Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a z czego ma wynikać to że drzwi mają się otwierać do wewnątrz? Takie przepisy z tego co się orientują dotyczą budynków wielorodzinnych.

u mnie w projekcie otwierają się na zew. i nikt nie zgłaszał uwag, że tak nie może być :o

Tutaj nie ma reguły. My właśnie jesteśmy na etapie wybierania drzwi wejściowych i decydowania - na zewnątrz czy do wewnątrz. I stanęło na otwieranych na zewnątrz. Przejrzeliśmy szybko znane nam domki i wyszło mniej więcej 50-50. U nas decyduje funkcjonalność i mały wiatrołap w środku.

Witam :-)

na mojej wsi jest problem ze znalezieniem osoby do sprzątania. Żadna z tubylczyń nie ma ochoty na prace dodatkowe, a koleżanka która kiedyś wspomogła się takową - miała lekko powiedziawszy problem ze standardami usługi :-? .

W związku z tym w sobotę rozmawiałam z sympatyczną panią z Ukrainy, w sprawie ewentualnego sprzątania. Pani miałaby sprzątać w godzinach rannych dół domu sąsiadki a u nas po południu.

Doznałam urazu szczęki :roll: , mój mąż też.

Mianowicie za sprzątanie domu - ocenione max. na 4-5 godzin (150m kw.)stawka padła 120zł :roll: :o :o .

W dodatku byłaby przywożona ok. 1,5 km z drogi głównej, gdzie dojeżadzałaby busem z Wrocławia - max. 30min. z Dworca Nadodrze.

I tu pytanie czy to są normalne stawki za sprzątanie? Bo jak tak to ja się musze przebranżowić :roll: . Studia na nic.

A może macie namiary na kogoś kto za okolice 10 zł na godzinę będzie chciał 1 w tygodniu posprzątać dom? Może być na priv.

TMK, nie przypominam sobie domu, który miałby otwierane drzwi na zewnątrz,

... no a My właśnie tak sobie zrobiliśmy :)

i jest spoko. Tam gdzie miały by się drzwi otwierać można coś postawić lub jakoś inaczej zagospodarować przestrzeń i wcale nie mamy jakiegoś zadaszenia specjalnego :))

Każdy wstawia jak mu pasuje - i tyle :)

a ja szukam dobrego hydraulika - budujemy się na wschód od Wrocławia (tam musi byc jakas cywilizacja ;)) i facet polecany przez naszego głównego wykonawce jakos tak zbyt szybko i bez przyglądania sie projektowi rzucił kwote... chciałabym to jednak z kims skonsultowac :)

chodzi mi o ogrzewanie (w tym podłogowe) oraz wszystkie innne niezbedne rury :)

... u Nas robił Pan Krzysztof Starula - 501-017-582 robi dobrze i sensownie wycenia - jak na razie nie można narzekać. Robił całą hydraulikę i podłogówkę.

Trzeba sie z nim spotkac pogadać i ustalić wszystko - wówczas podejmiecie decyzję.

Witam :-)

na mojej wsi jest problem ze znalezieniem osoby do sprzątania. Żadna z tubylczyń nie ma ochoty na prace dodatkowe, a koleżanka która kiedyś wspomogła się takową - miała lekko powiedziawszy problem ze standardami usługi :-? .

W związku z tym w sobotę rozmawiałam z sympatyczną panią z Ukrainy, w sprawie ewentualnego sprzątania. Pani miałaby sprzątać w godzinach rannych dół domu sąsiadki a u nas po południu.

Doznałam urazu szczęki :roll: , mój mąż też.

Mianowicie za sprzątanie domu - ocenione max. na 4-5 godzin (150m kw.)stawka padła 120zł :roll: :o :o .

W dodatku byłaby przywożona ok. 1,5 km z drogi głównej, gdzie dojeżadzałaby busem z Wrocławia - max. 30min. z Dworca Nadodrze.

I tu pytanie czy to są normalne stawki za sprzątanie? Bo jak tak to ja się musze przebranżowić :roll: . Studia na nic.

A może macie namiary na kogoś kto za okolice 10 zł na godzinę będzie chciał 1 w tygodniu posprzątać dom? Może być na priv.

Dabell niestety takie sa stawki,

powiem Ci ze slyszalam i o wyzszych w naszej okolicy :roll:

Pani, która przyszła do nas ogarnąc mieszkanie i umyć okna, sama zaproponowała 10 zł. za godzinę. Uwinęła się z oknami po 2,5 godzinie, a zapłaciłam jej za pełne 3. Ponieważ miała czas wyłącznie w soboty, poleciła swoją sąsiadkę, która mogła sprzątać w ciagu tygodnia. Kolejna pani również zażądała 10 zł. za godzinę. Było to wiosną tego roku. Nie sądzę aby od tego czasu zmieniły się stawki

Poza tym, nie twierdzę, że to lekka praca, ale mam koleżanki, które po studiach cięzko pracując umysłowo zarabiają po 1100 zł. na rękę. Zresztą swego czasu tuż po studiach też tyle zarabiałam. Nie powiem aby było to motywujące, wręcz prezeciwnie, ale takie są czasem stawki, niestety :(

Czy macie jakieś miejsca we Wrocławiu gdzie można kupić tanio farby do wnętrz gotowe i z mieszalnika?
A czy masz na myśli jakąś konkretną markę i konkretną dzielnicę wrocławia.

Dla przykładu Dekoral ma w kilku miejscach swoje centra (na Braniborskiej na przykład) i tam masz farby gotowe i z mieszalnika.

Czy macie jakieś miejsca we Wrocławiu gdzie można kupić tanio farby do wnętrz gotowe i z mieszalnika?
A czy masz na myśli jakąś konkretną markę i konkretną dzielnicę wrocławia.

Dla przykładu Dekoral ma w kilku miejscach swoje centra (na Braniborskiej na przykład) i tam masz farby gotowe i z mieszalnika.

Acha - nie doczytałem - tanio to pewnie w Obi, Castoramie i Leroy.

Chyba że tanio, to nie znaczy mało za litr.

przyłączam się do wypowiedzi Joli-też będę sprzątać swój domek i też nie moge się doczekać kiedy to będę mogła robić,nawet teraz kiedy nasi panowie ,,budujący`` zostawiaja śmietnik na budowie bo nikt ich nie nauczył pracy w czystości to mimo że jestem wsciekła czasami że taki syf zostawiają to i tak sprzątam bo chce żeby było czysto-zresztą i tak tego nie szanują.Co wekend jeżdze i sprzątam po nich resztki jedzenia,butelek po piciu i ogólnie cały sajgon który zostawiają,raz tylko usłyszałam słowo dziękuje za posprzątanie blaszaka w którym urzędują bo już tam nie można było wejść ale tym razem się zwiesiłam i powiedziałam BASTA,nic tym razem nie posprzątałam a nawet wręcz poodkrywałam śmieci króre skrzętnie pochowali w różnych elementach do budowy i dziś jak przyjechałąm na budowe to było w miare czysto tzn posprzątali śmieci po sobie,czyli te co zostawili w piątek ale i tak reszty bajzlu nie sprzątneli-BRAK MI JUŻ SIŁ,nie wiem jak do nich dotrzeć bo chyba są głusi,ani prośby ani grośby nie pomagają-chyba naprawde są głusi :evil: