Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam małe pytanko : co to jest wkład z dgp? (ja świeżynka jestem w tej materii :oops: )

DGP Dystrybucja Gorącego Powietrza za pomocą kanałow nawiewnych wymuszona turbiną lub grawitacyjnie ;)

Prosto mówiąc zwykły kominek z rurami doprowadzającymi ciepłe powietrze do poszczególnych pokoi

dzieki - a czy w tych pokojach, do których te rury są doprowadzane nie śmierdzi i nie ma żadnych pyłów z kominka? (takie opinie słyszałam...)

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam małe pytanko : co to jest wkład z dgp? (ja świeżynka jestem w tej materii :oops: )

DGP Dystrybucja Gorącego Powietrza za pomocą kanałow nawiewnych wymuszona turbiną lub grawitacyjnie ;)

Prosto mówiąc zwykły kominek z rurami doprowadzającymi ciepłe powietrze do poszczególnych pokoi

dzieki - a czy w tych pokojach, do których te rury są doprowadzane nie śmierdzi i nie ma żadnych pyłów z kominka? (takie opinie słyszałam...)

Są tacy co narzekają na DGP. Ale u moich rodziców się sprawdza. Po jakiś 3-4 latach ostrego palenia (płaszcz wodny ogrzewający cały dom) w jednym z pokoi dopiero zauważyłem delikatną smugę nad wyjściem powietrza. Zapachów żadnych nie ma, ale nawet jakby się pojawiły, to my lubimy zapach ogniska.

Pyłów z kominka przy dobrze wykonanym wkładzie i dgp nie powinno być. Powietrze jest zasysane nie z samego wkładu ale z przestrzeni między wkładem a obudową. Tak więc dopóki wkład jest szczelny, to i pyłów i zapachów z kominka nie powinno być w systemie.

Ewentualnie zaciągany jest kurz, który wchodzi w obudowę kominka. Ale to można zneutralizować przy mechanicznym DGP stosując jakieś filtry.

Ja ogólnie jestem za i już czekam tylko, aby wylewka była zrobiona to montujemy nasz wkład i rozprowadzenie.

a ja odradzam Vinsar jako dostawcę kafelków - czekam już 4 tygodnie :evil: i nie wiadomo kiedy dojda moje dekory :evil:

pojechałam do sklepu z kafelkami w Lesnicy, pan zadzwonił gdzieś i mówi: "niestety, n apiątek nie da rady, ale na wtorek jak najbardziej będą" 8)

ten sklep polecam!!!!!!!!!!!!! mają swoje autka, sami jeżdzą, wsztskie polskie kafle ściągają do tygodnia

a ja odradzam Vinsar jako dostawcę kafelków - czekam już 4 tygodnie :evil: i nie wiadomo kiedy dojda moje dekory :evil:

pojechałam do sklepu z kafelkami w Lesnicy, pan zadzwonił gdzieś i mówi: "niestety, n apiątek nie da rady, ale na wtorek jak najbardziej będą" 8)

ten sklep polecam!!!!!!!!!!!!! mają swoje autka, sami jeżdzą, wsztskie polskie kafle ściągają do tygodnia

Vinsaru tez nie polecam!!!!

mojej mamie wyliczyli o kilka kartonów za duzo kafli (robila tam projekt) a potem nie mogla zwrocic tych nierozpakowanych kartonów, a sklep sie tlumaczy, ze to byly kafle na zamowienie.

polskie paradyza mogano i travena, wiec nie byly sprowadzanie nie wiadomo skad :evil: :evil: :evil:

hej,

ma takie szybkie pytanie, w jakich cenach kształtuje się na dziś robocizna za wylewki,

mówię o położeniu styropianu+wylewka-tak kompleksowo

mam juz instalatora z dobrymi cenami i on ma swojego wylewkarza, nie chcę zeby za bardzo chciał cenowo odrobic na wylewkach...

dzięki za pomoc

bzyk

Hej,

udalo sie komus znalezc jakas fajna i niedroga ziemie w gmieni czernica lub okolicach? :). Ja juz prawie, prawie mialam, ale koles jak przyszlo co do czego to podwyzszyl cene o 100zl na transporcie i jaks ie mniej przyjemnei zrobilo :-?

