Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koniec końców podziękowałem im i wypadałoby się jakoś rozliczyć za to co zrobili. Wg umowy były 4 etapy, zero (rozliczone), murowanie, strop, dach. Czyli obecnie zrobili część murarki określonej w całości na 11tys. Zdążyli wymurować ściany parteru wraz z gotowymi nadprożami, nie zrobili jedynego nadproża nad bramą garażową, które miało być szalowane i wylewane (3 dni zbierali się do niego...). Nie tknęli komina, tarasów, słupów, wińca, kolankowej, szczytowych, działowych na górze.

Zaproponowałem za dotychczasowe grzebanie 3 tys, oczywiście obrażeni i majster twierdzi że zrobił 50% z etapu... Ile tak naprawdę jest warta ta robota?

Wiesz co - może jestem zbyt ostry w niektórych tematach, ale to oni nie dotrzymali warunków umowy i wogóle powinni się cieszyć, że cokolwiek dostali. Myślę, że jeżeli im zapłacisz, to niczego się nie nauczą i pójdą dalej tak pracować, jak pracowali u Ciebie. Jeżeli raz, drugi, trzeci ktoś im nie zapłaci za fuszerkę i obijanie się, to może pójdą po rozum do głowy i zaczną pracować normalnie.

Wiesz co - może jestem zbyt ostry w niektórych tematach, ale to oni nie dotrzymali warunków umowy i wogóle powinni się cieszyć, że cokolwiek dostali. Myślę, że jeżeli im zapłacisz, to niczego się nie nauczą i pójdą dalej tak pracować, jak pracowali u Ciebie.

Brałem takie rozwiązanie pod uwagę, ale z drugiej strony nie mam zamiaru nikogo naciągać. Za "miętki" jestem :wink: Próbowałem z nimi z dwa razy rozmawiać o pracy i terminach, poprzytakiwali, na drugi dzień znikli nie odbierali telefonu, później znów pojawili się itd. Założę się, że i tak nie dotarło do nich czego wymagam i oczekuję. ..

Na pewno nie dostaną tyle ile chcą, muszę rzeczywiście spotkać się z kierbudem i po sprawdzeniu, procentowo rozliczyć z założonej transzy. Nowa ekipa wjeżdża jutro/pojutrze z przyczepą - z polecenia, sprawdzona, większa. Oby już z górki i zapomnieć o żółwikach:)

gdzie we Wroclawiu (okolicahc) najtaniej mozna dostac farby do wnetrza??

Zależy jakie farby? Jaki rodzaj, jaka firma, do jakiego pomieszczenia?

Nie zawsze najtaniej wychodzi najtaniej. :roll: :roll: Jeśli kupisz najtańszą farbę może sie okazać, że po 2-krotnym malowaniu wciąż nie jest idealnie i trzeba malowac 3 raz . A wtedy już nie koniecznie jest najtaniej. :o :o

Mam takie doświadczenia; kupowałam drogą farbę z mieszalnika w domarze. (az mi wstyd ale właśnie mi nazwa wyskoczyła z głowy - jak mi sie przypomni to dopiszę.) Droga była bardzo, dobra bardzo, ale cóż... chciałam mieć w salonie super.

Za ok. rok okazało się, że muszę coś domalować bo kolejni "fachowcy" przypadkiem zahaczali o ściany. Resztka, która mi została na wszelki słuczaj już sie nie nadaje. Pojechałam dokupić a tu niespodzianka - firmy już nie ma i także nie ma we Wrocławiu mieszalnika, który rozwiąże mój problem.

Kupowałam też farby (do mniej) eksponowanych pomieszczeń) w Castoramie. Mają duży wybór. Zarówno tych tanich jak i droższych. Kupowałam Noblies i Dulux. Jestem bardzo zadowolona. Na ścianie wyglądają równie pięknie, malowało się nimi super (gęste, nie kapały, dobrze kryły). Fajne jest też to, że jeśli sie rozmyślisz lub za dużo policzyłeś - można oddać.

