Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam chłopcy i dziewczynki! (przedpołudniowa kawa robi swoje!)

W czwartek (a może i w piątek) będę na Budmie... czy ktoś z Was również? W Poznaniu dobra okazja do poznania się i może również czegoś nowego dla naszych domków.

Co do dachówki to też jest to mój temaacik na dzien dzisiejszy. Wiem napewno, że nie mam ochotę na romantyczne blachy ani posypane papy (z posypką wole np chlebek). A tak poważnie to myślę o betoniku jak wariancie awaryjnym finansowo lub o jakiejś dobrej ofercie ceramiki (co nie oznacza, że mam np ochotę na IV gatunek w znakomitej cenie, przed tym ostrzegam!) Aha i jeszcze jedno. To co w dachówce jest chyba najistotniejsze to jej nasiąkliwość (wielu o tym zapomina....)

Tak więc chętnych na spotkanie na Budmie prosze o info...

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol:

Czy ktos orientowal sie w cenach dachowek i moze mi cos na ten temat powiedziec? (dobrzykowice sie zglaszaly na ochotnika, hihi :wink: ) Chyba jestesmy zdecydowanie na braasa, ale... No właśnie. Zawsze jest jakieś ale! :D

Wiesz miałem bardziej na mysli doświadczenie zdobyte na budowie :) Co do cen to zmieniają się one dość znacznie w czasie. oczywiście mogę odszukać faktury, ale to są informacje sprzed roku tak więc średnio aktualne. Poza tym ja się zdecydowałęm na ceramikę, karpiówkę firmy Viekor

Wymiana pokoleń :D

Stara gwardia wita młode pokolenie! :)

No, no - muszę się w domu pochwalić że ktoś o mnie powiedział młode pokolenie :D :D :D

Ale nie uwierzą :(

Wy już domki pobudowaliście, teraz idziecie na zasłużone emerytury, a nam młodym udzielacie cennych rad :D

Eh dobrzyku, stara z ciebie gwardia... ten Twój Wiekor to teraz Koramic...

Nie kumam, Viekor został przez kogoś wykupiony ? :)

i nie mów, że wziąłeś jeszcze ten zielony? (strasnie mi sie podoba)

walczyłęm jak lew z moją żoną, zajęło mi to gdzieś z dwa miesiące ale udało się.....i mamy zwykłą angobę :) Też mi się podobała ale musiałęm to żonie wybić z głowy - była gdzieś 30% droższa od normalnej :(

Wy już domki pobudowaliście, teraz idziecie na zasłużone emerytury, a nam młodym udzielacie cennych rad :D

Bez obaw, tak szybko się nas nie pozbędziesz :) Podejrzewam tylko, że częściej będzie nas teraz mozna spotkać w wątku o wnętrzach i ogrodach niż w Wymianie doświadczeń :)

Namiary na spawdzoną ekipę do surowego otwartego (bk na klej) z wdzięcznością przyjmę (od ivoneski i dobrzyka już mam :) )- z dawnych czasów

Piszcie proszę na priva

Jedna uwaga Bartt, nie czekaj z tym na ostatnią chwilę bo obudzisz się z ręką w nocniku :D Teraz jest odpowiedni moment na wybór ekipy i ustalenie terminów

Pomóżcie, kochani z jedną rzeczą.

Czy jest możliwe w miarę dokładne zaplanowanie ksoztów? Nie wygrałam w totolotka ani nie zarabiam 100kPLN miesięcznie, więc muszę wiedzieć czy mnie stać. Czy jeśli mam dane takie podstawowe jak:

powierzchnia ścian zewnętrznych, wewn, kubatura drewna na więźbę, powierzchnia dachu, etc. to czy jestem w stanie wyliczyć koszty budowy domu (z dokładnością do 10K)? Bo nie chcę musieć sprzedawać rozpoczętej budowy :(

W kosztorysy z biur projektowych nie wierzę.

Sam właśnie tak robię. Wszystko zależy od drobiazgowości wyliczenia. Musisz przewidzieć wszystkie niezbędne materiały i czynności do wykonania.

np. chudziak, bloczki fund., piach do zasypania fund., zaprawa, BK, klej, cegła pełna, nadproża, belki stropowe, pustaki stropowe, izolacja pozioma i pionowa fund., beton B20, , styropian na ścianki fund i podłogę, zbrojenie fund i stropupodkładki dystansowe, , rury kanalizy, więźba, łaty, kontrłaty, wiatroizolacja, dachówka, gąsiory, obróbki, rynny ...

szalunki, stęple, zagęszczarka, wibrator :), szafka r-b i co tam jeszcze komu trzeba

Sam właśnie tak robię. Wszystko zależy od drobiazgowości wyliczenia. Musisz przewidzieć wszystkie niezbędne materiały i czynności do wykonania.

np. chudziak, bloczki fund., piach do zasypania fund., zaprawa, BK, klej, cegła pełna, nadproża, belki stropowe, pustaki stropowe, izolacja pozioma i pionowa fund., beton B20, , styropian na ścianki fund i podłogę, zbrojenie fund i stropupodkładki dystansowe, , rury kanalizy, więźba, łaty, kontrłaty, wiatroizolacja, dachówka, gąsiory, obróbki, rynny ...

szalunki, stęple, zagęszczarka, wibrator :), szafka r-b i co tam jeszcze komu trzeba

zainteresowały mnie dwie pozycje - stropupodkładki dystansowe - mam nadzieję że to nie jest jakieś obraźliwe słowo :D

I ja mam iść do hurtowni materiałów budowlanych i zapytać ile kosztuje wibrator?! :oops: