Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze mam pytanie

Brukarze skończyli mi robić podjazd, ale niestety nie obyło się bez zniszczeń :evil:

machając łopatą dziabnęli płytki stopnicowe na schodkach do domu. Płytki klinkierowe, dość drogie, niestety raczej nieosiągalne, szukam i nie mogę znaleźć.

Ale jeśli mi się uda, to jak radzilibyście wycenić potrącenie brukarzom za szkody? Uszkodzili dwie płytki, powiedzmy że koszt samych płytek to 30-50 zł, do tego fuga - muszę kupić całe opakowanie specjalnej na zewnątrz, do tego zabezpieczenie przeciwwilgociowe - dawałam folię w płynie. Plus oczywiście robocizna i klej etc. Ja to wycenić? I czy da się tak wykuć dwie płytki żeby nie poniszczyć całości, potem zafugować etc?

Druga szkoda to uszkodzenie kantu elewacji - ok 3-5 cm, wgłębienie na ok 1,5 cm, widoczne, też musieli machać za mocno łopatą. Uszkodzony profil, sitka no i tynk. Tynku oczywiście nie mam, a nie chcę kupowć całego wiaderka. Jak to zrobić? No i jak radzilibyście wycenić szkodę? Na szczęście nie zapłaciliśmy jeszcze całości brukarzom.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze mam pytanie

Brukarze skończyli mi robić podjazd, ale niestety nie obyło się bez zniszczeń :evil:

machając łopatą dziabnęli płytki stopnicowe na schodkach do domu. Płytki klinkierowe, dość drogie, niestety raczej nieosiągalne, szukam i nie mogę znaleźć.

Ale jeśli mi się uda, to jak radzilibyście wycenić potrącenie brukarzom za szkody? Uszkodzili dwie płytki, powiedzmy że koszt samych płytek to 30-50 zł, do tego fuga - muszę kupić całe opakowanie specjalnej na zewnątrz, do tego zabezpieczenie przeciwwilgociowe - dawałam folię w płynie. Plus oczywiście robocizna i klej etc. Ja to wycenić? I czy da się tak wykuć dwie płytki żeby nie poniszczyć całości, potem zafugować etc?

Druga szkoda to uszkodzenie kantu elewacji - ok 3-5 cm, wgłębienie na ok 1,5 cm, widoczne, też musieli machać za mocno łopatą. Uszkodzony profil, sitka no i tynk. Tynku oczywiście nie mam, a nie chcę kupowć całego wiaderka. Jak to zrobić? No i jak radzilibyście wycenić szkodę? Na szczęście nie zapłaciliśmy jeszcze całości brukarzom.

jeśli chodzi o płytki to może umów się z nimi, że rozliczysz się jak naprawisz bo nie wiesz jakie będą koszty... zawsze może się więcej płytek zniszczyć, nie wiem czym kleiliście ale wykucie płytek to może wcale nie być łatwa robota tylko np. orka na cały dzień z wykuwaniem płytki po 1 cm i kafelkarz zedrze z was np. 200 PLN za wymianę 2 płytek

A co do narożnika to ja widzę to jeszcze gorzej bo żeby naprawić bez śladu trzeba zerwać narożnik (lub uzupełnić dziurę klejem), położyć nowy, dwie przyległe ściany zatrzeć klejem i położyć nowy tynk na całych dwóch ścianach. Koszt pewnie z 50 PLN/m2

A jeśli godzicie się na to żeby było widać naprawę to tynk i tak trzeba kupić i naprawić to miejscowo (tak samo... klej, tynk) no i będzie widać połączenie.

Nie wiem czy kompleksowa naprawa nie przewyższy kosztami tego co macie im zapłacić, więc wniosek jest prosty - zatrzymujecie resztę należności.

U mnie tynkarze porysowali okna, niestety za koniec zostało za mało aby pokryć koszty, bo to czego nie zapłaciłam wystarczy na szyby do 1 okna..

