Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do ocieplenia ścian zewnętrznych potrzebne są jeszcze listwy startowe, kołki, narożniki, cerplast - wiem bo właśnie skończyliśmy ocieplać i te pierdółki pochłonęły trochę kasy.

jeszcze:

parapety zewnętrzne (klej do niech, fugi jeśli z kształtek, silikon)

piana niskoprężna

folia do okien

u mnie poszło jakoś tak dużo taśmy papierowej, bo ociepleniowcy namiętnie zabezpieczali wszystko co tylko wystawało

a i trzeba mieć albo kontener albo trochę worków na śmieci 240l, (przynajmniej u nas resztki styro zajęły 6 worków, bo przy dachy już im nie pasowało i musieli tak z 1/4 płyty obcinać no i się troszkę nazbierało)

oprócz tynku potrzebny też grunt pod tynk i kleje. Jeden do klejenia, drugi do zaciągania siatki (moi twierdzili ze tak lepiej niż kupić uniwersalny).

... więcej grzechów nie pamiętam

PS a jeśli chodzi o ocieplenie wewnątrz to nie tylko wełna ale i płyty GK z profilami stanowią niemały wydatek :(

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie wracam z oglądania kominków, byłam na Nyskiej w Komi i przy okazji na Krakowskiej w Kominex - Czerwiński.

1. ul. Nyska - Komi

obsługuje bardzo młoda pani, całkiem sympatyczna

do zaoferowania mają: Hajduk (polski), Supra (francuski) - górna półka, Edilkman (włoskie z płaszczem wodnym) oraz Blanzek (czeskie) - nie za bardzo mi pani je polecała, jeśli chodzi o stronę techniczną

termin realizacji ok. 2 miesięcy (zależy od wpłaty zaliczki śr. 30%), chyba że wcześniej ktoś im wypadnie z kalendarza

rabat możliwy oczywiście, po krótkiej dyskusji i wyciąganiu na siłę to ok. 7%

montaż od 1500,- zł (bez rozprowadzenia ciepłego powietrza)

2. Kominex - Czempiński

Pan bardzo sympatyczny oferuje wcześniej wspominane francuskie kominki Cheminex Philippe.

Termin realizacji ok. 4 tygodni, montaż (jak dla mnie do Trzebnicy) 150,- zł !!!

Cena kominków muszę przyznać bardzo atrakcyjna. :D

Oczywiście kominek kominkowi nierówny, ale narożny kominek w Komi od 3940,- (taki malusi Hajduk) do ok. 7000,-. Te droższe już mnie nie interesowały, a w Kominexie pan mi zaoferował cenę 2660,- zł. (ceny brutto)

Wydaje mi się, że pan z Kominexu robił kominek u moich znajomych. Są bardzo zadowoleni, ale chyba tylko z terminem coś nawalił. Dopytam się szczegółów przy okazji.

Podsumowując dla mnie zdecydowanie Kominex ul. Krakowska.

3. Byłam jeszcze wczoraj na Żmigrodzkiej w Vento.

Pan całkiem rzeczowo opowiadał.

Widziałam tam na żywo ten kominek narożny Arysto: http://www.arysto.com.pl/index.php?site=produkty&dzial=3.

Przy okazji dowiedizałam się od pana, że Tarnava nie ma w swojej ofercie kominków narożnych.

Oprócz wymienionych wcześniej mają rónież kominki Dovre (norweskie) i Austroflamm (austriackie chyba?).

Za to zaprzestali współpracy z Cheminees Philippe, ponoć były skargi klientów i jeszcze jakieś inne problemy.

Jeśli ktoś sobie zażyczy jakiegoś konkretnego kominka z jakiejś konkretnej firmy to ponoc nie ma przeciwskazań, żeby go ściągnęli.

Aha niedługo szykuje się przerwa technologiczna (urlop 2 tygodnie), albo w Arysto, albo w Hajduku, zatem termin ten będzie na pewno jeszcze dłuższy.

Ja mam nadzieję podjąć decyzję do przyszłego tygodnia.

Niedługo ryszy bum kominkowy i terminy będą się stanowczo wydłużać.

Do ocieplenia ścian zewnętrznych potrzebne są jeszcze listwy startowe, kołki, narożniki, cerplast - wiem bo właśnie skończyliśmy ocieplać i te pierdółki pochłonęły trochę kasy.

jeszcze:

parapety zewnętrzne (klej do niech, fugi jeśli z kształtek, silikon)

piana niskoprężna

folia do okien

u mnie poszło jakoś tak dużo taśmy papierowej, bo ociepleniowcy namiętnie zabezpieczali wszystko co tylko wystawało

a i trzeba mieć albo kontener albo trochę worków na śmieci 240l, (przynajmniej u nas resztki styro zajęły 6 worków, bo przy dachy już im nie pasowało i musieli tak z 1/4 płyty obcinać no i się troszkę nazbierało)

oprócz tynku potrzebny też grunt pod tynk i kleje. Jeden do klejenia, drugi do zaciągania siatki (moi twierdzili ze tak lepiej niż kupić uniwersalny).

