Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

budowę domu rozpocząłem w 2002 r i od tego czasu jestem "forummurarzem" ;).

Dom już ma nowych właścicieli, a ja zaglądam tu coraz częściej, bo planuję budowę nowego.

Poznałem tu wielu fajnych i dzielnych ludzi, z którymi utrzymuję kontakty po dziśdzień (hm jak to się pisze ? tak mi pasuje ;) ) Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem.

W czasie gdy byłem tu aktywny, budowanie miało smak zabawy i przygody, wielkiej przygody. Bardzo miło wspominam ten czas.

Ostatnio często zaglądam na forum i brakuje mi tej atmosfery.

Być może budowa stała się udręką lub co gorsza, walką o przetrwanie.

Nie chcę abyście źle odebrali moje słowa, ale uważam, że kasa to nie wszystko, żyć będziemy tak czy inaczej.

Chciałbym bardzo wrócić tą radość z budowania, poznać nowych dzielnych ludzi poradzić się i dzielić swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do dyskusji.

;) zostałeś moim idolem ;) jestem za a nawet przeciw jak mawiał jeden elektryk ;)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Angelika, nie wiem od czego zacząć, budowanie trwa długo, w moim przypadku dwa lata. Teraz jestem na etapie kupowania działki. Jeśli mogę w czymś pomóc to w miarę możliwości zrobię to.

My budujemy od 5 miesięcy, za miesiąc koniec budowania !!1 Pozostanie kafelkowanie, urządzanie, za jkiś czas ogrodzenie.

Mam nadzieję, że my tez, nawet jako laicy będziemy mogli w czymś pomóc.

Angelika, piorunem to zrobiliście :)

Ze swego doświadczenia to zastanawiam się nawet jak to jest możliwe, powiem tylko abyście uważali na wilgoć , która będzie jesze długo utrzymywać się w domu, a w związku z tym ostrożność w montowaniu wszelkich drewnianych wykończeń.

Co do kredytu to wczoraj podpisałem umowę - załatwianie przez Open Finance kredytu w Millennium trwało ponad 12 tygodni !!!

Na początku obiecywali 2-3 tygodnie, ale ciągle coś się przedłużało, brakowało papierków itp. - efekt jest taki, że mam aktualnie 2 miesięczny przestój w budowaniu (z powodu braku kasy musiałem odmówić zamówionych dachówek i nie mogłem zamówić drewna).

Dzisiaj całą historię wkleję na forum, gdzie się reklamują jako bardzo pomocni itp. - niech inni poczytają ku przestrodze :evil:

Pomimo tego wszystkiego bardzo się cieszę, ba - jestem dumny z tego, że buduję własny dom.

Faktycznie kasa kasą, ale najważniejsze, że praktycznie sam wszystko ustalam i projektuję (projekt to tylko pogląd całości, a i tak porobiłem w nim sporo zmian), a potem wkładam własny wysiłek, żeby to zrealizować.

Smok ma rację - cieszmy się budowaniem - często oglądam Wielkie Projekty w Travel&living i tam dopiero mają problemy - często prowadzący pyta, czy po tych wszystkich kłopotach będą chcieli jeszcze tam mieszkać - i wiecie co - pomimo 3xprzekroczonego budżetu, 2 lat mieszkania w przyczepie itp. dają radę i są szczęśliwi :D

Po takiej "lekturze" z dystansem i cierpliwością podchodzę do własnych problemów :p

Kochana grupo biegających po bankach :-), którzy podpisali umowy w 2006r.

Pamiętajcie o jednym - jeżeli do tej pory nie korzystaliście z żadnej ulgi podatkowej (duża budowlana, oszczędzanie w kasach i np. zakup działki z tych pieniędzy) - to zmiana banku, który udzielił wam pierwotnie kredytu na budowę domu, wiąże się ze stratą tzw. ulgi odsetkowej przy rozliczaniu PIT.Niestety ale wygląda to tak, że nowy bank udziela wam kredytu na refinansowanie innego zobowiązania - tu hipotecznego, a ulga odsetkowa jest wyłącznie na cele mieszkaniowe, typu zakup lokalu lub budowa domu. Niestety refinasowanie to nie to samo co udzielenie pierwotnego kredytu.

Jedyne co można zrobić, to dostać propozycję warunków kredytu z innego banku i iść do swojego renegocjować.

