Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a omawiaj... Żaden bank nie ustanowi hipoteki zanim nie otrzyma aktualnej i czystej księgi wieczystej. Akt notarialny nie jest dla banku żadnym wiążącym dokumentem, chyba że budowa z własnych środków wtedy masz rację i może się udać. Niestety smutna prawda, męczę ten temat od wielu tygodni z bankiem i z KW - odpukać już końcówki.

jako bankowiec ośmielam sie nie zgodzić..... wszystko zalezy od banku i dobrej woli pracujacej tam pani...... oraz jej szefa....

akt notarialny jest jak najbardziej wiążącym dokumentem dla banku a czasami aż za bardzo wiążącym, poza tym kredyty uruchamia sie nawet za okazaniem umowy przedwstęnej niekoniecznie w formie aktu noatarialnego (patrz mieszkania budowane przez deweloperow)

jako bankowiec ośmielam sie nie zgodzić..... wszystko zalezy od banku i dobrej woli pracujacej tam pani...... oraz jej szefa....

Rozmawiałem z mbankiem, millennium, ing, ge i pośrednikami m.in. open finance i wszyscy się zarzekali, że wniosek oczywiście mogą rozpatrzeć, ale umowa po dostarczeniu czystej KW. Podaj proszę w którym banku nie jest to konieczne. Mam nadzieję że swoją KW otrzymam po weekendzie, ale nadmiar wiedzy nie zaszkodzi - oby się nie przydała :)

ps. w millennium od woli pani nic nie zależy, wnioski trafiają do warszawy i analitycy ustalają warunki. Przynajmniej taka jest oficjalna droga u nich.

Scur - dzięki serdeczne.

Slav - namiary na PW

Secam :Grzesiu - ja robiłam tynki cementowo-wapienne z Baumita, gotowa mieszanka wyszło jakieś 8-9zł na mkw i robocizna 18zł. Prawdę mówiąc po malowaniu wyglądają jak gładzie.

Ale gdybym teraz robiła tynki - to wzięłabym Baumita tynk wapienno-cementowy, on jest bialutki i drobniutki, naprawdę super, był o 30% droższy ale warto. Mniej na to przyjdzie farby, a wygląda od razu po nałożeniu jak gładź.

Kochani- szukam stolarza od drzwi. Kto robił drzwi u stolarza Suspensera?

Jeszcze raz proszę o pomoc w kwestii znalezienia Kierownika budowy. Domek budowany na południe od Wrocławia w konstrukcji szkieletowo-ryglowej

(konstrukcja szkieletowo-ryglowa to konstrukcja wykonana ze sztywno połączonych słupów, rygli i zastrzałów, między którymi układa się materiał ocieplający)

proszę o kontakt osób, które znają kogoś, kto mógłby się podjąć kierownictwa takiej budowy.

pozdrawiam

Natalia - a Ty swoich polecasz? i czym różni się tynk cementowo-wapienny od wapienno-cementowego??

Podejrzewam, że ilością wapna:) Natalia napisała też, że wapienno-cementowy jest bielszy.

A ja się podłączę do pytania do Natalii - jaki był typ Twojego tynku, a jaki jest typ tego wapienno-cementowego, bo widzę że Baumit produkuje kilka różnych mieszanek do tynków.

Wrzucam ceny asortymentu płytowego GKB. Poczytajcie, oceńcie i jak Wam pasuje to dam namiar 8) .

Schemat Nazwa\Typ\Wymiary\ilość\Cena jednostkowa\suma

1 Płyta GKB 12,5 mm zwykła 2,6x1,2 m 215,28 m2; 69 szt 22,00 1518,00

2 Płyta GKBI 12,5 mm woda 2,6x1,2 m 59,28 m2; 19 szt 34,00 646,00

3 Płyta GKF 12,5 mm ogień 2,6x1,2 m 215,28 m2; 69 szt 28,50 1966,50

4 Profil główny CD 60x27x0,5 dł. 4 mb 1,90 mb 103 szt. 9,50 978,50

5 Profil przyścienny UD 28x27x0,5 dł. 4 mb 0,40 mb 22 szt. 6,90 151,80

6 Wieszak ES 125 do profila CD 60 2,40 szt. 516 szt. 0,55 283,80

7 Łącznik wzdłuŜny do CD 60 0,30 szt. 65 szt. 0,57 37,05

8 Blachowkręt 3,5x25 mm/op.200 15,00 szt. 17 op. 8,00 136,00

9 Wkręt do drewna 3,5x55/op.100 5,50 szt. 12 op. 6,00 72,00

10 Blachowkręt 3,5x9,5 mm/op.200 5,70 szt. 7 op. 7,95 55,65

11 Kołek SM 6x60 mm do UD 28 op. 200 szt. 0,50 szt. 1 szt. 24,00 24,00

12 Taśma zbrojąca samoprzylepna 45 mb 1,50 mb 8 szt. 6,80 54,40

13 Masa szpachlowa Nida Start 25 kg 0,30 kg 3 szt. 34,75 104,25

14 Masa szpachlowa Nida Finisz 25 kg 0,30 kg 3 szt. 38,50 115,50

To moje ilości i zamówienie; kwoty jednostkowe sobie wyłuskacie po podstawowych działanich matematycznych 8) Ostatnia kolumna to kwota brutto oczywiście.

