Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My mamy pcv Marleya, miedziny kolor. Wygladja super i cenę na nie dostaliśmy niższą niż na Galeco (nie wiem, które są lepsze). Kupowaliśmy w Gaji na Opolskiej.

Marleya niedawno wycenili w Gaji (PCV kolor miedziany) 2745 zł.

Galeco w Lechbudzie wyszły taniej 2182 zł

A jeśli ktoś chce PCV brązowe Galeco lub Marley to najtaniej są "od ręki" w Castoramie.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy ktos ma jakis sprzet liebherr???

jak to sie sprawuje?

To ja się wyłamię co Libherra :roll:

Mam od kilku lat i większego g.... nie miałem ze sprzetu AGD

ale wyjasnie o co mi chodzi

- jak ma razie się nie psuje (technicznie) działa i się rozmraża

ale jest tak szczelna ze w lodówce jest praktycznie ciągły smród, bardzo szybko psują się np owoce

co kilka miesięcy zapycha się odpływ wody i zalewa lodówkę, Popękały wszystkie szuflady w zamrażalce i plastikowe kosze na owoce,

Przy mocniejszym trzasnięciu drzwiami pękła mi dolna półka.

I nie była to lodówka z "promocji" ale taka lepsiejsza za konkretną kasę wygląda mniej więcej tak model KSD3542

hej

nie wiem czy mój murarz nie przycina na mnie z materiałami :-?

ile mniej więcej potrzeba cementu na metr kwadratowy ścianki działowej?

Zakładając, że budujesz z pustaków 50*25*11,5 cm i spoina ma 2 cm to wychodzi, że na 1 m2 ścianki zejdzie 0,0184 m3 zaprawy.

Nie wiem w jakiej proporcji miesza się cement z resztą ale jeżeli wziąć założenie, że w zaprawie jest 1/3 cementu to zużyjesz 0,006 m3 cementu

Tak to sobie wyliczyłem, wniosek z tego taki, że bardzo niewiele. Z worka zaprawy gotowej 25 kg gdzieś z 3m2 ścianki można zrobić.

Ola i Jacek! Bardzo sympatyczne to z waszej strony - ja potrzebuje go na parę dni - rezygnuję z malowania, chcę wykonać tylko poprawki tynkarskie.

Niestety zostało mi sporo materiału - ISOVER uni mata 18, aku płyta 7.5 - tego nie mogę zwrócić - bo kupowałam u pośrednika.

Sprzęty - gdzie to kupić ludzie????? Gdzie kupowaliście, ja do tej pory w sklepach AGD Whirlpoola, sprawuje sie dobrze - za wyjątkiem szklanej półeczki na którą postawiłam ciepły garnuszek :roll:

Kochani prosze o pomoc

Wpadliśmy z meżem na pomysł że podniesiemy nasz domek o ściane kolankową (wysokość 1 lub 2 pustaków a budujemy z porotermu 30),ale nie wiemy co i jak z kominami w takiej sytuacji?czy powienniśmy również o tą wysokość podnieść(wydłużyć) kominy(jeden u nas ma mieć 6,30 a drugi 7,15)czy zostawić tak jak jest no i do tego najprawdopodobie zmienimy kąt dachu z 28 na 30 stopni

Prosze o porade na co zwrócić uwage w takich pomysłach?

pozdrowionka

I jeszcze jedno pytano co do kominów

z jakich firm polecacie kominy?bo nas ma być jedne komin do kominka a drugi dwusystemowy,tzn na gaz z piecem kondesacyjnym i dodatkowo na zwykły opał typu groszek lub cos w tym stylu(to tak na wszelki wypadek jakby koszty gazu nas po jakimś czasie zabijały cenowo)

prosze o podpowiedzi i porady

pozdrawiam

Polecam kom went na Karmelkowej, taniej niż shiedl.

a czy posiadaja tam równiez kominy do pieców kondensacyjnych?bo wiem że to takiego ogrzewania własnie na gaz z piecem kondensacyjnym potzrebny jedt inny komin niz do np.kominków czy też do pieców opalanych np.ekogroszkiem czy innym podobnym opałem?

