Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam sredecznie.

chciałabym dołączyć do grona wrocławskich budowniczych - razem z mężem rozpoczęliśmy budowę domku (projekt Archona - w nagietkach2) w Kiełczowie

Witamy sąsiadów,

Gdzie budujecie dokladniej?

My na osiedlu domkow przy rozjedzie z Kielczowa na Olesnice-Długołęke, niedaleko ul Akacjowej.

pozdrowka!

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ile sobie życzy za to Twój wykonawca? Jesteśmy w podobnej sytuacji, mamy skrzynkę, zrobiłem samodzielnie już rozdzielnicę z zabezpieczeniami, teraz tylko elektryk z uprawnieniami musi zrobić odpowiednie pomiary i mogę iść do energetyki - i zastanawiam się ile robiąc samodzielnie oszczędziliśmy;) W Energii Pro chcieli od nas za coś takiego 750zł.

Za wszystko, czyli robociznę, materiały i odbiory płacę 900zł.

Jeszcze jedno pytanko, bo nie widzę tego dobrze na fotce. Czy ta ścianka z gniazdami jest przykręcona do szafki ZK, czy tylko stoi obok i przywiera do ścianki szafy?

Sprawdzę to przy najbliższej okazji, bo przyznam szczerze, że nie zwróciłem uwagi :wink: .

A w ogóle to zdziwiłem się, że jednak można zamontować moduły w szafce... Ja myślałem, że wszystko musi być na zewnątrz, i dlatego też kupiłem i wyposażyłem normalną rozdzielnicę budowlaną. Prąd będziesz miał z Energii Pro jak zakładam? Jeżeli tak, to daj znać, jak będzie po odbiorze ;)

Tak, z Energii Pro. Robiła to zresztą osoba polecona mi w Energii Pro, więc chyba nie będzie problemów z odbiorem :wink: - taką mam przynajmniej nadzieję...

Pzdr

A wracając do mojego wcześniejszego posta - jak z ceną za kierbuda - 5000+VAT Co Wy na to ???

Pozdrav

hehe, my 1500 ;-)

ale koles bedzie na najwazniejszych etapach jedynie, a reszta to - cytuje - "tylko jak panu wymuruja krzywo sciany dzialowe to zeby mi pan nie dzwonil, to samemu trzeba opierdzielac ekipe i juz".

Szczerze powiedziawszy, bylem zagorzalym przeciwnikiem tego typu kierownikow (zreszta nadal jestem), ale wyszedlem z zalozenia, ze potrzebuje tylko jego podpisow, a wrecz dobrze jak sie nie bedzie wcinał mojemu wykonawcy. Dziwne podejscie? ;-) Wykonawca jest dlugoletnim dobrym znajomym i wspolpracownikiem Hani, wyzsze wyksztalcenie budowlane, od lat dziala na rynku tutejszym i w niemcowni, po prostu stwierdzilem, ze jak mam zaufac jemu lub jakiemu obcemu facetowi - wybieram wykonawce

my placimy 3000

pozdrowka!

Wogóle biorąc udział przy budowie można dojść do wniosku, że najlepiej zmienić branżę. W moim domku też tymi ręcami powstały ścianki działowe z BK 12cm. Najgorsze jest tylko przycinanie, bo trochę czasu na to idzie

ja nie wiedzialam ze takich zdolnych facetow na forum mamy,

Trociu, Voco u mnie sa do zrobienia wylewki piszecie sie? :D

PS Moj maz tez scianki stawial i okno balkonowe zamurowal i sciane w spizarni wyburzyl i podloge na strych z dech zrobil i od grudnia :roll: zabiera sie za ocieplenie!

Proszę jak naród rwie się do pracy. Proste ścianki parą rąk. Pokoje dla następnych pokoleń :)

ja nie wiedzialam ze takich zdolnych facetow na forum mamy,

Trociu, Voco u mnie sa do zrobienia wylewki piszecie sie? :D

PS Moj maz tez scianki stawial i okno balkonowe zamurowal i sciane w spizarni wyburzyl i podloge na strych z dech zrobil i od grudnia :roll: zabiera sie za ocieplenie!

Wylewki - proszę bardzo - na naukę nigdy nie jest za późno :) Będzie mii łatwiej u siebie :)

Witam sredecznie.

chciałabym dołączyć do grona wrocławskich budowniczych - razem z mężem rozpoczęliśmy budowę domku (projekt Archona - w nagietkach2) w Kiełczowie. Póki co jestesmy na etapie ścian fundamentowych, wyboru okien i dachowki.

