Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pomysł fajny .... a co na to konstruktor lub KB ? przewidujecie jakiś wieniec na tej ściance kolankowej? bo do czegoś trzeba zahaczyć jeszcze dach. Jak dach dwuspadowy to może i słupki w ściance potrzebne?

ja tak tylko gdybam, ale może to być dużo większy kłopot niż wydłużenie kominów

to są narazie pomysły tylko i dlatego z KB jeszcze nie gadaliśmy

dom mamy parterowy bez poddasza użytkowego(tak w/g tego co wcześniej chcieliśmy bo robiliśmy projekt indywidualny)ale teraz urodził się pomysł żeby zrobic choć kawałek miejsca na poddaszu żeby możnabyło na wszelki wypadek zrobić chodź 2 małe pokoiki i stąd te pomysły o podniesieniu ściany kol.

a co do zmiany kąta dachy to taki nam pomysł podsuneli jedni ludzie od dachów mówiąc że przy naszej bryle budynku (a budynek ma wymiary 21x13)dach 4spadowy-kopertowy o kącie 28 stopni to aż sie prosi aby go troszke podnieść o pare stopni i stąd te różne może i głupie pomysły

Narazie chciałam się poradzić grupy i posłuchać ich różnych rozwiązań jak to może u nich wyglądało przy jakich kolwiek zmianach

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powtarzam rabaty w Budusie na hasło:

Porta - 24%

Polskone - 18%

DRE - 18%

Cal - 12%

Dierre - 10%

bramy Horrmann - 10%

napęd do bram - 8%

montaż - 20%

Bramy Horrmann są taniej (rabat 15% i także 20% na montaż) w innej firmie - namiar wysyłam na Priv.

SUSPENSER

Daj znać czy doszła moja wiadomość na priva bo już sam nie wiem czy dochodzą. Chodziło mi o hasło w Budusie. A propos naiszcie jak sprawują się drzwi Polskone bo słyszałem że mają dobry stosunek ceny do jakośći ale chciałbym wiedzieć jak sprawują się po jakimś czasie (czy się np. nie wypaczają)

Natalio

Rozmawiałem dzisiaj z Panem Wojtkiem Filą i bardzo się dopytywał jaka opinie mu wystawilaś. Smiał się jak mu powiedziałem że jego rocznikom nie wystawia się "szóstek" Fajnie usłyszeć że komuś tak zależy na opinii..to dobrze wróży :) Na wszelki wypadek przełożyłem nasza pracę na początek przyszłego miesiąca. Jeszcze raz dzięki wszystkim za namiary na niego bo przecież od Was je mam.

P.S. Dzisiaj wylali u nas posadzki. Jestesmy bardzo zadowoleni, szybko i dobrze. Jakby coś to chetnie podzielę się namiarami

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego weekendu

Jacek

dom mamy parterowy bez poddasza użytkowego(tak w/g tego co wcześniej chcieliśmy bo robiliśmy projekt indywidualny)ale teraz urodził się pomysł żeby zrobic choć kawałek miejsca na poddaszu żeby możnabyło na wszelki wypadek zrobić chodź 2 małe pokoiki i stąd te pomysły o podniesieniu ściany kol.

Bierzecie pod uwage rowniez wydluzenie krokwi? Bez tego dach Wam "wstanie", w zaleznosci od projektu to moze byc istotny mankament wizualny lub nie.

Z kolei po wydluzeniu krokwi zwieksza sie Wam okap, u nas wydluzyl sie o tyle, ze balismy sie ze wyjdziemy z posadowieniem budynku poza dopuszczalne odleglosci od granicy dzialki (z jednej strony).

pozdrowka!

Moim zdaniem jeżeli decyduje sie na podniesienie ścianki kolankowej to chodzi mi o zwiększenie części użytkowej poddasza /wysokość pokojów przy skosie dachu/ , zatem należy również podnieść kalenicę. Jeżeli miałbym zwiększać wysokość śc.kolankowej a jednocześnie zmniejszać kąt nachylenia dachu to byłoby to działanie bez sensu

Dokładnie się z Toba zgadzam - zmiana ze zmniejszeniem kąta dachu będzie dużo bardzej skomplikowana

a co do zmiany kąta dachy to taki nam pomysł podsuneli jedni ludzie od dachów mówiąc że przy naszej bryle budynku (a budynek ma wymiary 21x13)dach 4spadowy-kopertowy o kącie 28 stopni to aż sie prosi aby go troszke podnieść o pare stopni i stąd te różne może i głupie pomysły

Narazie chciałam się poradzić grupy i posłuchać ich różnych rozwiązań jak to może u nich wyglądało przy jakich kolwiek zmianach

Widzę że pakujecie się w najczęstszy i najgorszy bład przy parterówkach ---- czyli "mam parterówkę ale zrobię sobie pokoik na pięterku skoro jest miejsce"

Poszukajcie po forum jest bardzo dużo tematów które poruszały ten problem i wszelkie niespodzianki które wychodzą w trakcie. Parterówki sa zupełnie inaczej projektowane (konstrukcja dachu , ocieplenie itp... ) niż te z poddaszem.

Sory nie chcę być złą wyrocznia ale przemyślcie to dokładnie - skoro pokoiki na górze to od razu z użytkowym ale nie wykańczajcie go na razie.

Ja mam parterówkę i nie daliśmy się wmanewrować w pokusę "a może by tak ze trzy pokoiki kiedyś dla dzieci ..."

