Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani,gdzie mogę dostać dobry piasek na tynki cem-wapienne,poradźcie biedną kózkę :(

Kochani,nikt nie wie gdzie mogę dostać piasek?

Ja kupowałm piasek u Szostaka tel. 601058126 (brata tego co ma hurtownie w Trzebnicy)

nie maja kwarcowego (kwarcowy kupilam Kreisla po 25 kg w worku) 6 zł/worek w Castoranie

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Druga sprawa to szukam jakiegos dobrego (u mnie dobry znaczy nie drogi ale nie kaszaniarz) tartaku gdzie moge wyslac projekt a w tartaku przeprojektuja mi wiezbe (chodzi o to ze w projekcie mam krokwie 5x18 i kilka osob juz mi powiedzialo ze lepiej dac grubsze krokwie) Druga rzecz to chcialbym troszeczke zmienic widoczne z zewnatrz szczegoly wiezby oraz "dokleic" maly daszek nad wejsciem do kotlowni.

Wiec chodzi o to zeby w tartaku przeprojektowali i zrobili mi wiezbe.

Prosze o namiary na sprawdzony i niedrogi tartak.

Tak ja pisałam wcześniej, jestem bardzo zadowolona z tartaku "Gawina"

(tego od mebli). namiary znajdziesz na ich stronie. Bardzo fachowa obsługa-szczególnie p. Lech Mizera.

Witam wszystkich!!

Baaarrrdzo dawno mnie tu nie było, ale teraz pewnie będę pojawiać sie częściej, bo od marca ruszamy z budową.

Dzisiaj mam pytanie raczej nie budowlane :D , wybaczcie że nie na temat :oops:

Moze ktoś z was jeździ na wyprzedaże do Niemiec np. do Gorlitz i podpowie mi na jakiej ulicy jest jakieś centrum handlowe (typu nasza Galeria, czy Arkady).

Musze kupić córce buty w rozmiarze 42/43, a podobno Niemcy mają większą rozmiarówkę ( a przynajmniej damskie buty w większych rozmiarach). U nas wiekszość butów damskich kończy sie na rozmiarze 40/41 :cry: . Nie utne dziecku palców żeby sie dopasować :evil: .

Pozdrawiam

Wjezdzajac do Gorlitz z autostrady, czyli nie mostkiem ze Zgorzelca to zaraz na poczatku jest po lewej stronie dosc duze centrum handlowe, Martkauf, Deichmann i takie tam.

Blisko jest tez do Drezna, jakies 40 minut i tam juz jest wiekszy wybór, ale nie pamietam dokladnie ktory zjazd. Na planie Drezna jest zaznaczone takie duze centrum przy autostradzie. Kiedys tam bylem i faktycznie dosc spore.

[

Ja mam Juwentus i jestem bardzo zadowolona.

Potwierdzam to co powiedział Trociu o elementach, na które trzeba patrzeć.

Ja mam dwa alarmy/ miesiąc, ale to są alarmy włamaniowe (jak się uruchomi czujka), ale u mnie często były problemy z pradem (brak zasilania lub przypadkowe wyłączenia przez ekipy) i włączał się alarm w monitoringu z tzw. powodu usterki i za to mimo, ze ekipa podjeżadżała chyba z 30 razy w czasie budowy :-) nic nie zapłaciłam. Z naszymi wykończeniowcami i elektrykami ekipy prewencyjne były już na Ty :-).

Trzeba też się dowiedzieć czy na danej instalacji będziesz mógł się podpiąć do innej firmy.

Z tego co wiem (sąsiadka ma Solida) ich centrala montowana przez firmę jest specyficzna i nie można w razie czego podpiąć się pod inną firme (ale może nie mam racji :wink: - to poprawcie ). Dlatego ja robiłam instalacje przez niezależnego instalatora i tylko podpinałam się pod firmę.

Zwróć uwagę na zapisy - niektóre firmy mają czas określony jako czas podjęcia interwencji od sygnału, co nie oznacza czasu dojazdu do działki :-), tylko np. ruszenie panów do samochodu :-). Lepiej, żeby był określony czas dojazdu na działkę (w Juwentusie tak jest).

Jak potrzebujesz namiarów - to polecam swojego alarmowca a namiary na handlowca z Juwentusa też mam.

dalbell,

kolejny raz bardzo chetnie skorzystam z namiarów na Juwentus i handlowca,

jak się ma to kosztowo, np. 60-100 zł miesięcznie?

pzdr

bzyk

Cześć grupo

Halszko - bardzo ładny dom z zewnatrz i wewnątrz. Kto ci robił garderobę?

Musze zakupić kaloryfery i w zwiazku z tym mam pytanko... Czy ktoś wie gdzie można nabyć takie dekoracyjne grzejniki - żeliwne żeberkowe??

pozdrawiam Natalia

napewno żeliwne czy stalowe? bo jak stalowe to pisz na prv

dabell a ma rózne gatunki? Mowisz ze mozna najperw ogladnac w domarze?

Pani Koalo co ze zdunem? sprawdził sie u Ciebie?

BORU

Odpowiedzialność za konstrukcję bierze na siebie projektant, kierownik budowy odpowiada za wykonanie zgodnie z projektem.

Dopuszczalne zmiany w projekcie są opisane w tymże.

Jeśli zwiększysz nacisk na ściany, fundament i te nie podołają, projektant wykręci się.

Kierownik musi znać wszystkie zmiany w projekcie i nanieść je na owy, inaczej też wykręci się.

Trudno powiedzieć czy warto zwiększać wysokość krokwi bez widoku rysunku.

Ogólnie skłaniać się należy do oszczędzania energii i 20 cm w uszczelnieniu dachu nie jest przesadą , ale... nic samemu ;)

BORU

Odpowiedzialność za konstrukcję bierze na siebie projektant, kierownik budowy odpowiada za wykonanie zgodnie z projektem.

Dopuszczalne zmiany w projekcie są opisane w tymże.

Jeśli zwiększysz nacisk na ściany, fundament i te nie podołają, projektant wykręci się.

Kierownik musi znać wszystkie zmiany w projekcie i nanieść je na owy, inaczej też wykręci się.

Trudno powiedzieć czy warto zwiększać wysokość krokwi bez widoku rysunku.

Ogólnie skłaniać się należy do oszczędzania energii i 20 cm w uszczelnieniu dachu nie jest przesadą , ale... nic samemu ;)

Dobrze człek prawi :roll:

Smoku a pamiętasz - miałeś mi podać cenkę razem z roletami ?? (taką dobrą)

Instalacja elektryczna to ciężka orka, robię to na codzień, jednak tak zaprojektować pstryczki by był efekt , to już zadanie dla artysty ;)

Można robić cuda, ważne by zachować umiar i równowagę między wyobraźnią , a percepcją wszystkichdomowników.

W tym miejscu ograniczam możliwość manipulacji, bo wiem, żem sam elektronik, a czasem gubię się w pstryczkach, pilotach, rozwiązaniach, pomysłach....

Trudno mi obarczać użytkownika pomysłami twórców idei domu inteligentnego, choć nie odmawiam twórcom racji.

Fajnie jest sterować domem z komórki lub internetu, to daje duże oszczędności energii i poczucie bezpieczeństwa, ale o tym później

Moim skromnym zdaniem, wszystko na miarę oczekiwań i potrzeb (choć te są często niograniczone ;) )

Pozdrawiam Was - Smok.