Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dabell napisz prosze jak sie sprawuje u Ciebie rekuperator ?

Czy nie było gorąco w domu bez GWC ?

U mnie Rekuperatory.pl wchodzą za miesiąc i też nie bedę mieć GWC bo mam wysoki poziom wód gruntowych i nie wiem czy jednak nie kombinować i nie zostawić sobie jakiejś furtki na przyszłość

Wysoki poziom wód gruntowych to świetne warunki dla GWC rurowego !!!

Jego skuteczność rośnie wraz z wilgocią (najlepiej pracowałby gdyby rury były na dnie jeziora) :wink:

U mnie też jest okresowo wysoki stan wód i mam właśnie taki GWC - wykonali go w ciągu 4 godzin panowie z Wentbud-u we Wrocławiu.

Co do furtki na przyszłość to wystarczy zostawić np. w rogu garażu niezalany chudziakiem piasek na powierzchni 1x1 m i tam zawsze będziesz mógł wkopać rury do GWC i przepuścić je pod fundamentem (tak wyglądało to u mnie).

suspenser - u mnie wyszło 8 tyś za jesion, ale ja mam więcej schodow i 4 zabiegi :D ciekawe dlaczego taka cena podobna :D

:wink:

ekipa p. Paprockiego taka zdolna, co ciekwe p. Paprocki sam nie jest obecny, tylko dwóch jego pracowników, oczywiście przyznaja sie do błedów itp. ale coś już czekam na klamkę i nowe ościeżnice jakieś 2 - 3 tygonie, telefonu nie odbiera, miał oddzwonic nie oddzwonił....

Niedługo u mnie wylewki :D

Czy Ktoś z Was kładł rurę doprowadzającą powietrze do kominka. Hydraulik sugerował,że aby kominek przy pracy nie zaciągał powietrza z salonu, należy położyć taką rurę.

Macie coś takiego, ?? i czy można to zrobić samemu???

Mam coś takiego. Położona razem z rurami kanalizacyjnymi i schowana już pod chudziakiem.

Tylko, żeby potem w pełni wykorzystać zalety tej rury, to trzeba mieć odpowiedni kominek, który posiada wpust na bezpośrednie doprowadzenie powietrza z zewnątrz do paleniska. W większości są jakieś dostawki lub wogóle nie jest to przewidziane i trzeba kombinować ze szczelną obudową.

Kładzenie takiej rury to prosta sprawa - kilka minut roboty. U mnie zwykła rura kanalizacyjna i po sprawie.

Czy Ktoś z Was kładł rurę doprowadzającą powietrze do kominka. Hydraulik sugerował,że aby kominek przy pracy nie zaciągał powietrza z salonu, należy położyć taką rurę.

Mam coś takiego. Położona razem z rurami kanalizacyjnymi i schowana już pod chudziakiem.

Tylko, żeby potem w pełni wykorzystać zalety tej rury, to trzeba mieć odpowiedni kominek, który posiada wpust na bezpośrednie doprowadzenie powietrza z zewnątrz do paleniska. W większości są jakieś dostawki lub wogóle nie jest to przewidziane i trzeba kombinować ze szczelną obudową.

Kładzenie takiej rury to prosta sprawa - kilka minut roboty. U mnie zwykła rura kanalizacyjna i po sprawie.

Dzięki Trociu, zawsze mogę na Ciebie liczyć 8)

a tak szczegółowo, to jakies fi tej rury pamietasz?

Podprowadza sie to rurę pod sam komin? :roll:

a tak szczegółowo, to jakies fi tej rury pamietasz?

Podprowadza sie to rurę pod sam komin? :roll:

Niestety nie pamiętam. Coś mi się wydaje że albo 110 albo 160. JaK nie zapomnę to wieczorem zmierzę.

U mnie wyprowadzona jest tuż przy kominie.

Trzeba pamiętać, aby zachować spadek na zewnątrz, coby woda się do niej nie wlewała.

witam

mam zamiar ogrzewać dom gazem z butli (wkopywanej do ziemi)

z jaką firmą polecacie mi się związać jeśli chodzi o dostawcę gazu a jaką mi odradzacie?

proszę o sugestie i porady

thx

ja odradzam taki sposób ogrzewania domu, drogo, drogo, drogo ! jak nie masz gazu z sieci to bym nie radził pchać się w wielki baniak w ziemi, i to jeszcze w dzierżawie na wiele lat, lepiej mieć już piec na paliwo stałe, jakieś palety albo inny groszek.

I bardzo dobrze Ci doradził, ale to nie hydraulik powinien to doradzić tylko architekt, kierownik budowy, i wszyscy inni po kolei !!!

Według mnie taka czerpnia powietrza do kominka to konieczność, zarówno przy wentylacji grawitacyjnej, jak i mechanicznej ( w tym rekuperacyjnej)

Xena, my mamy zmiękczacz wody.

Powód bardzo prosty, woda jest tak twarda że bez tego mogłabym po roku wyrzucić wszystko co sie z nią styka.

Sąsiedzi nie mają i klną że po każdym prysznicu muszą szorować kabinę. Wyrzucili też już jedną baterię i zmywarkę.

A możesz podać jakieś ceny, modele, koszty użytkowania ?

Dabell napisz prosze jak sie sprawuje u Ciebie rekuperator ?

Czy nie było gorąco w domu bez GWC ?

U mnie Rekuperatory.pl wchodzą za miesiąc i też nie bedę mieć GWC bo mam wysoki poziom wód gruntowych i nie wiem czy jednak nie kombinować i nie zostawić sobie jakiejś furtki na przyszłość

Wysoki poziom wód gruntowych to świetne warunki dla GWC rurowego !!!

Jego skuteczność rośnie wraz z wilgocią (najlepiej pracowałby gdyby rury były na dnie jeziora) :wink:

U mnie też jest okresowo wysoki stan wód i mam właśnie taki GWC - wykonali go w ciągu 4 godzin panowie z Wentbud-u we Wrocławiu.

Co do furtki na przyszłość to wystarczy zostawić np. w rogu garażu niezalany chudziakiem piasek na powierzchni 1x1 m i tam zawsze będziesz mógł wkopać rury do GWC i przepuścić je pod fundamentem (tak wyglądało to u mnie).

Potwierdzam to co mowi Suspenser, u nas tez wysoki poziom wod gruntowych i w rekuperatorach.pl powiedzieli ze sie nie da GWC rurowego, chyba panowie sie nie za bardzo znaja na tym co robia,

w koncu inna firma nam zrobila :D

potrzebuję Waszej porady. Kto z Was montuje sobie stację uzdatniania wody i dlaczego?

ja tez mam zmiekczacz i w poprzednim domu tez mialam.

Koszt okolo 3 tysiecy plus montaz i tylko sol sie dosypuje.

rewelacja, woda jak w gorach, a wczesniej jak pilam herbate to musialam uwazac zeby jakiegos kamienia przypadkiem nie polknac :D