Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I te gazony w tych 200 zł ci się zmieściły? Gdzie takie można nabyć?

Koszty roślin w tym wszystkim będą najmniejsze, bo też zamierzam obsadzić to trzmielinami, irgami, jałowcami płożącymi i to rzeczywiście kosztuje 4 zł za sztukę. Ale już inne duperele typu jakiś murek albo kamolce do utrzymania tej skarpy do czasu, aż będą ją trzymać rośliny to insza inszość.

Na początku miałam nadzieję, że bez gazonów betonowych się uda, ale teraz po wstępnych kalkulacjach widzę, że się nie uda... Kamienie polne w mojej okolicy wyzbierane do cna, ceny inszego materiału mnie odstręczają... Kombinowałam nawet wyprawę w rodzinne strony na urobek otoczaków w górskich potokach, ale ile tego przyciągnę moim Fordolkiem...

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie! :D

Ta ja -Żaba :D :lol:

i zwykle po prośbie :oops:

Szukam podbitkarzy i nie moge znaleźć. :roll:

"Misie" Wrocławskie niestey albo zawaleni robota, ale branże zmienili. :-?

Byłabym wdzięczna za namiary na porządnych fachowców od podbitki.

Z góry dziekuję i pozdrawiam :D :D

Ja mogę polecić firmę Scala z Radwanic.

Porządni ale drodzy . Właśnie kończą u mnie.

http://www.scala-narzedzia.pl/Uslugi.html

A to kontakt na mojego przedstawiciela

Maciej Widepuhl

tel. 0609 503 536

e-mail: [email protected]

I te gazony w tych 200 zł ci się zmieściły? Gdzie takie można nabyć?

Koszty roślin w tym wszystkim będą najmniejsze, bo też zamierzam obsadzić to trzmielinami, irgami, jałowcami płożącymi i to rzeczywiście kosztuje 4 zł za sztukę. Ale już inne duperele typu jakiś murek albo kamolce do utrzymania tej skarpy do czasu, aż będą ją trzymać rośliny to insza inszość.

Na początku miałam nadzieję, że bez gazonów betonowych się uda, ale teraz po wstępnych kalkulacjach widzę, że się nie uda... Kamienie polne w mojej okolicy wyzbierane do cna, ceny inszego materiału mnie odstręczają... Kombinowałam nawet wyprawę w rodzinne strony na urobek otoczaków w górskich potokach, ale ile tego przyciągnę moim Fordolkiem...

Nie, gazony osobno :) ok 13 mb gazonów (nie pamiętam ile sztuk) wyszło za 300 zł, w Dobrzykowicach w tym dużym składzie z kostką. Z tego co pamiętam był to cena o jakieś 30-40% niższa niż w marketach budowlanych. Układaliśmy na wyrónanej ziemi, nic z tym nie robiliśmy, żadnej podsypki czy fundamentu, nic się nie dzieje, równiutko stoją. Co więcej, rośliny bardzo je lubią, muszą tam być dobre warunki :) Mój mąż posadził w gazonach ogniki szkarłatne żeby zasłoniły rurę rewizji drenażu, ja chciałam przynajmniej dwa wykopać ale tak zapuściły korzenie że się nie dało. Korzenie roślin też w jakiś sposób umacniają położenie gazonów.

Ja kamienie miałam pod domem, wykopane przy budowie fundamentów - mamy ich mnóstwo, wszystkie zagospodarowane :)

Do budowy kaskady jaką planujemy, można kupić piaskowiec - w Dobrzykowicach w tym składzie mają takie coś. Piękne kamienie, nadające sie na budowę kaskady, położenie tarasu, czy ścieżki w ogrodzie, kosztuje ok 500 zł ale nie pamiętam ilości.

Kamienie są też gdzieś na Przedmiejskiej ale koszt jest duży z tego co pamiętam.