Kochani prosze o pomoc

Wpadliśmy z meżem na pomysł że podniesiemy nasz domek o ściane kolankową (wysokość 1 lub 2 pustaków a budujemy z porotermu 30),ale nie wiemy co i jak z kominami w takiej sytuacji?czy powienniśmy również o tą wysokość podnieść(wydłużyć) kominy(jeden u nas ma mieć 6,30 a drugi 7,15)czy zostawić tak jak jest no i do tego najprawdopodobie zmienimy kąt dachu z 28 na 30 stopni

pozdrowionka

nie chcę się wymądrzać, ale według mnie taka zmiana wymaga zmiany pozwolenia na budowę, bo jest to zmiana wysokości kalenicy. No może jeszcze ten jeden pustak by jakoś przeszedł, ale dwa, i jeszcze zmiana kąta nachylenia, to już są konkretne centymetry. Ale na pewno musisz o te wysokości podnieść kominy. Czyli o wysokość pustaków i obliczyć o ile podniesie ci się kalenica. przy zmianie kąta z 28 na 30 i szerokości domu 7 metrów kalenica podniesie się o jakieś 20cm.

Poza tym co na to wasz kierbud ?

co do kominów, to ja budowałem komin sam, bo miałem jeden i wybrałem systemowy scheidla. Ale podobno tańsze są murowane, ale ja jakoś mam wątpliwości do ich szczelności i izolacyjności termicznej, która dla prawidłowości działania komina nie jest bez znaczenia.

pozdrowionka

Kochani prosze o pomoc

Wpadliśmy z meżem na pomysł że podniesiemy nasz domek o ściane kolankową

pomysł fajny .... a co na to konstruktor lub KB ? przewidujecie jakiś wieniec na tej ściance kolankowej? bo do czegoś trzeba zahaczyć jeszcze dach. Jak dach dwuspadowy to może i słupki w ściance potrzebne?

ja tak tylko gdybam, ale może to być dużo większy kłopot niż wydłużenie kominów

Kochani prosze o pomoc

pozdrowionka

Metoda 1. podnosisz ściankę kolankową a nie zmieniasz wysokości dachu, kominy ostają tej samej wysokości. - ale co za tym idzie zmieniasz kąt dachu - ryzykowne bo zmieniasz całą konstrukcję dachu.

Metoda 2. podnosisz ściankę kolankową razem z wysokością dachu - podnosisz kominy, wieńce i wszystko inne. - nie zmienia się kąt dachu tylko sama wysokość budynku -

jedna i druga metoda wymaga zgody kierownika budowy - i na pewno jedna i druga zmieni wizualny wygląd domu (najbezpieczneij wg mnie podnieść tylko o jeden pustak)

Kochani prosze o pomoc

pozdrowionka

Metoda 1. podnosisz ściankę kolankową a nie zmieniasz wysokości dachu, kominy ostają tej samej wysokości. - ale co za tym idzie zmieniasz kąt dachu - ryzykowne bo zmieniasz całą konstrukcję dachu.

Metoda 2. podnosisz ściankę kolankową razem z wysokością dachu - podnosisz kominy, wieńce i wszystko inne. - nie zmienia się kąt dachu tylko sama wysokość budynku -

jedna i druga metoda wymaga zgody kierownika budowy - i na pewno jedna i druga zmieni wizualny wygląd domu (najbezpieczneij wg mnie podnieść tylko o jeden pustak)

Moim zdaniem jeżeli decyduje sie na podniesienie ścianki kolankowej to chodzi mi o zwiększenie części użytkowej poddasza /wysokość pokojów przy skosie dachu/ , zatem należy również podnieść kalenicę. Jeżeli miałbym zwiększać wysokość śc.kolankowej a jednocześnie zmniejszać kąt nachylenia dachu to byłoby to działanie bez sensu