Kupowałam kolory swiata Duluxa - naprawdę super sie prezentują. http://www.dulux.pl/p_kolory_swiata_emulsja.html

oraz Nobiles Pory Roku - też bardzo ok.

http://www.nobiles.pl/?q=pages/products/wallsinside/2629#

Koniec końców podziękowałem im i wypadałoby się jakoś rozliczyć za to co zrobili. Wg umowy były 4 etapy, zero (rozliczone), murowanie, strop, dach. Czyli obecnie zrobili część murarki określonej w całości na 11tys. Zdążyli wymurować ściany parteru wraz z gotowymi nadprożami, nie zrobili jedynego nadproża nad bramą garażową, które miało być szalowane i wylewane (3 dni zbierali się do niego...). Nie tknęli komina, tarasów, słupów, wińca, kolankowej, szczytowych, działowych na górze.

Zaproponowałem za dotychczasowe grzebanie 3 tys, oczywiście obrażeni i majster twierdzi że zrobił 50% z etapu... Ile tak naprawdę jest warta ta robota?

Wiesz co - może jestem zbyt ostry w niektórych tematach, ale to oni nie dotrzymali warunków umowy i wogóle powinni się cieszyć, że cokolwiek dostali. Myślę, że jeżeli im zapłacisz, to niczego się nie nauczą i pójdą dalej tak pracować, jak pracowali u Ciebie. Jeżeli raz, drugi, trzeci ktoś im nie zapłaci za fuszerkę i obijanie się, to może pójdą po rozum do głowy i zaczną pracować normalnie.

Trociu, mądrze prawisz ale czasami wydaje mi sie, że większość z nich nigdy nie pójdzie po rozum do głowy (oksymoron po prostu) i nigdy nie zaczną pracować normalnie.

Zgadzam sie z dabell- czekaj na kierbuda. I jeszcze niech się wypowie ekipa , która będzie po nich poprawiać. nam trudno jest cokolwiek podpowiedzieć. Nie znamy wymiarów, ustaleń i przede wszystkim jakości tego co już jest wykonane.

Nie spiesz sie z wypłatą pieniędzy. Powiedz im, że czekasz na opinie w/w osób. Czy oni sie spieszyli kiedy Tobie było pilno?

Rozumiem Cię bo ja też jestem miętka i tylko tutaj tak sie wymądrzam a jak przyjdzie co do czego to tez mam 1000 dylematów i :evil: :evil: :evil: :evil: na siebie jestem za tę miętkość. :roll: :roll:

Postaraj się jednak nie spieszyć z wypłatą pieniędzy. Nie ulegaj ich presji.

Moi Drodzy

Dobrneliśmy do momentu w którym za chwilę się wprowadzamy. Jako że właśnie pożegnaliśmy się z naszym kafelkarzem chciałem serdecznie podziękować Szanownym Państwu "Scur" :) za polecenie fantastycznego wykonawcy jakim okazał się Pan Zenek Dawidowicz. Gość jest naprawdę ok- nie ma dla niego rzeczy niemożliwych i nigdy mi nie marudził. Miał robić dwie łazienki a ckończyło się na większości wykończeniówki :) Jakto bywa z dobrymi fachowcami są oczywiście trochę niesłowni i nigdy nie jest tak że że wszystko jest co do dnia. Mi na szczęście się nie spieszyło więc oboje szliśmy sobie trochę na rekę i wszystko było ok. Wojtek Fila (zabudowy GK) powiedział mi że tak naprawdę to każdy dobry wykonawca z czasem staje się trochę kłamcą :) Ja jestem bardzo zadowolony bo bałem się żeby nie trafić na jakiegoś partacza-udało się, mamy naprawdę ładne łazienki (naszym zdaniem)

Scur-jeszcze raz wielkie dzięki

Serdeczne pozdrowienia

P.S.Jak będę miał chwilę to pstryknę zdjęcia i spróbuję je tutaj wkleić

Jacek

Bardzo się cieszę. :D :D

Mogę sie tylko "obiema ręcyma" podpisać pod słowami, które o Panu Zenku piszesz i polecić go następnym, którzy się będą kafelkować.

Mogłabym jeszcze dodać kilka rzeczy, (nie wszyskie dotyczą ściśle pracy) które zawsze przyjemnie było mi obserwować u Pana Zenka:

ogromna kultura osobista,

bystrość umysłu,

dbałość o cudze dobro,

szybkość,

dobra rada,

umiejętność słuchania.

