Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie a propos światełek schodowych możecie mi wyjaśnić jak to jest, czy lepsze są te zasilane 230V czy jednak 12V z transformatorem (i gdzie go wtedy schować?). Które są bardziej energooszczędne?

I jeszcze te, o których pisała XENA diodowe LED? Czy to jakaś jeszcze wyższa technologia?

Po pobieżnym przejrzeniu (i będąc zielona w tej materii jak szczypiorek :oops: ) te oprawy firmy SKOFF wydają mi się warte uwagi. :D

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasz instalator powiedział, zeby sie rozglądać za oprawami LED o zasilianiu 230V. Ta którą pokazałam we wcześniejszym poście własnie taka jest (ja będę brała chyba prostokątne, sa też kwadratowe).

Koszt 47zł/szt. Ja potrzebuję 6 szt- co 3-ci schodek.

http://www.allegro.pl/item216784007_lamp_led_do_stopni_ciagow_komunik_rewelacja.html

Właśnie a propos światełek schodowych możecie mi wyjaśnić jak to jest, czy lepsze są te zasilane 230V czy jednak 12V z transformatorem (i gdzie go wtedy schować?). Które są bardziej energooszczędne?

I jeszcze te, o których pisała XENA diodowe LED? Czy to jakaś jeszcze wyższa technologia?

Po pobieżnym przejrzeniu (i będąc zielona w tej materii jak szczypiorek :oops: ) te oprawy firmy SKOFF wydają mi się warte uwagi. :D

Bezapelacyjnie na 230V. Z powodu krótkiej trwałości 12V. Wiem to z doświadczenia.

Bezapelacyjnie na 230V. Z powodu krótkiej trwałości 12V. Wiem to z doświadczenia.

a zastanawiaslicie sie co bedzie jak jakis maly szkrab przycuonie na schodku i postuka sobie w takie oswietlenie na 230V?

Ech.. i znowu zaległosci w czytaniu i pisaniu:)))

Smoku - witam serdecznie starego bywalca:))) Dużo o Tobie słyszałam na tym forum:)

Bo nowa budowa domu wiąże się znowu z ogrodem - typu placek ziemi z rzadką, bidną trawką. A moje marzenie to nie dom, a dom z ogrodem:) Ogrodem z pachnącą lipą latem, czerwoną jarzębiną - jesienią, wilekim krzakiem bzu na wiosnę, pnączami winorośli z kiściami winogron itd itp.

Ech.. się rozmarzyłam:)

:D

Kulka,

jak sie ma kase to i ogrod mozna miec w 3 miesiace. Znam taka jedna budowe - zaczeli na wiosne zeszlego roku, a teraz dom slicznie wykonczony, przed domem sliczniutka trawka, drzewa po 3 m, iglaki wszystkie poformowane - cudo.

A propos - wróciłam własnie z działki i rozmawiałam z mężem sąsiadki (mają dom 1W 36,5 BK Milicki). Zastanawiają sie właśnie nad ociepleniem 5cm wełny, bo latem bardzo się nagrzewa dom.

Koszty ogrzewania (dom ok. 140m+garaż 40m2) mają ok. 3000-3500 zł/rok (razem z drewnem kominkowym i grzaniem wody).

Pozdrawiam

Dabell

Dabell,

a ten sasiad mowil ile zaplacil w tym roku, czy w ogole ile placi?

Moi sasiedzi (dom ok 140m2+garaz, BK +10styro) mowia, ze w zeszlym roku za gaz zalacili ok 7 000 :o. W tym roku mniej, ale juz nie pamietam ile bo to 7 000 brzmialo mi w uszach ;).

podobnie kolega - pol blizniaka,ok 200m2, ocieplony welna (duzo, nie pamietam ile ;) ) placi po 7000 za olej, a nie ogrzewa wszystkich pokoi.

Wojty - moje już próbowały włożyć gwoździa do gniazdka :roll: :-? , na szczęście byłam obok. Teraz już wiedzą, że może zaboleć i to mocno.

W oprawki już nie zastukają - raczej :-? .

Mam zabezpieczone gniazdka, a to było w kuchni chwilę niezamknięte, bo wyciągnęłam ładowarkę do akumulatorków.

