Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

rabat tylko troszkę mniejszy od tego z akcji kulki :wink:, którą oczywiście bardzo pozdrawiam 8)

szkoda, że jeszcze nie udało nam się spotkać poza FORUM

Mam nadzieję halszka.ka że przy najbliższym spotkaniu będziemy miały okazje spotkac się na żywo i wypić kufelek zimnego piwka za nasze budowy:)))

Koniecznie , ja stawiam !!! 8)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No co ty - "zarośnięty trawskiem skrawek ziemi".

Ja zawsze jak koło Was przejeżdzam to zwalniam i otwieram okno aby choć przez chwilę wsłuchać się w szum lasu i poczuć bryzę wody z przyległego jeziorka nad którym słońce zatapia swe złociste warkocze. :wink: :wink: :wink:

No secam to już domyślam się, że w Galowicach są niemałe plantacje grzybków halo, lub innych pobudzaczy wyobraźni, a Ty prawdopodobnie wciąż myślisz, że to pieczarki lub kanie. :lol:

Co do spotkania - moja propozycja z działką miała być czysto humorystyczna, rzekłbym nawet - takie building-fiction ;-)

A tak serio to wrzucam do dyskusji inne miejsce - niewielki park pomiędzy Kozanowem a Odrą - jest łączka, staw i wiata z ławami, w której można zrobić grilla. Jeśli będzie zainteresowanie, to dowiem się dokładnie, jak z tego korzystać i można zrobić spotkanie w sobotnie popołudnie bez narażania się na marże restauratorów.

Pozdrav

A teraz powrót do rzeczywistości :-(

Czy przy waszej papierologii (przepraszam, że pytam TYCHCOMAJĄDACH i TYCHCOMAJĄSTROP o sprawy z prehistorii ;-) ) KONIECZNY był operat geotechniczny ?

Pani architekt z listy Misiów twierdzi, że trzeba będzie zrobić, a z innego źródła wiem, że niekoniecznie.

Jak było u Was?

Pozdrav

[/u]

Czy przy waszej papierologii (przepraszam, że pytam TYCHCOMAJĄDACH i TYCHCOMAJĄSTROP o sprawy z prehistorii ;-) ) KONIECZNY był operat geotechniczny ?

Pani architekt z listy Misiów twierdzi, że trzeba będzie zrobić, a z innego źródła wiem, że niekoniecznie.

Jak było u Was?

Pozdrav

[/u]

Trabi u nas nie było operatu,

nasz adapter na podstawie wykopów na działkach sąsiednich (bo już sie budowali) wypisał z grubsza jaki gatunek gleby i jaka nośność i tyle.

Poza tym mój mężu wykopał na działce piękny dół bo chciał sprawdzić czy aby wody gruntowe nie są na poziomie ław czy fundamentów . Odkrywka pokazała że mamy 30 cm humusu a potem piękną glinę do lepienia garów (niestety nie prowadzimy działalności w tym zakresie i się towar marnuje ;-) )

Woda gruntowa jest głęboko ale na tej glinie i opadowe dają nieźle popalić.

Tak że da rade bez wiercenia, ale jakaś opinia geologiczna musi być. A pani chce opinie od ciebie bo to dla niej bezpieczne. Ma czarno na białym jakie fundamenty powinny być.

PS.

my tak czy inaczej będziemy chyba wołać geologa żeby sprawdził czy przez te glinę da sie przekopać żeby zrobić studnię chłonna na wody opadowe

Jak było u Was?

Pozdrav

[/u]

U mnie nikt tego nie wymagał o dziwo!

Chociaż dla mnie to i tak wszystko jedno, bo jestem geologiem. :D

Z doświadczenia powiem Ci, że generalnie taka opinia geotechniczna jest wymagana.

to już domyślam się, że w Galowicach są niemałe plantacje grzybków halo, lub innych pobudzaczy wyobraźni, a Ty prawdopodobnie wciąż myślisz, że to pieczarki lub kanie. :lol:

No i musiałes wszystko zdradzić :) to ja tu specjalnie grzybki pod folią na działce hoduję żeby nikt nie widział a domek to tylko przykrywka żeby plantację zasłonić ;)

A na poważnie co do spotkania na Twojej działce :)

Juz wyobrażam sobie reakcję okolicznych mieszkańców patrząc na grupę kilkudziesięciu osób imprezujących na polu i kupę samochodów zaparkowana przy drodze :):)

A na poważnie pomysł z zagrodą w kiełczowie bardzo mi się podoba - będzie gdzie dzieciaki puścić, a rybka na masełku juz wzbudza we mnie kulinarne uniesienie :)

Co do badania gruntu to chyba w 90 % budów odbywa się to tak: - robisz wykopy pod ławy - przyjeżdża kierownik-adapter i patrzy, patrzy, patrzy ..... - a potem w dziennik wpisuje że grunt jest ok