P.S. Wiesz Jacku, że nikt nas jeszcze nie nazwał Szanownym Państwem "Scur" ??? :o :o :wink: :wink: :lol: :lol:

Hm... a od czego masz KB - to on powinien wycenić prace wg norm i tyle - wpisać do dziennika i już. Masz podstawę wtedy a wykonawcy nie mogą się wykręcić i wciskać że zrobili 50% np. - jeżeli z tyle tego nie będzie.

Jeżeli nie masz KB skłonnego do wyliczeń - spróbuj innego inspektora nadzoru sciągnąć - przy okazji oglądnie, czy gdzieś babola jakiegoś nie wstawili a ty za niego zapłacisz.

Dabell - spójrz na to tak - nie każdy ma takiego KB jak Wy. Niestety nam odmówił i być może dlatego mamy teraz więcej problemów niż potrzeba.

U nas dzisiaj mają wylewać nowy wieniec nad garażem. Niestety muszą sobie namieszać beton na miejscu bo to niecały 1m3 i już usłyszałem focha, że piasek ze żwirem mają brać od sąsiada 4 metry dalej.

Zaraz tam jadę - oglądajcie Fakty regionalne - będzie o bestialskim mordzie czterech pseudomurarzy przez inwestora (lub o samobójstwie inwestora ;-))

Sił mnie już brak, a cieśla postanowił nie odbierać telefonu sakrrrrra !!!

Pozdrav

"Ja mogę polecić firmę Scala z Radwanic.

Porządni ale drodzy . Właśnie kończą u mnie.

http://www.scala-narzedzia.pl/Uslugi.html

A to kontakt na mojego przedstawiciela

Maciej Widepuhl

tel. 0609 503 536

e-mail: [email protected]

dzieki

zaraz do nich dzwonię.

jak drodzy sa?

ps. umówiłam się na jutro"

Zaba-Gonia, czy robia u Ciebie te podbitke?

Bo ja oczywiscie pochwalilam dzien przed zachodem slonca.

Bylismy umowieni na piatek, ale nikt nie przyjechal, a nawet nie zadzwonil.

Dzisiaj mialo byc juz na 100% i dalej nic. Zadnego telefonu.

Moi Drodzy

Dobrneliśmy do momentu w którym za chwilę się wprowadzamy. Jako że właśnie pożegnaliśmy się z naszym kafelkarzem chciałem serdecznie podziękować Szanownym Państwu "Scur" :) za polecenie fantastycznego wykonawcy jakim okazał się Pan Zenek Dawidowicz. Gość jest naprawdę ok- nie ma dla niego rzeczy niemożliwych i nigdy mi nie marudził. Miał robić dwie łazienki a ckończyło się na większości wykończeniówki :) Jakto bywa z dobrymi fachowcami są oczywiście trochę niesłowni i nigdy nie jest tak że że wszystko jest co do dnia. Mi na szczęście się nie spieszyło więc oboje szliśmy sobie trochę na rekę i wszystko było ok. Wojtek Fila (zabudowy GK) powiedział mi że tak naprawdę to każdy dobry wykonawca z czasem staje się trochę kłamcą :) Ja jestem bardzo zadowolony bo bałem się żeby nie trafić na jakiegoś partacza-udało się, mamy naprawdę ładne łazienki (naszym zdaniem)

Scur-jeszcze raz wielkie dzięki

Serdeczne pozdrowienia

P.S.Jak będę miał chwilę to pstryknę zdjęcia i spróbuję je tutaj wkleić

Jacek

Bardzo się cieszę. :D :D

Mogę sie tylko "obiema ręcyma" podpisać pod słowami, które o Panu Zenku piszesz i polecić go następnym, którzy się będą kafelkować.

Mogłabym jeszcze dodać kilka rzeczy, (nie wszyskie dotyczą ściśle pracy) które zawsze przyjemnie było mi obserwować u Pana Zenka:

ogromna kultura osobista,

bystrość umysłu,

dbałość o cudze dobro,

szybkość,

dobra rada,

umiejętność słuchania.

