Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i kolejne pytanie do Was:

zrobią nam na dole łazienkę. I nie wiem czy już montowac naszą piękną miskę WC podwieszaną czy lepiej jakiś tymczas tani?

Nie chcę zeby mi wszyscy robotnicy za przeproszeniem siurali w moj kibelek nowiutenki (albo co gorsza w cos większego asortymentu), a gdzies przecież muszą.

Jak to rozwiązaliscie/rozwiązecie? Nie montowaliście za szybko sanitariatów? Czy jakiś tymczasik kupowaliście?

Witaj Iwonko,

my mieliśmy taki tymczasowy kibelek (swoją drogą w dość brzydackim błękitnym kolorze) zamontowany na tymczasem. Właśnie stoi przed domem do wywiezienia. Spełnił swoje zadanie i już. Panowie byli zachwyceni, że nie musieli do wiadra albo po krzakach. Nie montuj swojego docelowego na te 2 miesiące ale 100 zł na nowy byle jaki też szkoda. Nasz jest za zupełną darmochę. Bierzcie kiedy chcecie. Decyzja należy do Was.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie o Ludzie,

Zamierzamy z Małżonką od przyszłego roku rzucić się w wir budowy domu. Póki co jest działeczka w Kiełczowie, warunki techniczne na przyłącza i... niemoc odnośnie podjęcia decyzji czy projektujemy indywidualnie z "naszym" architektem czy może projekt gotowy.

Widzieliśmy kilka projektów, których "funkcja" (jak mawia znajomy budowlaniec) wydaje się nam odpowiednia, ale żadne z nas nie ma wyobraźni na tyle, żeby jakoś sobie te rzuty przetransformować na przestrzenny obraz wnętrzna naszego przyszlego domku. Stąd - nie do końca wiemy co się nam podoba, szukamy inspiracji, no bo w końcu wijemy gniazdko na całe życie. I tu prośba. ;-)

Czy możemy wpaść zobaczyć Wasz domek? Czy możemy dotknąć elewacji? Czy możemy wejść do środka i sprawdzić jak to jest gdy salon jest widoczny z kuchni, a jak to jest - gdy nie? Czy możemy się u Was przekonać dlaczego warto mieć podniesioną ścianę kolankową i czy kominek widoczny z 3 stron jest rzeczywiście taki fajny jak nam się zdaje? ;-)

Prośba niemała, wiem. Jesteśmy obcy, jest nas troje - ja czyli mąsz ;-), żonka Hania i 8-miesięczny Bartuś. Ale jeśli ktoś się nie przestraszy naszej gromadki to z naszej strony mogę zaoferować do wyboru zgrzewkę browarka/dobre winko/i/lub serwis niedzialajacego komputera - bo jestesmy oboje z żona informatykami.

No to jak? ;-)

Witajcie Haniu i Rafale,

dla mnie już nie jesteście obcy bo tak się składa, że mieliśmy okazję sie spotkać w niedzielę, w Gajkowie u naszej "okrągłej" koleżanki. Rzadko się zdarza taka kolejność, najpierw w realu, potem na forum, ale jak widac i tak może być. :wink: :wink: :wink:

Jakoś nie mieliśmy czasu pogadać o tym, po co przyjechaliście. teraz już wiem i oczywiście zapraszam was do oglądnięcia naszego domu. Może będziemy w ten sposób mogli pomóc. W przeciwieństwie do większości nie tylko w weekend. jesteśmy w domu codziennie późnym popołudniem i chętnie pokażemy Wam chałupkę. Może jakaś inspiracja.... :roll: :roll:

Zapraszamy sąsiadów z Kiełczowa.

Pozdrawiam

Agnieszka

Witajcie Kochani

Dawno mnie tu nie bylo ale przy budowie mielismy duzo pracy na dodatek zmienialam prace i musialam do konca duzo pracowac teraz mam fajnie bo pracuje od 8-16 skonczylo sie tyranie. Mam zamiar znow tu zaglądac,

przy okazji mam ogromną prośbę o poradę mam juz wielki stos faktur

i chcialabym zlozyc do urzedu skarbowego wniosek o zwrot podatku VAT

no i nie wiem jak w miare sprawnie to zrobic, jakie druki sa potrzebne,

czy trzeba przepisywac wszystkie pozycje z faktury, bede wdzieczna za wszystkie porady. U nas juz przygotowujemy sie do wylewek na dole

wiec stan developerski powinnismy miec juz pod koniec miesiaca

no a potem zaczynaja sie najprzyjemniejsze rzeczy czyli wybór kuchni, kafelek

drzwi etc :-) budowa tarasu i ogrodu

Pozdrawiam serdecznie flowercia

:lol: :lol: :lol: Witaj, no rzeczywiście nie było Cie kawał czasu. I fajnie, że wróciłaś. :lol: :lol: :lol:

POzdrawiam

Agnieszka

Pozwoliłem sobie skasować mój wcześniejszy post z listą.

A i przypomniałem sobie że niestety nie wpadnę na spotkanie bo zapomniałem że zostawiłem żelazko na gazie .

Fajnie, że już gaz odłączyli :wink: :wink: :wink:

i że .......... przybędziesz na spotkanie. :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

Agnieszka

Dalej w temacie spotkania

Chciałabym też aby Ci, którzy tu swego czasu byli "the best", a teraz rzadziej zaglądają też przyszli i spotkali sie z nami (ze sobą).

Mam na myśli tak zacne osoby jak:

Ivonesca

Yemiołka

Dobrzykowice

Bartar

Wiech

Woprz

Żaba-Gonia

dzięki Ci za pamięć :-) zastanawiam się tylko co znaczy "swego czasu byli "the best" :roll: :p 8) :wink: :lol:

podglądam sobie zawsze co się dzieje w grupie, ale chyba nie dam rady być bo jadę po dzieciaczki do babci.....chyba że jakoś później uda mi sie dojechać ....

Hej,

scur,

a wiesz,z eja tez sie zastanawialam, gdzie sie podziewasz? Ale wiesz, ja tu tak zadko zagladam, ze nie czepiam sie innnych, jak si enie pojawiaja ;)

CO do spotkania, myslam o was, jak organizowali festyn w Kamiencu (myslalam, ze tam sie spotkamy), ale do ostaniej chwili nie wiedzialm, czy sama sie tam wybiore - pogoda byla okropna. I ostatecznie poszlismy tylko na koncert Boysow :lol: s

Ktos sie pytal o pompe ciepla

My mamy z firmy z Rybnika, z Termospecu - chyba jedyna firma z ktorej w 100% jestesmy zadowoleni (nawet ostanio wspominalam o tym, jak kaldli podlogowke). Instaluja szwedzkie pompy IVT. Obsluge klienta maja wzorcowa, zarowno przed podpisaniem umowey, jak i po podpisaniu, ale tez po wykoaknej pracy (jak sie okazalo,ze cos nie dzial tak jak potrzeba to sami dzwonili, pisali maile z pytaniami czy wszystko juz oki, a potem szybko przyjechali i siedzieli do 21 w kotlowni, a na koniec okazalo sie ze wina nie byla po ich stronie tylko kolesia, ktory kladl dolne zrodlo :evil: ).

Co do p. Szynki - widzialm sie z nim, nawet mily gosc, ale on instaluje polska pompe Ekontech (kiedys byl o niej glosny watek na forum).

mozecie sie powilac na Wojtka z Kamienca ;) - pewnie nas pamieta, bo dlugo sie targowalismy :lol:.

Co do kabiny prysznicowej...

z doswiadczenia polecam, jak najbardziej zabudowana!!! naljepiej 3 sciany zabudowane i tylko wejscie - drzwi szkalne. Mam wlasnie cos takiego, a mimo to mam dosc tego czyszczenia .A do tego w gminie Czernica jest wyjatkowo zakamieniona woda - bylam w tej sprawie juz nawet w Powiatowej Stacji - powiedzieli, ze mamy najlepsza wode w regione

Ja mam kabinę taką jak kilka postów wyżej pokazała BK. Półokrągła, tafle szklane. Utrzymanie w czystości SZOK..... :evil: :evil: :evil: . Woda tak zakamieniona, że po każdym wzięciu prysznica (4 osoby) trzeba byłoby wycierać do sucha i polerować żeby to jakoś wyglądało. Naprawdę odradzam gładkie szkło, choćby delikatna faktura a juz tych białych okropnych kamieniowych kropelek nie będzie widać. Wiedziałam o tym ale i tak dałam sie namówić ..... bo........... w sklepie tak piękna była. :evil: :evil: :cry: :cry:

no, to chyba dam się przekonać i zrobię tylko drzwi do kabiny szklane :-?

Właściwie już zdecydowane .

dzięki Ci za pamięć :-) zastanawiam się tylko co znaczy "swego czasu byli "the best" :roll: :p 8) :wink: :lol:

podglądam sobie zawsze co się dzieje w grupie, ale chyba nie dam rady być bo jadę po dzieciaczki do babci.....chyba że jakoś później uda mi sie dojechać ....

Cześć Iwonko,

"swego czasu" jest odniesieniem do częstotliwości Waszego pojawiania sie tutaj. Bo "the best" to jesteście nadal, to chyba oczywiste. :wink: :wink: :) :)

Pani Koala, z tym zdrowiem psychicznym mam podobnie. Fachowców mam dobrych dopóki nie zaczną prac - potem juz gorzej... Najbardziej zniechęca mnie ich zwłoka. Nabiorą robot i normalnie nie wyrabiają. Nie da się zaplanować dalszych prac - dekarz przyrzekal, ze zrobi dach do 15 lipca. Ja sobie zamowiłam elektryka, miał robić po 15, a tu dekarz oznajmia - mam 2 DUZE DACHY i nie wyrobie w tym terminie. Ludzie! Ja mam też duży dach i mnie olewa?

Dabell - ja do ciebie z dachowym pytaniem. Czy dawałaś dachowki wentylacyjne? Dekarz twierdzi, że muszą być min. 14szt. na 365mkw dachu. Natomiast Borkowski mówi , ze to bzdura. Przepisowo idzie 10 na kazde 100mkw dachu, a wietrzyc dach mozna za pomoca okapnika i dobrej folii.

Jeśli przybęde na spotkanie - poznacie mnie po bandażu na głowie. Właśnie oglądałam deski na podbitke i próbując je połączyć walnęłam się jedną w nos az ledwie ustałam...

Pozdr Natalia

Natali - współczuję i mam nadziję, że do wesela sie zagoi.

Kochani z innej beczki; szukam elektryka buszującego na zachodzie Wrocławia i okolicach. Będe go potrzebował na początek września, może końcówka sierpnia.

Swoją drogą, cena za punkt elek. około 35zł to chyba dobra cena?

Co do Spotkania NIEDZIELA 15.07.2007 godzina 16.00 ogródek SPIŻ:

Znak rozpoznawczy - gazeta murator

będą na bank:

Betty&M

Wojty :D :D :D pogoda ma być piękna, zapowiadają nawet 30 st!

Zuch

Daro (szybkim lotem z Olszyna :D )

secam

Natalia Stanko

halszka.ka - przepraszam, zapomniałam o Tobie dawno się nie odzywałaś :roll:

wyrażający chęć lecz nie zdeklarowani:

bzyk - jeśli będzie we Wro to przyjdzie :p

dorhir- cierpi na brak czasu 8)

MichAsiek - czeka na rozwój wydażeń :D

Xena z Xsary coś ma z kursywą 8)

Jola z Melisy - jeśli będzie we Wro to przyjdzie :p

dabell - czeka na wiatrówkę, raczej jej brak :D

Kulka.i.w - jedzie do mamy i nie wie kiedy wróci :D

nieobecni usprawiedliwieni:

marzka - jedzie nad morze..... oczywiście zazdroszczę :D

Kto następny???

Pomysł spotkania świetny .

Niestety nie uda mi się raczej dotrzec na spotkanie --- jedzemy w niedziele po 5 letnią córkę , która jest na wakacyjnych wojażach z babcią ----------

Może zrobimy powtórkę we wrześniu ?

pozdr mtw1

Dalej w temacie spotkania

Skoro już tak ładnie i z imienia się zapraszamy to zabrakło mi na liście kilku naszych stałych forumowiczów:

Fasola25

smiejus

anjamen

aleksander bogucki

(tak na pierwszy rzut oka).

Chciałabym też aby Ci, którzy tu swego czasu byli "the best", a teraz rzadziej zaglądają też przyszli i spotkali sie z nami (ze sobą).

Mam na myśli tak zacne osoby jak:

Ivonesca

Yemiołka

Dobrzykowice

Bartar

Wiech

Woprz

Żaba-Gonia

Ktoś jeszcze ?? Zapomniałam?? :oops: :oops: No cóż, wybaczcie po chorobie jestem.

:wink: :wink:

Jestem, jestem. Kochana, jak milo jak Ktos o mnie pamieta :oops:

jestem mniej aktywna bo zmienilam prace, i mam urwanie glowy,

w piatek wyjezdzam nad jezioro do znajomych i raczej nie dam rady wpasc tak wczesnie.

Do ktorej zamierzacie byc na rynku?mam nadzieje ze dluuuugo bo jesli tak to wpadne z moim mezem jak tylko wrocimy.