... więcej grzechów nie pamiętam

PS a jeśli chodzi o ocieplenie wewnątrz to nie tylko wełna ale i płyty GK z profilami stanowią niemały wydatek :(

a u mnie trzeba było dokupić jeszcze styropian 1mm i 2mm dla wyrónania nierównych ścian, bo były zlicowane z wewnętrznymi

Taśmy papierowej i tej srebrnej też poszły niesamowite ilości.

Pani Koala - służę pomocą w kwestii różnych materiałów ociepleniowych :-). Jak masz pytania to na priv, lub mail.

Na ściany zewnętrzne napisałaś EPS20 (czyli twardy a nie elewacyjny i dlaczego tylko - 5cm??? Taki sam jak pod wylewki.

Materiały:

- Do wylewek - to jeżeli sama będziesz załatwiać materiał - cement, piasek płukany rzeczny o granulacji 0-2mm, folia budowlana

- do ocieplenia poddasza - folia paroizolacyna PE (między płyty GK i wełnę), taśmy do klejenia folii ( ja brałam folię pokrytą z jedenj strony aluminium - ekran do ucieczki ciepła).

Jeżeli chodzi o docieplenia uderzaj do PW Aris i mów że jesteś zainteresowana całością - i rozmawiaj tylko z właścicielem - p. Przemysław Demków. 501-344-885.

Ja brałam od niego - wszystkie styropiany, wełny, płyty GK, stelaże, papy do wylewek.

Tak jak śmiejus - u nas używali do ocieplenia materiałów dedykowanych do konktetnych spraw, klej do styro - to klej do klejenia , do zaciągania siatki, to właściwy do tego. Na tym nie można oszczędzać bo lubi się mścić.

Taśmy papierowej i tej srebrnej też poszły niesamowite ilości.

A jakiej srebrnej ?? po co srebrna ??

Aguś, odpowiedź potrzebna na wczoraj.

:o

Boże żebym to ja pamiętała? Na pewno coś izolowali :roll: :roll: :roll:

Chłopaki kazali kupić to kupiłam i poszło chyba cos ze 4 szt. tych dużych.

zapytam małża :D może on pamięta?

zadzwoniłam do małża: "...no do izolowania...", tam gdzie papierowa nie chciała dobrze trzymać, a żeby nie brudzić przy kładzeniu tynku strukturalnego

wychodzi na to, że do samego ocieplania nie jest potrzebna :D

uff, ulżyło mi.

Dzięki bardzo.

Byłam wczoraj na Krakowskiej u Czerwińskiego.

Napiszę Ci na prv za chwilkę.

zadzwoniłam do małża: "...no do izolowania...", tam gdzie papierowa nie chciała dobrze trzymać, a żeby nie brudzić przy kładzeniu tynku strukturalnego

wychodzi na to, że do samego ocieplania nie jest potrzebna :D

uff, ulżyło mi.

Dzięki bardzo.

Byłam wczoraj na Krakowskiej u Czerwińskiego.

Napiszę Ci na prv za chwilkę.

Agnieszka,

u nas chłopaki przy nakładaniu struktury poprzyklejali do parapetów styro 1 cm. tzn. zakryli kształtki klinkierowe styropianem żeby ich nie uszkodzić.

I tak sobie myślę że może to dobra metoda bo jakby coś z reki wypadło, stuknęło to sie uszkodzi a tak to na styro ewentualnie spadnie

Ja mam czeski STOMIX - tynk silikonowy barwiony - struktura baranek 2mm - nie do dostania w hurtowniach, tylko przez przedstawiciela. Mam cały system dociepleń - kleje, grunty, tynki, termodyble, listwy itp.

Jest super, zmywa się , można szorować - już sprawdzone. Mocny tak, że nieumyte w porę narzędzia trzeba szlifować tarczą diamentową :roll: - przekonali się o tym nasi górale przy kładzeniu próbek tynku i potem szybciutko zaraz po odłożeniu czyścili pace :-). Kleje też bardzo dobre - wykonawcy chwalili, że świetnie trzymają.

Witajcie

budowę domu rozpocząłem w 2002 r i od tego czasu jestem "forummurarzem" ;).

Dom już ma nowych właścicieli, a ja zaglądam tu coraz częściej, bo planuję budowę nowego.

