Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TS147 - strzał w 10 :-), tyle, że ja troszkę zamotałam :-) bo już nie jestem pracownikiem :-),

kine - znajomi robili w listopadzie schody zabiegowe ażurowe - wycena 17 tys. :roll:. Gdzie robili - nie wiem. Ale cena mnie powaliła. U nas koszt schodów betonowych zamknął się w kwocie 1500zł. Więc i tak się opłaciło obłożyć je drewnem, a zyskałam pomieszczenie pod schodami.

dabell - tez tak pomyślałam :wink: jak zobaczyłam warunki, poprawili się ostatnio, jak my braliśmy pierwszy kredyt nie byli tacy chojni dla pracowników grupy :wink:

temat: pstryczki - byłam w nowym Onninenie na Nowym Dworze, bo mam po drodze, ceny Legranda Sisteny mnie powaliły, Berker mi się nie podoba

Ale wzięłam katalog kontaktów Simon - wiecie coś na ich temat? Dobre?

i jeszcze trochę o wannach potruję, pasuje mi Sanplast ale nie wiem jak tam z jakoscią. Resztę będe mieć ROca ale oni nie produkują wanien asymetrycznych a taką właśnie musze mieć. Polecalibyście Sanplast?[/b]

Można:

1) wymurować większy otwór, aby między oknem a nadprożem zostało miejsce na puszkę roletową

2) zastosowac odpowiednio profilowane nadproże, w które chowa się puszkę roletową

Móglbys mnie oswiecic odnosnie wad i zalet tych 2 rozwiazan, ewentualnie wskazac link? Czytaty jestem ;-)

Trudno mi się wypowiadać na temat zalet i wad tychże rozwiązań, bo ich nie znam ;).

O roletach z punktu 2 możesz poczytać choćby na stronach mojego dostawcy okien firmy Empol lub znalezione w google (tutaj jest więcej info o różnych roletach). Jednak ja za późno myślałem o oknach i nie mogłem tego typu wybrać.

W moim wypadku otwory okienne były szykowane na typ pierwszy montażu rolet - czyli okno - roleta - nadproże. Jednak my zdecydowaliśmy się na rolety montowane na murze. Dzięki temu mamy większe okna ;)

Trociu napisał:

Można:

1) wymurować większy otwór, aby między oknem a nadprożem zostało miejsce na puszkę roletową

2) zastosowac odpowiednio profilowane nadproże, w które chowa się puszkę roletową

Wadą pierwszego rozwiązania jest to, że puszka po stronie wewnętrznej może rosić (jest to związane z duża różnicą temperatur i nie takim już dobrym ociepleniem jak samego muru) - nietety ja tak mam a o roszeniu na razie wiem tylko z wypowiedzi pani z Empolu, jak będzie faktycznie przekonam się pod koniec roku.

Drugi sposób wydaje się być lepszy, trzeba tylko dowiedzieć się jakie wymiary zostawić pod puszkę - spokojnie powiedzą ci to w każdym punkcie gdzie zamawia się okna.

dabell - tez tak pomyślałam :wink: jak zobaczyłam warunki, poprawili się ostatnio, jak my braliśmy pierwszy kredyt nie byli tacy chojni dla pracowników grupy :wink:

temat: pstryczki - byłam w nowym Onninenie na Nowym Dworze, bo mam po drodze, ceny Legranda Sisteny mnie powaliły, Berker mi się nie podoba

Ale wzięłam katalog kontaktów Simon - wiecie coś na ich temat? Dobre?

i jeszcze trochę o wannach potruję, pasuje mi Sanplast ale nie wiem jak tam z jakoscią. Resztę będe mieć ROca ale oni nie produkują wanien asymetrycznych a taką właśnie musze mieć. Polecalibyście Sanplast?[/b]

z tego co wiem Simone to pstryczki hiszpańskie, z pochodzenia polskie,

polecalł je Instel z Robotniczej...

a widziałaś serie niemieckie Berkera?

Kolega z Onninena je polecał

bzyk

Trociu napisał:

Można:

Wadą pierwszego rozwiązania jest to, że puszka po stronie wewnętrznej może rosić (jest to związane z duża różnicą temperatur i nie takim już dobrym ociepleniem jak samego muru) - nietety ja tak mam a o roszeniu na razie wiem tylko z wypowiedzi pani z Empolu, jak będzie faktycznie przekonam się pod koniec roku.

Drugi sposób wydaje się być lepszy, trzeba tylko dowiedzieć się jakie wymiary zostawić pod puszkę - spokojnie powiedzą ci to w każdym punkcie gdzie zamawia się okna.

powiedza, powiedza, ale nie zawsze zgadza sie to z rzeczywistoscia, u nas skrzynki niestety minimalnie wystaja i z zalozenia jednowarstwowego domu z ytonga bedziemy go oklejac styro, zeby zlicowac skrzynki z reszta muru :evil:

Ola i Jacek: Veluxa kupowałem w firmie ZG - Zbigniew Gawędzki. Ceny były bardzo dobre. Firma mieści się przed wiaduktem z Krakowskiej na Armii Krajowej za zajezdnią DLA - jest tam tablica Velux. Kupowałem 5 okien GGL 70*140 cm i 2 włazy kominiarskie za co w sumie zapłaciłem ok. 8000 zł

Ja też tam kupiłem i ceny były lepsze niż w Millenium na pl. Piłsudskiego.

Do tego obsługa super - polecam :D

Wszystko fajnie tylko jest to drogie i awaryjne rozwiązanie, a na moje pytanie ile to cudo pobiera prądu nie odpowiedzieli !!!

facet z dospela twierdzi, ze 60W

pozdrowka!

Hmm to tyle ile mój rekuperator przy standardowej pracy.

Dobrze się zastanówcie nad tym rozwiązaniem - czy nie lepiej prostsze i tańsze tzn. trochę rur pod ziemią bez płynu, pompy itp.

Linki do wątków o reku i GWC :

http://forum.muratordom.pl/rekuperator-kto-ma-za-ile-i-czy-bylo-warto,t91576.htm

http://forum.muratordom.pl/ile-placiliscie-za-wentylacje-z-odzyskiem-ciepla,t62110.htm

http://forum.muratordom.pl/rekuperator-gwc,t118696.htm

http://forum.muratordom.pl/rekuperatory-jezeli-macie-pytania-piszcie,t61184.htm

Pozdrawiam

:)

Trociu napisał:

Można:

Co do rozwiązania pierwszego. To jeżeli rewizja tej puszki jest od wewnątrz, to można ją spokojnie ocieplić styropianem z zewnątrz i wtedy minimalizujesz straty ciepła tą drogą. Tak mają zrobione moi rodzice i po 4 latach nic im się na puszce od środka nie wykrapla. Sąsiad właśnie założył swoje okna w tym systemie - zobaczymy czy i u niego będzie spokój. Ale to niestety dopiero w przyszłą zimę. Więc dla Hani i Rafała to trochę za późno.

moja wycena na schody azurowe, zabieegowe z poreczami i barierka u gory z debu 23 tys (z vatem),(porecze i barierki z drewna) - usiadlam z wrazenia i ledwo oddycham,

dodam ze klatka waska , szerokosc stopni ok 80cm, zadnych giec i innych bajerow

szukam dalej, ale o zgrozo terminy bardzo odlegle, niektorzy to mnie nawet na koniec wrzesnia odsylaja, ceny koszmarne

trzeba sie wybrac chyba dalej za wroclaw