Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Suspenser - 8 tys samo wykończenie drewnem, a do tego szalowanie, kótre u mnie z materiałem przy murowanych schodach wyszło jaieś 8kPLN. Razem więc 16KPLN co najmniej, bo planuję kutą poręcz.Więc całkowicie drewniane w porónywalnym standardzie powinny być tańsze od betonowych wykończonych jakimś szlachetnym kamieniem, czy twardym drewnem.

NIE POLECAM:

Wojciech Stec - stolarz wykonujacy schody z okolic Oławy. Po obmiarach umówiliśmy się na umowę i cenę. W dniu podpisania umowy nie pojawił się, nie odbierał telefonu, dopiero po skorzystaniu z innego aparatu odebrał telefon i powiedział, iż telefon miał zepsuty :) a tak w zasadzie to on nie jest zainteresowany, bo zadanie go przerasta... Zawalił nam termin i zepsuł nerwy.

NIE POLECAM:

Wojciech Stec - stolarz wykonujacy schody z okolic Oławy. Po obmiarach umówiliśmy się na umowę i cenę. W dniu podpisania umowy nie pojawił się, nie odbierał telefonu, dopiero po skorzystaniu z innego aparatu odebrał telefon i powiedział, iż telefon miał zepsuty :) a tak w zasadzie to on nie jest zainteresowany, bo zadanie go przerasta... Zawalił nam termin i zepsuł nerwy.

no to obetrzyj czoło:

z dwóch złych scenariuszy trafił Cie ten lepszy :lol: czyli odmowa wykonania zelcenia ...

a mógł ten partacz zrobić Ci te schody i miałbyś wtedy problem ... ale dzięki za ostrzeżenie

pojechałam do sklepu z kafelkami w Lesnicy, pan zadzwonił gdzieś i mówi: "niestety, n apiątek nie da rady, ale na wtorek jak najbardziej będą" 8)

ten sklep polecam!!!!!!!!!!!!! mają swoje autka, sami jeżdzą, wsztskie polskie kafle ściągają do tygodnia

a jak cenowo wygladaja? i jaki wybor?

i gdzie to jest dokladnie? nazwa sklepu?

gdzie jeszcze polecacie udac sie po kafelki aby ni bylo drogo ale sprawnie, szybko i z dobrymi doradcami (doradfcami a nie sprzedawcami)

mam do was prosbe

sprowadzcie mnie na ziemie

jezli sie myle.

jestesm na etapie stanu zerowego

a marzy nam sie spedzic swieta we wlasnym domku

czy to realne?

wybudowac sie do grudnia????

domek ma bys skonczony w stanie surowym zamknietym najpozniej do konca sierpnia

mam juz umowiona ekipe od ogrzewania kanalizacji elektryka

jak myslicie czy zdaze?

czy porywam sie z motyka na slonce????

pozdrawiam

ciezko bedzie ale jak wsyzstko dobrze zorganizujecie to jest to chyba mozliwe.

My zaczelismy w polowie stycznia i jak Norte sie nie posliwznie to w nastepnym tygodniu wstawiamy okna od 11 maja wchodza elektryk z hydraulikiem...,. noi zobaczymy jak to dalej pojdzie..

Generalnie najwazniejsze jest aby "myslec dwa kroki naprzod".. czyli ustawiac wstepnie wykonawcow dwie prace wczesniej.

czas budowy zalezy od wielu czynnikow.. jak masz skomplikowany projekt to watpie zebys sie wyrobil.

Apropo schniecia wylewek to tez zalezy czy dajesz parkiet czy panaele.... z tego co sie orientuje to jak dajesz panele to wylewkli nie musza wyschanac calkowicie.. chyba ze sie myle to zaraz mnie ktos poprawi.. pod kafelki to nawet slyszalem ze lepiej jest jak wylewka nie wyschnie calkowicie.

Jak to jest ludziska>?

Hej!

Pytanie do osób mających już za sobą dachy, a więc do sporej większości :) Porobiłem kilka zdjęć dachu robionego przez naszą ekipę. Czy moglibyście zerknąć okiem na co zwracać uwagę przy robocie u nas?

Kliknięcie na miniaturkę otwiera album ze zdjęciami.

http://lh3.ggpht.com/GosiaIAdam/SByPmh1wspI/AAAAAAAAA74/JkHVbVcHkKQ/s144/IMG_1526.JPG

Z tego co widzę, to w paru miejscach niedokładnie wycięte są łączenia krokwi z murłatami.

Aha - część zdjęć jest z garażu i różni się kolor lakieru. Dom ma bardziej brązową, garaż bardziej czerwoną.

NIE POLECAM:

Normalnie aż mi głupio, bo sam go poleciłem :oops:

Poleciłem go jednak nie bez powodu, bo namiar na niego jako na dobrego fachowca dał mi mój supertynkarz.

Niestety widzę, że jak to z misiami polecanymi na forum bywa facet ma za dużo prac i te trudniejsze zaczyna olewać nie licząc się z klientami :evil:

Ja ostatnio mam podobny problem.

Miałem umówioną ekipę do wylewek - INTER-ES z Jelcza-Laskowic.

Poleceni przez kolegę budowlańca oraz innego fachowca.

W umówionym terminie 25.04 zadzwoniłem o 9.00 a facet zdziwiony, że miał u mnie być - podobno kompletnie zapomniał i będą jutro w sobotę choć zwykle w soboty nie pracują.

Przyjeżdżam nazajutrz o 9.00 na budowę i widzę, że sprzęt rozłożony, ekipa siedzi, a szefa nie ma.

Ledwo mówiąc z powodu grypy pytam o co chodzi - mówią, że nie ma wody - faktycznie u nich w beczce sucho.