Wojty a ile to niedrogo (w PLN/t lub PLN/m3) ? Gość, który mi wozi piasek i gruz na drogę oferował, że ma bardzo dobrą ziemię ogrodową. Daj znać jaką miałaś cenę i ile tego potrzebujesz. Jeśli gość będzie zbliżony do tej ceny to przekażę Ci tel.

Pozdrav

Hej,

udalo sie komus znalezc jakas fajna i niedroga ziemie w gmieni czernica lub okolicach? :). Ja juz prawie, prawie mialam, ale koles jak przyszlo co do czego to podwyzszyl cene o 100zl na transporcie i jaks ie mniej przyjemnei zrobilo :-?

Wojty a ile to niedrogo (w PLN/t lub PLN/m3) ? Gość, który mi wozi piasek i gruz na drogę oferował, że ma bardzo dobrą ziemię ogrodową. Daj znać jaką miałaś cenę i ile tego potrzebujesz. Jeśli gość będzie zbliżony do tej ceny to przekażę Ci tel.

Pozdrav

jeśli to nie sprawi kłopotu, moge prosić o namiary na ziemię?

mam na działce taką glinę, ze czasem musze uwazac zeby nie zgubic butów,

potrzebuje pewnie z 5 wanien...

Hej,

Pozdrav

jeśli to nie sprawi kłopotu, moge prosić o namiary na ziemię?

mam na działce taką glinę, ze czasem musze uwazac zeby nie zgubic butów,

potrzebuje pewnie z 5 wanien...

Ja też się podłączę. Co prawna nie na teraz, ale za jakiś czas jak już wszelkie wykopki na działce zostaną zasypane a ja odetchnę trochę od roboty w środku, przyda się kilka kupek ziemi, coby kobieta miała się czym zająć ;)

hej,

ma takie szybkie pytanie, w jakich cenach kształtuje się na dziś robocizna za wylewki,

mam juz instalatora z dobrymi cenami i on ma swojego wylewkarza, nie chcę zeby za bardzo chciał cenowo odrobic na wylewkach...

dzięki za pomoc

bzyk

Też jestem na tym etapie i się zastanawiam na ile opłacalne jest kładzenie folii i styropianu samemu w porównaniu do zlecenia ludziom od wylewek. Co prawda nie jest to skomplikowana sprawa, ale trochę czasu zajmie rozłożenie tego wszystkiego na 120m2. Jakie na rynku są ceny za wylewkę i wylewkę z położeniem folii/styro

hej,

dzięki za pomoc

bzyk

Też jestem na tym etapie i się zastanawiam na ile opłacalne jest kładzenie folii i styropianu samemu w porównaniu do zlecenia ludziom od wylewek. Co prawda nie jest to skomplikowana sprawa, ale trochę czasu zajmie rozłożenie tego wszystkiego na 120m2. Jakie na rynku są ceny za wylewkę i wylewkę z położeniem folii/styro

u mnie 16 zł/m2 z polozeniem wszystkiego, a na gorze 18 zł (bo cos tam dokladali)

a za polozenie papy dodatkowo 800zł robocizna

chciałbym powiesić w salonie palzmę ale żeby kable były pod tynkiem (jak na reklamach)

czy jest jakaś tulejka czy coś w tym rodzaju żeby przed tynkami wkomponować w ścianę

mój elektryk nie słyszał o czymś takim :(

Nie wiem ile tych kabli chcesz tam ciągnąć, ale możesz schować je albo w peszlu, albo w rurkach instalacyjnych (takie białe okrągłe jak dla elektryki). Ewentualnie możesz użyć korytek takich jak czasami widać w biurach - w nich ciągnie się różne instalacje.

Ale w zasadzie, jak już teraz chcesz mieć pociągniete kable, to można je spokojnie chyba zamurować w ścianie.

Ale jak myślisz o schowaniu ich w jakiś tulejkach, aby potem mieć możliwość ewentualnej wymiany - to raczej zapomnij - łatwiej będzie skuć kawałek aniżeli przeciągnąć kable z wtyczkami przez coś takiego