P.S. Wiesz Jacku, że nikt nas jeszcze nie nazwał Szanownym Państwem "Scur" ??? :o :o :wink: :wink: :lol: :lol:

He he miło mi bo wkońcu nie ma to jak być pierwszym:)

Rzeczywiście gość jest kulturalny i mozna mu powierzyć wiele rzeczy i wiadomo że wykombinuje tak aby było dobrze.

Jeszcze raz wielkie dzięki

Jak bedę miał chwilę to podjadę zobaczyć jak się macie

Pzdr

Jacek

Jak tak czytam, to widzę, że część kłopotów inwestorów bierze się z chęci oszczędności na porządnego KB. Brak nadzoru przez siłę fachową prowadzi do tego, że to inwestor sam się użera z budowlańcami, a oni mu wciskają często kit :evil: . Nasza wiedza zdobywana często dzięki forum (jak dobrze że jest :-)), i z innych źródeł, niestety jest czasem niewystarczająca.

Ja się w pewym momencie zastanawiałam, czy dobrze studia wybrałam, bo budowlanka mi się spodobała :-), bo mimo posiadania odpowiedniego KB ciągle się dokształacałam :-).

Koszt porządnego KB (min. 2-3 razy na budowie w ciągu tygodnia , szczególnie w newralgicznych momentach budowy) to często 1-2% całej inwestycji (5-8 tys. zł), natomiast papierkowy KB (przyjeżdzający ok. 8 razy na zakrywane etpy prac lub też i nie - same wpisy do dzienników) - to ok. 1,5 - 2 tys.

To co się zaoszczędzi podczas właściwie poprowadzonych etapów, zwraca potem. Dobrze zrobione tynki, wylewki, instalacje - unikamy na etapie wykończenia nie dość, że kosztów dodatkowej robocizny (bo ktoś musi to wyprostować) ale i to i dodatkowych materiałów, ale te już są drogie (np. kleje pod płytki, wylewki samopoziomujące na jastrych). No i na końcu ma się pomoc przy gonieniu niesolidnych ekip :-? .

Jak tak czytam, to widzę, że część kłopotów inwestorów bierze się z chęci oszczędności na porządnego KB. Brak nadzoru przez siłę fachową prowadzi do tego, że to inwestor sam się użera z budowlańcami, a oni mu wciskają często kit :evil: . Nasza wiedza zdobywana często dzięki forum (jak dobrze że jest :-)), i z innych źródeł, niestety jest czasem niewystarczająca.

Dabell , kiedy ja zaczynałam budowę nie miałam pojęcia, że KB jest tak ważny. Dopiero potem to wychodzi - w praniu. Więc może nie koniecznie z chęci zaoszczędzenia, tylko może z niewiedzy, że to taki bardzo ważny element.

Jest jednak tez część ludzi która jak widzi różnicę 1,5-2 tys a 5-8 tys. to sie zastanawia czy warto i ... tu znów nie zawsze oszczędności ale niewiedza o tym , że mogą one być pozorne decyduje, że wybierają taniej.

Ale są między nami tacy, którzy na forum trafili przed rozpoczęciem budowy , przed wyborem KB lub na samym początku inwestycji, kiedy na zmianę nie jest jeszcze za późno. Im ta wiedza się przyda. Jesli oczywiście będą chcieli skorzystać. :roll: :roll:

witam witam i o elektryków pytam :)

pilnie elektryk mi potrzebny,dobry i nie za drogi bo mój zwiał mi na wakacje i powiedział że jak wróci to może wejść wtedy na budowe ale dodał że wraca we wrześniu a ja nie moge tyle czekac

baaaaaaardzo prosze o pilną pomoc o kogoś sprawdzonego i dobrego bo dzoniłam do misiów z listy to jedni nie mają czasu a inni nie odbieraja telefonów

jeszcze raz prosze o pilną pomoc

z góry wielkie dzięki

pozdrowionka

Witam

a jak pytam o studnie wiercone, czy ktoś z północnych okolic wrocławia (ale za widawą) ma taką studnię, jeżeli tak to kto robił i jak głęboką?

Z mojego wywiadu wynika, że nasze okolice (Psary, Szymanów) wodę mają tylko bardzo głęboko, mimo iż całkiem niedaleko, na widawie, woda jest całkiem płytko 7-8m :(