Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mogę coś poradzić z trzyletniej walki z ogrodem - nie da rady zrobić wszystkiego od razu więc zawiązywanie grupy jest trochę na wyrost - oszczędności będą rzędu 50-100 zł a nie dacie rady posadzić wszystkiego sami, chyba że macie ogrodnika (a to kosztuje) - a jak zostawicie rośliny w donicach dłużej niż parę tygodni to może im się coś stać.

Najlepiej wynająć rolnika z kultywatorem takim do pola - najtaniej! a potem pana z kultywatorem ogrodniczym (koszt ok 300 zł) i OD RAZU siać trawę. Wcześniej jednak zostawić miejsca na obrzeżach czy w miejscach gdzie mają być klomby na których wysypiecie korę (gdzie nie będzie trawnika) - sadzić można później sukcesywnie. Likwidacja trawnika jak się zmieni koncepcja ogrodu jest bardzo trudna - prościej się likwiduje perz niż trawnik.

U sąsiada zakładali ogrodnicy trawę - trzech chłopa w trzy tygodnie, a i tak wyrosły w jakichś 40% chwasty.

Lepiej kupowac sukcesywnie bo zmieniają się koncepcje, pomysły, lepiej jak ogród się kształtuje stopniowo.

Co do roślinek przetrzymanych w samochodzie - po paru godzinach nic im się nie powinno stać więc pewnie były i tak chore jak padły. Ja nieraz wożę parę godzin w bagażniku i nic się nie dzieje.

Na pewno odzyskają siły tylko nie wolno nawozić. U mnie wyschnięty (jak mi się wydawało) jałowiec po dwóch latach doszedł do siebie i pięknie rośnie.

U sąsiada zakładali ogrodnicy trawę - trzech chłopa w trzy tygodnie, a i tak wyrosły w jakichś 40% chwasty.

BK... toś mnie pocieszył... bo my zakładaliśmy sami i też połowa to chwasty (najgorsze ze chwasty trawiaste) i nie można ich chemią potraktować...

i już myślałam że to nasza amatorszczyzna wyszła nam bokiem..

a tu widzę że w porównaniu do firmy ogrodniczej efekt jakby podobny a parę złociszy zostało w kieszeni :lol: :lol:

hejka moi mili

czy robiliście może odmiary pobudowlane,chodzi mi czy obmierzaliście powierzchnie poszczególnych pomieszczeń żeby sprawdzić czy dany wymiar zgadza się z tym co jest w projekcie jeśli tak to jakie mieliście odchylenia od wymiarów z projektu(o ile takowe mieliście)i jak sobie z tym radziliście bo dziś robiliśmy u siebi epomiary i są odchylenia w niektórych pomieszczeniach niezgodne z tym co jest w projekcie np.w jednym z pokoji jedna ściana jest o 3 centymetry węźsza(jeszcze bez tynków) niż w projekcie gdzie wymiar jest już podany na gotowo z tynkami

szykujemy się na rozmowe z budowlańcami i chciałabym wiedzieć czy mieliście takie przypadki i jak te wachnięcia tłumaczyli budowlańcy

pozdrawiam serdecznie

BK... toś mnie pocieszył... bo my zakładaliśmy sami i też połowa to chwasty (najgorsze ze chwasty trawiaste) i nie można ich chemią potraktować...

i już myślałam że to nasza amatorszczyzna wyszła nam bokiem..

a tu widzę że w porównaniu do firmy ogrodniczej efekt jakby podobny a parę złociszy zostało w kieszeni :lol: :lol:

Jakieś parę tysięcy

kosić, podlewać, a trawiaste chwasty wydłubywać, dosiewać trawę, podlewać. Najgorszy jest perz i tzw świńska trawa. My raz zrobiony trawnik poprawialiśmy (robiliśmy - w zasadzie robimy - od nowa), bo był źle wyrównany i za dużo chwastów. Przy dobrej pielęgnacji trawnika chwasty powinny zniknąć :)

nasz chwast to "chwastnica jednoroczna" i nie wiem czy to nie ta świńska trawa.

Jest tego mnóstwo ale kosimy, podlewamy, nawozimy, mąż co sie da wydłubuje.. jak sie nie da to obcina to co ma się wykłosić i nawet jak wszystkiego w tym roku nie wydłubie to w przyszłym już tego nie będzie. No i musimy pogonić sąsiadów coby zechcieli wykaszać swoje zarośnięte działki bo to od nich mamy ten prezent.

ja mam na razie luz od trawniczka bo jestem w zaawansowanej ciąży, więc niestety nie możemy przypuścić zmasowanego ataku ... ale już niedługo ... więc chwasty ..... drżyjcie :evil:

pytanie do tychcomająepoksydowefugi

nabyłam takie droga kupna i połozyłam ręcyma i miliardem gąbek,

a teraz pytanie - ile to ma schnąć do utwardzenia?pamięta ktoś?

jak proporcje były właściwe to twarde będzie w ten sam dzień.

jak niewłaściwe to i ze 3 dni

Czas zachowania właściwości roboczych: 45 minut

Czas oczekiwania przed profilowaniem: około 20 minut

Obciążenie ruchem pieszym: po około 24 godzinach

Pełne obciążenie: po 4 dniach.

Po 4 dniach spoiny mogą być narażone na działanie agresywnych środków chemicznych.

Witam!

Czy ktoś orientuje sie w cenie podbitki drewnianej (ile za materiał, ile za robocizne)?? Szukalam w LIŚCIE PŁAC WYKONAWCOW, ale tam niewiele postów z tego roku w tym temacie :(

Jeśli ktoś ostatnio kupował styropian 15 ryflowany, to też chętnie przeczytam gdzie i za ile :)

pozdrawiam

na NOWEJ GRUPIE WROCLAW

ktos mi odpowiedzial ze 35 zl za robocizne

nie wiem sama szukam

narazie zaproponowali mi 80 zl za robocizne wiec :evil: podziekuje

szukam dalej

hejka moi mili

czy robiliście może odmiary pobudowlane,chodzi mi czy obmierzaliście powierzchnie poszczególnych pomieszczeń żeby sprawdzić czy dany wymiar zgadza się z tym co jest w projekcie jeśli tak to jakie mieliście odchylenia od wymiarów z projektu(o ile takowe mieliście)i jak sobie z tym radziliście bo dziś robiliśmy u siebi epomiary i są odchylenia w niektórych pomieszczeniach niezgodne z tym co jest w projekcie np.w jednym z pokoji jedna ściana jest o 3 centymetry węźsza(jeszcze bez tynków) niż w projekcie gdzie wymiar jest już podany na gotowo z tynkami

szykujemy się na rozmowe z budowlańcami i chciałabym wiedzieć czy mieliście takie przypadki i jak te wachnięcia tłumaczyli budowlańcy

pozdrawiam serdecznie

A możesz powiedzieć, po co ten obmiar?

Jeżeli z jednej strony masz mniej, to przecież z drugiej masz więcej.

Czy budujecie z tych samych materiałów co macie w projekcie?