Najgorsze to budowa, potem spłata już idzie z górki :-).

Secam, zachód Wrocławia to gdzie ? Ja zbudowałem dom w Wilkszynie, teraz też tu rozglądam się za ziemią.

acha , a co znaczy że zostałem idolem ??

ciźby Twoje spostrzeżenia były podobne ?

Zapraszam do dyskusji

Nie dajmy się zwariować ;)

Witam na dzikim zachodzie;)

Uwielbiam zachód, lasy, lasy pagórki lasy i pagórki 8)

No i dla mnie nadszedł 200 post!

Dedykuję go wam wszystkim. Fajnie się z wami buduje :lol:

Dzięki za wsparcie, rady i wklejanie zdjęć :lol:

To Smok mnie tak nastroił :D :D :D Witaj na pokładzie!

Ja też powoli zastanawiam się nad budowaniem drugiego domu. Projekty nauczyłam się czytać (oj potrafią te różne małe kreseczki być bolesne!), orientację czaso-przestrzenną zyskałam, mam działeczkę 5 ha w Masywie Śnieżnika...

dabell:

możesz podesłać namiary, ale październik to trochę dla mnie za późno. W sobotę będę rozmawiał z ekipą z terminem na początek września - zobaczymy tylko jak będą się cenić ;-)

A, jeszcze pytanie czy cena cokolika z np. płytek klinkierowych wchodzi w cenę wykonania elewacji czy to oddzelna bajka ?

Liczyłam, liczyłam i wyliczyłam ile czego mam do kupienia. No i szczęka mi opadła.

Oto zestawienie:

Ściany zewnętrzne (styropian FS20-5cm, siatka, klej do styro i do siatki, tynk)- 190m2

Ściany wewnętrzne- tynk- 530m2, regips biały-250m2

Wylewki parter (papa, folia, styro FS20-5cm, 4 cm jastrychu)- 115m2

Wylewki piętro( folia, izolacja akustyczna 2cm, jastrych 3,5)-70,5m2

Razem wylewek -185,5 m2

Izolacja poddasza- wełna mineralna 18cm- 170m2, wełna mineralna 5cm- 170m2

Płyty osb- 65m2 (na cały stryszek nieużytkowy dajecie?)

Ktoś ma jakiś pomysł, co jeszcze powinnam dorzucić?

Tak jakoś na dniach zamierzam uderzyć do PWAris oraz do PW Olaf (brałam u nich bramę garażową, handlują też rzeczami do ocieplenia i podobno mogę liczyć tam na dobry rabat) z zapytaniem o ceny materiałów. Muszę się jeszcze rozeznać w rodzaju owych materiałów- tu liczę na dziennik Dabell

As24, SUSPENSER, może ktoś jeszcze- dorzucicie swoje metry kwadratowe do negocjacji?

Wojty

My mielismy kominek w rogu pokoju. I nie byl to narozny wklad. Zwykly wklad byl zabudowany pod katem w rogu pokoju a nastepnie obudowany. Jedyny problem jest to, iz wowczas taki wklad zajmuje nieco wiecej miejsca.

Obudowa byla gladka, a nie baranek, wklad z szyba prosta - ale byl zerzniety z tego zdjecia. Zdjecia swojego kominka nie moge w tej chwili odnalezc.

ale widzisz mi juz mamy projekt wymarzonego kominka, i wszystko juz zrobione pod ten kominek, wiec albo narozny, albo zaden ;)

Kulka

a wiesz moze ile twoi sasiedzi zaplacili za ten narozny kominek?

Wszystkie stopnie w schodach masz rownej wysokosci? Bo my chcelismy zamowic schody (tzn obicie istniejacych betonowych) tam gdzie Kulka i dopiero na pomiarach panowie powiedzieli, ze nie wyrownaja nam wysokosci schodow (w trakcie podpisywania umowy nie bylo o tym mowy) i pierwszy schodek mialabym nizszy o 4cm!! Wiec zrezygnowalam :-? . Schody sliczne, ale dla mnei 4 cm roznicy nie do zaakceptowania.

