Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tynkarze w tym tygodniu polozyli gladzie wiec mozna sie zaberac do roboty.

no wlasnie pytanie do tych ktorzy maja juz kolorki na scianach:

1. kiedy malowac? na koncu?

2. Jakie farby polecacie do łazienki i kuchni

My tez jestesmy na podobnym etapie

malować bedziemy po połozeniu gresu na podlogę ale przed połozeniem parkietu (tzn deski 3 warstwowej)

a do kuchni podobno super sa farby firmy STO - pochłaniaja zapachy :o

mam do was pytanie

jak rozwiazujecie problem ogrzewania?

jestesm na etapie wycen i poszukiwania najlepszego rozwiazania

otoz mam nikle szanse na gaz ziemny

kolejna odmowa ewentulanie robienie na wlasny koszt okolo 25.000 przlacze gazowe -drogo

caly czas myslelismy o butli na gaz a pozniej jak nam przylacza gaz to o gazie miejskim wtedy bylo by super

znajomi strasza nas duzymi kosztami i zaczynam sie lamac

namawiaja nas na piec na pelet

moze cos wiecie o takich piecach macie jakies doswiadczenie?

mamy dwie opcje

1 piec na gaz z butli plus kominek wodny /caly czas bylismy temu przeciwni ale nas instalator namawia mowi ze to dobre rozwiazanie

2 piec na pelet

co wy o tym sadzicie?

beata marek

witam

ja mam ten sam problem z wyborem systemu grzewczego...

gaz z butli wkopanej w ziemię + kominek z płaszczem

ekogroszek + kominek z płaszczem

pompa ciepła

ta trzecia opcja na razie u mnie dominuje, fakt, cholernie droga, ale jak przekalkulowałem to gdyby wziąć na raty to roczne raty są niższe niż różnica w ogrzewaniu...

wciąż myślę...

malować bedziemy po połozeniu gresu na podlogę ale przed połozeniem parkietu (tzn deski 3 warstwowej)

Hmm myślałem, że najlepiej wykańczać od góry do dołu tzn. najpierw malowanie sufitów i ścian a dopiero potem podłogi - wtedy nie trzeba ich chronić przed zachlapaniem farbą.

Hmmm Dwa dni odkurzałam ściany po kładzeniu gresu... Przy cięciu powstaje taki czerwony pył, który wciska się wszędzie. Teraz podłogi obłożone tekturą z Casto- nic się nie brudzi przy malowaniu

Dla tych którzy się zastanawiają nad ogrzewaniem - kominek z płaszczem jest OK, warto zastanowić się nad solarami - w BGK (lub bgż, nie pamietam) dają fajny kredyt na kominki z płaszczem, solary, rekuperatory, przydomowe oczyszczalnie - oprócz hipotecznego. Oprocentowanie jest na poziomie 1-2% (tak, to jest kredyt dotowany ze skarbu państwa) więc warto.

Do tego niektóre gminy zwracają na inwestycje ekologiczne.

Jak nam Putin zamknie kurek z gazem to dopiero zobaczymy.

Być może warto zacząć myśleć o składaniu się na wspólne inwestycje w wiatraki - w ostatnim Newsweeku jest ciekawy artykuł na ten temat.

Tynkarze w tym tygodniu polozyli gladzie wiec mozna sie zaberac do roboty.

no wlasnie pytanie do tych ktorzy maja juz kolorki na scianach:

1. kiedy malowac? na koncu?

Co prawda jeszcze nie maluję u siebie, ale będę to chyba robił na samym końcu. I do po kilkukrotnym odkurzeniu/wymyciu domu. Podłogę się zabezpieczy przed zachlapaniem. Ściany się wcześniej tylko podkładem przeciągnie, żeby nie straszyły surowizną. A finalny kolor na końcu

Poszukuję elektryka w oczywiście dobrej cenie. Projekt już zrobiony teraz czas zaczynać. Pamiętam, że ktoś z forumowiczów kładzie kable ale nie znalazłem a szukałem ze 20 stron wstecz.

Jak macie jakieś namiary to proszę o info - sprawdzę wszystkich co do jednego :)