Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tez nie robie takich obliczeń - jeszcze się do tego nie zabrałam. Ile jest jeszcze rzeczy o których nie wiedziałam, że istnieją - np te dystansowe ... podkładki. A gdzie ja mogę znaleźć info nt. tego co mi jest potrzebne? Studiowałałm już jakieś kosztorysy, i nigdzie nie było o tych dystansowych czy wibratorach :D ! Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i podać jakiegoś linka byłabym bardzo wdzięczna.

Aka, a skąd wiesz że wykonawca nie zawyża kosztów albo każe kupować o parę cegieł za dużo niz Tobie potrzeba?

Chciałabym zacząć budowę kwiecień, maj czy ktoś mógłby mi polecić dobrą ekipę budowlaną, kierownika budowy też nie mam. Pleeeeease :-? Czytałam, że o tym trzeba pomyśleć o wiele wcześniej aby ekipa była w porządku. Ja trochę to przegapiłam. O kontakt proszę na priva. Z góry dziękuję.

BK - nie zawyża bo sprawdzam. Umiem przeciez liczyc! :wink: Poza tym to rowniez kwestia zaufania...

Wychodze z założenia ze nie mozna znac sie na wszystkim. I nie bede nikomu mamic oczu zem spec od spraw budowlanych.

No i takie rozwiazanie ma jeszcze ta zalete ze place jedna fakture na 7% (usluga)...

Nie ma strachu Dobrzyku - właśnie wyszedł ode mnie p. Waldemar :)

Podaj proszę, jeśli nie tajmenica, na priva jakiś swój tel. bo chętnie o nim pogadam.

A dodatkowo nie pogardzę namiarami na twoich dekarzy i cieśli :) - wygląda na to, że już prawie stanowią z murarzami jedną ekipę :lol:

oto namiar na cieślę :Bieszczad Zygmunt 602572984

Byłem z niego zadowolony. Jeżeli nie gustujesz w zwyczajnych dachowych podbitkach to gość ma fajną propozycję. ja skorzystałem i jestem baaardzo zadowolony :)

Co do telefonu to ci oczywiście podam...

Pomóżcie, kochani z jedną rzeczą.

Czy jest możliwe w miarę dokładne zaplanowanie ksoztów? .

Teoretycznie jest to możliwe ale w praktyce niewykonalne. Powierzchnie ścian i dachów to nie wszystko a z czego bedziesz budował, jakie tynki, jakie pokrycie dachu i tysiące innych elementów.

Aby zrobić taki kosztorys musiałbyś już teraz wiedzieć z jakich konkretnie materiałów chcesz ten dom zbudować włącznie z kaflami, bateriami, klamkami, drzwiami, gniazdkami elektrycznymi itd no i znać ich realne ceny . Nie znam osoby budującej dom która od razu ma te wszystkie informacje, poza tym ceny się zmieniają :) tak więc robiąc kosztorys poznasz jedynie w przybliżeniu koszt budowy twojego domu z dokładnością do ok. 30 % całości kosztów :))

Cześć. Szukam kogoś, kto ma doświadczenia, najlepiej praktyczne, z pompą ciepła. Firma działająca na terenie Wrocławia chwali się, że w zeszłym roku zrobili 49 instalacji, więc może akurat ktoś z Forumowiczów...

Ten temat był już wielokrotnie omawiany, zerknij tutaj

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2328&highlight=pompa+ciepla

Ja mam pompę gdzieś od września 2003. Moje doświadczenia są jak najbardziej pozytywne. Pompa ciepła ma jeden bardzo poważny minus, jest bardzo droga w inwestycji i jeżeli masz tylko dostęp do gazu ziemnego to sugerowałbym mimo wszystko ogrzewanie gazem :)

Chciałabym zacząć budowę kwiecień, maj czy ktoś mógłby mi polecić dobrą ekipę budowlaną, kierownika budowy też nie mam. Pleeeeease :-? Czytałam, że o tym trzeba pomyśleć o wiele wcześniej aby ekipa była w porządku. Ja trochę to przegapiłam. O kontakt proszę na priva. Z góry dziękuję.

