Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, ze byla taka debata juz, ale musze w ciagu kilku godzin dac odpowiedz projektantowi, a nie moge znalezc.

Chodzi mi o umiejscowienie centrali reku + wymiennika gwc. Mam mozliwosc w garazu lub na stryszku. Osobiscie wolalbym na stryszku, ale musi tam byc zawsze na plusie (podobno nawet +5st C), a gdzies widzialem watek, ze pod sama kalenica juz sie nie ociepla itd. Slowem za skromna mam wiedze zeby podjac taka decyzje. Nie wiem nawet czy jak ocieple to czy zawsze bedzie > 5st C. Do tego dochodzi kwestia wymiany filtrow itd. Zastanawiam sie czy w praktyce nie jest uciazliwe jesli maszyneria stoi gdzies pod samym nieboskłonem :)

Druga drobniejsza sprawa to umieszczenie czerpni i wyrzutni - jak to wyglada na elewacji?

Mial ktos juz takie dylematy?

pozdrowka!

Wiem, ze byla taka debata juz, ale musze w ciagu kilku godzin dac odpowiedz projektantowi, a nie moge znalezc.

Chodzi mi o umiejscowienie centrali reku + wymiennika gwc. Mam mozliwosc w garazu lub na stryszku. Osobiscie wolalbym na stryszku, ale musi tam byc zawsze na plusie (podobno nawet +5st C), a gdzies widzialem watek, ze pod sama kalenica juz sie nie ociepla itd. Slowem za skromna mam wiedze zeby podjac taka decyzje. Nie wiem nawet czy jak ocieple to czy zawsze bedzie > 5st C. Do tego dochodzi kwestia wymiany filtrow itd. Zastanawiam sie czy w praktyce nie jest uciazliwe jesli maszyneria stoi gdzies pod samym nieboskłonem :)

Druga drobniejsza sprawa to umieszczenie czerpni i wyrzutni - jak to wyglada na elewacji?

Mial ktos juz takie dylematy?

pozdrowka!

według mnie najlepszym miejscem na reku jest stryszek pod kalenicą, nawet jak go nie ocieplasz, to można sam reku obłożyć styro lub wełną. U mnie stryszek jest ocieplony jedną warstwą wełny (20cm) a dotego reku stoi blisko komina :) Podobno dobrym pomysłem jest zrobienie wyrzutni i czerpni w dachu, ale ja mam w szczytach na elewacji, takie okrągłe metalowe kopułki nie wygląda źle, a dotego czerpnie możesz zrobić kilkanaście cm na ziemią, tak jak byś miała gwc.

ja tez maluje powoli powoli i jakosc do przodu ale do sufitów taletu nie mam za grosz :( jak za dnia wszytko jest super i gdy slonce i jego brak to wieczorem ciagle jakies smugi widze, chyba ze ja po prostu detalista jestem , w pracy zawsze wydawlao mi sie ze sa super pomalowane sciany a dzis smugi widze :)

jak w słońcu nie widac smug to wieczorem masz chyba zwidy kine :wink:

my też wydziwialiśmy że tu widać, tam widać.. ale potem przyszli znajomi i sie nadziwić nie mogli że tak ładnie, tak równo, że dwa kolory daje się bez zacieków na rogu połączyć...

ja wiem że to idealne nie jest ale ekipa która u nich robiła, zrobiła to gorzej od nas, tak to z fachowcami czasem bywa..

Tak że nie załamuj się, jak dasz radę to działaj a jak nie to cóż będzie wydatek :wink:

smiejus wielkie dzieki :) troche podniesiona na duchu jestem teraz :)

ja tez maluje powoli powoli i jakosc do przodu ale do sufitów taletu nie mam za grosz :( jak za dnia wszytko jest super i gdy slonce i jego brak to wieczorem ciagle jakies smugi widze, chyba ze ja po prostu detalista jestem , w pracy zawsze wydawlao mi sie ze sa super pomalowane sciany a dzis smugi widze :)

jak w słońcu nie widac smug to wieczorem masz chyba zwidy kine :wink:

my też wydziwialiśmy że tu widać, tam widać.. ale potem przyszli znajomi i sie nadziwić nie mogli że tak ładnie, tak równo, że dwa kolory daje się bez zacieków na rogu połączyć...

ja wiem że to idealne nie jest ale ekipa która u nich robiła, zrobiła to gorzej od nas, tak to z fachowcami czasem bywa..