Poznałem tu wielu fajnych i dzielnych ludzi, z którymi utrzymuję kontakty po dziśdzień (hm jak to się pisze ? tak mi pasuje ;) ) Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem.

W czasie gdy byłem tu aktywny, budowanie miało smak zabawy i przygody, wielkiej przygody. Bardzo miło wspominam ten czas.

Ostatnio często zaglądam na forum i brakuje mi tej atmosfery.

Być może budowa stała się udręką lub co gorsza, walką o przetrwanie.

Nie chcę abyście źle odebrali moje słowa, ale uważam, że kasa to nie wszystko, żyć będziemy tak czy inaczej.

Chciałbym bardzo wrócić tą radość z budowania, poznać nowych dzielnych ludzi poradzić się i dzielić swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do dyskusji.

No cóż tu dyskutować !!!! Takich SMOKÓW nam tu trzeba !!! :lol: :lol:

Cieszymy sie z Twojego combacku.

Twój nick nie jest mi obcy - kiedyś o Tobie słyszałam - a potem się upłynniłeś. Myślę, że zaległości da się nadrobić bez problemu.

Może odbierasz to, że my tu tylko o rabatach, gdzie taniej, gdzie lepiej....

:oops: :oops:

Cóż taki świat....

Ciągle się spieszymy, ciągle czasu brak.... :roll: :roll:

Ale myślę, że jest w nas też wiele radości z tego, że budujemy, że tworzymy swoje własne kawałeczki ziemi. Każdy z osobna i wszyscy razem cieszymy sie z postępów na naszych budowach. Przeczytaj jak wczoraj cieszyliśmy się ze schodów Kulki, wcześniej z drzwi śmiejusa itd .

Cieszymy się z tego że sobie pomagamy, że tu sobie wspólnie poklikamy.

Wielu jest takich, którzy zaczynają dzień od przeglądnięcia forum i na tym samym kończą. I uwierz ... nie dlatego, że poszukują kolejnych rabatów.

Już tłumaczę Ci dlaczego będziesz idolem Secama. Bo to wspaniały, wesoły człowiek z ciągłym, szczerym uśmiechem na twarzy i tryskający humorem.

Kto go zna na pewno potwierdzi. :lol: :lol:

I wielu jest nas tu takich.

Ostatnio kilkoro z nas poznało się w realu (reszta dotrze następnym razem) i to co jako pierwsze nasunęło mi sie po spotkaniu to to , ze o budowie to nawet za wiele nie rozmawialiśmy. O wielu tematach, tak jak starzy dobrzy znajomi - choć wcześniej znajomość była tylko wirtualna.

Dobrze jednak czasami kogoś postawić na nogi. Przypomnieć, ze istnieje też inny świat. Ty to niniejszym uczyniłeś i mogę ci obiecać, że będę się częściej uśmiechała.

Tak :lol: :lol: :lol: :lol:

i tak :D :D :D :D

i tak :) :) :) :) .

A tak schodząc na ziemię to temat zakupu wkładów kominkowych muszę pociągnąć do końca.

:wink: :wink:

WITAJ SMOKU !!!!

Ja mam czeski STOMIX - tynk silikonowy barwiony - struktura baranek 2mm - nie do dostania w hurtowniach, tylko przez przedstawiciela. Mam cały system dociepleń - kleje, grunty, tynki, termodyble, listwy itp.

Jest super, zmywa się , można szorować - już sprawdzone. Mocny tak, że nieumyte w porę narzędzia trzeba szlifować tarczą diamentową :roll: - przekonali się o tym nasi górale przy kładzeniu próbek tynku i potem szybciutko zaraz po odłożeniu czyścili pace :-). Kleje też bardzo dobre - wykonawcy chwalili, że świetnie trzymają.

Rzeczywiście o tym nie slyszałam, to musi być jakiś profesjonalny komplet dociepleń, a nie "składaki". Rewelacyjnie, że Wam ktos tak poradził. W epoce wiecznie brakujących materiałów ciężko jest coś robić systemami.

