Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myśmy zdecydowali się na piec Vaillant z zamkniętą komorą spalania,

tak więc nie wszyscy uderzają w kondensaty...

DGP robimy dopiero teraz,

tzn. mamy tynki, zabudowę poddasza, instalacje, brakuje tylko wylewek :-?

Kominek bierzemy od pana z Tyńca, ponoć baaardzo dobre.

Mam nadzieję :roll:

A wykończeniówka, to faktycznie niezła jazda bez trzymanki :evil:

O.K. większość z was ma to już wszystko poza sobą. Ja dopiero się szykuję do budowania, ale już mnie chyba fantazja poniosła... :-?

Mianowicie potrzebuję mapę do celów projektowych... Prosta sprawa, zadzwonie do geodety, umówimy się na pomiar, wreszcie dokładnie poznam granice mojej posesji (działka jest duża i zalesiona i miedzy drzewami trudno się zorientować, gdzie koniec, gdzie początek). Tak więc dzwonie i dowiaduje się... Pomiar? Wytyczenie? Nie, na taką mapkę to nie potrzebne.

Więc jak to jest z takim geodetą? Pytam po powoli głupieje, a muszę przecież coś rozsądnego wynegocjować.

Jak to było u Was? Czy spożądzanie mapy do celów projektowych nie wymagało pomiarów na miejscu? Czy wytyczenie granic działki to znowu osobna para butów? A koszta? Mapa osobno, wytyczenie osobno?

Dzięki za "upożądkowanie świata"

Darek

Witam prosze o pomoc jesli chodzi o ekipe budowlana.

Dostalem 2 wyceny i chcialbym sie dowiedziec czy to normalne ceny.

Pierwsza to: stan zero

(wykonanie zbrojenia,wylanie ławy,murowanie ścian z bloczków betonowych,malowanie dwukrotne wewnątrz ścian dysperbitem,oklejenie zewnątrz styropianem,ułożenie rur kanalizacyjnych,zasypanie wewnątrz fundamentów piaskiem,wylanie chudziaka z gruszki) cena 8500 zł -czas realizacji ok 10 dni roboczych

parter

(murowanie ścian nośnych,wymurowanie kominów,ułożenie stropu,wykonanie wieńca,zalanie stropu z gruszki)

cena 13000 zł-czas realizacji ok 14 dni roboczych

poddasze

(wymurowanie ścian kolankowych i szczytowych,wymurowanie kominów ,wykonanie i zalanie wieńca)

cena 8000 zł - czas realizacji ok 10 dni roboczych

Druga to 55 za calosc i teraz nie wiem czy to dobra cena czy nie bo nie wiem ile sobie licza za dach. (TA firma robila taki domek 3tyg tem i nawet nie daleko dlatego cena chyba aktualna)

Prosze o pomoc lub ewentualnie namiary na jakies ekipy budowlane poszczegolnych etapow lub przynajmniej dachu. Najlepiej sprawdzone przez kogos nie koniecznie na wlasnej skorze :-)

Czekam na wiadomosc od ludzi dobrej woli na priva.

Więc jak to jest z takim geodetą? Pytam po powoli głupieje, a muszę przecież coś rozsądnego wynegocjować.

Jak to było u Was? Czy spożądzanie mapy do celów projektowych nie wymagało pomiarów na miejscu? Czy wytyczenie granic działki to znowu osobna para butów? A koszta? Mapa osobno, wytyczenie osobno?

Darek

Ja robilem niedawno mape do celow projektowych i geodeta oczywiscie byl na dzialce i robil pomiary. Inaczej nie mialoby to dla mnie sensu :o . Majac taka mape widzisz dokladnie jak ukolada sie teren, jaka jest szerokosc dzialki w kazdym miejscu, etc. Co do wytyczenia granic to czesto trzeba dodatkowo za to doplacic - chyba ze chodzi tylko o wznowienie bo tu juz bywa różnie.

Pzdr,

TS

O.K. większość z was ma to już wszystko poza sobą. Ja dopiero się szykuję do budowania, ale już mnie chyba fantazja poniosła... :-?