Zawołałem szwagra by sprawdzał węże puszczone od nich na budowę a sam zacząłem podłączać pompę do studni wierconej.

Po kilku minutach zobaczyłem, że do ekipy podjechał ich szef (poznałem po aucie), pogadał chwilę i gdzieś pojechał.

Następnie panowie z ekipy składają szybko sprzęt - podchodzę i pytam o co chodzi - zbierają się, bo szkoda czasu - mówią byśmy na spokojnie podłączyli wodę a oni przyjadą i na spokojnie zrobią te posadzki.

Mówię no dobra te 2 dni do poniedziałku mnie nie zbawią.

Zbierając sprzęt odłączyli swoje węże od naszych i zaczęła się lać woda - co prawda pod niewielkim ciśnieniem, ale panowie fachowcy mogli wcześniej to pokazać to nauczyłbym ich, że najpierw napełnia się wąż wodą a potem wrzuca do beczki.

Ledwo mówiłem (grypa), więc już ich nie opier ... za tą dywersję.

Tak się spieszyli jadąc do domu, że mało z drogi na dziurach nie wylecieli.

Dzwonię do ich szefa i pytam kiedy będą - powiedział, że ma zajęte terminy i bym dzwonił 05.05 to zobaczy kiedy ma wolny termin !!!

To już było przegięcie - stwierdziłem, że chrzanię taką ekipę i znajdę innych, którzy bez łaski podejmą się tej pracy.

Następną ekipę mam umówioną na 06.05.

Podsumowując - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - przez długi łykend ułożyłem z żoną resztę styropianu pod posadzki.

mam do was prosbe

sprowadzcie mnie na ziemie

jezli sie myle.

jestesm na etapie stanu zerowego

a marzy nam sie spedzic swieta we wlasnym domku

czy to realne?

wybudowac sie do grudnia????

domek ma bys skonczony w stanie surowym zamknietym najpozniej do konca sierpnia

mam juz umowiona ekipe od ogrzewania kanalizacji elektryka

jak myslicie czy zdaze?

czy porywam sie z motyka na slonce????

pozdrawiam

Myślę, że jest to możliwe, chociaż wymaga naprawdę bardzo dobrej organizacji.

Ja miałam zaczynać w lipcu i przeprowadzić się we wrześniu (następnego roku :)) a najprawdopodobniej zacznę we wrzesniu a i tak planuję przeprowadzić się w 09/2009.

W każdym razie trzymam kciuki :)

dzieki anetko i ja za was trzymam kciuki

pozdrawiam

U nas z budową było tak: październik 2006 rozpoczęcie budowy, luty 2008 przeprowadzka do kompletnie wyposazonego domu.

Kulka nasza forumowa rozpoczynała razem ze mną i wprowadziła się w sierpniu 2007. Nas przystopował gaz - był w grudniu 2007, a potem już mieliśmy odrzut budowlany i drobnych prac nie mogliśmy skończyć- pomalować salon :roll: .

Przy dobrej organizacji czasu można się szybko budować i przeprowadzić :p .

Wszelkie ostrzeżenia przed nieuczciwymi wykonawcami są na wagę złota, dlatego także przestrzegam grupę przed dekarzem Marcinem Szyszką z Jelcza. Omijajcie go szerokim łukiem. U nas np. cieknie komin przy obróbkach (sprawdzaliśmy i ewidentnie wina dekarzy). Kolo umówił się z nami na (uwaga) 3 maja 7 rano na budowie i oczywiście nie pojawił się. Wiedzielismy że ściemnia, bo to nie pierwszy raz, ale na wszelki wypadek zerwaliśmy się bladym świtem, żeby być na miejscu. Na szczęście mamy spisaną dokładną umowę i sprawa znajdzie finał w sądzie. Teraz szukam dekarza, który to poprawi, wystawi rachunek, tak żebym mogła nim obciążyć "mojego ulubieńca".

Moze jakis forumowicz ma drzwi zewnetrzne tymczasowe do odsprzedania?

Gdize najlepiej udac sie po takie drzwi we Wrocku?

I gdzie najlepiej po bramy garazowe?

Jeżeli interesuje Cię brama Krispol to proponuję BAU-MAN z ul. Jaracza

Bramę może tak okna nie-koszmarnie wykonane i kiepska ekipa montująca,sąsiad mój z nimi od dłuższego czasu walczy z nimi aby mu wymienili :evil:

Jola pamiętaja, że najpierw musisz mu NA PIŚMIE (z zółta kartka zwrotną)dac wezwanie do naprawy uszkodzeń w terminie jakimśtam(Ty ustalasz datę) i poinformować, że jesli tego nie wykona to naprawy zlecasz innej ekipie a jego obciązysz kosztami.

pojechałam do sklepu z kafelkami w Lesnicy, pan zadzwonił gdzieś i mówi: "niestety, n apiątek nie da rady, ale na wtorek jak najbardziej będą" 8)

ten sklep polecam!!!!!!!!!!!!! mają swoje autka, sami jeżdzą, wsztskie polskie kafle ściągają do tygodnia

a jak cenowo wygladaja? i jaki wybor?

i gdzie to jest dokladnie? nazwa sklepu?

gdzie jeszcze polecacie udac sie po kafelki aby ni bylo drogo ale sprawnie, szybko i z dobrymi doradcami (doradfcami a nie sprzedawcami)

cenowo OK, mają wszystkei polskie, jakies hiszpańskie ale dokłądnie nie wiem, bo ja po prostu przyjechałam i zamówiłam konkretne kafle, przy większych zamówieniach możesz negocjowac cenę, na pewno są tańsi niż Cermag np.

a oto ich stronka

http://www.salon-glazury.pl/index.php