Mogą ci też zaproponować że to naprawią i ja bym się zgodziła pod warunkiem że nie będzie widać różnicy ... no i wtedy raczej bym pilnowała co robią i jak robią.

Mam pytanie czy ktoś z Was może polecić instalatora, który da sobie radę z ułożeniem podłogówki (120m2) wszytskimi rzeczami związanymi z CO, CWU, wod-kan, etc i PRZEDE WSZYSTKIM skonfiguruje i zgra piec kondensacyjny z kominkiem z płaszczem wodnym?

Będę bardzo wdzięczny za namiar na priv :) .

Pzdr,

TS

Też szukamy i pytamy o namiary....

Witam,

Nie wiem czy nie za późno ale my mamy fajnych instalatorów - robili całe rozprowadzenie wody i kanalizacji + rozprowadzenie grzejnikowe i teraz kończą podłogówkę i będą nam robili rozprowadzenie rekuperatora i kominka ale bez płaszcza

troche zakręceni ale narazie jesteśmy zadowoleni....

Jacek - 605418521

Ja mam też prośbę o namiary ale na kogoś kto robi przyłącze wodne zewnętrzne- będe bardzo wdzięczna bo strasznie nam się palii, a facet którego mielismy zaklepanego coś zamilkł i muszę mieć kogoś w zapasie...

Pozdrawiam

Krzyna

Kulko ,Pamiętasz tak mniej więcej ile mieliście pstryczków? Ogólna suma .

Bo ,ja wybrałam Legranda Sistena life(kolor podstawowy) i wyszło mi prawie 4700 z 40 % rabatem.I teraz nie wiem czy te pstryczki są takie drogie ,czy ja przesadziłam z ich ilością.Jestem załamana :-( Mamy ok 120 różnych pstryów- elektryków.

Dokladnie teraz nie pamietam, ale gdzieś ok 150 szt. Musiałabym sprawdzić na fakturze. Ale legrand byłby droższy od Berkera Kwadrat.

A i jeszcze jedno ,czy jestas zadowolona z usług N.En-u.Muszę wybrać dostawce gazu ,a oni wydają się byc OK.Czy rozmawiając z nimi trzeba na coś zwrócic szczególną uwagę ?

Jestem. Bez żadnych problemów. Zrobili projekt, instalację, napełnili.

Mamy w umowie gwarantowaną niższą cenę o 46 gr brutto od sredniej cen gazu z Rzeczpospolitej, a opłata za tankowanie rozlozona na 12 rat nieoprocentowanych. Więc kasę mozna wsadzić w jakiś FI i co miesiąc wyplacać odpowiednia część, zamiast placić od razu za gaz.

W przyszłym tygodniu zacztnamy ocieplać poddasze a robić to będzie p.Wojciech Fila.Zdaje się że u Ciebie też oni wykańczali.

U nas malował. I był to jeden z tych fachowców, z którego jesteś baaardzo zadowoleni bez najmniejszych uwag.

Nie mogę na mapce dostrzec wszystkich mieszkańców Wilkszyna i okolic - jest ich tam tak duzo, że się na siebie ponakładali :lol:

Budowałem w Wilkszynie, niestety dom już sprzedany, teraz zaczynam budowę na Stabłowicach.

Z Wilkszyna znam jeszcze Asię, niestety rzadko tu zagląda, już mieszkają.

Nie mogę na mapce dostrzec wszystkich mieszkańców Wilkszyna i okolic - jest ich tam tak duzo, że się na siebie ponakładali :lol:

Budowałem w Wilkszynie, niestety dom już sprzedany, teraz zaczynam budowę na Stabłowicach.

Z Wilkszyna znam jeszcze Asię, niestety rzadko tu zagląda, już mieszkają.

No sądząc po opisie to jesteś nieco bardziej doświadczony;) więc i mapka peweni pochodzi z tamtych czasó 8)

Kulko ,Pamiętasz tak mniej więcej ile mieliście pstryczków? Ogólna suma .