Mianowicie potrzebuję mapę do celów projektowych... Prosta sprawa, zadzwonie do geodety, umówimy się na pomiar, wreszcie dokładnie poznam granice mojej posesji (działka jest duża i zalesiona i miedzy drzewami trudno się zorientować, gdzie koniec, gdzie początek). Tak więc dzwonie i dowiaduje się... Pomiar? Wytyczenie? Nie, na taką mapkę to nie potrzebne.

Darek

Niestety geodeta miał rację - do celów projektowych nie musi być wizyty na działce i pomiarów, wszystkie te dane są w dziale geodezji (punkty, granice działki wymiary, wysokości nad poziomem morza) Ta mapa to po prostu wydruk w dużej skali poświadczony czerwonymi pieczątkami - dodam że bardzo drogi wydruk :-? ja płaciłem chyba 800 zł za komplet i to nie było drogo. Pomiary na działce miałem dopiero wykonywane na etapie wytyczania domu. Kupujac działkę punkty graniczne były już oznaczone przy wydzielaniu to należy raczej do sprzedającego .

Witam prosze o pomoc jesli chodzi o ekipe budowlana.

Dostalem 2 wyceny i chcialbym sie dowiedziec czy to normalne ceny.

(wykonanie zbrojenia,wylanie ławy,murowanie ścian z bloczków betonowych,malowanie dwukrotne wewnątrz ścian dysperbitem,oklejenie zewnątrz styropianem,ułożenie rur kanalizacyjnych,zasypanie wewnątrz fundamentów piaskiem,wylanie chudziaka z gruszki) cena 8500 zł -czas realizacji ok 10 dni roboczych

parter

(murowanie ścian nośnych,wymurowanie kominów,ułożenie stropu,wykonanie wieńca,zalanie stropu z gruszki)

poddasze

(wymurowanie ścian kolankowych i szczytowych,wymurowanie kominów ,wykonanie i zalanie wieńca)

Druga to 55 za calosc i teraz nie wiem czy to dobra cena czy nie bo nie wiem ile sobie licza za dach. (TA firma robila taki domek 3tyg tem i nawet nie daleko dlatego cena chyba aktualna)

Prosze o pomoc lub ewentualnie namiary na jakies ekipy budowlane poszczegolnych etapow lub przynajmniej dachu. Najlepiej sprawdzone przez kogos nie koniecznie na wlasnej skorze :-)

Czekam na wiadomosc od ludzi dobrej woli na priva.

Nie napisałeś nic o wielkości domu (ile ma metrów powierzchni) ani o technologi budowy to dość ważne przy wycenie

Myśmy zdecydowali się na piec Vaillant z zamkniętą komorą spalania,

tak więc nie wszyscy uderzają w kondensaty...

DGP robimy dopiero teraz,

tzn. mamy tynki, zabudowę poddasza, instalacje, brakuje tylko wylewek :-?

Kominek bierzemy od pana z Tyńca, ponoć baaardzo dobre.

Mam nadzieję :roll:

A wykończeniówka, to faktycznie niezła jazda bez trzymanki :evil:

Witaj halsz.ka :D widzę ze Ty to wszystko kupujesz po sąsiedzku -

Trzymam kciuk za wykończeniówkęi - DOTRWAJ

- ja walczę z dachem żeby w końcu chcieli go zrobić :-?

Kochani - moze macie jakis pomysl.

Zaczęli nam robic łazienkę na dole. Jest ona malutka. Ma murowaną kabinę prysznicową o promieniu ok 105 cm.

Msimy czymś przesłonic wejście do tej kabiny. Nie chcemy wieszać żadnej zaslonki bo te ceraty bardzo mi się nie podobają.

Myślałam o kupnie drzwi od kabiny prysznicowej, a moze o czyms na zamówienie? Albo wygięciu jakiejś pleksy (nasz fachmen to wszystko ładnie nam zamontuje).

Co radzicie? macie jakiś pomysł?

