Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Serdecznie!

Jestem tu nowy, więc jeżeli wyskoczę jak Filip z konopii z czymś wbrew etykiecie i zasadom panującym na forum - wybaczcie i poprawcie mnie...

Planuję w tym roku rozpoczęcie budowy w okolicach Kobierzyc. Lada chwila powinienem mieć działkę budowlaną z prądem oraz z wodą w odległości ok. 100 metrów. Projekt domu będzie projektem gotowym wymagającym dostosowania do warunków lokalnych.

Dodatkową trudnością dla mnie jest to, że jestem mieszkańcem Dolnego Śląska od niedawna, więc kwestie organizacyjne zajmują mi więcej czasu niż powinny.

Zwracam się więc do Was z prośbą o pomoc w następujących tematach:

- geodeta - dobry, tani, który mógłby zrobić mi dokładny plan działki

- architekt - dobry, tani ;-), który mógłby mi zrobić plan zagospodarowania działki i wrysować na nią dom

- architekt - dobry, tani, który mógłby zaprojektować przyłącze wodne

- ewentualnie kierownik budowy (solidny), oraz wykonawca, ale to pewnie temat rzeka...

Oczywiście, jeżeli macie jakieś dobre namiary na firmy, które mogłyby przygotować działkę do budowy, a zwłaszcza zrealizować podciągnięcie wody - również z góry dziekuję.

Pozdrawiam

Witam Serdecznie!

Jestem tu nowy, więc jeżeli wyskoczę jak Filip z konopii z czymś wbrew etykiecie i zasadom panującym na forum - wybaczcie i poprawcie mnie...

Witam również

Polecam również wątek o nowobudujących - http://forum.muratordom.pl/nowa-grupa-wroclaw-i-okolice-zaczynamy-2008,t122809-960.htm

witam

mam pytanko

planuję ogrzewanie gazem płynnym i do tego myślałem o kominku z płaszczem wodnym

czy ma ktoś takie rozwiązanie

czy można to bezproblemowo spiąć i zsynchronizować?

a jak to wyglada jesli chodzi o koszty ogrzewania?Tez myslimy o kominku z plaszczem , ale nie wiemy jakie dodatkowe ogrzewanie :roll:

witam

mam pytanko

planuję ogrzewanie gazem płynnym i do tego myślałem o kominku z płaszczem wodnym

czy ma ktoś takie rozwiązanie

czy można to bezproblemowo spiąć i zsynchronizować?

a jak to wyglada jesli chodzi o koszty ogrzewania?Tez myslimy o kominku z plaszczem , ale nie wiemy jakie dodatkowe ogrzewanie :roll:

Gaz płynny to rozumiem z butli? Podobno drogo wychodzi i całe szczęście, że jest wspomagający kominek, który odciąża nas finansowo ale nie czasowo. Mając PW trzeba trochę popalić, żeby ogrzać domek. Jeżeli poszperasz na forum to znajdziesz masę postów związanych z PW, podobnie jak z różnymi typami ogrzewania.

no wlasnie y tego co czytalam to chyba taniej wyjdzie z olejem :-?

Moj maz chcialby polaczyc kominek z plaszczem i ogrzewanie na ekogroszek, ale jedno i drugie wymaga duzo pracy do obslugi :(

Łączenie pieca na paliwo stałe z drugim piecem na paliwo stało to trochę mija się z celem.

Ja byłem sceptyczny do kominka z płaszczem przez prawie dwa lata....... uległem wszelkim argumentom teraz nie widzę innego sensownego połączenia jak kominek z płaszczem + piec na gaz płynny + solary ....... wiem drogo ale .....

poczytaj tu ..... Klub kominkowców - płaszczowców bo warto

Hmm może by jakąś grupę grzejnikową zmontować ?

Hey - jeśli w najblizszym czasie byscie coś kupowali to prawdopodobnie bym się dołaczył - szukam na rózne sposoby aby kupić taniej, ale też bez przesadny aby nie zakupić najgorszego szitu :)

Byłbym za grupą - zawsze to taniej.

Może by uderzyć tam gdzie

Damro kopowała

... w końcu znalazłam jeszcze taniej i dostałam wycenę o 500 zł taniej na Krzemienieckiej 60...

Łączenie pieca na paliwo stałe z drugim piecem na paliwo stało to trochę mija się z celem.

