Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My właśnie prowadziliśmy kable pod TV w ścianie w już wykończonym domu, mąż skuł ścianę, włożył takie rury o przekroju prostokątnym (peszle ale takie z kolankami), na to gazeta, gips a na to tapeta, i bez problemu przeszły kable i terminale, rurka miała wymiar chyba 12x6 cm. Można wyłączać i włączać, potem wymienialiśmy kabel, bez żadnego problemu.

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My właśnie prowadziliśmy kable pod TV w ścianie w już wykończonym domu, mąż skuł ścianę, włożył takie rury o przekroju prostokątnym (peszle ale takie z kolankami), na to gazeta, gips a na to tapeta, i bez problemu przeszły kable i terminale, rurka miała wymiar chyba 12x6 cm. Można wyłączać i włączać, potem wymienialiśmy kabel, bez żadnego problemu.

No tak - przy takiej wielkości to rzeczywiście da się przeciągnąć kable. Jednak dawidk chciał tulejkę a nie tuleję. Przez tulejkę nie przeciągniesz a przez tuleję już tak. Tak więc Dawidzie - trochę kucia będzie, ale efekt osiągniesz.

Ewentualnie rada - ja jak planuję jakiś pomysł, to patrze jak chciałbym mieć to wykonane, a potem do tego wypatruję materiałów. Tak zrobiłem ostatnio z "gniazdem" do nagłośnienia. Znalazłem na necie jak to wygląda i szukałem w PL. No a że nie znalazłem, bo technologia znana jest głównie w USA, to kupiłem zwykłą puszkę elektryczną i do niej przykręciłem odpowiednią ilość wtyczek. Wygląda prawie tak samo jak na zdjęciu. Tak więc WYOBRAŹNIA i do dzieła

Też jestem na tym etapie i się zastanawiam na ile opłacalne jest kładzenie folii i styropianu samemu w porównaniu do zlecenia ludziom od wylewek. Co prawda nie jest to skomplikowana sprawa, ale trochę czasu zajmie rozłożenie tego wszystkiego na 120m2. Jakie na rynku są ceny za wylewkę i wylewkę z położeniem folii/styro

Ceny standardowe w okolicach Jelcza to 14 zł / m2 z układaniem folii i styro, a 12 zł / m2 bez.

Wbrew pozorom przy układaniu trzeba się sporo narobić - jak ma być dokładne to jest czasochłonne - wiem, bo z żoną już się trochę naukładaliśmy.

Ziemia do ogrodu - kupiłem niedawno ładną, czarną w cenie 600 zł za 20 ton - przywieziona z Bielan aż do Miłoszyc dlatego tak drogo (namiar z autogiełdy - tam jest ogłoszenie 250 zł za 12 ton).

Faktycznie ta ziemia jest bardzo dobra - tak uważa żona oraz jej roślinki :wink:

Witam,

pisałam już na nowej grupie wrocławskiej, napiszę u tu :cry: szukam sprawdzoną ekipę na mury (może być i na dach). Wykonawca, którego miałam zamiar wziąć (dzisiaj pojechałam mu to powiedzieć) wczoraj dostał propozycję od kogos innego i leżymy.... :(

Planowaliśmy zaczynać pod koniec czerwca, ale teraz nie mamy z kim...

Też jestem na tym etapie i się zastanawiam na ile opłacalne jest kładzenie folii i styropianu samemu w porównaniu do zlecenia ludziom od wylewek. Co prawda nie jest to skomplikowana sprawa, ale trochę czasu zajmie rozłożenie tego wszystkiego na 120m2. Jakie na rynku są ceny za wylewkę i wylewkę z położeniem folii/styro

Ceny standardowe w okolicach Jelcza to 14 zł / m2 z układaniem folii i styro, a 12 zł / m2 bez.

Wbrew pozorom przy układaniu trzeba się sporo narobić - jak ma być dokładne to jest czasochłonne - wiem, bo z żoną już się trochę naukładaliśmy.

Podejrzewam. Większość prac, które wydają się być proste takimi nie są, albo są na małej powierzchni. Ale jeżeli różnica jest tak znikoma, to chyba finalnie wezmę z położeniem, a sam będę mógł zająć się poddaszem, gdzie za m2 biorą i po 40 ;)

witam

chciałbym powiesić w salonie palzmę ale żeby kable były pod tynkiem (jak na reklamach)

czy jest jakaś tulejka czy coś w tym rodzaju żeby przed tynkami wkomponować w ścianę

mój elektryk nie słyszał o czymś takim :(

pozd

Wstaw peszel chłopie i po sprawie - ja wstawiam poza tym też w podłodze :lol:

A tu poczytajcie sobie, na co musicie swoje zszarpane nerwy przy wykończeniówce przygotować...

