Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No fakt ja liczyłem 22%

Ciężko mi porównywać bo ja buduję metodą gospodarczą (wszystko kupuję sam) może nie ze względu na oszczędność ale na fakt że wybieram siobie takie materiały jakie chcę (czyli lepszej klasy ). Wiadomo że wykonawca weźmie zawsze troszkę tańsze bo więcej mu wtedy kasy zostanie.

Ja kupiłem sobie papę grubszą a nie zwykła, cement klasy I a nie drugiej, strop keramzyt a nie beton, beton zamówiłem z ulepszaczami itp...... Jeśli chcesz umowę z wykonawca na cały dom z materiałem proponuję zawrzeć to bardzo szczegółowo na piśmie żeby potem nie było niespoodzianek typu " a schodów miało nie być" lub "kominy ale bez klinkieru" ;)

Sama robocizna za SSO za taki dom to chyba między 25-30 tyś teraz - poprostu sam przelicz ile będzie kosztował materiał (i dodaj 30% na niespodziewane drobiazgi :) i wyjdzie ci cena z materiałem ) każda większa hurtownia to policzy . Wtedy wyjdzie Ci ile zarabia na tym wykonawca - jesli jakąś rozsądną do zniesienia kwotę to bierz kompleksowo

Tak z ciekawości ;) Co lepszego jest w stropie kerazytowym w porównaniu do betonowego?

I jakie to "ulepszacze" zamówiłeś do betonu?

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochani,

życzę wam wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.

Tym, którzy jeszcze budują, jak najszybszej przeprowadzki do Waszych pięknych, najpiękniejszych domów

a tym, którzy jeszcze się zmagają, ale już mieszkają w swoich Rezydencjach, urządzajac Ogrody :), życzę najpiękniejszych chwil w tychże :)

Pozdrawiam

Beata

Witam,

Szukam dobrego wykonawcy tynków wewnętrznych i sufitów podwieszanych z karton-gipsu. Będę wdzięczny za polecenia na prv.

Wesołych Świąt Wielkiej Nocy

Fachowiec od K/G. Robił u mniej. Bardzo solidny. Jeśli będą potrzebne zdjęcia mogę podesłać.

Tomasz : 693 609 722

pzdr.

JA juz na szczeście budowanie domu chyba mam za sobą. Pozostaly tylko ostatnie szlify.

Zycze Wam zebyscie nie zwariowali. Slusznie ktoś powiedzial ze jedno z najwiekszych przeklenstw to : "Obys sie budowal"

Nie dajcie sie wykonawca i pseudo-wykonawca.

Wiosna sie zbliza i szukam chetnych do pomocy przy kopaniu ogródka.

Moze jacyś bezrobotni????? Bardzo prosze o kontakt

Pozdrawiam

Andrzej

witam wszystkich po swietach:)

troche mnie tu nie bylo i czytania a czytania...

co do berkera, z ostatniej grupy pstryczkowej nic nie wyszlo, takze pstryczkow nie kupilam do tej pory i nadal jestem chetna na berkera

faktycznie co do cen to jak obdzwoanilam kilku dystrybutorow berkera w styczniu to tylko 12 % dawali

Witam,

Mam pytanie - zamawiam własnie zbrojeniówkę i waham się czy zamawiać elementy 12m czy 6m. 12m musiałyby jechać dłużycą i nie wiem czy będzie miała jak zawrócić/etc. Czy 6m elementy są w jakiś sposób gorsze?

Dzięki za rady ;).

Pzdr

p.s. Czy Wam też wychodziły takie kosmiczne ilości jak 900mb fi14 czy 800mb fi6? :o

TS - 6 m nie są gorsze :wink: , tylko musisz pamiętać, że trzeba robić zakłady ok. 1m długości.

Widziałam jak u sąsiadów trzeba było ciągnąć z drogi 12m pręty bo samochód nie wjechał - dziękuję za taką robotę, przerzucić tyle kg stali :roll: . U mnie były pręty 6m.

Jedna uwaga do BERKERA Kwadrat - - trzeba doładnie obrabiać otwory puszek, bo jest od dość mały model kontaktów. I potem widać prześwity. Przy większych nie ma tego problemu.

Wyglądajednak ładnie i jestem bardzo zadowolona.

Xena - ja mam cały system sopro - zarówno izolacje, grunty jak i fugi w tym perłowe - mnie się podobają i w ocenie naszego wykończeniowca są zdecydowanie powyżej mapei.

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie to deiterman jest jeszcze wyżej :-).Fugi epoksydowe wymagają bardzo dobrego wykonania- czytaj dobrego fachowca, który już na nich pracował.

To ciężka artyleria i dość droga :-). Sopro wystarczy :-) - też jest hydrofobowe i ma nie łapać brudu - zobaczymy.

TS - 6 m nie są gorsze :wink: , tylko musisz pamiętać, że trzeba robić zakłady ok. 1m długości.

Widziałam jak u sąsiadów trzeba było ciągnąć z drogi 12m pręty bo samochód nie wjechał - dziękuję za taką robotę, przerzucić tyle kg stali :roll: . U mnie były pręty 6m.

Super, dzięki za info!

Pzdr :)