Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

cześć - piszesz że masz już ławy. Czy nie boicie się zaczynać budowy na zimę? Czy buduje się na okrągło rpzez cały rok? Bo mnie zawsze mówiono, żeby nie zaczynać na zimę, bo beton przy mrozach źle wiąże etc. Czy ktoś z forumowiczów budował w zimie?

Pzdrw

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hey,

nie wiecie gdzie można pożyczyć piec gazowy (taki, do którego wstawia się butlę i który nie potrzebuje komina) - potrzebuję takie ustrojstwo na tydzień czasu, aby móc ogrzać jedno pomieszczenie, kiedy mastry będą u mnie montować ogrzewanie i wodę (od 15.11 do 23.11). Może znacie jakąś wypożyczalnię, czy cóś?

Pozdrowienia

Na całe szczęście to Wrocław a nie Suwałki!

Z ciekawości - czy sądzisz że udałoby mi się do grudnia załatwić sprawy z projektem, adaptacja, pozwoleniami etc.? (gmina jest pono dość przychylna) i w grudniu wkroczyć na plac budowy? :roll:

Czy takie sprawy zabierają pół roku czy miesiąc?

:-?

ależ Misiuuuuuuuuu... :lol:

no przecie Ty tu bywałeś, a ja o tych,co ich dokumentnie wsiorbło.

no ale to ich strata przecie, no nie??

nie chcą się kolegować, to nie :roll:

mimo wszystko mogłaś wspomnieć :) Ale możesz mnie udobruchać podrapaniem za uszkiem......nie LEWYM, za prawym uszkiem :D

Aka - dzięki za podpowiedź, spróbuję tam uderzyć...

Teska - z tego co wiem, to wrocławski magistrat wyprzedaje część starej kostki pozostałęj po remontach ulic. Kiedyś jednak przeglądałem ich ceny i musze przyznać, że były dość wysokie. Chyba najlepiej jest kupować bezpośrednio u producenta, tj. w okolicach Strzegomia i Strzelina (na pd.-zach. i pd. od Wrocławia) - gdzie są największe kamieniołomy granitu w Polsce. Musisz jednak wiedzieć, że tam wydobywa się wyłącznie granit o szarym zabarwieniu (odrobinę jaśniejszy w Strzelinie), czerwony jest chyba w całości sprowadzany z żółtawy jest w Karkonoszach, ale też diabelnie drogi...

Ja chcę podjazd wyłożyć "kocimi łbami" i dziś przeczytałem na forum, że fajne, kolorowe otoczaki można kupić za 48 pelenów za tonę we wrocławskim porcie rzecznym. Tylko wąską ścieżkę wyłożę drobną granitową kostką, pewnie nie wcześniej, niż za jakieś 5 lat :-? .

Pozdrowienia

:lol: witam ale wam zazdroszcze macie ten czas, ktorego mi brak na pisanie SMOKU-na prywatny wysle ci telefon tego hydraulika;ma szyldzik swojej firmy na ul.kosciuszki we wroclawiu ale mieszka kolo wiszni malej,wreszcie przychodzi sen zimowy,wiecej czasu,potem wiosna i ruszam tzn.startuje z moim domkiem,pozdrowieni dla calego forum :lol:

BK, ja lałam fundamenty zimą, da sie to zrobić, ale trzeba mieć dobrze przygotowaną budowę: fundamenty trzeba zakrywać matami słomianymi, zeby sie nie wychładzały. Beton przy wiązaniu wydziela ciepło, jeśli wylana jest duza masa betonu, to słoma wystarczy, zeby nie przemarzł, bo w masie sam sie ogrzewa (przy cienkich płytach czy scianach nie da sie tego zrobic-wychłodzą sie)

Wiecie moze jak sie pozbyć wełny mineralnej z twarzy i rąk :lol: ? Ocieplałam z mezem kawałek domu, wszystko mnie swędzi :evil:

Alanta, niemożliwe żebyś nie czytała o tym, że wełna zagraża zdrowiu kładącym ją - powinno się wystrzegać kontaktu ze skórą i drogami oddechowymi. Najlepiej jest nakładac ją w rękawicach i maseczce na twarzy. Ale pewnie sama to wiesz i ignorujesz :wink:

Smoku chętnie odwiedzę Twoją budowę, jak już wcześniej wspomniałem, zadzwonię po przyjeździe.

Pozdrowienia

Sławku, wełna nie jest rakotwórcza, pisałam już kiedyś o tym. Nie moze też uczulać (jestem alergikiem), bo powstaje z kamienia bazaltowego, może tylko podrażniać. Miałam rękawice, długie rękawy i maseczke, ale w ferworze upychania jej miedzy elementami drewnianymi (balansowałam na wąskiej desce :-? ) musiałam przetrzeć rękawicą twarz i teraz sie czuję, jakby mi broda rosła :lol: No i rękawice trzebaby chyba szczelnie przykleić do rękawów, żeby wełna nie dostała sie pomiedzy nie... :cry: