Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hey,

dzień dobry bardzo...

Ja tym razem z zapytaniem - czy ktoś z Okołowrocławskich dysponuje samochodem typu ford transit (z dużą budą), iveco albo MB (większy od vito), czy też furgonetka stara, itp, i chce zarobić troche grosza na początku roku? Rozglądam się za takimi autami, ponieważ muszę się przeprowadzić w 1 tygodniu stycznia - 1 kurs (670 km w jedną stronę, jedna kolejka na polsko-niemieckiej granicy - niestety razem z ciężarówkami - zapewniam paliwo, nocleg i wyżywienie oraz sam zajmuję się cłem - odprawa mienia przesiedleńczego).

Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany, pytania lub sugestie odnośnie ceny usługi proszę kierować na priva.

Serdecznie pozdrawiam

Cześć wszystkim.

Ostatnio mało piszę, bo neostrada, a właściwie serwer sieciowy mnie wkurza, ale przeżyjemy ;)

Sławek, gdybyśmy wcześniej się spotkali, wiedziałbyś, że mam VW Transportera podwyższony, czy taki wystarczy ? paka ma 260 długości i 180 wysokości. Jeśli trzeba, można pożyczyć przyczepę ;)

Zielona karta będzie potrzebna ?

Miau!

Witamy, witamy - na ładną okolicę się zdecydowaliście i z dobrym mikroklimatem - gratuluję :)

Od architekta otrzymamy projekt arch-bud. ale nie wykonawczy, no i bez instalacji.

Pytania:

1. czy wasze projekty też nie są wykonawcze?

Ja tez mam projekt indywidualny i też w pierzym rzędzie otrzymałem projekt nie wykonawczy, przydał mi sie on jedynie do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę :) MUSISZ otrzymac od architekta projekt wykonawczy !!!! Zwróc uwagę aby była rozrysowana dokładnie więźba dachowa i zbrojenie fundamentów, stropu , podciągów, schodów itd jest to bardzo wazne. Muszą być również koniecznie zestawienia materiałów - stali na poszczególne zbrojenia, czyli rozrysowane z detalami zbrojenie schodów i wyliczone ile i jakich prętów jest potrzebne. Przy zakupie zawsze kupuj trochę więcej. Zestawienia nie obejmuja odpadów !!. Podobne rzecz ma się z więźbą, im dokładniej rozrysowana, tym mniej problemów podczas budowy no i musi byc zestawienie drewna. ja nie miałem i miałem spory problem z zamówienie tego co trzeba. To tyle tak na gorąco :)

2. jak sobie z tym radzicie?

wymusic projekt wykonawczy

3. jeżeli były tylko arch.-bud. to co zawierały - jakie rzuty, ile przekrojów?, jak z detalami?

z indywidualnym jest taki problem, że jest indywidualny. Jeżeli chcesz to mogę Ci pokazać swój, tylko nie mam pomysłu jak to zrobić - ostatnio częściej mnie nie ma jak jestem. Najwieksze szanse to w weekend u mnie, najczęściej jestem w domu i cos w nim dłubię :)

Teraz chcemy zatrudnić kogoś zaufanego (sic!) znającego się na budowlance, być może również inspektora n.

poszukaj w tym temacie już podawałem namiary na ekipę z wołowa są b.dobrzy i mogę ich polecić z czystym sumieniem

Myślimy również o projektancie instalacji (ogrzewanie, woda, kanaliza), który z jednej strony nam doradzi a z drugiej sporządzi odpowiednie projekty.

mam też kogos takiego ale go nie będę polecać, nie jest idealny ale jak nikogo nie znajdziesz to ci podam namiar jest z obornik śl.

Pytanie:

4. jak Wy do tego podchodziliście? projekty instalacji były w Waszych projektach, czy też dogadywaliście się z dostawcą na projekt (np. CO, wiem że tak robił mój znajomy - wybrał sobie sam olejowe, następnie połaził za przedstawicielami, wybrał jednego, chyba Ferroli i tam się dogadał na komplet z projektem i wykonaniem)?

projekty instaklacji z projektów nie są wiele warte jeżeli wogóle są, najczęściej robi się własnie tak jak zrobił to twój znajomy, bardzo często decydując się na cały system, np CO projekt do Twojego domku zrobią Ci za darmo

Instalacje elektryczne itp. są mi bliższe i z tym pewnie sobie poradzę.

