Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie - dogrywam dzisiaj ostatecznie z architektem wnętrz hydraulikę i oświetlenie. Czy są jakieś newralgiczne(nietypowe) miejsca, których aktualnie Wam brakuje?

O zlewie technicznym w garażu i pomieszczeniu gospodarczym pomyślałem. Wyjscia wody od strony garażu i ogrodu są. Prąd w tych miejscach jest. Co jeszcze można/trzeba zrobić?

Pzdr

TS

gniazdo el. w okolicy anten RTV i internetowych, oraz zasilanie co nadajnika sygnału internetowego, jeśli planujesz bezprzewodowy, tam też przewód linii telefonicznej, w łazienkach gniazdo na suszarkę- drabinkę, oświetlenie nad kabiną prysznicową.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odwiedziłem wiele tartaków ceny wyjsciowe były od 650 zł ale jak widziałem ile kory i ubytków jest na tych krokwiach za 650 to nie chciałbym za 500,dobre drewno musi kosztowac ,a zwłaszcza gdy elementy dł 12 m, szczeze polecam tartak tarteX Modla 43 tomasza i krzysztofa kozioł ,tna z drewna duzej srednicy nie ma problemy z 12 m bez kory,swierki sprowadzane z gór geste zadko spotykane w polsce ,ja płaciłem 750 plus impregnacja mysle że 20 m3 z dowozem nie przekroczy 17000 zł ,podbitka 24 zł sucha tel 500 096 010 lub 075 738 28 50

Ocieplenie

Ja dzisiaj ostatecznie przystałam na ofertę niemieckiej firmy BASF. Dzieki forumowemu guru w tej dziedzienie Spe5es zdecydowałam się na system z tynkiem silikonowym - cena brutto 35.73zlmkw ściany. U nich rowniez kupię styropian - taki czarny o nazwie Neopor o wysokim współczynniku izolacji termicznej. (odpowiednik Platinum+ ) Koszt łączny ze styropianem wynosi 63.94zł/mkw. Sam tynk silikonowy 2 mm baranek to 20.37 brutto na mkw.

Natalia

Witam

zmieniając nieco temat,

możecie zdradzić ile u was wyszły koszty stanu "0" za m2 powierzchni zabudowy,

i sso bez dachu za m2 powierzchni użytkowej (z zaznaczeniem czy z garażem czy bez) - chodzi mi o takie realne, końcowe koszty, ze wszystkimi pierdołkami nieprzewidzianymi z podaniem technologi budowy :)

my budujemy bardzo nietypową technologią i ciekaw jestem ile przepłaciłem ;)

"0" = 560zł/m2 (legalet, czyli fundament i system ogrzewania, bez potrzeby wylewki!)

SSO bez dachu = 630zł/m2 (thermodom 25cm ocieplenia, czyli u nas sso ocieplony, ale podajcie ile u was bez ocieplenia)

Pozdrawiam

u mnie bylo tak:

dom powierzchnia uzytkowa 199,4m2 plus 32m2 garaz

powierzchnai zabudowy 200,10m2

(spisalam z projektu ale nie rozumiem co to jest ta powierzchnia zabudowy ?????

stan zero 30.264zł

sso bez dachu 73600zł (bez fundamentów, tylko mury pod dach)

pozdrawiam i reszte matematyki zostawiam Tobie,

powierzchnia parteru 130m2 (z garazem) bo chyba koszt m2 stanu zero to powinno sie podzielic przez powierzchnie parteru.

Wyzsza matematyka o tej porze :D

Smok czy te łakocie to Twoja produkcja czy Twojej Pani :D

Jeśli Twojej Pani to odnoszę wrażenie że Ona "coś" chce i cię do tego przygotowuje - pewnie niedługo się dowiesz http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/g010.gif

P.S. Smacznego :D

http://www.pizzaexpress.com.pl/cmsAdmin/NEWS_FOTO/71p1.jpg

U nas pow. uzytkowa 218m2, zabudowy z dwumiejscowym garazem 224m2 (z tarasami 290m2).

To nas kosztowalo 35,6 tys, co daje ~ 160 zl za 1m2. (to przed chwila poprawialem, nie wliczylem 1 faktury)

W tym robocizna ekipy oraz trud naszego szefa ekipy (nie kierbuda, tego jak pisalem mamy z metra ciętego) - wyszukiwanie najtanszych materialow, organizowanie transportu, logistyka, chuchanie, dmuchanie ;-)

Pozdrowka dla niego! Wczoraj o 21.3o zrobilismy spotkanie na szczycie - inwestor (Bartus juz spal wiec go zastapilem ;)), wykonawca glowny, dekarz i sie panowie dogadywali jaki gdzie kąt zachowac a ja troche podsypialem przy stole :lol:

pozdrowka dla Was!

U nas pow. uzytkowa 218m2, zabudowy z dwumiejscowym garazem 224m2 (z tarasami 290m2).

To nas kosztowalo 33 tys, co daje 151 zl za 1m2.

Ale powierzchnię pod fundament powinienes liczyć jako "zabudowy" a Ty chyba podałes "użytkową" czyli z piętrem ;)

Fundament 224 m/2 to tak na oko z 450 m/2 domu :D

Ale powierzchnię pod fundament powinienes liczyć jako "zabudowy" a Ty chyba podałes "użytkową" czyli z piętrem ;)

Fundament 224 m/2 to tak na oko z 450 m/2 domu :D

Wlasnie sie nad tym zastanawialem spisujac te dane z projektu.....

Bo mam jak byk wpisane:

zabudowy      uzytkowa

oryginal                210,5m2         166,6m2

po adaptacji          224,3m2         218,0m2

Do wyliczen bralem te pow po adaptacji. Acha no i wzialem na swoja niekorzysc czyli bez tarasow bo z tarasami mam jeszcze do zabudowy +60m2.

Na logike wyglada jakbym pietra nie mial.... Posumowalem parter i mam uzytkowej 129,7m2 + garaz 40m2 = 169,7m2.

Za nic nie wiem skad rozbieznosc 224,3m2 zabudowy - 169,7m2 uzytkowej na dole (z garazem) = 54m2 zagubionej powierzchni. Ściany? Co jeszcze zjadlo powierzchnie?

Wg mnie na logike w projekcie jest ktorys z dwoch bledow - albo jest zawyzona pow zabudowy albo zanizona uzytkowa.

Stawiam na 1.

pozdrowka!

Dokładnie to jest pow. zabudowy - cały parter z garażem i pom. gospodarczymi ewentualnie taras jeśli robiłes też razem z fundamentem

No to w takim razie wnoszę aneks do wczesniejszego posta :) i - po dlugich i wspolnych bojach - obwieszczam co nastepuje: 194zl za 1m2 (bez tarasu bo tarasu jeszcze nie ma, ale i zań nie płaciliśmy).

Juz inaczej wyjsc nie chce ;p

pozdrowka!