BK. Jak pisałem we wcześniejszych postach paliłem 4 letnim dębem i grabem.Pierwszego sezonu nie liczyłem bo paliłem nieregularnie (miałem wtedy mokrą brzozę która aż skwierczała) .Pale non stop po załadowaniu na ful ok 12 w nocy mam żar do 6 rano(wyłączam wtedy nadmuch wentylatora) .Wracając z pracy ok 17-18 rozpalam na nowo(chyba że jast ktoś w domu kto dołoży drewna).Nawet gdy mam przerwę w paleniu ok 10 godzin to temperatura tylko nieznacznie spadnie ok 1.5 st. Nie jest zimno w domu ok 22 st a jak przychodzimy z pracy ok 20 st (moja żona jest ciepłolubna). Podobne wyniki ma Xan X mimo że mieszka niedaleko Białegostoku. z grupy Wrocł. Miwol. Wydaje mi się że przyczyna tkwi w suchym drewnie min 2 lata leżakowania i sposobie palenia.Pozdrawiam Wiech.

Mam pytanie ile trwała u Was adaptacja projektu gotowego robiona przez Architekta do złożenia pozwolenia na budowę? Zmiany niewielkie - większe 1 okno, inaczej ułożone kilka ścianek działowych.

Pzdr,

TS

U mnie coś 3-4 dni i koszt 500 zł. Ścianek działowwych nie przesuwaliśmy, ale było trochę innych zmian.

Witajcie!!!

To w końcu jak robimy z tymi drzwiami wewnętrznymi??? :o :o

Zdaje się, że lekko się pogubiłam :oops:

Ja chciałabym zamówić drzwi firmy Klucze, które napewno są w Budusie na Ślężnej. I jak dla mnie to termin odbioru drzwi to najchętniej koniec roku (wcześniej boję się, że mogą się jednak zniszczyć).

To w końcu kto organizuje ten nasz zakup?!

HELP!!! :wink: :D

Pozdrawiam Was Serdecznie :D :lol:

Mam pytanie ile trwała u Was adaptacja projektu gotowego robiona przez Architekta do złożenia pozwolenia na budowę? Zmiany niewielkie - większe 1 okno, inaczej ułożone kilka ścianek działowych.

Pzdr,

TS

U mnie coś 3-4 dni i koszt 500 zł. Ścianek działowwych nie przesuwaliśmy, ale było trochę innych zmian.

Cala adaptacja projektu architektonicznego do projektu budowlanego wraz z wszystkimi zmianami??

Gdzie Ty taką cenę znalazłaś:)?

PSTRYCZKI ELEKTRYCZKI

Cześć ludzie. Podciągam temat łączników i gniazdek.

Nie wiem czy mogę :wink: :wink:

ale się wcinam. :roll: :roll:

Ekipa na wlączniki to:

1. kulka - ok 100 szt

2. smiejus

3. Xena

4. pepe*

5. halszka.ka

6. dabell

7. szuna

8. ja - scur - ok 30 szt.

9. ?

Proszę, podopisujcie ilości, choćby orientacyjne. Wtedy wiemy, jaką siłą walczymy.

BK. Jak pisałem we wcześniejszych postach paliłem 4 letnim dębem i grabem.Pierwszego sezonu nie liczyłem bo paliłem nieregularnie (miałem wtedy mokrą brzozę która aż skwierczała) .Pale non stop po załadowaniu na ful ok 12 w nocy mam żar do 6 rano(wyłączam wtedy nadmuch wentylatora) .Wracając z pracy ok 17-18 rozpalam na nowo(chyba że jast ktoś w domu kto dołoży drewna).Nawet gdy mam przerwę w paleniu ok 10 godzin to temperatura tylko nieznacznie spadnie ok 1.5 st. Nie jest zimno w domu ok 22 st a jak przychodzimy z pracy ok 20 st (moja żona jest ciepłolubna). Podobne wyniki ma Xan X mimo że mieszka niedaleko Białegostoku. z grupy Wrocł. Miwol. Wydaje mi się że przyczyna tkwi w suchym drewnie min 2 lata leżakowania i sposobie palenia.Pozdrawiam Wiech.

faktem jest że nieraz palę coć jest ciepło :oops: dorzucam do kominka bez opamiętania bo lubię jak się pali :oops:

może to nieekonomiczne palenie. System palenia jest taki sam, temperatura też nigdy nie spada poniżej 20 st C. Moze tez i mokre drewno - nie mielismy jeszcze 2-leniego drewna - teraz będziemy mieli dopiero porządnie wysezonowane drewno.

Kominek to makroterm 18 KW - jesteśmy bardzo zadowoleni. Tylko design mają taki góralski :roll: - trochę nie pasuje do nowoczesnego wnętrza. ALe względy praktyczne przeważyły.

Pamietajcie o koniecznych wizytach kominiarza. Trzeba mieć kwitki, w razie odpukać pożaru bez kwitka ubezpieczalnia może