Tak że nie załamuj się, jak dasz radę to działaj a jak nie to cóż będzie wydatek :wink:

smiejus wielkie dzieki :) troche podniesiona na duchu jestem teraz :)

Witam serdecznie Grupe!

Gdzie mozna w naszym rejonie zamowic piasek?

Na pewno to juz bylo, ale wyszukiwarka mi nic nie znajduje, przepraszam...

Na pd Wrocka wszelkie kruszywa brałam od p. Markowskiego z Bielan 504270126.

Można też w stoczni, ale tam kosmiczne ceny za transport w zeszłym roku dawali. Sanbet też ma swoją kopalnię piachu.

Potrzebuję zamówić ziemię / humus na płd. Wrocka, gm. Kobierzyce.

Ktoś może coś poleci?

Pozdrawiam WSZYSTKICH.

W gminie Kobierzyce ponoć można zapisywać się w urzędzie na ziemie i przywożą za darmo. Mój znajomy zamawiał do Bielan . Płacił tylko za fadromę , która ją rozplantowała .

Ja potrzebuję baaaardzo dużo ziemii do wyrównania mojego stoku! W gminie pani recepcjonistka nic nie słyszała o takiej akcji. pepe, wyśledziłeś coś? Za ile?

Witam

ja również dołączam się do grupy poszukującej ziemie z tymże ja w okolicach Wiszni Małej

Potrzebuej również OGROOOOOOOOOMNEJ ilości ziemi do usypania wkoło domu,jeszcze dokładnie nie wiem ile ale bedzie gdzieś około kilkunastu wywrotek na początek,tak że jakby ktoś słyszał o ziemi w okolicy Wiszni małej to byłabym baaaaaaaaaaardzo wdzięczna :)

Pozdrowionka dla wszystkich zmagających się z problemami budowy :D

Witam serdecznie Grupe!

Gdzie mozna w naszym rejonie zamowic piasek?

Na pewno to juz bylo, ale wyszukiwarka mi nic nie znajduje, przepraszam...

Na pd Wrocka wszelkie kruszywa brałam od p. Markowskiego z Bielan 504270126.

Można też w stoczni, ale tam kosmiczne ceny za transport w zeszłym roku dawali. Sanbet też ma swoją kopalnię piachu.

Na początku też brałem p. Marka, a później już wyłącznie od p. Mariusza z Domasławia. tel: 601583216

witam

czy ktoś z was ma POMPĘ CIEPŁA?

możecie dać mi namiar na sprawdzoną firmę (porobiło się ich teraz co niemiara)

ja u was się to sprawdza? polecacie?

ano ja mam PC i bardzo sobie chwale :D

Podlogowke i pompe instalowala nam firma Termospec z Rybnika - JEDYNA firma co do ktorej nie ammy jakichkolwiek zastrzezen ;) - bylismy z nich tak zadwoleni, ze jak przyjechali na rozruch pompy to sie zapytalam, czy nie chcieliby u nas wykonczeniowki robic :lol: (niestey nie chcieli lecieli ankolejne instalacje ;) ).

jak masz jakies pytania - to pisz, moze byc na pw ;)

Marpa

kogo moje sliczne oczy widza? :D Ja tez tu zagladam od wielkiego dzwonu i wlasnie zajrzlam i na ciebie natrafilam :)

BK

a o nas (teraz juz 3 czesciach Wojty'ego) zapomnialas ? :D

no i ja sie dolaczam do poszukujacych ziemi - rejon kamienca. milam juz prawie wszystko nagrane, ale w ostaniej chwili klops :cry: (SCUR - twoje zrodelko zlikwidowali :cry: :cry: ). mam jakies namiary, ale nie wiem z jakoscia. No i te ceny - od 200 zl za 30ton do 700zl za 25 ton :o