Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Ivonesca

1708

• Frankai

1578

• Wojty

1469

• BK

1459

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie - czy 30zł za punkt w przypadku elektryki to aktualna rynkowa stawka :o ?

cena bardzo tania, my szukaliśmy elektryka za 50 zł, i liczyli sobie po 60 zł za punkt

Tak, istotne jest czy to cena za punkt z materiałami, a również to jak liczony jest punkt, tu czasem tkwi mały trick, jak z małej stawki zrobić wyższą cenę końcową :wink:

Nadal szukam ociepleniowców.

Jeden z którym rozmawiałem chciał 110 zł za m2 z materiałem - chyba trochę przesadził

Innych na razie brak może ktoś poratuje :)

to chyba drogo,

ja płaciłem 78 zł/m2 ocieplenia z materiałem (styropian 15 cm+tynk silikonowy), oczywiście dodakowe rzeczy jak skosy, lukarny itd liczone sa extra

Mega 1000 z Oławy-Wojtek 0608610584

mam pytanie, czy ktoś wyceniał sobie osobno materiał na ogrodzenie?

chodzi mi o szacunkowy koszt średni 1 mb materiału na ogrodzenie:

siatka powlekana+słupki+prefabrykat betonowy,

chcę porównać ile zaproponować wykonawcy ogrodzenia za robociznę

dzięki za pomoc

z tego co pamietam w plastmecie z Trzebnicy w tym roku 93zł/mb material plus robocizna

ja placilam 2 ub. roku 80zł/mb

a ja wlasnie dostalam od Dabell informacje nt drogi ekspresowej S5 i pozwole sobie ja tu wkleic, poniewaz dotyczy wszystkich mieszkancow naszej polnocnej strony Wrocławia a w szczegolnosci Szymanowa i Rogoza

na stronie Wiszni i GDDiK pojawił się nowy wariant lokalizacji S5 i trwają własnie konsultacje społeczne (do 30.09). W odróznieniu od innych wariantów, ten jeden przechodzi przez Rogoż ), przecina drogę do Wrocławia prxzed Szymanowem i wpada przez Psary do węzła Widawskiego.

Jutro o 18-tej jest ogolne spotkanie w Krynicznie w świetlicy w tej sprawie z wójtem.

:evil: :evil: :evil: :evil:

ciekawe komu na tym tak zalezy :evil:

aleś mnie nastraszyła... co prawda jest to zła wiadomość dla mieszkańców Rogoża, ale zyskają mieszkańcy Malina i Psar, ale dla Szymanowa nie ma to większego znaczenia, bo droga biegnie dostatecznie od nas daleko. A komu może zależeć, wystarczy wiedzieć kto buduje osiedle w Psarach i Malinie ;)

do tego jak spojrzysz na całość opracowania, to wybór tego wariantu (III) będzie bardzo nie korzystny dla mieszkańców Żmigrodu, którzy na pewno nie będą chcieli mieć autostrady przez miasto.

akurat ja wolalabym wersje po drugiej stronie dzisiejszej 5-ki

nowa wersja w moim przypadku nic nie zmieni, ale dla idei trzeba walczyc kochani!

nie moze tak byc ze ktos sobie zaplaci, postawi zielona kreske i kilkadziesiat ludzi bedzie mialo problem bo ekspresowka przez srodek pola/domu im przechodzi :evil:

Mam pytanie - czy 30zł za punkt w przypadku elektryki to aktualna rynkowa stawka :o ?

cena bardzo tania, my szukaliśmy elektryka za 50 zł, i liczyli sobie po 60 zł za punkt

Tak, istotne jest czy to cena za punkt z materiałami, a również to jak liczony jest punkt, tu czasem tkwi mały trick, jak z małej stawki zrobić wyższą cenę końcową :wink:

Te 30zł to sama robocizna. Czy wspomniane przez Was kwoty - 50/60zł za punkt to cena z materiałem już?

Pzdr,

TS

Za elektrykę płaciłam ok 45zł punkt/robocizna, ale robota wykonana pięknie. A pkty liczyli jakoś tak że wyszło im mniej niż wg moich obliczeń. Ogólnie super.

Tynki CW ręczne sama robocizna (bez gładzi itp) 20zł/mkw... Tu chyba przepłaciłam - trudno (mierzone powierzchnie po tynkowaniu bez odliczania otworów, ale za to bez jakichś dopłat)

a ja wlasnie dostalam od Dabell informacje nt drogi ekspresowej S5 i pozwole sobie ja tu wkleic, poniewaz dotyczy wszystkich mieszkancow naszej polnocnej strony Wrocławia a w szczegolnosci Szymanowa i Rogoza

na stronie Wiszni i GDDiK pojawił się nowy wariant lokalizacji S5 i trwają własnie konsultacje społeczne (do 30.09). W odróznieniu od innych wariantów, ten jeden przechodzi przez Rogoż ), przecina drogę do Wrocławia prxzed Szymanowem i wpada przez Psary do węzła Widawskiego.

Jutro o 18-tej jest ogolne spotkanie w Krynicznie w świetlicy w tej sprawie z wójtem.

:evil: :evil: :evil: :evil:

ciekawe komu na tym tak zalezy :evil:

aleś mnie nastraszyła... co prawda jest to zła wiadomość dla mieszkańców Rogoża, ale zyskają mieszkańcy Malina i Psar, ale dla Szymanowa nie ma to większego znaczenia, bo droga biegnie dostatecznie od nas daleko. A komu może zależeć, wystarczy wiedzieć kto buduje osiedle w Psarach i Malinie ;)

Dokładnie - każdy wariant to inna grupa niezadowolonych ;). Kupujac swoją działkę w Malinie sprawdziłem proponowane warianty (wtedy były jeszcze 3) i stad wybór takiego a nie innego miejsca. Dla osób z Szymanowa czy Rogoza byłaby to niemiła niespodzianka, bo przecież kupując nie mogli przewidywać kolejnej opcji.

Ten nowy wariant rzeczywiscie oddala droge od Malina, a przede wszystkim Kryniczna i inwestycji Toya/Czarnecki... :wink: Szczerze, to ma dla mnie nawet bardziej logiczny przebieg (oczywiscie pomijając kwestię Szymanowa czy Rogoża). Przeraża mnie tylko, że jak oni są jeszcze w trakcie ustalania wariantów, czeka ich przeciez wybór tego jednego i pewnie masakryczna jatka ;), a gdzie wykup gruntów/przetarg/odwołania/etc....

Słowem - nie widzę tej drogi przed 2015.

Pzdr,

TS