Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I skąd wiedzieć, że woda twarda i coś takiego się przyda?

Jakoś da to się domowymi sposobami zmierzyć. Mam już wodę w domu więc można sprawdzić do czego się nadaje

Trociu, myśmy umyli auto na budowie. Po spłukaniu woda zostały krople nie do usunięcia praktycznie. To był kamień = twarda woda.

Teraz też mam na zewnątrz wyprowadzoną wodę nieuzdatnianą i jak myję auto to na końcu spłukuje woda z domu (wiadereczko i kubeczek), bo inaczej autko całe w ciapy. Po prostu widać osad

a zbadać to na pewno można choćby testami dla rybek akwariowych

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Xena, my mamy zmiękczacz wody.

Powód bardzo prosty, woda jest tak twarda że bez tego mogłabym po roku wyrzucić wszystko co sie z nią styka.

Sąsiedzi nie mają i klną że po każdym prysznicu muszą szorować kabinę. Wyrzucili też już jedną baterię i zmywarkę.

A możesz podać jakieś ceny, modele, koszty użytkowania ?

koszt coś koło 3000-3500

model NSC 17 ED http://www.joro.pl/zmiekczacze_domowe.html

koszty użytkowania - sory ale nie wiem, na pewno trochę prądu, woda przy regeneracji złoża no i worek soli z castoramy co pół roku.

na razie używamy pół roku - niekłopotliwe to ustrojstwo, stoi i działa a ja cieszę się że szorowanie kamienia nie spędza mi snu z powiek ;-)

PS.

oprócz kosztów są też zyski..

- sypię do pralki połowę proszku

- do mycia używamy o wiele mniej żelu/mydła/szamponu

no i trzeba sie przyzwyczaić że skóra już nigdy po spłukaniu nie będzie "tępa", zawsze będzie lekko ślizga, a jak się za dużo mydła weźmie to nie do spłukania.

ale mi to nie przeszkadza, jak pisze anjamen, woda jak w górach

U mnie też jest okresowo wysoki stan wód i mam właśnie taki GWC - wykonali go w ciągu 4 godzin panowie z Wentbud-u we Wrocławiu.

A zdradzisz ile kosztował Cię GWC, reku i robocizna w Wentbudzie :wink:

GWC kosztował z tego co pamiętam 3 500 zł (robocizna i materiały), a reszta 15 tys (reku i instalacja z robocizną, projektem i regulacją systemu).

Jakiś czas temu rozpoznawałem temat zmiękczaczy i najtaniej były w Allegro - są np. tu:

http://www.allegro.pl/item396129566_kuriergratis_osmonics_20_zmiekczacz_odzelaziacz.html

http://www.allegro.pl/item396129422_kurier_gratis_osmonics_30_zmiekczacz_odzelaziacz.html

Ja też planuję takie ustrojstwo, bo same filtry nawet 5 mikronowe nie wyłapią rozpuszczonego w wodzie kamienia.

Dabell napisz prosze jak sie sprawuje u Ciebie rekuperator ?

Czy nie było gorąco w domu bez GWC ?

U mnie Rekuperatory.pl wchodzą za miesiąc i też nie bedę mieć GWC bo mam wysoki poziom wód gruntowych i nie wiem czy jednak nie kombinować i nie zostawić sobie jakiejś furtki na przyszłość

Wysoki poziom wód gruntowych to świetne warunki dla GWC rurowego !!!

Jego skuteczność rośnie wraz z wilgocią (najlepiej pracowałby gdyby rury były na dnie jeziora) :wink:

U mnie też jest okresowo wysoki stan wód i mam właśnie taki GWC - wykonali go w ciągu 4 godzin panowie z Wentbud-u we Wrocławiu.

Co do furtki na przyszłość to wystarczy zostawić np. w rogu garażu niezalany chudziakiem piasek na powierzchni 1x1 m i tam zawsze będziesz mógł wkopać rury do GWC i przepuścić je pod fundamentem (tak wyglądało to u mnie).

Tak tylko Rekuperatory.pl robią GWC na bazie rur Rehau - w związku z możliwością rozczelnienia nie proponują robienia go gdy poziom wód jest wysoki. Wentbud robi to na bazie innych rur , bez łączeń .

Robiłem wycenę w Wentbudzie , byli tańsi , jednak mimo wszystko nie zdecydowałem się , jakoś mnie nie przekonali do Nikola - 'konserwa' ani do czerpni gruntowej powietrza . Dla mnie po prostu nie liczy się tylko funkcja ale też jakość wykonania , dlatego zdecydowałem się na Rekuperatory.pl

Zastanawiam się czy mimo wszystko nie zrobić sobie samemu GWC.