Oczywiście, rozumiem Wojty te 4 cm.. też by mi to przeszkadzało. Ale to jak rozumiem różnicę wysokosci na tych schodach betonowych trzebaby zgubic modelując betonem stopnie? Jeśli tak to chyba dobrze, ze nie chcieli tego robic:) Lepiej niech każdy robi to na czym sie zna. Drewniarz na drewnie, betoniarz na betonie :wink:

A jeśli nie na tym polegałoby wyrownywanie stopni - to cóż - ich strata:)

tia, tylko to byla pierwsza firma, ktora powiedzila, ze nie wyrownuje schodow - przed nimi bylo jeszcze kilku panow i kazdy zwracal uwage na ten schodek (bo trudno nie zauwazyc roznicy miedzy 18, a 14cm) i podkreslal, ze to trzeba bedzie koniecznie zgubic.

Poza tym przedstawiciel z Mery tez powiedzial, ze nie skusci nam w ogole ceny, bo przy naszych scodach beda musieli sie narobic przy wyrownywaniu.

Zreszta KB powiedzial, ze w zadnym wypadku wyrownywaniem nie powinien sie zajmowac inwestor, bo w przypadku np. odpadania stopni od schodow bedzie szukanie winnego. Wg niego to natualne, ze to robi firma schodziarka, nie mowiac, ze sie nie podpisze pod schodami arytmicznymi.

Witajcie

budowę domu rozpocząłem w 2002 r i od tego czasu jestem "forummurarzem" ;).

Dom już ma nowych właścicieli, a ja zaglądam tu coraz częściej, bo planuję budowę nowego.

hej,

my sie raczej nie znamy, ale pamietam, jak weszlam na to forum to wszyscy cie wspominali ;), a poza tym, zanim napisalam pierwszegoposta przeczytalam prawie caly nasz watek, wiec i twoje wypowiedzi :lol: .

ale nie o tym chcialam... Ty naprawde chyba zostaniesz moim idolem!!!!! Ktos kto zaraz po wybudowaniu buduje drugi dom!!!!!!! Szukalam takich ludzi jak ty!! Zacznij prosze pisac dziennik - bo musze cos mezowi pokazywac. On juz sie jezy, jak z jednej strony szukalm kolesia od podbitki, a a drugiej strony szukam nowej dzialki :lol: Slyszlam o takich ludziach, jak ty, ale nigdy ich nie poznalam, to tak jak z Yeti, krasnoludkami itp. Wy naprawde isniejecie (znaczy ludzie budujacy 2 dom), kurde chce sie do was jak najszybciej przylaczyc ;).

Betty, widzisz, a jednak mozna

Angelika, piorunem to zrobiliście :)

Ze swego doświadczenia to zastanawiam się nawet jak to jest możliwe, powiem tylko abyście uważali na wilgoć , która będzie jesze długo utrzymywać się w domu, a w związku z tym ostrożność w montowaniu wszelkich drewnianych wykończeń.

Wiemy, dzięki za wskazówkę - na wykończenia drewniane, półki w garderobie czy obicie schodów już nie mamy pieniędzy, więc napewno nie będzie problemu.

Liczyłam, liczyłam i wyliczyłam ile czego mam do kupienia. No i szczęka mi opadła.

Oto zestawienie:

Ściany zewnętrzne (styropian FS20-5cm, siatka, klej do styro i do siatki, tynk)- 190m2

Ściany wewnętrzne- tynk- 530m2, regips biały-250m2

Wylewki parter (papa, folia, styro FS20-5cm, 4 cm jastrychu)- 115m2

Wylewki piętro( folia, izolacja akustyczna 2cm, jastrych 3,5)-70,5m2

Razem wylewek -185,5 m2

Izolacja poddasza- wełna mineralna 18cm- 170m2, wełna mineralna 5cm- 170m2

Płyty osb- 65m2 (na cały stryszek nieużytkowy dajecie?)

Ktoś ma jakiś pomysł, co jeszcze powinnam dorzucić?

Tak jakoś na dniach zamierzam uderzyć do PWAris oraz do PW Olaf (brałam u nich bramę garażową, handlują też rzeczami do ocieplenia i podobno mogę liczyć tam na dobry rabat) z zapytaniem o ceny materiałów. Muszę się jeszcze rozeznać w rodzaju owych materiałów- tu liczę na dziennik Dabell

As24, SUSPENSER, może ktoś jeszcze- dorzucicie swoje metry kwadratowe do negocjacji?

Do ocieplenia ścian zewnętrznych potrzebne są jeszcze listwy startowe, kołki, narożniki, cerplast - wiem bo właśnie skończyliśmy ocieplać i te pierdółki pochłonęły trochę kasy.