Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla uspokojenia sumienia inwestora ;-)

Izolacja stanu "0"

POZIOMO

- ława pokryta folią fundamentową na zakład

PIONOWO

- dysperbit grunt + 1x

- styro EPS 100 lub styrodur 8-10 cm

- klej + siatka

- dysperbit 2x

To raczej standard, ale jeśli coś pomieszałem to proszę o korektę, bo muszę zamówić materiały.

My robimy tak:

poziomo:

- ława pokryta folią 60cm (ława ma 50cm)

pionowo:

- dysperbit 3x

- hydromax 8-10cm (odpowiednik styroduru)

na styropian typu hydromax/styrodur nie trzeba już kleju i siatki, można to obsybywać gruntem. Jedynie nad powierzchnią ziemi trzeba będzie, jak będziesz robił cokół.

Czytając forum generalnie mam wrażenie że odradza się dawać dysperbit na styropian, bo on nie ma chronić przed wilgocią styropianiu tylko mury. A styropian poza ociepleniem i zatrzymaniem wody chroni też ten dysperbit mechanicznie od zewnątrz. Tak w skrócie ;)

Hmm, racja- ja mam tą dachówkę. Kiedyś w pełnym słońcu wyglądała jak śliwka. Zmieniło to moje plany granitowych lub ceramicznych parapetów - miałabym kolorowy misz -masz na elewacji. Dachówka- ciemny brąz wpadający w fiolet( w pełnym słońcu, kiedy indziej brązowa), okna o wybarwieniu kempas, cokoły brązowe no i parapet czerwony (granit). Zamówiłam parapety u producenta okien w kolorze okapników - takie stare złoto. Słono za to zapłaciłam, jeden parapet to 140 prawie zł bez montażu. :-?

Ale ta gra kolorów mojego dachu mi sie podoba, serio.

Dokładnie tak samo jest z naszą czarną.

Na początku zaraz po ułożeniu byłem w ciężkim szoku i nie mogłem się przyzwyczaić -

(szczególnie że tego koloru jeszcze nikt prze demną nie miał.)

W słoncu błyszczący mieniący się szary grafit , w cieniu i po deszczu głęboka czerń, a pod światło nieregularny kolor.

A teraz bym nie oddał za żadne skarby :) - pierwsza czarna dachówka która nie wygląda na dachu cięzko. Zresztą teraz każdy inny kolor Bogena poznam z daleka od razu :)

Zakładamy klub miłośników Bogena ;)

a jaki dokładnie kolor masz? my też chcemy czarna, ale tych odcieni jest chyba ze 4....

I jeszcze raz w sprawie okien... poczytalem troche i rzecza jedna z najwazniejszych jest montaz.

Czy polecane przez Was firmy montuja okna profesjonalnie?

Czy sprawdzaliscie poziomy i piony oraz ilosc i miejsce mocowac oscieznic?

chodzi mi glownie o firmy:

Norta, Empol i Polokno.

Rowniez posluchalbym kogos kto mi doradzi w wyborze okuc - tzn czy otwierane czy uchylne czy fixy. Chodzi o rzetelna porade a nie handlowe dyrdymaly.

pozdrawiam

Dolaczamy sie do pytania.

Chcemy wziac okna z firmy Norta, ale cos malo w internecie opini uzytkownikow. Firma wyglada solidnie: od 13 lat na rynku, wygadana, ale nie przegadana obsługa. Ale rzeczywiscie, jak montują - nie wiem...

pozdrowka!

A dzisiaj czytam w "RZ" o pakiecie ustaw budowlanych - bez pozwoleń na budowę (wniosek z dokumentami tylko do rozpatrzenia w 30 dni, na terenach z planem ZP), bez pozwoleń na użytkowanie - tylko rejestracja u inspektora nadzoru budowlanego. W kwietniu mają być oddane do konsultacji społecznych.

No niemożliwe :roll: - musze zadzwonić do swojego KB.

Kurde .

Rozmawiałem właśnie z kierownikiem budowy i powiedział że weszły nowe przepisy.

Jeśli budowa trwa ponad rok to trzeba co 12 miesięcy zgłaszać się do starostwa i weryfikować pozwolenie na budowę.

Inaczej nie dostanie się odbioru.

nie wierze, porypalo ich???

a który dzisiaj mamy?:)

Kurde .

Rozmawiałem właśnie z kierownikiem budowy i powiedział że weszły nowe przepisy.

Jeśli budowa trwa ponad rok to trzeba co 12 miesięcy zgłaszać się do starostwa i weryfikować pozwolenie na budowę.

Inaczej nie dostanie się odbioru.

nie wierze, porypalo ich???

No co wy jaki pryma a prylis

Na prawdę i do pozwolenia trzeba będzie dołączać zdjęcia z budowy - koniecznie z wizerunkiem ekipy budowlanej i inwestorki ;)