Bo ,ja wybrałam Legranda Sistena life(kolor podstawowy) i wyszło mi prawie 4700 z 40 % rabatem.I teraz nie wiem czy te pstryczki są takie drogie ,czy ja przesadziłam z ich ilością.Jestem załamana :-( Mamy ok 120 różnych pstryów- elektryków.

Dokladnie teraz nie pamietam, ale gdzieś ok 150 szt. Musiałabym sprawdzić na fakturze. Ale legrand byłby droższy od Berkera Kwadrat.

A i jeszcze jedno ,czy jestas zadowolona z usług N.En-u.Muszę wybrać dostawce gazu ,a oni wydają się byc OK.Czy rozmawiając z nimi trzeba na coś zwrócic szczególną uwagę ?

Jestem. Bez żadnych problemów. Zrobili projekt, instalację, napełnili.

Mamy w umowie gwarantowaną niższą cenę o 46 gr brutto od sredniej cen gazu z Rzeczpospolitej, a opłata za tankowanie rozlozona na 12 rat nieoprocentowanych. Więc kasę mozna wsadzić w jakiś FI i co miesiąc wyplacać odpowiednia część, zamiast placić od razu za gaz.

W przyszłym tygodniu zacztnamy ocieplać poddasze a robić to będzie p.Wojciech Fila.Zdaje się że u Ciebie też oni wykańczali.

U nas malował. I był to jeden z tych fachowców, z którego jesteś baaardzo zadowoleni bez najmniejszych uwag.

Kuleczko ,jak zwykle wielkie dzięki :-)

Jednak będzie Berker ,Sistenę założę jak wygram w LOTTO (hi !hi !),czego sobie i innym życzę.

pozdrawiam Ania

BK - mnie tez nie ma na tej mapce, mógłbyś? Złotniki

HALO! nikt nie słyszał o piecach Ariston nic dobrego ani złego?

Zuch: Ariston ma bardzo dobre podgrzewacze do c.w.u, z tego co pamietam mają 7 lat gwarancji, o piecach-wieszakach trudno mi jest coś powiedziec

pzdr

bzyk

stanie jednak na Vaillancie, trochę sie boimy włoskich produktów, niby lodówka nasza Ariston jest OK ale jednak.....

smoku - to jestesmy prawie sąsiedzi;)

a nasi panowi ocieplacze dostali po kolejnym kłamstwie (zrobiłem zrobiłem a nie zrobił i nawet ni ebyło go na budowie) totalny opr i wzieli sie do roboty, w zasadzie zostało im wkopanie ocieplenia fundamantów w ziemię, no i sobie narobili, bo do tej pory pogoda nie była zła i ciepło było a teraz idzie oziębienie (do 2 st. w południe). A mogli skończyć to już dawno....

na szczęście jakościowo sa "debeściaki" tylko najwyraźniej trzeba ich dobrze pilnować żeby robili. Ale co do wykonania moge ich polecić z czystym sumieniem, jak oczywiście skończą zeby nie zapeszać :D

Witajcie,

Mam powazny problem. Zakupiliśmy projekt, który idealnie pasuje do działki, niby wszystkie parametry się zgadzają. Długo szukaliśmy projektu, ten jest super pod każdym względem. Niestety nie doczytaliśmy jednego, a mianowicie kąt nachylenia dachu wg planu ma wynosić 35 st, a nasz projekt ma 33 st. Musimy przerobić dach o te 2 stopnie. Nasza architektka twierdzi, ze to problem. Ogólnie to starsza Pani i dla niej wszystko jest problemem, nawet niewielkie przeróbki.

Czy znacie jakiegoś w miarę elastycznego architekta? Bardzo to pilne, bo nie wiemy co robić. A zwracanie projektu i szukanie nowego jest bez sensem. Strata czasu, zwłaszcza, że działka jest waska i właściwie każdy trzeba będzie trochę przerabiać.

