Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do tynków - nam mówiono że nie powinno być przeciągu przy tynkach i wylewkach szczególnie, wylewka nie powinna szybko schnąć ...

Były okna a potem tynki i wylewki i jakoś jest OK, żyjemy :p

Wentylacja mechaniczna jest OK :)

Zgadza się w 100%. Po za tym bez okien to kalelki mogą szybko zniknąć z budowy.

Generalnie to logiczna kolejność:

- okna + drzwi tymczasowe.

- hydraulika

- elektryka.

- tylki + wylewki i 2 miesiace przerwy.

pzdr.

- hydraulika

- elektryka.

A co można robić, gdy schną tynki i wylewki? Jakie prace na zewnątrz? Najchętniej tynkowałbym wtedy od zewnątrz, ale przypuszczam że wtedy z domu to dopiero zrobi się termos i dla schnięcia wylewek lepiej by było, aby dom jeszcze nie był ocieplony...

Bo tak to nie zdzierżę 2 miesięcy czekania i nic nie robienia :D

- hydraulika

- elektryka.

A co można robić, gdy schną tynki i wylewki? Jakie prace na zewnątrz? Najchętniej tynkowałbym wtedy od zewnątrz, ale przypuszczam że wtedy z domu to dopiero zrobi się termos i dla schnięcia wylewek lepiej by było, aby dom jeszcze nie był ocieplony...

Bo tak to nie zdzierżę 2 miesięcy czekania i nic nie robienia :D

Na zewnątrz można robić wszystko oby nie natychmiast po położeniu tynków. Większość wilgoci ucieka dachem.

pzdr.

voco - my ocieplaliśmy poddasze przed wylewkami,

wiedziałam że to nie jest właściwa kolejność, ale tak nam się poskładało :-?

Ja ocieplałem przed tynkami na dole. Tylko otwór na schody zakryłem folią na czas robienia tynków i pierwszych dni ich schnięcia.

Teraz przy wylewkach już nie będę zakrywał, bo mam wełnę zasłoniętą folią paroizolacyjną.

a ile to nie od razu. Muszą wyschnąć na zicher czy przeschnąć? Jak długo cekać ?

vaco

od tynków odczekaj tyle żeby zaczęły bielec powoli, bo na początku to normalnie się na nich woda skrapla i jest koszmarna parówa w domu. Trzeba wietrzyć i suszyć bo się leje po ścianach.

Od wylewek odczekaj tydzień żeby sobie beton spokojnie związał i robotnicy nie wyszurali go za mocno (jak za szybko wyschnie i za szybko będziecie po nim chodzić to się będzie kruszył)

od tynków odczekaj tyle żeby zaczęły bielec powoli, bo na początku to normalnie się na nich woda skrapla i jest koszmarna parówa w domu. Trzeba wietrzyć i suszyć bo się leje po ścianach.

To chyba coś mnie majstry oszukały, bo żadna woda po ścianach się nie lała ani łaźnia parowa nie powstała w środku...

jestem aktualnie tydzien po wylewkach. Po 3 dniach mozna juz spokojnie chodzic po nich.

Z tego co sam teraz robie lub zamierzam to :

-przeszlifowac delikatnie sciany tam gdzie tynakarzom sie chlapnelo cos,i uzupelnic ubytki/zarysowania na scianach

-zamocowac gniazda i wlaczniki, kostki pod oswietlenie (odbior el. mam miec na dniach)

-zamocowac panele scienne

-zagruntowac sciany nastepnie malowac,

-zamocowac parapety i obrobic je

-wypelnic i obrobic dziury w scianach pod grzejnikami, tam gdzie ida rury

-zrobic taras/podjazd

-sprzatac na placu boju (budowy)

i to co juz bylo w poprzednich postach - wybrac/zamowic plytki,panele,dzwi,meble itp