Do Kulki: zadne zaslony pryszicowe, toz to syf, zamow sobie u nas :) w Szymanowie, scianke z luksfeow(nawey polokragla) (cholera czy Twoj fundament to wytrzyma? bo czytalam ostatnio, ze pod luksfery odpowiednio trzeba przygotowac fundament :o ). Napisz jeszcze prosze jakie wym. maja te Twoje drzwi (standardowe 90-ki?) bo ja za chwile bede potrzebowala.

kulka i Xena - widzę że mamy podobne problemy, nawet ich " rozwój" jast podobny :-?

Też w dolnej małej łazience mam mieć prysznic, wstępnie miał być otwarty, z jedną ścianką murowaną,

ale chyba wybiorę wariant z dwiema ściankami ze szkła, tzn. ścianka i drzwi :roll:

http://bi.gazeta.pl/im/9/3900/z3900819X.jpg

coś takiego,

tylko nie wiem czy na podłogę pod prysznicem trzeba dawać mozaikę czy można ciąć płytki - gres ???

secam - jak tylko mogę, to kupuję u swoich :p ,

telewizor też kupię za miedzą :lol:

a jakie problemy z dachem ?

Natalia - jak się spisuje pan B. ?

Przyszedł ?

a jakie problemy z dachem ?

Ekipa z którą jestem umówiny na dach na połowę czerwca :-? dała na całej lini d.... ciała (defakto to ta sama ekipa co robiła mi sciany i fundament) Ekipa chciała sobie sama kupić drewno - cenkę ustaliliśmy już w marcu na 600 zł a jak przyszło teraz do robienia to się okazało że sorki ale ceny się zmieniły i tartak od nich chce 750 zl neto :o . Gdybym wiedział że tak będzie to bym sobie sam zamówił drewno w marcu po te 600 zl bez łaski a teraz muszę przepłacić. Finał jest taki że zamówiłem na szybko drewno sam i czekam do 15 lipca na dostawę i fakt czy łaskawie ekipa się zjawić żeby postawić więźbę. Teraz będę robic więźbę ,folię , łaty i k/łaty a dachówka ma przyjechać na początku września - Czarno grafitowy Bogenen innowo 12

PS> Jakie dałaś rynny do Twojej dachówki bo też chyba masz czarną ??

A i napisałem cosik na priwa

:wink:

halszka ładna ta lazienka, a szklo - co to jest?

na podłoge mozesz kupic wpust kessel jedyne 1000zł i wtedy zwykle kafle

jesli zwykly kwadratowy wpust to najlepiej mozaikę, lub jakies 10x10 kafle - musisz wymodelowac wtedy podloge do spadu (przy tym liniowym kessla tez ale wystarczy w dwie strony)

parter

poddasze

A o to wiecej szczegolow. Gotowy projekt z pracowni ARCHONU "Dom w rododendronach 6"

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m447c2b56bac8a

Powierzchnia całkowita 120m2

Powieszchnia dachu 200m2

# ściany zewnetrzne: pustak ceramiczny Porotherm 25 cm

# strop: płyta żelbetowa

# schody: żelbetowe dwubiegowe

# ścianka kolankowa: h=79 cm

# dach: dwuspadowy, nachylenie 40° ,więźba drewniana,dachówka ceramiczna

Mysle ze to glowne dane.

Z gory dziekuje :-)

ja mam taką kabinę i brodzik

http://www.kolo.com.pl/_images/products/kolo_kabiny_akcent_duze.jpg

W miarę dobrze się sprawdza w porównaniu z innymi kabinami, nie ma dużo zakamarków do czyszczenia (zmora przy drugiej kabinie ... - takiej bardziej tradycyjnej).

Koło Akcent prawdza się dobrze. 90 cm średnicy, a drugą mamy 80 cm i nie ma problemu z wielkością, nawet dwójka dzieci naraz może brać prysznic.

Ja bym się jednak zastanowiła nad takimi drzwiami z tafli szkła - wygląda super. No i praktyczne.