Uczę ich, że pewnych rzeczy nie wolno i nie ma taryfy ulgowej (np. fotelik w samochodzie - same sie dopominają :-)). Z tym też się nauczą żyć :-).

Nasz wykończeniowiec montował ostatnio własnie takie prostokątne LEDY i mówi, że wygląda to super, byle nie przy każdym schodku, bo wtedy choinka się robi.

Wojty

my mamy gaz z sieci, a Ty pewnie o gazie z butli mówisz. Pamiętam, że koleżanka (ta sąsiadka :-)) mówiła mi, że średnio (mieszkają już 4 sezon) płacą ok. 2700 za gaz i do tego kilka kubików (6-8) do kominka. Ta zima była łagodniejsza, więc chyba mniej nawet było - ok. 3000 w sumie (za cały gaz CO+CUW+ drewno), a w tą zimę dwa lata temu, to max. rachunek w najgorsze mrozy mieli 600zł (w lutym 2006).

Dabell,

no tak, ale ja sie obawiam,ze takie stukniecie w led na 230v to tak, jak stukniecie w zarowke :-? . wiem, one troche inaczej dzialaja, zreszta mam taki jeden juz zalozony, na szczescie wysoko ;), ale 230 to 230V.

Sama tez mam miec oswietlenie schodow, ale raczej zastanawialam sie nad 12 i nad transformatorem. Zwlaszcza, ze trzeba tez pamietac, ze nieraz trzeba bedzie umyc te schody i rozumiem,z e wtedy to juz na 100% trzeba bedzie wylaczyc oswietlenie (mi juz 2 razy roznicowka wyskoczyla w podobnych okolicznosciach, ale do 3 razy sztuka :lol: )

Wojty

my mamy gaz z sieci, a Ty pewnie o gazie z butli mówisz. Pamiętam, że koleżanka (ta sąsiadka :-)) mówiła mi, że średnio (mieszkają już 4 sezon) płacą ok. 2700 za gaz i do tego kilka kubików (6-8) do kominka. Ta zima była łagodniejsza, więc chyba mniej nawet było - ok. 3000 w sumie (za cały gaz CO+CUW+ drewno), a w tą zimę dwa lata temu, to max. rachunek w najgorsze mrozy mieli 600zł (w lutym 2006).

a to zmienia postac rzeczy - ja pisalam o gazie z butli, oleju zreszta tez, tzn ze zbiornika ;)

a zastanawiaslicie sie co bedzie jak jakis maly szkrab przycuonie na schodku i postuka sobie w takie oswietlenie na 230V?

A będzie miał wiertarkę udarową i piłę łąńcuchową? A gdzie będą jego rodzice w tym czasie?

Tak ... a od nowego roku znowu chyba akcyza ma póść w góre na paliwa (olej na 100%), niby mają zwracać tym co do ogrzewania używają ale tylko do 2010 z tego co kojarzę :evil: .

Ale Ty masz pompę ciepła :-), więc chyba się nie będziesz martwić?

Masz już jakieś wyniki jak koszty po zimie ?

Wojty - moje już próbowały włożyć gwoździa do gniazdka :roll: :-? , na szczęście byłam obok. Teraz już wiedzą, że może zaboleć i to mocno.

W nowym domu możesz spać spokojnie masz na pewno instalację 3 żyłową z bezpiecznikami różnicowoprądowymi więc w gnazdko można spokojnie gwoździa wsadzić i bezpiecznik się wyłączy zanim zdązy prąd kopnąc :D

Wojty, ale LED to nie to samo co żarówka :-), tam szkło jest duuużo grubsze.

I nie ma przeniesienia napięcia na oprawę :-).

Przy 12W trzeba kombinować z transformatorem - gdzie go dać.

eee, wiem,z e led to nie zarowka, ze sie tak ie nagrzewa, ze nie ciagnie tyle pradu itp ;), ale jak sie boje raczej tego 230v i mojego dziecka obok tego. sadze, ze jesli sie we mnei wrodzi, to nawet najgrubsze szklo jej nie bedzie przeszkadzalo :lol:

A będzie miał wiertarkę udarową i piłę łąńcuchową? A gdzie będą jego rodzice w tym czasie?

hmmm, rozumiem, ze piszesz to na podstawie wlasnego doswiadczenia. ja sadze,z e mojemu dziecku wystarczy maly mloteczek, albo jakies Matchbox.