Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A masz z tymi pierwszymi umowę?

Twoja cena wyjściowa to

a) faktury za materiały ew. spis wydatków, które będziesz musiał ponieść łacznie z wywozem odpadów po sprzątaniu pozostałości

b) koszt nowych fachowców

c) koszt kierbuda

Załóżmy, że:

- Nowi chcą 4000 za dokończenie

- na materiały i prace, które PONOWNIE będziesz musiał kupić zapłacisz 3000zł,

- kierbud wziął 600zł

- poprzedni chcieli 11000.

No to liczysz

11000 - 7000 = 4000zł. Jeśli Panowie uważają, że to za mało doliczasz koszty telefonu do nowej ekipy, paliwa zużytego na kontrole problemów. In minus.

Tyle Panom wypłacisz PO ZAKOŃCZENIU poprawek przez poprzednia ekipę (żeby coś znowu nie wyszło)

Kierbud: mówisz mu, że chcesz zobaczyć wpis w dzienniku o odbiorze tych prac i wpis o znalezionych usterkach. Jeśli wpisu nie ma to :

- mówisz mu: gdzie jest wpis? (to jego obowiązek...)

- jesli jest wpis to i tak widać, kto tego nie dopilnował.

Pytasz go więc o propozycje zwrotu pieniędzy za źle wykonaną pracę. Jeśli ich nie ma - rzucasz zdawkowo - rozliczymy to i rozliczasz w kolejnych płatnościach.(in minus)

A najlepiej zmieniasz go na kierownika budowy z doświadczeniem...

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A masz z tymi pierwszymi umowę?

Umowę mam, ale krótką bez wpisanych kar etc plus załącznik z rozbiciem na 4 wspomniane etapy i kwoty łączne za etapy. Bez kosztów każdej z robót.

Tyle Panom wypłacisz PO ZAKOŃCZENIU poprawek przez poprzednia ekipę (żeby coś znowu nie wyszło)

Kierbud: mówisz mu, że chcesz zobaczyć wpis w dzienniku o odbiorze tych prac i wpis o znalezionych usterkach. Jeśli wpisu nie ma to :

- mówisz mu: gdzie jest wpis? (to jego obowiązek...)

- jesli jest wpis to i tak widać, kto tego nie dopilnował.

Dziękuję za powyższe, o tym nie pamiętałem.

A najlepiej zmieniasz go na kierownika budowy z doświadczeniem...

Doświadczenie ma, był z polecenia, sam ma firmę i buduje domy. Tylko jakoś tak dziwnie zachowuje się w stosunku do poprzedniej ekipy... W dodatku dziś wyskoczył, że chciałby sam 2/3 umówionej kasy za budowę, a 1/3 po zakończeniu. Czyżby czegoś się spodziewał z mojej strony? :roll:

Tylko jakoś tak dziwnie zachowuje się w stosunku do poprzedniej ekipy... W dodatku dziś wyskoczył, że chciałby sam 2/3 umówionej kasy za budowę, a 1/3 po zakończeniu. Czyżby czegoś się spodziewał z mojej strony?

raczej chyba Ty się powinieneś spodziewać czegoś z jego strony...

I mogą to nie być czekoladki:)

TMK

to dopiero początek budowy a Twój KB tak się zachowuje? Moim zdaniem niezbędny jest inspektor nadzoru i to koniecznie.

Jeżeli KB nie spełnia swojej najczęsciej oczekiwanej roli - dodatkowego doradcy dla inwestora, to taką rolę spełnia Inspektor Nadzoru - i w tej sytuacji chyba powinieneś i to jak najszybciej takiego sobie sprawić.

Jeżeli u Ciebie KB pilnuje prawidłowości budowy :-? , to Inspektor powinien pilnować KB i kasy Inwestora :-) (w tym wyliczenia materiałowe). I może wpisywać do dziennika budowy uwagi, które KB musi uwzględniać !!

Tak jak pisała Xara - wpisy do dziennika są obowiązkiem KB !!!

TMK słuchaj Xseny. Dobrze dziewczyna prawi.

Wiem :) Już jest po wszystkim, zgodnie z przewidywaniami było głośno i nieprzyjemnie. Co jeszcze bardziej utwierdziło mnie, że podjąłem prawidłową decyzję o zmianie ekipy. Niestety poza lenistwem z zalet mają w standardzie chamstwo i prostactwo, szczególnie drugi z murarzy - majster był bardziej opanowany. Skończyło się na mojej wersji, straszyli nawet sądem - oczywiście potwierdziłem, że bardzo chętnie skorzystam z zaproszenia :p :evil: Z KB także miałem rozmowę, raczej doszliśmy do porozumienia, ale to czas pokaże...