Porozmawiaj z Barttem, on jest właśnie w trakcie kompletowania ekipy budowlanej i jest na bieżąco. Patrz parę postów wyżej :)

Hej i ja póki co również chętnie skorzystam z wszelakich namiarów na ekipy budowlane, ciesielskie i polecanych kierowników. Mam już coś od Aki, ivoneski, może i od ciebie dobrzyku?. Teraz jadę na targi... jakoś nikt nie chciał przyłączyć, szkoda... a wprzyszłym tygodniu planuję kilka wycieczek po już stojących zaczątkach budów (aka?!) i może tych zakończonych (ivonesca?, dobrzyk?). jakby co to moja komórka 601415247 - to jakby ktoś był jutro na targach w Poznaniu...

Mam pytanie w innym że tak powiem temacie.

Czy jest komuś z Was coś wiadomo na temat wykupu mieszkań komunalnych od miasta? Wydawało mi się że można wykupić mieszkanie od miasta za 10% wartości. mój teść teraz kupuje - ale za 20%. Czy takie stawki obowiązują czy teścia "wkręcają"? Do tego wycenili mu mieszkanie bardzo wysoko, bo ceny mieszkań ostatnio bardzo skoczyły w górę ...

Jak ktoś coś wie, będę wdzięczna.

Hej i ja póki co również chętnie skorzystam z wszelakich namiarów na ekipy budowlane, ciesielskie i polecanych kierowników. Mam już coś od Aki, ivoneski, może i od ciebie dobrzyku?.

w któymś z postów do Bartta podałem namiar na cieślę, w przysłości możesz się do mnie zgłosic po firmę robiącą posadzki , są dobrzy więc polecam w ciemno :)

Teraz jadę na targi... jakoś nikt nie chciał przyłączyć, szkoda...

Też będę jutro na targach oficjalnie na securex myslę jednak że znajdę chwilkę na budmę :) telefon jakby co zanotuje :D

a wprzyszłym tygodniu planuję kilka wycieczek po już stojących zaczątkach budów (aka?!) i może tych zakończonych (ivonesca?, dobrzyk?).

co do mnie to w tygodniu nie ma szans, wracem o 20 lub i poźniej :( Najszybciej w sobotę a i to nie każdą. Myslę jednak że jeszcze sie zgadamy w przyszłym tygodniu i może sie coś urodzi :)

Dachowiec - u mnie nie ma za bardzo co ogladac ale zapraszam, łatwo do mnie trafic a w przyszlym tygodniu mam czas i mozemy sie spotkac, no problem. Odgrzebiemy snieg i zobaczymy co zbudowalam :D

BK - wysłałam priva.

A co do budmy - z wielka przyjemnoscia bym pojechala ale do soboty nie moge sie ruszyc z wroclawia, dom na mojej głowie. Pozostanie mi tylko wrocławski tarbud na wiosnę...

Witam Klubowiczów. Jestem nowa :oops: więc mam nadzieję, że jakoś się tutaj znajdę. Buduję wraz z mężem i dwuletnim synkiem dom Turkus. Etap- ocieplanie dachu. Zimno i biało i nie można na razie ruszyć z czymś konkretnym, oby do ciepłej wiosny i tynków na ścianie. Pozdrawiam.

Krzysz17- dziękuję za rady dla nowej klubowiczki Sylwii. Mam nadzieję, że się udało i jestem gdzie trzeba

Jolana- buduję w Spalonej k.Legnicy, ok.50km od Wrocławia

Witajcie!

Bylam dzisiaj na mojej wsi, alez tam jest mikroklimat - we Wrocławiu prawie nie ma sniegu a tam lesne drogi zasypane po pas, bałwana mozna lepic :D

Zaczelam - wzorem bardziej doswiadczonych kolegow :wink: - orientowac sie w cenach okien i okiennic... Widze ze to bedzie dylemat bo okna ktore mi sie podobaja sa absolutnie poza moimi mozliwosciami finansowymi...lekko ponad 3.000 za drzwi z okiennica :o Zdaje sie ze bedziemy szukac jakiegos lokalnego stolarza, ktoremu powierzymy zadanie wykonania okiennic...