Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja dzisiaj się ostatecznie zalałam!!!

Pół roku po rozpoczęciu prac... Teraz tylko czekać, żeby to podeschło i zaczniemy działać sami. Bez misiów mamy zamiar zrobić ocieplenie wew, prostsze kafelkowanie, malowanie, murowanie mebli :lol:

Przez te pół roku nie nadziałam się na niesolidnego misia. Hydraulik mnie trochę wkurzał, ale w porównaniu z waszymi przygodami, to się chyba czepiam... We łbie mi się poprzewracało. Faktem jest, że nie szukałam najtańszej oferty. Jeżeli ktoś mnie przekonał do swojej fachowości, to nie dyskutowałam o cenie... No i do tego momentu poszło mi 270.000 :cry: To jedyny mankament tej zabawy

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Otóż uwazam, że musimy sie wymieniać rownież negatywnymi uwagami na temat "szanownych fachowcow" lub jak kto woli "chwastow do wyrwania".

Natalio! Świeta, cholerna racja :)

Przesunięcia faktycznie bolą choć w moim przypadku względnie je znoszę bo buduję się powoli więc i tak jestem skazany na czekanie. Ale nie umawiam się z nikim na więcej jak za miesiąc bo i tak na 90 % nie dotrzyma umowy

Mam taka małą metodę - jak umówię się z kimś na jakiś termin materiały kupuję dużo wcześniej i czekaja sobie wszystkie grzecznie w garażu. Następnie dzwonię do ekipy i mówię, "informuję tylko że wszystko jest kupione i czeka na was. Więc jesli będziecie mieć jakąś dziurę w innych robotach to zapraszam - u mnie wszytko czeka - tylko robić" Powiem Ci ze w bardzo dużym procencie ekipy wpadały wcześniej lub choć na parę dni i cos podgoniły.

Przez te pół roku nie nadziałam się na niesolidnego misia. Hydraulik mnie trochę wkurzał, ale w porównaniu z waszymi przygodami, to się chyba czepiam... We łbie mi się poprzewracało. Faktem jest, że nie szukałam najtańszej oferty. Jeżeli ktoś mnie przekonał do swojej fachowości, to nie dyskutowałam o cenie... No i do tego momentu poszło mi 270.000 :cry: To jedyny mankament tej zabawy

Dokładnie mam tą samą metodę - ze wszystkich ofert odrzucam te najdroższe i najtańszą i wybieram tą "akceptowalną" czyli srednią - najtaniej prawie nigdy nie znaczy dobrze ;)

MichAsiek - już odpisałem - nie ma sprawy.

smiejus - najlepszą ofertę dostałem od faceta z Allegro - jek chcesz podaj mi email to Ci prześlę.

Odpuściłem temat, bo czekam na dach a poza tym mój instalator od hydrauliki ma spore rabaty w hurtowni, więc czekam jeszcze na jego ofertę

:D

witam,

ja tylko w kwestii niesolidnych misiów:

proszę nie umawiajcie się z koparkowym:ALEKSANDER OGÓREK

do samego konca potwierdzal i zwodzil, a ja naraziłem się na koszt bo zamówiłem ekipe instalatorów, a facet nawet nie oddzwonil i nie dal znaku

ALEKSANDER OGÓREK-unikajcie tego pana

pzdr

bzyk

jeśli okno nie musi być otwierane, lepiej zrobić fixa - bedzie na pewno taniej, a umyć je można z dworu

ooo, z tym myciem z zewnątrz to ja mam akurat kiepskie doświadczenia. jakoś tak idiotycznie zaprojektowaliśmy okno w kuchni, że nie mogę go na oścież otworzyć i muszę myć, stercząc na trawniku. za cholerę nie chce mi się latać po drabinę, która niegdy nie wiadomo gdzie jest, więc robię piramidę z różnych rzeczy, co pod rękę wpadną - odwróconych wiader i takich tam...

potem na tym czymś chybotliwym muszę stać nan palcach, bo nie dosięgam do górnych partii.

w końcu i tak spadam. rozdeptuję róże. i tak dalej...

do kitu z taką imprezą :lol:

a w ogóle - pozdrowienia dla całej rozrośniętej gr. WRO - dawno nie czytanej, bo problemy z logowaniem dały się we znaki. miłego dnia!