Dzisiaj "pracowało" u mnie 2 hydraulików i pomocnik hydraulików. Jeden od rana do 17.00 zamontował 0,5 m rury do gazu, przykręcił umywalkę i zmontował 2 baterie sztorcowe. NIE PODŁĄCZYŁ JUŻ TEGO DO WODY :evil:

Pozostała część ekipy cały dzień robiła porządki w swoim samochodzie :-? Na koniec dnia próbowali mi jeszcze podrzucić swoje śmieci z tego samochodu :evil: BO CO MI TAM- PRZECIEŻ SOBIE SPALĘ!

Jak sobie pomyślę, że mają jeszcze do zamontowania 4 baterie, zaworki do pralki, zmywarki i 9 kaloryferów, nie wspominając już o piecu to mi słabo. Jak nic nie zdążą z tym do 20.05

Tak swoją drogą- czy cena 1000 zł za podłączenie kotłowni jest OK?

No poleciłbym swojego hydraulika Adama, bo robi jak należy i szanuje swój czas. Kontakt na niego jest w moim dzienniku.

Co do kotłowni - to u mnie montaż kotła i zasobnika = 800pln.

Czy ktos zamontowal u siebie wewnetrzne drzwi przesuwne, ktore chowaja sie w scianie? Jak sie sprawdza takie rozwiazanie ? W jakich cenach mozna dostac takie drzwi, jakie firmy polecacie i gdzie mozna wiecej o tym poczytac?

Pozdrawiam

Drzwi przesuwne chowane w ścianę pierwszy raz wykonaliśmy w obecnym mieszkanku. Otwór ma ok. 150cm a drzwi są dzielone na dwie równe części. System zakupiony w hurtowni przy Robotniczej (Sotex?), drzwi z płyty (boki obrobione na gorąco przy Karmelkowej). Zdecydowaliśmy się na wykonanie "gospodarcze", gdyż ceny gotowców były dla nas kosmiczne :wink: Wszystko działa bez zarzutów. Wyszedł efektowny bajer :D szkoda tylko, że u nas zamykane są bardzo rzadko 8) chyba tylko przy smażeniu ryby... :wink:

Zdjęcia mogę wysłać na maila.

TS147

No pięknie zrobione!

Z rozrzewnieniem wspominam te czasy, kiedy domek rósł w oczach...

Dzisiaj moim hydro udało się zainstalować prawie wszystkie grzejniki oraz baterie. Spłuczka w WC (geberit) zdążyła się do wieczora zepsuć :evil:

Balkonik wykafelkowany. Z czystym sumieniem mogę polecić mojego kafelkarza. Działa sprawnie i fachowo, doradzi i odradzi. Pan Leszek: 606811744.

Garderoba tymi rencami zagruntowana pod malowanie. Tymi ręcami upchnęłam blachy na obróbki blacharskie, długie na 2m w moim Renault Clio. Nie było łatwo. Efekt: pocięte dłonie, odzież, tapicerka, plastikowe elementy deski rozdzielczej :cry: Ale przewiozłam! Ale nie dam się namówić na więcej!

Dzieci pięknie pomalowały palety mleczami i trawą w zielono-żółte pasy... Odzież dziecięca do wyrzucenia, dzieci odmoczą się może za miesiąc :roll: Dzieci intensywnie rozplantowują też górę żwiru pieszczotliwie zwaną Montewerestem. Z przyjemności mamy już rowery. Super jest sobie rowerkiem po poczki skoczyć :lol:

witam

chciałbym powiesić w salonie palzmę ale żeby kable były pod tynkiem (jak na reklamach)

czy jest jakaś tulejka czy coś w tym rodzaju żeby przed tynkami wkomponować w ścianę

mój elektryk nie słyszał o czymś takim :(

pozd

Tio chyba kiepski elektryk ;)

Ikea sprzedaje taki wynalazek - nie pamiętam jak to się u nich nazywa ale maja

Tymi ręcami upchnęłam blachy na obróbki blacharskie, długie na 2m w moim Renault Clio. Nie było łatwo. Efekt: pocięte dłonie, odzież, tapicerka, plastikowe elementy deski rozdzielczej :cry: Ale przewiozłam! Ale nie dam się namówić na więcej!

Dlatego w bagażniku zawsze wozi się bagażnik na dach. W ten sposób na budowę zawędrowały dwie drabiny, rynny 4m długie, profile kapeluszowe (20szt), etc. Szkoda wnętrz i łatwiej się pakuje.

Dzieci pięknie pomalowały palety mleczami i trawą w zielono-żółte pasy... Odzież dziecięca do wyrzucenia, dzieci odmoczą się może za miesiąc :roll: Dzieci intensywnie rozplantowują też górę żwiru pieszczotliwie zwaną Montewerestem. Z przyjemności mamy już rowery. Super jest sobie rowerkiem po poczki skoczyć :lol:

A po co wyrzucać brudne rzeczy. Niech się w nich bawią do zdarcia. Ewentualnie na czyścidło :D