Z radośniejszych newsów, nowa ekipa zapiernicza od rana. Rozwalili nieudolne zaczątki tarasu, wylali chudziaka, obmurowali bloczkami pod strop, sklecili kibelek i zaczęli układać terive! Od początku budowy jeszcze takiego ruchu na budowie nie miałem :D

http://img168.imageshack.us/img168/4827/m48nj3.jpg

reszta zdjęć w dzienniku

TMK, oglądałam przed chwilą Twój dziennik, masakra te wcześniejsze mury, skąd taką ekipę miałeś? Jednak poproszę o namiar na ta nową ekipę. Z góry dziękuję.

Stara z ogłoszenia, nowa z polecenia :) Daj nowej trochę popracować, jak będzie dobrze i będą chcieli, to zrobię im porządną reklamę :) Reszta na PW.

Witam

od dawna nie zaglądałam na forum - brak czasu daje znać o sobie.

Niestety od dłuzszego czasu szukam kogos do klinkieru, czy możecie mi pomóc i dac namiary na kogoś sprawdzonego.

Z góry dziekuję

Edyta

Gorąco polecam

Joachim Fiedler

0504 233 092

Solidna firma z opolskiego , ceny także z opolskiego.

Oczywiście znaczy to , że taniej niż w okolicach Wrocławia ;)

Ich robotę można zobaczyć w dzienniku , choć jeszcze nie skończyli bo zabrakło mi klinkieru i wejdą po wstawieniu okien.

Poprzednia ekipa zrobiła mi jeszcze jedną niespodziankę, tj. nie zrobili otworu na drzwi zewn. tak jak w projekcie - tj. na zdjęciu z lewej powinien być wymurowany wąski słupek (jak to cudo się nazywa? węgarek?) i dopiero otwór 100cm (wymiar jest zachowany, ale...). KB twierdzi że tak może zostać, obecna ekipa że najwyżej drzwi będą otwierane za zewnątrz, ale mogą to jeszcze poprawić.

Otwieranie na zewn. nie podoba mi się, przy zamontowaniu do wewn. zmieniać czy zostawić tak jak jest?

http://img149.imageshack.us/img149/7697/drzwiox6.jpg

Witajcie,

Witam ponownie wszystkich budujących. Bywałam tu w zeszłym roku, ale z powodu niespodziewanych okoliczności musieliśmy przerwać planowane rozpoczęcie naszej inwestycji. Na razie jesteśmy na etapie papierologii, z którą walczymy.

Niestety trafiliśmy na beznadziejne biuro projektowe. Za adaptację projektu bez zmian zażądali 2 tys. zł. wmawiając, że zmian dokonali. Nie zrobili jednak zupełnie nic. Zależy nam na czasie, gdyż projekt jest w adaptacji już od marca. Aktualnie słyszę, że nasz projektant albo chory albo na urlopie. Jak tylko skończą mu się wymówki, zabieram projekt i zamierzam oddać we właściwe - kompetentne - ręce.

Bardzo prosze o namiary na biuro projektowe, w którym szybko i fachowo potrafią dokonać zmian w projekcie.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

Witajcie,

Witam ponownie wszystkich budujących. Bywałam tu w zeszłym roku, ale z powodu niespodziewanych okoliczności musieliśmy przerwać planowane rozpoczęcie naszej inwestycji. Na razie jesteśmy na etapie papierologii, z którą walczymy.

Niestety trafiliśmy na beznadziejne biuro projektowe. Za adaptację projektu bez zmian zażądali 2 tys. zł. wmawiając, że zmian dokonali. Nie zrobili jednak zupełnie nic. Zależy nam na czasie, gdyż projekt jest w adaptacji już od marca. Aktualnie słyszę, że nasz projektant albo cjhory albo na urlopie. Jak tylko skończą mu się wymówki, zabieram projekt i zamierzam oddać we właściwe - kompetentne - ręce.

Bardzo prosze o namiary na biuro projektowe, w którym szybko i fachowo potrafią dokonać zmian w projekcie.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

poszperam i Ci przesle namiary, znajomej archiekt, ktora nam robila