Zamysł jest taki że mamy dom dla rodziny 2+2. Jak dzieci dorosną to dom albo sobie zostawiamy (jest na tyle mały że nie będzie za wielki dla nas dwojga) albo sprzedajemy i kupujemy apartament w Hiszpanii 8) Albo malutki domek w Karpaczu ... Gdziekolwiek. Dzieci won, na swoje :p A my nareszcie mamy czas na czytanie, kino etc ... eh marzenie

Na strychu jest tylko taka zmiana, że projektant wiązarów (systemowych) zaprojektował dwa pomieszczenia na strychu między wiązarami tak, że mamy dużo powierzchni na graty. Może nawet trochę za dużo ...

Nie ma stropu, nie trzeba tego ogrzewać, wykańczać, bawić się w zabudowę etc. Czyli lekko licząc jakieś 50 tysięcy zaoszczędzone co najmniej.

Parterówka z poddaszem użytkowym to najdroższe rozwiązanie, lepiej wybrać projekt który ma od razu wszystko na górze i dole, nie dość że masz bardzo drogie fundamenty, rynny, etc to jeszcze koszt stropu i wykończenia. Do tego schody - nie dość że kosztują to trzeba wygospodarować dla nich miejsce. Nie warto IMHO.

Poza tym podoszenie ścianki kolankowej nie zawsze dobrze wychodzi wizualnie, potem domy wyglądają jak w kapeluszu :)

Sami podnosiliśmy o jeden bloczek (ze względu na rolety) i jest na granicy harmonijnego wyglądu.

Ktoś pisał o rynnach - ja mam Plastmo, trzeci rok, nic się nie dzieje, nie odbarwiają się. no i tanie :)

Ja mam parterówkę i nie daliśmy się wmanewrować w pokusę "a może by tak ze trzy pokoiki kiedyś dla dzieci ..."

No właśnie nie chciałem wymieniac personalnie osób z grupy ;) ale Ciebie tez miałem na myśli - pamiętam była jakiś spory czas temu dyskusja własnie o "adoptowaniu" poddasza parterówki ;) i co za tym idzie .......

Ja na tym etapie do którego dobrnąłem widzę że wiele zmian któe próbowałem robić i tak wróciły do punkty wyjscia jaki jest w projekcie. Widać Ci architekci to jednak coś wiedza więcej od nas wszystkowiedzących inwestorów ;)

BK z innych wątków znalazłem że Ty masz chyba kominek z płaszczem wodnym - możesz mi napisac jaki i jak Ci się sprawuje ??

secam - i inni :)

kominek sprawuje się znakomicie.

DOm jest 138 m2 plus garaż w sumie 170 m, kominek 18 kw i jest optymalny. Nie ma przewymiarowywać bo się potem woda będzie gotować w płaszczu!

Drewna spalamy bardzo dużo - palimy bardzo, bardzo dużo, ale i tak wychodzi nieźle - ok 2000 do 2500 za drewno plus nieznaczna ilość gazu do utrzymania optymalnej temperatury w kranie no i do gotowania. Gaz nie idzie w ogóle do ogrzewania.

Rozpalanie w kominku nie jest tak uciążliwe jak się mówi.

Przy gazie ziemnym kalkuluje się tak sobie - wtedy warto mieć dogrzewanie GP albo zwykły wkład bez żadnych bajerów.

ALe przy założeniu wzrastających cen gazu i prądu, warto.

Gaz tankujemy ok 1000 litrów raz na trzy lata.

Mam makroterma, co mi się nie podoba to design - góralski i rustykalny, kompletnie nie w moim guście niestety. Reszta na medal. Myślę o połączeniu z solarami kiedyś.

BK

No właśnie znalazłem Cię z kominkiem tu

czytam namiętnie ten temat i dobiłem już do 22 strony zostało mi chyba jeszcze 18 ;)

Nie będę zaśmiecał tu o kominku - doczytam do końca ww temat (pewnie jeszcze z dwa tygodnie) i jeśli mogę to pomęczę Cię ewentualnie na priva jakimiś pytaniami ;)

pozdrawiam

Na pytania chętnie odpowiem.

Dwie sytuacje mieliśmy - raz teść z poznańskiej :-? oszczędności poskręcał wszystkie grzejniki w domu, było nahajcowane suchym drewnem no i woda się zagotowała, wyło.

A raz było zagrożenie przy mrozie -20 st, woda na nieogrzewanym poddaszu zaczęła w zbiorniku przelewowym przymarzać, zrobiło się nieciekawie, bo jakby się zagotowało w płaszczu, mogłoby rozwalić rury i pół domu.

Nie przewidzieliśmy tego, ku przestrodze.

Ja pojechałam po wełnę mineralną a mąż po kable oporowe - fachowcy wszystko podłączyli, i w zimie przy mrozach na wszelki wypadek czasem włączamy. Na strych mamy wyprowadzony prąd.

Radzę o tym pomyśleć.

SUSPENSER

Daj znać czy doszła moja wiadomość na priva bo już sam nie wiem czy dochodzą.

Jacek

Wiadomość doszła i odpisałem - daj znać czy dotarła do Ciebie.

Ile płaciliście za posadzki ?

Z układaniem styropianu i folii czy samo wylanie ?

Płaciłem 12 zł w tym układanie folii, styro i częściowo siatek. Do tej ceny trzeba doliczyć też dylatację i włókno rozproszone

SUSPENSER niestety nic nie dostałem . Wysyłam Ci na priva adres e-mail

Jeśli możesz to wyślij tam info o hasle

Pozdrawiam

Jacek

No i przyszła kryska na matyska... muszę zamówić drzwi. Czy nadal obowiązuje hasło z nazwą wdzięcznego, białego kwiatka?

Rzucił mi się w oczy salon z drzwiami Sapeli. Handlują też tam Portą. Zagaję tam, czy nie daliby nam lepszego rabatu na Portę niż w Budusie. Kto będzie zamawiać drzwi niebawem?