BK

właśnie miałam cię spytać, czy roślinki lubią betonik :lol: Jak lubią to super. Przypomniałam sobie, że zostało mi przecież ok 15 szt garów stropowych keramzytowych. Myślę, że do wzmocnienia skarpy będą jak znalazł!

Dawaliście te gazony tylko u podnóża skarpy, czy gdzieś w pośrodku też? Ja mam niestety dość stromą tą skarpę i spróbuję ją podzielić chociaż na dwie mini-terasy

Widac różnicę między trzmieliną posadzoną dawno a tą świeżo rozmnażaną :) prze przerywanie korzeni, przyjmuje się rewelacyjnie, stopniowo wypełniam wszystkie gazony, trzemielina będzie schodzić w dół i wić się po rabacie i gazony za jakiś czas będą niewidoczne.

Bk bardzo ładna skarpa, a jak to sie rozrosnie cud miod

nasza skarpa w poprzednim domu nie miala zadnych gazonow, byla oblozona 1 rzedem kostki (teraz tez tak robimy) moim zdaniem znacznie ladniej to wyglada na poczatku, poki jeszcze sie nie rozrosnie wszystko ;)

tak mialam

http://img228.imageshack.us/img228/300/domwkrzyanowicach029qs9.jpg

a tak mam teraz (wczoraj zaczelam robic skarpe jak widac, gruz po ytongu porozkladalam :oops:

http://img66.imageshack.us/img66/2305/jd500002cn5.jpg

witajcie! :D

Ta ja -Żaba :D :lol:

i zwykle po prośbie :oops:

Szukam podbitkarzy i nie moge znaleźć. :roll:

"Misie" Wrocławskie niestey albo zawaleni robota, ale branże zmienili. :-?

Byłabym wdzięczna za namiary na porządnych fachowców od podbitki.

Z góry dziekuję i pozdrawiam :D :D

Ja mogę polecić firmę Scala z Radwanic.

Porządni ale drodzy . Właśnie kończą u mnie.

http://www.scala-narzedzia.pl/Uslugi.html

A to kontakt na mojego przedstawiciela

Maciej Widepuhl

tel. 0609 503 536

e-mail: [email protected]

dzieki

zaraz do nich dzwonię.

jak drodzy sa? :roll:

ps. umówiłam się na jutro 8)

Witam po dłuższej przerwie,

jesteśmy po dachu - wciąż jeszcze poprawki, poprawki i jeszcze raz poprawki....

obecnie szukamy nastepnych fachowców - elektryka już mamy (p. Kocot), hydraulika weźmiemy chyba p. Sławka, ale czekamy jeszcze na wycene.

Szukamy tynkarza do tynków wewnętrznych i ociepleniowca.

Z góry dziękuję;)

Witam wszystkich

u mnie wkońcu zrobili więźbe i dzis zabrali sie wkońcu za foliowanie,na pytanie kiedy bedzie dach kompletny dostałam odpowiedz-za 2 tygodnie

ciekawe czy tym razem dotrzymaja termiów czy zaś bedą go kończyć miesiącami

jutro lub pojutrz skończą foliować i chyba łatować a w poniedziałek wpada już ekipa do montowania okien (bo już ponad 2 tygodnie leżą w magazynie i czekają)

w sobote przychodzi pan elektryk żeby pozaznaczać co gdzie ma być i zacząć robić ,,podkopy`` pod instalacje

No może wkońcu coś zacznie się dziać konkretnego i może wkońcu sie to wszystko ruszy do przodu bo już wysiadam nerwowo

pozdro dla wszystkich zmagających się z budową

Dziekuje za numer p. Macieja Widepuhla. Rowniez z niego skorzystalam.

Firma DachMax Alojzy Silan ... zlekcewazyla mnie i nawet nie mam odpowiedzi na moj e-mail. Natomiast pan Maciej bedzie u mnie w piatek, aby wszystko obejrzec i 13 moga juz zaczac.

A ceny maja normalne, wcale niewygorowane, porownywalne do innych.

Pozdrawiam i dziekuje.