Pomóżcie, kochani... :cry:

LEOKADKA

wyjścia są 2

- legalny - wystapić do gminy o zgode na odstepstwo od planu w postacji mniejszego nachylenia dachu , decyzje wydaje gmina , bo ona ustala zasady zagospodarowania na swoim terenie , decyzje składa się ze wszystkimi dokumentami na pozwolenie na budowe . Ja tak zrobiłam w zapisach planu było : " zaleca się dostosować pochylenie dachu do 45stopni" , a ja dostałam zgode na 30 stopni .We wniosku można powołać się na sąsiedztwo w moim przypadku jego brak więc nie ma się do czego nawiązać , dom miał być parterowy a a dachem 45 to wyszłaby ogromna kobyła itp. itd.

- nielegalny - pozmieniać kąt dachu na rysunkach , przekroju domu i w opisie , a budujecie tak jak jest w orginale , 2 stopnie to dla oka mało widoczna różnica .

Droga grupo !

potrzebuje namiarów na STUDNIE GŁĘBINOWE , bardzo prosze o pomoc .

MARPA

Witam,

Podaje namiary na studniarzy. Nie polecam bo nie korzystaliśmy ale może się przyda;-)))

ERGO Adam Fistek

ul. Stobrawska 26

Wrocław

tel. 071 351 02 24, 603 852 019

[email protected]

PHU GUTTEX Marek Gutt

usługi studniarskie, slusarskie - montaż serwis

ul. Graniczna 87

Wrocław

tel. 071 357 62 51, 605 208 567

[email protected]

Pozdrawiam

Krzyna

Witajcie,

Mam powazny problem. Zakupiliśmy projekt, który idealnie pasuje do działki, niby wszystkie parametry się zgadzają. Długo szukaliśmy projektu, ten jest super pod każdym względem. Niestety nie doczytaliśmy jednego, a mianowicie kąt nachylenia dachu wg planu ma wynosić 35 st, a nasz projekt ma 33 st. Musimy przerobić dach o te 2 stopnie. Nasza architektka twierdzi, ze to problem. Ogólnie to starsza Pani i dla niej wszystko jest problemem, nawet niewielkie przeróbki.

Czy znacie jakiegoś w miarę elastycznego architekta? Bardzo to pilne, bo nie wiemy co robić. A zwracanie projektu i szukanie nowego jest bez sensem. Strata czasu, zwłaszcza, że działka jest waska i właściwie każdy trzeba będzie trochę przerabiać.

Pomóżcie, kochani... :cry:

My ten sam projekt robiliśmy u polecanej z forum Pani Kamil, było to co prawda w marcu, ze zmianą kąta nie widziała żadnego problemu

Gość Konto_usunięte*

Hej na stronie misiów są studniarze. Ja swoją studnie opisałam w dzienniku budowy i polecam wykonawców. 8 m studnia =600 zł

Dzisiaj zdecydowałabym się na studnie wierconą z na tyle szeroką rurą aby zatopić pompę głębinową.

Witam

Ile placiliscie za m2 kafli

Wlasnie przymierzam sie do kladzenia

i negocjacji ceny wic dobrze by bylo byc zorientowanym po ile teraz ta usluga chodzi.

Pozdrawiam

Aleksander ja miałam ceny 50 zł /m2 za kładzenie gresu, ale rozmawiałam tez z fliziarzami za 40 i 35 zł. Wziełam najdroższego bo jego robota najbardziej mi się podobała ;-)

przymierzam się do zakupu farby, chcemy kupić lateksową Tikkurilę. Może są jacyś chętni do wspólnych zakupów, razem pewnie udałoby się jakiś rabacik wywalczyć.

Najlepsza oferta bez rabatu jaką znalazłam to 190 zł brutto za 9l (biała baza)

Dla mnie to zakup do sfinalizowania na szybko więc jakby ktoś był chętny to pliss o info z orientacyjna ilością metrów do pomalowania.

pozdrówka dla zaczynających i finiszujących :)