Poza tym kolejne ekipy do kolejnych zadań i co się da również w swoim zakresie. Mam zamiar poświęcić sporo czasu budowie no ale nie jestem szpecem i moja wiedza poza remonty mieszkaniowe nie wykracza...

poczytaj wcześniej, trochę na ten temat pisałem, projekty elektryczne najlepiej robi sie nie ołówkiem na papierze ale kredą na ścianie. najpierw sam a w drugim etapie z elektrykiem. jak będziesz na tym etapie nie zapomnij o wszystkich innych instalacjach jak domofon, alarm, telefon, siec komputerowa itd

no tak... na początek to pewnie i tak sporo naskrobałem... no i pewnie nie na temat bo w grupach regionalnych tematy bardziej egzystencjalno-imprezowe ale hmmm... qrcze kogo najlepiej się radzić jak nie sąsiadów?

Chętnie poznamy forumowiczów, gdyby nie zimno to zaprosilibyśmy pod las (opał jest non stop) - może na pieczone ziemniaczki? :lol:

baaaardzo fajny pomysł :D

Sąsiadom z okolic Wilkszyna proponujemy wpław przez Odrę, najbliżej ma Rogoż i Piękna Ligota... a Kambodża, Nowy York i okolice też są nam bliskie bo ciągle jeszcze mieszkamy na Biskupinie... a swoją drogą nad Kambodżą poważnie się zastanawialiśmy.... ale woleliśmy bliżej PKP

no to masz rzut beretem do dobrzykowic :D

ps.czy cała stara gwardia już wymarła? Atlantydę ;) widziałam gdzieś w inszych wątkach, czyżby się wypisała z grupy? :wink:

Gagatka mignęła przez chwilę, a co Wujkiem Franusiem? gdzie teraz baluje?

jak tam Agnicha się miewa - czy ktoś wie i mi streści? :)

Piramidka? Asia? Baba? Ryniu? hop hop!

a o mnie to zapomniałaś !!! :evil: dziękuję Ci bardzo...z wymienionych pojawia się Ryniu, wujaszek Franiu - tutaj jest jakaś tajemnicza tajemnica, pojawia się na forum ale już od dłuższego czasu nie udziela się na wrocławskiej - dlaczego ? tego nie wie nikt :(

Byłoby cholernie szkoda gdyby tak fajna grupa rozpadła się ot tak... a może to Wasze nowe domki tak Was przytłoczyły??? Oby nie bo wolałbym więcej życia! To się udziala nowym (jak mnie).

Pamiętam, że ktoś się tu pochwalił doświadczeniem z Arconem... (?) Czy to nie był może Bartt? sorry za ew. przejęzyczenia :wink:

z perspektywy czasu mogę powiedzieć że stan emocjonalny zmienia się w zależności od etapu budowy, zdecydowanie najwyższy jest podczas etapu murarskiego, czyli ściany, stropy no i dach, późnie opada u jednych bardziej u innych mniej, rosnie potem przy instalacjach i przy wykończeniu ale nie jest to juz takie entuzjastyczne jak za pierwszym razem. Inwestor już jest po wielu przejściach z wykonawcami i z hurtowniami itd i patrzy chłodniejszym okiem na wiele spraw - to wszystko przekłada sie oczywiście na aktywność na forum :D

Widze ze grupa jest dosyc monotematyczna .

e tam zara mono! wino wiśniowe to raz, a winogronowe: dwa, czyli pełne stereo!! ;)

czeeee...

Cieszę się Yemiołka, że wróciłaś, od razu zrobiło sie w grupie cieplej i kolorowiej :) Co do wina to taka mała scenka. Zastanawiam sie głosno z żona jak wykorzystać miejsce pod schodami odkurzacz centralny ? Buty? Graciarnia ? Podchodzi nasza córka i ze zdziweniem stwierdza jak kto do czego wykorzystać ? Do trzymania winka i piwka :D Córka ma 7 lat :) I nie jestesmy alkoholikami :D