Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Secam.Z tego co ja sie orientuje to można dac w podłodze ,ścianie,po próbie szczelności.W salonie masz tylko kominek a cała armatura w kotłowni,chyba że są to znaczne odległości(ale mówimy o domku a nie budynku).U mnie jak widac na zdjeciach jest tylko kominek z brzydkim sterownikiem i wentylatorem nadmuchowym ktory zamaskowałem kratką rewizyjną. Najlepiej zaproś instalatora kominka niech sie wypowie co bedzie potrzeba.Wiech

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Secam.Z tego co ja sie orientuje to można dac w podłodze ,ścianie,po próbie szczelności.W salonie masz tylko kominek a cała armatura w kotłowni,chyba że są to znaczne odległości(ale mówimy o domku a nie budynku).U mnie jak widac na zdjeciach jest tylko kominek z brzydkim sterownikiem i wentylatorem nadmuchowym ktory zamaskowałem kratką rewizyjną. Najlepiej zaproś instalatora kominka niech sie wypowie co bedzie potrzeba.Wiech

Jeszcze raz dziękuję :)

Daleki jestem od upierania się przy silce :D...

Ale dziękuję wszystkim za informacje.

@ Betty & M.

Może faktycznie ta 8-ka to niezły pomysł. Ale chyba jeszcze zasięgnę info w Urzędzie Miasta, coby mi się nie przyczepili do jakiegoś szczegółu w projekcie.

Wydaje mi się, że wylewka powinna utrzymać obie ściany i 12-tke, i 8-ke- ale oczywiście upewnię się u konstruktora.

@ Betty & M.

Może faktycznie ta 8-ka to niezły pomysł. Ale chyba jeszcze zasięgnę info w Urzędzie Miasta, coby mi się nie przyczepili do jakiegoś szczegółu w projekcie.

Wydaje mi się, że wylewka powinna utrzymać obie ściany i 12-tke, i 8-ke- ale oczywiście upewnię się u konstruktora.

Co do silki 8cm na działówki, to ja mam tak na poddaszu i niezbyt mi sie to podoba (lepsza chyba jednak byłaby 12 z BK) - zobacz na przekrój takiej silki - trzy/cztery otwory pionowe wydrążone w środku i teraz sprobuj do czegoś takiego przykrecic na kołkach np stelaż do geberita - u mnie dziury na wylot, z tyłu trzeba było skręcać na śruby zeby kołki nie latały w takiej ścianie....

Wojty (tym razem właściwy)

Z obaw, że będą trudności wymienione przez Wojt-ego :-) dałam BK12 na ściany działowe.

Robię też z 12-tki. Z powowdów wymeinionych oraz dlatego że już te bloczki mam na budowie.

Z aktualności: wylały mi się bardzo ciekawe schody 8) . Lekko wchodzące w salon i jadalnię. Wyczuwam pole do popisu dla mojego kolegi architekta :) Te z projektu były fatalne; szerokość 80cm (uwaga!! to nie do przyjęcia), i bardzo strome (dla dorosłych ok, ale to ma służyć też moim potomkom).

Widziałem na stronach xelli... i też budzi to moje wątpliwości. Dlatego rozważałem wzmocnienie otworu drzwiowego cegłą (sposób chałupniczy) :D...

Jeśli chodzi o nadproża oparte na scianie z silikatu 8cm to nie ma problemu w zakresie wytrzymałości takiej ścianki (już bardziej przy BK należałoby wzmocnić podparcie nadproża poprzez umieszczenie go na cegle)

Jedynie przy grubości 8cm musisz sam sobie wylać nadproże - gotowe betonowe nadproża (standardowe L-ki) są za szerokie. U mnie takie naproża

wylali murarze zbijając na podłodze szaluneczek z desek i kładąc go na folii budowlanej, w srodek pręt (raczej chyba dlatego ze im zbywało na budowie) i wlali beton robiony na budowie. Po dwóch dniach miałem ładne wąskie nadproże.

Wojty (tym razem właściwy)

@ Betty & M.

u nas w obecnym mieszkaniu jest BK 8-ka, przed położeniem kafelek pomalowaliśmy ją jak to nazwał nasz kafelkarz "folią w płynie" wszędzie i nić się nie dzieje. Za to jest na maksa dźwiękonośna, tak więc teraz mamy silkę 12:)

@ zuch

Dobrze wiedzieć o tej folii w płynie. Chciałem jej użyć przy budowie brodzika- łazienkę będziemy mieli tak trójkątną, że tylko murowany brodzik wchodzi w grę... :D

Co do tej ścianki- to może spróbować łączenia obu materiałów- silki i BK? Z silki wykonać te elementy ściany, które będą przenosić większe obciążenia? Ściana będzie w końcu w środku.

Wiadomo, kucia chciałoby się uniknąć, ale w razie czego belkę nośną (pod ścianą) mam w co wpuścić (słupy i ściany nośne).

Skynyrd nie powinno się łączyć materiałów różnych na tej samej ścianie. Oprócz BK można zastoasować jeszcze ściankę z GK.Wszystko zależy od potrzeb. np 2 płyty zielone GK plus 5cm wełny pustka powietrzna ok 1-2cm i znowu 5cm wełny i 2 płyty GK z przesunięciem.Stelaż podlogowy ,ścienny ,sufitowy na taśmie piankowej..Masz dobrą akustyke i bez nadproży.W celu wzmocnienia konstrukcji dać profile co 40 cm. Wiech

A tak z innej manki. planuje zrobic elektrownie wiatrowa. ma ktos jakies doswiadczenia????? tak malo o tym na forum, moze Wy droga Grupo wspomozecie, chociazby jakimis artykułami.

Nie myślałam dotad o tym, ale przy wiatrach w naszej okolicy jest to ciekawy pomysł :p .

Czy na Twoim domku robi się więźba? Bo wczoraj się przyglądałam i jeśli tak, chyba wiem gdzie Twój domek jest, widzę go ze swojej działki :-).

Tak Dabell, ja Twoj domek tez widze ze swojej łazienki. te dwa domy z wiezba to nasze-moj i rodzicow.

a wiatry rzeczywiscie sa wiec trzeba je wykorzystac.

pozdrawiam

Ależ skąd... nic superciężkiego.

W ścianie będą osadzone drzwi wejściowe do łazienki (jeszcze nie wiemy, czy brać przesuwne, czy skrzydłowe). Dodatkowo do ściany ma być przymocowana rama drzwi prysznicowych (przesuwne trójsegmentowe albo 2-częsciowe składane).

No i oczywiście glazura...