceramice, zrobienie pionów raczej musi być przed tynkami bo gruz wywozi sie taczkami

Ogolnie rzecz ujmując u na sbylo podobnie:)

znajomi maja 2x150 i jest to naprawde potężne okno

Ja mam 2x150. Jest co tu dużo mowić nieźle cięzkie.

A do tego wstawcie jeszcze pakiet szyb 1.0 i macie naprawdę pod 100kg. To musi być solidna konstrukcja, albo za parę miesięcy, będzie się kolanem dopychać.

Wszystko zależy od systemu przesuwania właśnie

u nas jedno z okien bedzie 2x130, przesuwane na szynach, bezprogowe, pakie 3-szybowy i do tego szyba P4 - wiec ciezar straszny (nawet nie wiem ile :o )

w takim systemie nie trzeba okna "odrywać" aby je przesunąć, wiec nie ma zbyt wielkiego problemu

na pewno gorzej byloby przy skrzydłach otwieranych lub przesuwanych tradycyjnie

No to ja już po zamówieniach na drzwi z czego bardo się ciesze:)

W każdym bądź razie jak sie chce miec w miare szybko zalatwioną sprawę to lepiej przyjść na zamowienie z juz sprecyzowanymi oczekiwaniami.

Wiedzieliśmy co chcemy (poza klamkami, ale wybor tych nam wiele czasu nie zająl) a spędzilismy tam 1,5 godziny.

Tak ok godziny na zamowienie trzeba liczyć.

Rozmawiałam wczoraj w Oknoplaście Kraków na Legnickiej (przy okazji umawiania montażu drzwi wewnętrznych i przywozu parapetów) z p. Darkiem Mikołajczykiem. Mówiałam mu o akcji :-) pt. drzwi, śmiał się bardzo, ale sam potwierdza, że ma wielu klientów z Muratora - więc kupujący OKNA łączcie się :lol:, grunt poddatny :-).

Jak powiedziałam ile mamy rabatu, to powiedział, że naprawdę bardzo dużo i był pod wrażeniem :-).

A drzwi zewnętrzne będę miała takie - model Secco, wypełnienie Adeco, kolor orzech (czekałam 2 miesiące) :

http://www.adeco.pl/modele/-727_6.jpg

Witam Wszystkich,

w temacie okien mam pytanie, czy ktos moze zna firmie Czarniak z ulicy Trzebnickiej? Moze ktos porywnywal ich oferte z innymi albo slyszal cos o oknach, ktore oni wykonuja? Zastanawiamy sie wlasnie nad kupnem u nich okien, rolet z elekryka i bramy garazowej wiec bedziemy wdzieczni za wszelkie sugestie.

Pozdrawiamy i z gory dziekujemy za podpowiedzi.