Ja może nie będę łączył pieca na paliwo stale z innym piecem na paliwo stałe ale używał je zamiennie. Czyli piec na ekogroszek + kominek z DGP. Pierwsze zaczyna się powoli instalować. Drugie się zacznie jak podłoga stężeje.

Uwaga - bardzo ważna informacja dla początkujących.

Po raz pierwszy mogę polecić z czystym sumieniem mojego ociepleniowca tudzież murarza, bo buduje domy od podstaw. W tej chwili kończy ocieplenie mojego domu - nie mam żadnych zastrzeżeń, jako jeden z nielicznych zgodził się na strukturę o granulacji 1.5mm-gdyż trzeba mieć bardzo równe ściany - i powiem szczerze moje ściany zewnętrzne w tej chwili wyglądają jak gładzie....

Fachowość oceniam na szóstkę -w dodatku jest bardzo miłym człowiekiem.

Jan Zdyb - 604-255-421.

Szkoda że takich fachowców jest jak na lekarstwo....

Natalia

Ja kupowałem stelrada w hurtowni AKA na karmelkowej - bardzo fajne ceny dali ale trzeba się trochę postarać.

Ja również u nich miałam już kupować stelrada chodź dostałam u nich rabat 35% od ceny atalogowej ale w końcu znalazłam jeszcze taniej i dostałam wycenę o 500 zł taniej na Krzemienieckiej 60 i zakupiłam właśnie tam.Te z Allegro z Jeleniej Góry wiele osób mi odradziło :-?

Dostałem lepsze upusty :)

Ach ci fachowcy zawsze polecają to co sami montują więc na takie ich gadanie, że grzejnik taki jest lepszy od siakiego (ta sama blacha, grubość) ma sie nijak do rzeczywistości. Moi mówili, że purmo gorsze odkąd robione w Polsce, stelrad jest tylko sprowadzany.

Jednym chórem odradzają za to markety budowlane. Rury z miedzi mają cieńsze ścianki, kaloryfery też z cieńszej blachy robione. Ciekawe czy to wszystko prawda, bo sprawdzić kaloryfer to raczej się nie da.

Wracając do wełny mineralnej. Gdzie mają najlepsze ceny na rockwoola?

Kupował ktoś już?

Sprawdź Arka - 604458627 Możemy zamawiać razem, bo się zbieram powoli, ale nie wiem, czy będzie to Arek - rozglądam się jeszcze.

Anjamen - nie kupowała u niego 0,5 roku temu - więc ostrożnie podchodzę do tematu.

Ceny płyt GK i profili:

Płyta GK biała 12,5 1,2x2,6 - 20,90 brutto/szt (nor gips) 3,12m2

Płyta GK woda 12,5 1,2x2,6 - 33,15 brutto/szt (nor gips) 3,12m2

Płyta GK ogień 12,5 1,2x2,6 - 29,92 brutto/szt (norgips) 3,12m2

Profil CD 60 4mb - 8,82 brutto/szt

Profil UD30 4mb - 6,64 brutto/szt

Co Wy na to?

Ceny płyt GK i profili:

Płyta GK biała 12,5 1,2x2,6 - 20,90 brutto/szt (nor gips) 3,12m2

Płyta GK woda 12,5 1,2x2,6 - 33,15 brutto/szt (nor gips) 3,12m2

Płyta GK ogień 12,5 1,2x2,6 - 29,92 brutto/szt (norgips) 3,12m2

Profil CD 60 4mb - 8,82 brutto/szt

Profil UD30 4mb - 6,64 brutto/szt

Co Wy na to?

Ceny niezłe ale lepsze dostałem we wspominanej wcześniej Mrówce z Jelcza Laskowic.

Nr do przedstawiciela 665950835 może też wynegocjujesz coś lepszego.

Ja właśnie dzwoniłam dziś do Mrówki polecanej przez naszego forumowego kolegę Suspensera i rzeczywiście ceny maja super. Np. płyta gips karton po 19, 50 za sztukę. Profile też tańsze niż na allegro Może jakieś wspólne zakupy? Ja jestem zdecydowana. W rozmowie telefonicznej sprzedawca powiedział że możemy jeszcze negocjować. Gdyby udało się zebrać większą grupkę, na pewno ceny byłyby nie do przebicia. Acha, jeszcze maja tani transport. Nam do Radwanic przywiozą towar za 60 zł,