Rozmawiałem z mbankiem, millennium, ing, ge i pośrednikami m.in. open finance i wszyscy się zarzekali, że wniosek oczywiście mogą rozpatrzeć, ale umowa po dostarczeniu czystej KW. Podaj proszę w którym banku nie jest to konieczne. Mam nadzieję że swoją KW otrzymam po weekendzie, ale nadmiar wiedzy nie zaszkodzi - oby się nie przydała :)

ps. w millennium od woli pani nic nie zależy, wnioski trafiają do warszawy i analitycy ustalają warunki. Przynajmniej taka jest oficjalna droga u nich.

Nie wiem co rozumiesz przez czystą KW, nie wiem jaka jest Twoja sytuacja.

Ja mam kredyt w Kredyt Banku a poprzednio w PKO BP i wszystko sie dawało załatwić. Proponuję olac openy i inne expandery oraz banki hurtowe typu millennium, ge i ing i poszukac banku, gdzie każdego klienta rozpatruje sie jako osobny przypadek i pracownikom sie chce drążyc temat.

W skrajnie beznajdziejnych przypadkach jest zawsze dombank ale tam jest drogo - ale zrozumiałe - biorą na siebie większe ryzyko i płacisz za to po prostu. Generalnie do millennium mam sporo uwag, szczególnei do ich fachowości, paniom się generalnie nie chce, za dużo mają klientów jeszcze.

Ogólnie dwukrotnie brałam kredyt na mieszkanie, które nie miało jeszcze swojej KW, a ja miałam jedynie umowę przedwstępną nawet nei w formie aktu notaraialnego. Główna KW miała wpisy w dziale III (czyli była obciążona roszczeniami). Nie było problemu ani z umową ani z uruchomieniem. DO czasu wydzielenia KW i wpisania hipoteki płaciłam po prostu wyższe oprocentowanie. Udziela sie tez kredytów na miszkania spółdzielcze, które róweniż w ogóle nie mają KW. SPotkałam sie tez z przypadkiem kupna - sprzedazy domu wraz z podziałem działki w jednym akcie - umowa kredytowa podpisana przed akem notarialnym na podstawie umowy przedwstępnej, kasa uruchomiona po dostarczeniu aktu. KW załozona 9 miesięcy po akce notarialnym, po dostarczeniu odpisu obnizono oprocetowanie (lub zaprzestano pobierania ubezpeiczenia, zalezy od banku, obecnie juz sie od tego odchodzi).

W tej konkretnej sytuacji porozumiałam sie z kolegą z hipotek i on zaproponował takei rozwiązanie: do kredytu oczywiście bank będzie chciał ustanowić hipotekę na całej działce (czyli po powstaniu dwóch KW będą dwie identyczne hipoteki w obu kw) ale jednocześnie bank może i powinien wydac promesę mówiącą, że po dokonaniu podziału działki wyrazi zgodę na wykreślenie hipoteki z tej drugiej działki lub że wyrazi zgodę na bezobciążeniowe wydzielenie KW dla tej drugiej działki. W efekcie kw wspólnika będize czysta, kredyt uruchomiony i wszyscy happy. Sukces oczywiście zalezy tez od tego, czy taki podział byłby zgodny z planem zagospodarowania gminy i wartościa działki, bo działka powtałą po podziale musi być warta tyle zeby samodzielnie zabezpeiczyć kredyt.

Aby przeprowadzić takie kombinacje alpejskie konieczny jest jednak bardziej zaangazowany bank niz millenium....

a, nie pracuję ani w PKO ani w KB :wink: ale słyszałam o takich kombinacjach w PKO

Nie wiem co rozumiesz przez czystą KW, nie wiem jaka jest Twoja sytuacja.

Czysta księga, czyli bez wpisanych służebności itp. kwiatków. Nasza działka została wydzielona z innej dużej działki, w akcie notarialnym było zrzeczenie się służebności od poprzedniego właściciela. Jednak na wydzielenie naszej nowej KW czekamy już bardzo długo i prawdopodobnie będzie teraz po weekendzie.

Dziękuje za obszerną odpowiedź, w razie problemów rzeczywiście spróbuje w mniejszych bankach, ale oby nie było takiej potrzeby :)

Zuch - świete słowa :wink:

Rozmawiałam z niezależnym doradca kredytowym w związku z nasza nieciekawą sytuacją. Potwierdził, że wszystko, ale to wszystko da się zrobić, ale trzeba wiedzieć jak i w jakim banku.

Co do millenium mam takie wspomnienie...

Pan doradca nie mógł przeprowadzić mi symulacji kredytowej, ponieważ.....

nie posiadam telefonu stacjonarnego!!! Jego numeru system bankowy potrzebował do zrobionej naprędce pobieżnej symulacji, więc pan oświadczył mi, ze niestety nic dla nas nie może zrobić!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:

Teraz sami oceńcie, gdzie próbujecie zdobyć kredyt :wink:

Pozdrawiam