Dlatego pytałem Dabell czy Reku bez GWC daje rade.

GWC kosztował z tego co pamiętam 3 500 zł (robocizna i materiały), a reszta 15 tys (reku i instalacja z robocizną, projektem i regulacją systemu).

No świetnie - tylko Kaziu Truchanowicz zmarł i firma jest na totalnym zakręcie.

Wchodzą do mnie na poprawki w poniedziałek. Tej ekipie nie wierzę, więc na odbiór i może nawet regulację będę szukał kogoś. Szkoda Kazia - to był solidny gość.

No świetnie - tylko Kaziu Truchanowicz zmarł i firma jest na totalnym zakręcie.

Wchodzą do mnie na poprawki w poniedziałek. Tej ekipie nie wierzę, więc na odbiór i może nawet regulację będę szukał kogoś. Szkoda Kazia - to był solidny gość.

No widzisz jak ja do nich uderzyłem to niestety Pan Truchanowicz był już ś.p.

Pierwotnie dostałem wycenę na 7 % i 22 % VAT osobno robocizna i osobno rekuperator , musiałem ich przekonywać , że powinni mi sprzedać usługę na 7 % . A po wizycie w ich firmie jakoś nabrałem do nich "dystansu" .

Chcieli mi np. zrobić reku w kotłowni gdzie Rekuperatory.pl odmówili kategorycznie tam instalacji. Będe miał reku na poddaszu .Choć po bojach bo proponowano mi garderobę przy sypialni ;)

Ray 23 - ja u nich kupie juz tylko centralkę, bo mają fajne rabaty.

Szkoda Kazia żony, sama może nie dać rady pociągnąć firmy choć ma chęci.

A Nikol- montowali w takich rezydencjach, po wielu pomiarach, że jak Kazimierz pokazywał mi projekt np. na dwie 600ti to mi oczy z orbit wychodziły.

No cóż - sam się o jej zaletach przekonam.

A GWC mam od roku asymilujące się, właśnie wykonane z jednego kawałka - 5 rur - jeszcze nie użytkowany.

Trociu - jeśli Cię szerszenie nie zeżarły to przypominam się delikatnie. :)

Szerszenie przegrały. Zostały najpierw zalane jakimś świnstwem z aerozolu. A potem przy okazji strąciłem ten ich zalązek gniazda (leży teraz w domku na pokaz).

Przypominasz się, tylko proszę przypomnij mi o czym :D

Trociu - jeśli Cię szerszenie nie zeżarły to przypominam się delikatnie. :)

Szerszenie przegrały. Zostały najpierw zalane jakimś świnstwem z aerozolu. A potem przy okazji strąciłem ten ich zalązek gniazda (leży teraz w domku na pokaz).

Przypominasz się, tylko proszę przypomnij mi o czym :D

No wiesz, jak to? Czekam n-ty dzień na wynik Twojej rozmowy z sąsiadem ad. ziemia w Dobrzykowicach.

Oj Trociu, Troci sklerotyk jesteś (a myślałam, że większego ode mnie nie ma). :roll: :roll: :lol: :lol:

Ray 23 - ja u nich kupie juz tylko centralkę, bo mają fajne rabaty.

Szkoda Kazia żony, sama może nie dać rady pociągnąć firmy choć ma chęci.

A Nikol- montowali w takich rezydencjach, po wielu pomiarach, że jak Kazimierz pokazywał mi projekt np. na dwie 600ti to mi oczy z orbit wychodziły.

No cóż - sam się o jej zaletach przekonam.

A GWC mam od roku asymilujące się, właśnie wykonane z jednego kawałka - 5 rur - jeszcze nie użytkowany.

Moi rodzice tez wybrali sp pana Kazia, swietny fachowiec byl, niestety byl...

a tak szczegółowo, to jakies fi tej rury pamietasz?

Podprowadza sie to rurę pod sam komin? :roll:

Niestety nie pamiętam. Coś mi się wydaje że albo 110 albo 160. JaK nie zapomnę to wieczorem zmierzę.

U mnie wyprowadzona jest tuż przy kominie.

Trzeba pamiętać, aby zachować spadek na zewnątrz, coby woda się do niej nie wlewała.

Oj - właśnie widzę, że o kolejnej rzeczy zapomniałem. Tak wiec scur - nie jesteście jedyni czekający na info ode mnie. Ale już i to zapisuję i do poniedziałku będzie na forum.