Witam,

Potrzebuję pożyczyć na 1 dzień (a nawet 2-3 godzinki) palnik na propan butan - najlepiej po Naszej stronie Wrocławia :wink:

Mamy do zgrzania papę w brodziku...

Ja wprawdzie nie mam palnika, ale takie drobne zgrzanie papy to robiłem

zwykłą opalarką elektryczną z castoramy za 20 zł (niestety też już jej nie mam :( )

Wojty (wlasciwy)

Witam,

Potrzebuję pożyczyć na 1 dzień (a nawet 2-3 godzinki) palnik na propan butan - najlepiej po Naszej stronie Wrocławia :wink:

Mamy do zgrzania papę w brodziku...

Ja wprawdzie nie mam palnika, ale takie drobne zgrzanie papy to robiłem

zwykłą opalarką elektryczną z castoramy za 20 zł (niestety też już jej nie mam :( )

Wojty (wlasciwy)

Moj mąz ma palnik na propan butan bo grzal papę na balkownie nie wiem jednak po jakiej stronie Wroclawia jestes :-D

napisz na priv

Podaje obecne ceny, zgodnie z ofertami ktore dostalem. Moze sie komus przyda:

- tynki maszynowe gips 27zl/m2 brutto z materialami (7%VAT)

- ogrodzenie z siatki 150 z obrebami 20cm - 65zl/1mb brutto (sama robocizna to 30zl)

Czy ktos wie kto handluje we Wro kuchniami Sachsen Kuchen?

Mi się jeszcze udało znależć tynkarzy maszynowych za 23 zł/m2 a ręczne tynki za 20 zł (obie ceny z materiałem) + 30 zł/ za G-K zobaczymy jak ekpia się spiszę jesli tak bedę polecać))) bo nic o nich na razie nie wiem):-)

Witam grupe , starych i nowych budowniczych !

Moja budowa już na ukończeniu , mam nadzieje wprowadzić się w tym roku .

Postanowiłam więc podzielić się swoimi fachowcami , może ktoś poszukuje wykonawców :

- murarz - Waldemar Szymański - 609 226 752

- cieśla - dekarz - Bronisław Myszka - 606 112 779

- tynkarz - Adam Dydynski - 502 503 823

- elektryk - Pan Sebastian - 607 604 446

- instalator ( c.o., wod-kan. kominki ) - Marcin Ostrowski - 691 662 120

- posadzki - Pan Lipiec - 607 615 588

-okna , brama garażowa , rolety -MTB - Pan Marek - 608 858 477

-tani parkiet - Pan Sławek - 602 706 639

-parkieciarz - Pan Henryk Tomkiewicz - 509 299 908, 601 705 393

- kierownik budowy - Teresa Pawłowska - 510 532 604

- płytkarze - Pan Marcin -505 529 513

- Pan Michał - 501 714 323

-geodeta - Tomasz Prorok - 608 433 468

- stolarz ( drzwi zewnętrzne , wewnętrzne , kuchnie , meble , schody )-Pan Kazimierz Król - 601 872 685

-szambo - 601 052 060

- geolog - Pan Zawiślak -601 561 326

powołać możecie się na Marte z Marcinkowic

Reasumując czas budowy - 2 lata , to dochodze do wniosku ,że trzeba mieć końskie zdrowie , stalowe nerwy i fulllllll kasy w kieszeniach . Wcześniejsze kalkulacje wzjęły w łeb na początku tego roku , gdy ceny zaczęły galopować z prędkością kosmiczną , a my zaczynaliśmy się WYKAŃCZAĆ - to dobre słowo na określenie tego etapu budowy .

Radze założyć sobie jakiś zapas finansowy jakiej 10-20% , który obecnie wydaje się zbędny a w przyszłości będzie konieczny aby się w prowadzić .

Nasz budżet już dawno został przekroczony a lista rzeczy odłożonych na później została jeszcze całkiem spora .

POWODZENIA WSZYSTKIM ŻYCZE , trzymam kciuki MARPA