Będziemy wdzięczni za wszelkie wskazówki;-)

pozdrawiam

Cześć :D

Jeśli szukacie okien plastikowych to polecam robione na profilach SHUCO w Ratowicach tel. 071 318 91 77 u Przybyłkiewicza - dali mi najlepszą cenę i jakość :)

Co do dachówek to dobre ceny są w Smardzowie tel. 071 314 90 71 - jutro zdobędę też namiar na jakąś super mega hurtownię w okolicy i podam wszystkim namiary (szkoda, że po fakcie, bo sam kupiłem dachówki pół roku temu).

Podpytajcie też na forum o namiar na drewno na więźbę - ja z mojego dostawcy nie jestem zadowolony, więc nie podam.

Pozdrawiam

Informacja dla planujących zakup drzwi w Budusie.

Przy zamówieniu trzeba podać hasło i wówczas mamy następujące rabaty (potwierdzone dzisiaj) :

Porta - 24%

Polskone - 18%

Cal - 12%

Dierre - 10%

bramy Horrmann - 10%

napęd do bram - 8%

Chcącym dołączyć do grupy hasło wysyłam na priv.

Pozdrawiam

Witam sredecznie.

chciałabym dołączyć do grona wrocławskich budowniczych - razem z mężem rozpoczęliśmy budowę domku (projekt Archona - w nagietkach2) w Kiełczowie

Witamy sąsiadów,

Gdzie budujecie dokladniej?

My na osiedlu domkow przy rozjedzie z Kielczowa na Olesnice-Długołęke, niedaleko ul Akacjowej.

pozdrowka!

No prosze ;-)

my mamy domek- a raczej fundamenty - przy ul.Cyprysowej - przy skrzyżowaniu dróg na Wilczyce i Kiełczówek.

pozdrawiam

mam pytanko - jakiej firmy okna drewniane polecacie?

i jaka macie dachówkę? zastanawialiśmy się nad rupp ceramica - Sirius 13, ale wczoraj widzieliśmy ją na dachu w Baranowicach i wygląda tak średnio - czy może wiecie gdzie w okolicach Wrocławia znaleźć można jeszcze dom z ta dachówką?

z góry dziekuję za informacje

Musze sie podzielic przy kawie porannej dobra wiadomoscia - znalazlem dekarza, polecany na grupie, nie chce zaliczki, pierwsza kaska po więźbie, jeszcze ma dostep do impregnowanej w kadziach wiezby w niezlej cenie :)

Dzisiaj wieczorkiem umowa i od 15go kwietnia ma niby wchodzic :)

Tylko czy moj wykonawca sie wyrobi... Przekazalem mu info, ze dekarz od poczatku kwietnia wchodzi wiec wie ze ma sie sprezac, ale u mnie jeszczer 0 niegotowe....

pozdrowka!

Ja płaciłem 500zł za montaż mojej skrzynki do odbioru prądu budowlanego. Odbiór też pewnie 500zł.

nie chcę Was załamywać, ale ja zapłaciłem 100zł za zszycie skrzynki pomiarowej (w niej są 2 gniazda 1 faz, 1 gniazdo 3 faz, licznik, bezpieczniki) z tym że ja skrzynkę zakupiłem i wkopałem obok ZK, oczywiście pomiary + protokół.

Odbiór przez ZE bezproblemowy (z tego co pamiętam nic nie płaciłem).

z tym że robił mi to znajomy teścia (po kosztach paliwa)... 8)

Ja płaciłem 500zł za montaż mojej skrzynki do odbioru prądu budowlanego. Odbiór też pewnie 500zł.

nie chcę Was załamywać, ale ja zapłaciłem 100zł za zszycie skrzynki pomiarowej (w niej są 2 gniazda 1 faz, 1 gniazdo 3 faz, licznik, bezpieczniki) z tym że ja skrzynkę zakupiłem i wkopałem obok ZK, oczywiście pomiary + protokół.

Odbiór przez ZE bezproblemowy (z tego co pamiętam nic nie płaciłem).

z tym że robił mi to znajomy teścia (po kosztach paliwa)... 8)

No to jakie załamywanie? - skoro sam robiłeś - ja palcem nie tknąłem.