Witajcie :D

To ciekawostka, ale prawie wszyscy bardzo źle wypowiadają się o Millenium, a ja mam (tfu tfu odpukać :wink: ) bardzo pozytywne odczucia. My braliśmy kredyt przez Expandera i powiem szczerze, że dostaliśmy dużo korzystniejsze warunki kredytu niż gdy poszłam do oddziału banku osobiście, że tak powiem "z ulicy". Oczywiście w związku z tym oferta Millenium była najbardziej konkurencyjna. Co do terminu realizacji i dokumentów to wszystko poszło naprawdę gładko - cał9ość załatwialiśmy niecały miesiąc (łącznie z wycenami i resztą). A propos wyceny to okropnie bałam się rzeczoznawcy, a okazało się, że przyszła naprawdę bardzo sympatyczna pani i w zasadzie dostosowała wartości do tego o co nam chodziło :D :wink:

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak stwierdzić, że głupi ma szczęście :wink:

Pozdrawiam

w millenium braliśmy kredyt na działkę,

potem jak chcieliśmy na dom to okazało sie że jest to jedyny bank w którym nie mamy zdolności kredytowej, bo w głowach im się nie mieściło jak to zrobić żeby wysokie raty z działki (5 lat spłacania) rozłożyć na niższe raty całości (30 lat spłacania) no i nie mieliśmy zdolności.

Wybraliśmy Nordee w której mieliśmy wcześniej rachunek (a przez to dostaliśmy lepsze warunki niż dałby nam Open Finance). Słodko też nie było bo mój mąż oprócz pracy miał działalność więc kwitów więcej a ze na działalności wykazywał stratę (nic nadzwyczajnego ale jednak) to z pierwotnej zdolności obrąbali nam 100 tys. :o .

To co nam odpowiadało to rozliczenie transz bez faktur wg stopnia zaawansowania prac ( a pan inspektor czepialski nie był i spoko gość) i ten bank wybraliśmy, wypłaty transz bez problemu.

Uruchomienie kredytu opóźnił nam jednak Millenium wydaniem zaświadczenia o wielkości zadłużenia (30 dni roboczych !!!) . I to przemawia wg mnie na niekorzyść tego banku. Jak się chce wziąć kredyt to miód cud, jak chce się coś zmienić, dostać jakiś kwit to tragedia bo to głownie bank internetowy i z osobista komunikacja jest kłopot.

U nas wydanie potrzebnego kwitu przyspieszyła awantura na infolinii, żądanie rozmowy z kierownikiem i straszenie nadzorem bankowym :p.

Wyrobili się w 3 tygodnie.

Witaj smoku :D

Ja też o Tobie słyszałam, ale gdzieś daleko :wink:

Ogromnie się cieszymy, że chcesz znowu zasilić nasze szeregi, tym bardziej, że tu każdy chłonny wiedzy budowlanej jak gąbka, a w szczególności tzw. porad praktycznych :) .

A co do radości z budowania i ogólnej radości życiowej to mamy jej całe mnóstwo, szczególnie po wspólnych dyskusjach na forum :D

Pozdrawiam serdecznie!

Dzięki dziewczyny!

Wiem, że do ocieplenia i tynkowania potrzebna będzie cała masa pierdół. Spisałam tak ogólni, żeby dać obraz wielkości zakupów.

Nikt się nie podłączy, wszyscy już wylani, otynkowani i ociepleni? Pieronem wam poszło!

Poczekam jeszcze chwilę, może ktoś się dołączy ze swoimi m2

No właśnie. Wylewkarzy umawia się z ich materiałem?Wygodne by to było... :roll:

Dabell

Ja właściwie nie miałam zamiaru ocieplać (Ytong36,5). Daję te 5 cm styro (pewnie elewacyjnego, nie fs20- nocny błąd :lol: ) raczej ze względów estetycznych. Na paru domach zYtonga nieoklejonych styro widziałam, że po deszczu (a czasami nawet bez niego) widać każdy pustaczek. Ja chcę mieć bardzo jasny tynk i boję się, że to będzie taka sama masakra.

Taa, radość budowania... Budowanie wielka przygoda... Ja wczoraj miałam niezłą przygodę.

Spędzam wakacje w małym miasteczku u teściów. Mieszkają w takiej willowej okolicy. W ramach spacerów z Synkiem Pingwinkiem łażę więc po okolicy, podbitki oglądam, elewacje, macam ogrodzenia... Hobby takie mam, o niczym innym niż budowanie nie myślę :lol:

No i wczoraj sobie idziemy, a tu drogę zajeżdża nam policja. Ktoś zadzwonił, że kręci się jakaś podejrzana osoba, wszystko ogląda, coś sobie nawet czasem notuje, pewnie nadaje robotę złodziejom :lol:

Ja oczywiście nie miałam żadnych dokumentów. Moje tłumaczenia, że niby dom buduję wydały się stróżom prawa mocno niewiarygodne. Zapakowali nas na pakę i zawieźli pod dom. Pod domem sensacja, bo Synek Pingwinek wózek ma ogromny i nie chciał się wyładować z tego busa. Wszyscy sąsiedzi wylegli, teściowa i córa przerażenie w oczach... No i zostałam odnotowana, a pan policjant poradził mi, żebym lepiej sobie pisma wnętrzrskie kupowała :lol: